Hoe hoog een tv ophangen

Hoe hoog tv ophangen? De ideale kijkhoogte.

Weten hoe je een tv ophangt is stap 1, daarna willen we weten hoe hoog de tv aan de muur opgehangen moet worden. De afstand van vloer tot aan het midden van de tv hangt af van de grote van het toestel. Een 32 inch lijkt hoger te hangen dan een 65 inch tv, omdat de onderkant lager uit komt bij een grotere tv.

Bij het ophangen van een tv houd je rekening met de kijkhoogte. Het midden van het scherm moet op ooghoogte uitkomen als je zit. De gemiddelde ooghoogte (zittend) is 107 cm. Het midden van het scherm laat je dus ook op 107 cm uitkomen. De ooghoogte varieert uiteraard door lengte, houding en bankhoogte.

Meet eerst jouw eigen ooghoogte op vanaf de bank, ga met deze informatie aan de slag. Houd hierbij rekening dat de tv liever een paar cm hoger komt dan een paar cm lager. De ogen op 2/3 van de tv is nog steeds een goede hoogte om de tv op te hangen.

Hoe hoog moet de tv van de grond hangen?

Om erachter te komen hoe hoog de tv van de grond moet komen te hangen, gebruik je weer de opgemeten ooghoogte. Het midden van het scherm komt op deze hoogte uit.

Meet de tv op van boven naar beneden (verticaal) en deel dit getal door 2. Bij een tv van 40 cm hoog waar de beugel in het midden van de tv komt ziet de berekening er zo uit:

40 cm (hoogte tv) : 2 + 87 = Ooghoogte (107 cm)

Met deze berekening kun je de tv gaan ophangen. De onderkant van het scherm moet dus op 87 cm van de grond uitkomen om de ideale kijkhoogte voor de tv te kunnen halen.

Niet onbelangrijk: de kijkhoek

De kijkhoek met tv kijken

Houd rekening met de kijkhoek naar de tv. Ervan uitgaand dat we horizontaal in het midden van de tv zitten hebben we nog te maken met de verticale kijkhoek op het scherm.

Als de ooghoogte in het midden van het scherm uitkomt heb je een kijkhoek van ongeveer 15 graden naar boven en 15 graden naar beneden (afhankelijk van het formaat televisie). Deze kijkhoek is optimaal, beter wordt het niet.

Echter gebeurt er vaak weinig bovenin het scherm, waardoor de televisie iets hoger mag hangen dan het midden op ooghoogte. Je kijkt relatief weinig naar de bovenkant van het scherm. Het merendeel zal onderin en in het midden van het scherm gebeuren.

Wanneer je de ooghoogte op tweederde van het scherm houd (iets meer naar onder dan het midden) heb je gemiddeld een betere kijkhoek dan 15 graden boven en 15 graden beneden. Omdat de actie meer in het midden / onderaan het scherm gebeurt, heb je nog nét een betere kijkervaring door de tv een klein stukje hoger te hangen dan exact in het midden.

Onderuit zakken

Houd rekening met jouw houding op de bank. Als je vaker wat meer onderuit gezakt zit, is het misschien logisch om de tv sowieso een stukje hoger te hangen. De kijkrichting gaat in dit geval schuin omhoog i.p.v. recht voorruit.

Als je meestal echt gaat liggen op de bank kun je de televisie beter weer een stukje lager ophangen.

Vergeet niet dat het oog ook wat wilt en je de rest van de omgeving ook in overweging moet nemen. Volg je gevoel met als leidraad: *midden scherm = ooghoogte van meest voorkomende houding*.

De beste kijkhoogte staat los van de beste kijkafstand voor tv.

Is een gemiddelde hoogte genoeg?

We hebben in dit artikel continu de gemiddelde ooghoogtes en tv hoogtes genomen, maar vergeet niet zelf te meten. De éne bank is de andere bank niet, de éne persoon is 1 meter 60, de ander 2 meter 10.

De ideale kijkhoogte is midden-scherm op jouw eigen gemeten ooghoogte. Ben je met z’n tweeën, neem dan wel het gemiddelde van jullie ooghoogte.

Voorbeeld: Zittend ooghoogte persoon 1 (102 cm) + Zittend ooghoogte persoon 2 (110 cm) : 2 = Gemiddeld ooghoogte van 106 cm. De 106 cm gebruik je om het midden van de tv te bepalen.

Tv te hoog opgehangen?

Als je de tv te hoog hebt opgehangen moet je de beugel opnieuw bevestigen aan de muur. Wanneer de tv te hoog hangt kun je echter niet veel meer naar beneden met de muurbeugel. Je gaat in dit geval al snel de gaten van de vorige bevestiging zien.

Controleer of de muurbeugel in hoogte verstelbaar is. Zeker vlakke muurbeugels hebben vaak meerdere ophanghoogtes. Het deel aan de tv heeft 3 punten om contact te maken met het deel dat aan de muur bevestigd zit.

Tv te laag opgehangen?

Wanneer je de tv te laag hebt opgehangen kun je dit gemakkelijk rechtzetten. Er is een grote kans dat je de muurbeugel gewoon hoger opnieuw kunt monteren aan de muur. Het grote vlak van de televisie zal de lege gaten bedekken.

Handel naar eigen wensen

Ik denk dat het belangrijkste is dat je tv hangt op een plek waar je er zelf blij van wordt. Natuurlijk is hij mooi als de tv precies op de goede hoogte is opgehangen, maar als hierdoor je schilderij niet meer uitkomt, zou ik het toch heroverwegen.

Je kan een tv beste en stukje hoger of lager ophangen dan de ideale kijkhoogte. Zolang je hem niet tegen het plafond aan maakt, zal je niet snel last je nek krijgt. Bedenk dan ook met iedereen die er wat over te zeggen heeft, hoe hoog hij moet komen, en hang hem op je gewenste hoogte op.

Klein beetje vals spelen met kantelbare beugels

TV met kantelbare muurbeugel

Moet je tv hoger hangen dan de beste kijkhoogte voor een tv? Neem dan een kantelbare muurbeugel. Hiermee kantel je de bovenkant van de televisie een stukje naar voren, waardoor de kijkhoek weer een stuk beter wordt wanneer je vanaf beneden tegen het scherm aan kijkt.

Er zijn twee soorten kantelbare beugels:

  • Vlakke kantelbare muurbeugels
  • Zwenkbare kantelbare muurbeugels

Mocht je de televisie van de muur willen halen, naar voren bewegen en naar links en rechts willen draaien, dan zijn dit de beste (betaalbare) zwenkbare muurbeugel op Bol.

Als je de televisie wilt ophangen aan een vlakke beugel (omdat hij dan strakker tegen de muur aan zit, dan zit dit de vlakste tv muurbeugels op Bol vanaf € 16,-.

Conclusie

Voor de meest ergonomische oplossing hang je de tv op zodat het midden van het toestel uit komt op de exacte ooghoogte in zittende houding. Een klein stukje hoger is nog goed, omdat je niet vaak focust op het bovenste deel van het scherm als je tv aan staat. De gemiddelde kijkhoogte voor een tv aan de muur is 107 cm in het midden van het toestel. Hoe groter de tv, hoe lager bij de grond hij komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *