De beste kijkafstand tv per formaat

De beste kijkafstand tv – De optimale kijkafstand per formaat

Voor de koop van een nieuwe televisie is het verstandig om te bepalen wat voor maat je wilt hebben. Maar hoe groot kun je gaan, wat is de beste kijkafstand voor die grootte, en haal je die afstand wel tot de bank?

De beste kijkafstand tot de tv is afhankelijk van het formaat televisie. Houd als leidraad het diagonaal van de tv in centimeters aan en vermenigvuldig dit keer 2. Een tv van 55 inch (+/- 140 cm) x 2 = 280 cm van zitpositie tot tv. Als je veel gamet, is dichterbij prettiger. Kijk je veel sport? Dan is een grotere afstand verstandig. 

Gebruik deze handleiding als leidraad, het is erg persoonlijk hoe dicht bij je zit. Zelf kijk ik naar een 65 inch televisie op 2.5 meter afstand. Normaliter ga je uit van 165 cm x 2 = 330 cm van bankstel naar tv. Dit komt uit op 165 (65″) * 1.51 = 250cm  Ik heb deze afstand (dichtbij in verhouding met het gemiddelde) nooit als vervelend ervaren, groter wordt wel echt teveel.

Tv afmetingen berekenen

Bereken het formaat van de televisie die je op het oog hebt. Dit doe je door het formaat in inch (altijd op te maken uit het modelnummer van de tv) te vermenigvuldigen met 2.54. 1 inch (of 1″) staat gelijk aan 2.54 cm. Een televisie van 55″ (of 55 inch) * 2.54 = 139,7 cm.

Uiteraard is er ook een mooie tool beschikbaar op het internet waar je alleen maar het aantal inch in hoeft te vullen.

De optimale kijkafstand per formaat

We zetten de verschillende formaten op een rij om te bepalen wat de beste gemiddelde afstand van de televisie tot de bank is. Je kunt hier natuurlijk iets van afwijken, maar gebruik deze afstand als gids om een verstandige keuze in formaat te maken. Let bij elk formaat op dat de tv niet te hoog komt te staan zodat je geen nekklachten ervaart als je naar een grotere tv gaat.

Eerder schreven wij een uitgebreid artikel: Hoe hoog een tv ophangen? Met de ideale kijkhoogte.

De ideale kijkafstand per formaat tv

Kijkafstand tv 32 inch

De beste kijkafstand voor een tv van 32 inch: 32″ (81 cm) * 2 = 162 cm. Ruim anderhalve meter afstand tot de bank.

Kijkafstand tv 43 inch

De ideale kijkafstand voor een tv van 43 inch: 43″ (109 cm) * 2 = 218 cm. Ruim twee meter afstand van tv tot de bank.

Kijkafstand tv 49 inch

De beste afstand van tv naar bank bij televisie van 49 inch: 49″ (124 cm) * 2 = 248 cm. Bijna twee en een halve meter tot de zetel.

Kijkafstand tv 55 inch

De ideale kijkafstand voor een televisie van 55 inch: 55″ ( 140 cm) * 2 = 280 cm. Een kleine drie meter van de tv tot de bank.

Kijkafstand tv 65 inch

De beste kijkafstand voor een tv van 65 inch: 65″ (165 cm) * 2 = 330 cm. Bijna drie en een halve meter van tv tot de bank om naar een 65 inch tv te kijken.

Kijkafstand tv 75 inch

De ideale kijkafstand voor een tv van 75 inch: 75″ (190 cm) * 2 = 380 cm. Een kleine vier meter afstand heb je nodig om naar een 75 inch tv te kijken zonder nekkramp.

Kijkafstand tv 82 inch

De beste kijkafstand voor een tv van 82 inch: 82″ (208 cm) * 2 = 416 cm. Ruim 4 meter afstand is vereist tussen televisie en bankstel om naar een 82 inch tv te kijken.

Welk formaat tv bij welke afstand?

Even vanaf de andere kant, ik kan me voorstellen dat je een bepaalde afstand hebt waar je niet vanaf wilt wijken. Als je bank tegen de muur staat, kun je hem moeilijk een stuk naar achter schuiven. Deze lijst is gemaakt met relevante tv formaten in het achterhoofd. Om een comfortabele kijkafstand voor de tv te garanderen kun je dit aanhouden als leidraad:

  • Tot 1 meter: 18 inch tot 26 inch. 
  • 1 tot 2 meter: 26 inch t/m 42 inch.
  • 2 tot 2,5 meter: 43 inch t/m 49 inch. 
  • 2,5 tot 3 meter: 50 inch t/m 60 inch.
  • 3 tot 3,5 meter: 60 inch t/m 65 inch.
  • 3,5 tot 4 meter: 65 inch t/m 75 inch.
  • 4 tot 5 meter: 75 inch t/m 82 inch.
  • 5 meter of groter: 82 inch of groter. 

Met een afstand van 5 meter kun je met gemak één van de grootste televisie neerzetten of aan de muur plakken. Toch zien we veel mensen die zelfs op vijf meter voor een tv van 43 inch gaan. Het blijft persoonlijk, maar na verloop van tijd zou je zomaar de ondertiteling niet meer kunnen lezen.

Is een grote tv slecht voor je ogen?

Geen onderzoek wijst uit dat het formaat televisie slechter is voor je ogen. Wel zit er logica in het feit dat een grotere tv op de zelfde afstand, meer moeite kost voor de ogen. Op een groter formaat verwerken je hersenen nou eenmaal een groter oppervlak aan bewegende beelden. Ook moeten je ogen meer moeite doen en meer bewegen. Je ogen kunnen er wel eerder vermoeid door worden.

Bekijk hier een relevante studie van het RIVM.

Maakt een hogere resolutie verschil

Zeker als je dichterbij op de tv zit dan de aanbevolen formule van hierboven, is een resolutie verschil snel te zien. Een 4K tv gebuikt 4x zoveel pixels dan een Full HD televisie. Een 8K tv heeft weer 4x zoveel pixels dan een 4K televisie. Als je relatief dicht op de tv zit, zie je minder snel individuele pixels op het scherm.

Bekijk ook mijn eerder geschreven artikel over 8K tv: “Heeft een 8K tv zin en is het, het waard?!”

Schermdiagonaal tv berekenen

Om in inch te berekenen meet je het scherm zonder rand op van de linkerbovenhoek naar de rechteronderhoek of andersom, meet in ieder geval diagonaal. Dit getal in centimeters deel je door 2,54. Bijvoorbeeld: het beeldscherm is diagonaal ongeveer 140 cm. 140 cm / 2,54 = 55,11 inch. Dit getal wordt afgerond naar 55 inch.

 

 

 

 

1 reactie op “De beste kijkafstand tv – De optimale kijkafstand per formaat”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *