Beste tv voor ps5

Beste tv voor PS5 [Top 7]

De Playstastion 5 is de meest recente generatie spelcomputers en tegelijkertijd de meest populaire console van dit moment. Maar om de hoogwaardige capaciteit te kunnen bijbenen heb je een tv nodig die net zo snel is als de PS5.

De beste tv voor de PS5 is de Samsung QE55Q80A. Dit model is voorzien van full-array backlight waardoor het contrast een hoger niveau bereikt. Ook is het 100Hz scherm geschikt voor de snelle bewegingen die je maakt tijdens het gamen op de Playstation 5.

Waar op letten bij het uitzoeken van een tv voor de PS5

Televisies zijn er in allerlei vormen en maten, maar voor de perfecte game tv moet je even diep in de specificaties duiken. Een tv geoptimaliseerd voor gaming heeft de volgende hoge waarden:

 • Snelle beeldverversing (Hz)
 • Minimaal 4K UHD resolutie (8K is nog niet de standaard)
 • Hoge contrast waarden
 • Goed geluid (of geluidssysteem)

Top 7 beste tv’s voor de PS5:

1. Samsung QE55Q80A

de nummer 1 tv voor playstation 5

De Samsung QE55Q80A is een goed geprijsde televisie met de benodigde snelheid (100 Hz) om het beeld van de PS5 razendsnel door te geven aan het scherm. Deze LED tv is voorzien van full array backlight, wat betekend dat er minuscuul kleine lampjes achter het scherm zitten om plaatselijk op te lichten waar nodig.

Snel aangesloten

Op deze Samsung tv sluit je de PS5 snel aan via de HDMI kabel, waarna de tv de Playstation zelfs herkent. Het moment dat jij de PS5 aanzet, schakelt hij over in game modus zodat de prestaties van de televisie nog een stapje verder gaan. De Quad-core processor wordt volledig aan het werk gezet om het meeste uit de Playstation te kunnen halen.

OTS geluidstechniek

Samsung introduceerde een jaar of twee geleden het “Object Tracking Sound” systeem. Met speakers achter het scherm wordt het nu mogelijk om geluiden plaatselijk te kunnen afspelen. Waar het geluid bij “gewone” toestellen alleen uit de onderkant komen, komt hij bij de Samsung QE55Q80A direct uit het scherm, precies waar de actie zich bevindt.

Kijkhoek net zo goed als bij een OLED tv

Hoewel OLED televisies erg in trek zijn, zijn het niet perse de best game tv’s. Ze reageren meestal iets minder snel omdat de organische deeltjes wat tijd nodig hebben om de juiste dimensie te kunnen laten zien.

HDR en toch 120 Hz?

Op momenten waar het nodig blijkt, schakelt deze beste tv voor de PS5 over naar een maximale refresh rate van 120 Hz. I.c.m. met een HDR game mis je zo geen enkel frame.

Deze tv is gemaakt op een goede game prestatie. Wanneer de tv de Playstation 5 herkent schakelen alle sensoren aan en wordt de speciale game modus geïnitieerd. In de game modus worden geluid en beeldkwaliteit geoptimaliseerd en wordt de standaard besparingsmodus uitgeschakeld. Hij gebruikt nou eenmaal meer stroom wanneer alle toeters en bellen moeten werken.

Uitvoeringen

In kleur heb je weinig te kiezen als je deze tv aan wilt schaffen, maar in grootte natuurlijk wel. Samsung levert deze Q80A variant in 4 verschillende maten:

 • 50″ inch
 • 55″ inch
 • 65″ inch
 • 75″ inch

2. LG C1 OLED55C16LA

LG oled tv voor de ps5

Een tv met hoge eisen aan kwaliteit is deze LG OLED tv. Een OLED tv gebruikt een andere beeldtechniek dan een LED tv, namelijk organische pixels. Dit ontwerp zorgt ervoor dat elke individuele pixel zelf uit én aan kan gaan. Hierdoor wordt de verlichting vele malen accurater dan op een conventionele LED televisie.

Eerder schreef ik al een lovende LG OLED55C16LA review omdat dit een superieure televisie is. Ontworpen voor de filmkijker, maar geoptimaliseerd voor gamers.

120 Hz en topprestaties

Het scherm is een “gewone” 4K Ultra HD OLED uitvoering. Door de vernieuwde α9 Gen4 AI processor is een maximale beeldverversing van 120Hz mogelijk waar dat nodig is. Gebruik je de PS5 op deze tv? Dan schakelt hij over naar de gamemodus met de 120Hz beeldverversing.

Vlak, of toch niet

De OLED techniek is op zichzelf erg dun, maar de elektronica zorgt toch voor een wat dikker geheel. Deze LG OLED game tv is verkrijgbaar in de volgende maten:

 • 48″ (1071mm x 618 mm x 47mm) LG OLED48C16LA
 • 55″ (1228 mm x 706 mm x 47mm) LG OLED55C16LA
 • 65″ (1449 mm x 830 mm x 47 mm) LG OLED65C16LA
 • 77″ (1723 mm x 993 mm x 56 mm) LG OLED77C16LA

Voor een tv is het geluid goed

De televisies van tegenwoordig zijn dun, de speakers en versterker krimpen hierdoor ook mee. Toch heeft LG het voor elkaar gekregen om fatsoenlijk geluid te krijgen uit deze kleine speakers met 2x 40 Watt.

Een OLED tv is meestal wat duurder dan een gewone tv, en de organische samenstelling brengen ook wat complicaties met zich mee. Eerder schreef ik een artikel met alle nadelen van een OLED tv, waar ik de beperkingen aan het licht breng.

De LG OLED55C16LA is een tv met volledige ondersteuning voor Dolby Atmos, waardoor geluiden vanaf boven mogelijk zijn met een Dolby Atmos opstelling.

Pluspunt, bekabling

Ik ben voornamelijk onder de indruk over het mechanisme om de kabels weg te werken. Deze LG OLED heeft volledige bescherming van alle kabels. Plaats de kabels, en begeleidt deze door de voet, doe daarna de voet dicht. Het eerste moment dat je de kabels zit is bij het uiteinde van de voet, helemaal top! Je hebt wel wat langere kabels nodig om de afstand af te kunnen leggen.

3. Sony KE-55XH9005P

Sony led tv 55 inch

Een stukje goedkoper dan de bovenstaande top modellen is deze Sony KE-55XH9005P. De grootste verschillen zijn de backlight verlichting en het feit dat deze Sony tot 100Hz gaat ipv de 120Hz van de bovenstaande.

Toch zal je hier weinig van merken tijdens het gamen, 100Hz is snel zat voor het menselijk oog om waar te nemen. Ook deze Sony LED tv is één van de beste tv’s voor de PS5 omdat hij gemaakt is voor snelle beelden. Gebeurt er wat in je game? Dan zie je het gelijk en heb je geen last van lag.

Plaatsing

Eén van de grootste nadelen van de meeste Sony tv’s is de voet. Voetjes aan de uiterst linker en rechter kant maken het een stuk moeilijk om de tv te plaatsen op een klein meubel of tafeltje. Uiteraard kan hij wel aan de muur opgehangen worden door de universele VESA bevestiging.

Let wel even op met het kopen van een muurbeugel voor een Sony tv, de VESA maten zijn vaak afwijkend i.v.m. bijv. een Samsung televisie.

Eerder schreef ik het artikel: “Hoe hoog moet ik mijn tv ophangen“. Vind hier de ideale kijkhoogte voor een tv aan de muur.

Sony tv’s zijn gebaseerd op Android smart tv. Hierdoor heb je altijd de universele mogelijkheid om functies zoals Netflix, Videoland en Youtube te gebruiken. Ook kunnen er derde partijen apps maken die je in de Play store kunt downloaden.

4. LG 55NANO886PB (de goedkoopste)

LG nano tv 55 inch

Dit is de goedkoopte game tv voor de PS5 van 55 inch met een snelle refresh rate van 100 Hz. Met het LG WebOS smart tv haal je ook nog eens een superieure (softwarematig) tv in huis.

De LG 55NANO886PB is een 4K televisie die de snelheid van een Playstation 5 goed aan kan. De tv is erg plat en heeft de meest strakke look als je hem aan een vlakke beugel tegen de muur hangt.

De Game Optimizer functie schakelt direct in als de televisie een PS5 herkent en optimaliseert vervolgens alle mogelijke instellingen om maximale prestaties te kunnen leveren. De vertraging wordt zo goed als teniet gedaan.

Mocht je geen soundbar hebben of externe speakers voor de televisie, dan heeft deze LG best een aardige speaker set ingebouwd met 2x 20 watt speakers.

5. Sony 55X89J

Sony 55X89J tv aan de muur

Eén van de toppers van Sony is de 55X89J televisie. Deze Sony LED tv heeft een 4K Ultra HD scherm en maakt gebruik van Edge-lit achtergrondverlichting. In normale modus is de tv energiebesparend en schakelt de besparingsmodus in. Maar als je wilt gamen via de PS5 start de game modus op.

Deze Sony tv is op Android gebaseerd en is zelfs te besturen met je stem (en een Google Assistant speaker). Aan en uitzetten kan dus ook zonder de afstandsbediening aan te raken.

De 55X89J is voorzien van een lichtsensor waardoor het felle tv licht automatisch dimt als de zon verdwijnt en de gordijnen dicht gaan.

Als je net een streepje voor wilt hebben op je tegenstander tijdens Call of Duty, is dit een tv voor jou. De milliseconden voorsprong vergroten je kans op de winst.

6. Samsung QE55Q75A

Samsung tv in woonkamer

Eén van de betere tv’s van dit moment is de Samsung QE55Q75A, een super tv voor een redelijke prijs. Samsung zet al jaren in op gaming tv’s en heeft van hun topmodellen geleerd in het verleden. Samsung gebruikt de Quantumm Processor 4K in deze tv wat genoeg power biedt om elk beeld van de PS5 soepel te laten verlopen.

De geïntegreerde Certified AMD FreeSync Premium Pro™ techniek zorgt voor een minder schrokkerig beeld bij snel bewegende games.

De tv zelf is wel wat zwaarder dan de gemiddelde 55 inch, maar als het goed is zal je hem niet elke dag verplaatsen. Zorg er wel voor dat je een stevig kastje hebt. Voor een muurbevestiging is er natuurlijk geen probleem, dat gaat goed. Met 20 watt speakers komt deze Samsung tv op plekje nummer 6 in onze lijst van beste tv’s voor de PS5.

7. Panasonic TX-40JXW854 (de kleinste)

De Panasonic TX-40JXW854 is één van de snelste 40″ tv’s op de markt op dit moment. Met 40 inch is hij dus wat kleiner dan de bovenstaande, maar voor op de slaapkamer is dat natuurlijk groot genoeg.

Deze 4K Ultra HD televisie heeft (net zoals alle bovenstaande) 3840 x 2160 pixels en een gecentreerde voet in het midden waardoor je hem makkelijk kunt plaatsen op een kleine tafel of tv meubel.

Persoonlijk ben ik geen grote fan van het smart systeem van Panasonic (My home screen) en gebruik ik liever het Samsung, LG of Sony (android) smart besturingssysteem. Toch is het wel gewoon uitgerust met grote apps zoals Netflix.

Processor en beeldkwaliteit

De geïntegreerde HCX AI processor past zich automatisch aan aan het type beeld wat er wordt weergegeven. Hoe sneller het beeld is, hoe hoger de tv de prestaties instelt en afwijkt van de standaard energiebesparende modus.

De Panasonic is een goede Ps5 tv omdat hij HDR10 en HDR10+ ondersteund en met het 4K scherm alle hoge resoluties van de games ondersteund.

Een nadeel van de televisie is de maximale capaciteit in beeld verversing, dit is slechts 50 Hz.

Heb je voor 4K een andere HDMI kabel nodig?

Bij de PS5 zit standaard een HDMI kabel geleverd, deze is uiteraard in staat om de hoogst mogelijke resolutie door te geven. Wil je weten wat het verschil is in HDMI kabels? Lees dan dit bericht wat ik eerder schreef: “Heb je voor 4K een andere HDMI kabel nodig?

Hoe groter hoe beter…

Toch…? Nouja, hoe groter een televisie, hoe minder scherp hij wordt. Een 4K tv in 55″ ziet er scherpen uit dan een 4K tv in 75″. De pixels worden uitgerekt om de tv groter te krijgen. Dus voor een maatje groter dan 55″ moet je echt even nadenken op wat voor afstand je van de tv zit.

Bekijk ook de beste kijkafstand voor een tv per inch maat.

Veel gestelde vragen

Hoeveel Hz tv voor PS5?

Voor een PS5 is het advies een tv met 100Hz of 120Hz aan te schaffen. Dit is vaak een tv van minimaal 55 inch van een middel prijsklasse. Het aantal Hz is nodig om de snelle beelden van de PS5 te kunnen verwerken.

Heb je HDMI 2.1 nodig voor PS5?

Je hebt HDMI 2.1 nodig voor een PS5 als je op hoge snelheid en hoge resolutie wilt gamen. Voor 120 Hz in 4K (3840 x 2160 pixels) heb je HDMI 2.1 nodig. Voor 60Hz in 4K is HDMI 2.0 voldoende.

Hoe weet je of je tv HDMI 2.1 heeft?

Bekijk de specificaties van een televisie op de website van de fabrikant om de ondersteunde HDMI versie te controleren. Hierin wordt vermeld of het om HDMI 2.0 of HDMI 2.1 gaat.

Welke kabels zitten er bij een PS5?

Bij een PS5 zitten een voedingskabel, oplaadkabel voor de controller en een HDMI kabel. De HDMI kabel is snel genoeg (met ethernet) en ondersteund HDMI 2.1 om 120Hz te kunnen gamen in 4K resolutie.

Kan een HDMI kabel storen?

Een HDMI kabel is niet gevoelig voor draadloze interferenties en kan dus niet storen. Wel kan er digitale storing ontstaan in een HDMI kabel, je hebt dan geen beeld of groen beeld. Draai de HDMI kabel eens om, dat lost het vaak op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *