Nadelen van een OLED tv

9 Nadelen van een OLED tv – Lees dit voor je een OLED tv koopt!

Ik ben een groot fan van de functionaliteiten en beeldkwaliteit van OLED tv’s. Echter wordt de OLED techniek veel geprezen (en terecht) om hem te kunnen verkopen. Aangezien ik je niets te verkopen heb, wil ik graag mijn 9 nadelen van de OLED tv bespreken.

Een OLED tv is in minder formaten te verkrijgen, heeft geen mogelijkheid tot statische beelden en kost meer dan een LED in hetzelfde formaat. De OLED techniek kost meer energie, waardoor je energieverbruik omhoog gaat. Een OLED televisie scherm weerspiegelt meer door glazen versteviging aan de voorzijde.

1. Levensduur

Een exacte levensduur van een televisie is moeilijk te bepalen. Echter heeft OLED tv een kleinere geschatte levensduur dan een LED of QLED. Dit heeft te maken met de OLED techniek wat organische deeltjes bevat. Een organische pixel zal na verloop van tijd van mindere kwaliteit zijn. Een LED pixel doet het, of doet het niet. Hoelang gaat een OLED tv mee?

LG, de fabrikant van alle OLED tv’s op de markt, geeft aan dat hun OLED tv (De LG C1 lijn) tot 30.000 uur mee gaat. Met 4 uur per dag tv kijken, komt dit neer op een levensduur van ruim 20,5 jaar.  Staat de televisie de hele dag aan (gemiddeld 8 uur per dag)? Dan kun je uitgaan van een levensduur van 10 jaar. 

Hoe meer uren de tv gemaakt heeft, hoe minder de beeldkwaliteit wordt. De beeldtechniek plasma gebruikte ook organische deeltjes en ervaarde ook een vermindering van kwaliteit met de jaren.

2. Beeldscherm spiegelt

Het scherm van een OLED tv spiegelt meestal erg. Op het moment dat de tv uit staat, kun je er je haar in doen. Dit heeft te maken met de versteviging van het scherm. Een OLED paneel bestaat uit een deel OLED paneel, maar ook een glazen laag aan de voorzijde om het scherm op z’n plek te houden.

Het reflecterende scherm kan vervelend zijn bij zonnige dagen. Een OLED televisie heeft veel last van directe zoninval. De reflectie is erg zichtbaar bij lichte dagen. Kan je alleen ‘s avonds televisie? Dan heb je hier geen last van.

Over het algemeen valt de reflectie wel mee en in veel gevallen is het geen nadeel van de oled tv. Echter, als je directe zoninval hebt door een raam op de televisie, dan is dit zichtbaar. Een goede luxaflex of jaloezieën lossen dit uiteraard goed op. Het reflecterende scherm vind je ook terug bij LED en QLED tv’s, maar sommige modellen worden hiertegen beschermt door de “Moth Eye” techniek.

3. Statische beelden niet mogelijk

Een OLED tv kan niet op hetzelfde beeld blijven staan. Het organische materiaal is niet gemaakt om continu hetzelfde te doen, omdat het beeld dan minder kan worden. De LG C1 lijn OLED tv’s is voorzien van meerdere slimme technieken om bijv. logo’s (van tv zenders) niet te laten inbranden. Het logo schuift als het ware op, en lijkt hierdoor ook minder scherp.

Door dit soort technieken te implementeren zorgt LG ervoor dat de schermen vers blijven en de Organische LED’s niet blijven hangen in een bepaalde kleur.

Het is dus een nadeel van een OLED tv dat je niet 8 uur lang een afbeelding van het gezin als achtergrond kunt gebruiken. Een LED of QLED is hier veel minder gevoelig voor omdat het geen gebruik maakt van Organische LED’s.

Om een beter idee te krijgen wat de fabrikant adviseert over statische beelden, stuurde ik 3 fabrikanten een email: Sony, LG en Philips. Ik stelde de vraag of ik een foto een paar uur kon laten staan op de televisie of dat zij een andere optie adviseren. Onderstaand de reacties van LG, Sony en Philips in de afbeeldingen:

Duidelijk verhaal bij de drie fabrikanten. Sony verzaakte  om het juiste typenummer te noemen (de KD-55A89) en vergat hun Airplay 2 functie waar ik dus gewoon een foto kan doorsturen naar de tv, en deze kan laten staan. Weinig kennis in de reactie van Sony helaas. Philips en LG maken wel werk van hun reactie!

4. Energieverbruik

Een OLED tv verbruikt meer stroom, simpeler kan ik het niet maken. De organische deeltjes hebben meer energie nodig om op te kunnen lichten, en tevens is er een krachtigere processor nodig om elke individuele pixel aan te kunnen sturen.

Maar het geheel valt of staat natuurlijk met de andere prestaties van de televisie. Als er meer wattage gestuurd wordt naar de speakers, heeft hij meer stroom nodig. Als de tv meer functies heeft, gebruikt hij meer stroom, OLED of geen OLED.

In veel gevallen gaat het dus niet op als je een LED en OLED tv vergelijkt. Een OLED kan best winnen als we het hebben over stroomgebruik. Hieronder een tabel van een aantal actuele LED, QLED en OLED modellen met het energieverbruik:

QLED of LED tv's:

Verbruik in wattage

Samsung QE55Q64T 4K QLED

85 Watt

Samsung TU7020 4K LED

103 Watt

Sharp 55BJ2e 4K LED

145 Watt

Philips 55PUS9435 4K LED

113 Watt

OLED tv's:

LG OLED55C16LA

109 Watt

Philips 55OLED935

159 Watt

Sony KD-55A89

131 Watt

Hisense h55o8b

131 Watt

5. Inbranden OLED tv

Technisch gezien kan een OLED tv inbranden. Je kunt dit dus onder de nadelen van een oled tv plaatsen. Echter is het met normaal dagelijks gebruik zeer onwaarschijnlijk dat een OLED tv inbrandt. Het is goed duidelijk als een klein deel van het beeld blijft staan in een OLED paneel. In dit geval is het zaak om even wat anders op te zetten.

In de OLED tv’s van vandaag zoals de LG C1 OLED tv (<- Lees hier mijn uitgebreide review) zijn uitgerust met een techniek wat we “pixel shifting” noemen. Het verplaatst het beeld naar links of rechts tijdens het kijken (hier merk je weinig van). Hierdoor wordt de kans op het inbranden van een pixel een stuk kleiner. Het beeld wordt ten slotte continu verplaatst.

Het enige wat echt niet kan is het beeld urenlang (denk aan hele dagen) op hetzelfde beeld laten staan. Een foto of teletekst de hele dag op, is dus geen optie. OLED tv’s zijn ook uitgerust met een pixel refresher die elke paar duizend draai uren automatisch de pixels reset.

In deze via van RTings.com worden een aantal OLED panelen 20 uur per dag gedraaid, sommige zijn ingebrand, sommige niet, afhankelijk van de content. Dit zijn wel tv’s uit 2018, inmiddels is het risico op inbranden weer een stuk kleiner.

6. Minder formaten beschikbaar

Als je hebt besloten dat een OLED tv dé tv voor jou is, heb je nog één drempel: het formaat. OLED tv’s zijn niet in alle maten beschikbaar die je met een LED of QLED tv hebt. Er zijn geen kleine toestellen zoals een 24 of 32 inch model. Je zult het moeten doen met een televisie van minsten 48 inch.

Een groot nadeel van OLED televisie’s is dus het grotere formaat, als je een kast hebt waar je slechts 80 cm in breedte vrij hebt, zal je de kast moeten verbouwen. OLED tv’s zijn beschikbaar in 48, 55, 65, 77 en 83 inch diagonaal. 

7. Prijs

Alhoewel dit met de jaren zakt, blijven OLED tv’s duurder dan conventionele LED tv’s. De OLED techniek is op het moment nog steeds duurder dan een LCD LED televisie. Het is een kwestie van tijd, en we hebben de prijs van een OLED tv tot rond de € 1000,- zien zakken. Maar nieuwe OLED toestellen hebben een hogere adviesprijs dan nieuwe LED tv’s. 

Toen LG Display de eerste OLED toestellen op de markt bracht, kostten ze zo’n 3 a 4 duizend euro. Inmiddels heb je voor minder dan € 1800,- een luxe 55 inch OLED televisie.

8. Geluidskwaliteit

OLED staat bekend als één van de dunst mogelijke tv technieken van dit moment. Een OLED paneel kan met minder dan een millimeter functioneren. Het scherm wordt wel verstevigt waardoor het scherm al iets dikker wordt. Met de elektronica erbij heb je praktisch dezelfde diepte als een LED tv.

Omdat de tv erg dun is, zijn de versterkers en de speakers dat ook. Voor groot geluid heb je nog steeds grote speakers nodig. De interne luidsprekers van alle OLED fabrikanten zijn wat mij betreft nog te klein.

Uiteraard noemen ze wattages als 40 Watt of 50 Watt, maar dat zegt niets over de echte prestaties van geluid. Wat mij betreft mogen ze het geluid nog upgraden, of je kiest voor een soundbar als uitbereiding zoals de Sonos Arc of Sonos Beam.

Ik weet niet of je dit perse een nadeel van een OLED tv kan noemen, want LED, LCD en QLED tv’s hebben last van hetzelfde probleem omdat ook deze tv’s steeds dunner worden.

9. Vocht is het einde voor een OLED

Je weet ongetwijfeld dat elektrische apparaten niet blij worden van water, zeker apparaten die direct in het stopcontact zitten. Een OLED tv is nog gevoeliger voor vocht dan een LCD of LED toestel. Zelfs als je niet direct met water in de buurt bent, kan een woning aan zee al problemen veroorzaken.

De vochtige lucht van een huis dicht bij het water kan al leiden tot problemen met de OLED pixels. Ook als je bijv. met de douche deur open doucht, en de tv staat ernaast, zou ik overwegen de tv ergens anders te plaatsen.

Conclusie

Een OLED tv heeft dus een aantal nadelen t.o.v. een LED tv waar we rekening mee moeten houden. Ik werk al zo’n 5 jaar met OLED toestellen en heb ze zelden teruggezien voor deze redenen. Echter is het wel iets waar je rekening mee moet houden voordat je een OLED tv aanschaft. Ben je op zoek naar de beste (betaalbare) OLED tv van dit moment? Lees dan eens mijn review over de LG OLED55C16LA!

Bedenk dus dat er een schaarse hoeveelheid formaten zijn, de prijs en energieverbruik hoger ligt én dat misschien een QLED moet overwegen in een kamer met veel zoninval om reflectie tegen te gaan.

 

9 reacties op “9 Nadelen van een OLED tv – Lees dit voor je een OLED tv koopt!”

  1. Hallo,is het normaal als de Weerman of vrouw bij witte achtergrondlicht hun gezicht donker wordt.ik heb de Sony Oled 48 inch KE

  2. Ik heb een LG Oled. Na 1 jaar normaal gebruik is het ingebrande scherm onder garantie vervangen. 2 jaar later opnieuw zeer sterk ingebrand. LG zegt, sorry maar buiten garantie. Tv staat ongeveer 5uur per dag aan, nooit spelletjes op gespeeld en nooit stilstaand beeld. Dit was mijn eerste LG en ook mijn laatste.

    1. Bij mij precies hetzelfde, ingebrandt en steeds vagere kleuren. Het is eigenlijk niet meer om fatsoenlijk te kijken. LG oled 5 jaar oud

  3. Hallo allemaal, heb sinds juli jj. een LG Oled 77″. Waar ik me mateloos aan stoor zijn de “ophangpunten” van het scherm. Aan beide kanten zie 6 indeukingen in het scherm, dus totaal 12x. Wie heeft hier meer last van?

  4. Hoi wij hebben nu een Phillips oled 65 /935 maar niet tevreden gaat steeds elke dag 10 min uit je zal maar een wk finale aan het kijken. Lekker. Ja dat maar elke avond verschonen. Nou heb je dan een tv van 2500 erg slecht van Philips gewoon software aan passen als de tv op stand-by staat verschonen

    1. Ik heb dat probleem ook volgens een monteur van Philips is dat nodig om inbranden te voorkomen toet hij echter na 8uur aan te heb en gestaan. Maar als je hem in standby zet reset de timer zich. Maar bij de verkoop is daar niets over gezegd. Dus nu zit ik met een tv die eigenlijk niet langer dan 8 uur aan kan aan een stuk. Als ik dat geweten had… Schijnt wel een van de beste panelen te zijn op het moment. Maar vind dit wel een dingetje.

  5. Beste mensen,
    Op diverse sites lees ik dat LG zou hebben beweerd dat een Oled beeldbuis 30.000 uur meegaat, oftewel 30 jaar.
    Helaas kan ik e.e.a. niet op de site van LG terugvinden.
    Zou graag de originele bron vanuit LG of artikel waarin LG zijn bewering aangeeft willen zien/lezen.
    Zie graag een reactie tegemoet.
    D. Lammers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *