Kan radiostaton niet afspelen Sonos

Waarom kan Sonos radiostation niet afspelen

Je wilt een stukje muziek afspelen en de radio aanzetten op jouw Sonos installatie, krijg je de volgende melding: “Kan radiostation niet afspelen”. Hier wordt je natuurlijk niet blij van, gelukkig is dit meestal vrij snel te verhelpen. Ik hielp 100+ klanten thuis met hun Sonos installatie.

Sonos kan een radiostation niet afspelen omdat het netwerk niet voldoende is, er interferentie is van andere draadloze apparaten, de stream niet langer toegankelijk is of de speaker niet geüpdatet is naar de laatste Sonos software.

In 99% van de gevallen is één van de onderstaande oplossingen voldoende om het probleem bij jouw thuis te verhelpen. Sonos is in basis een makkelijk te begrijpen systeem, maar het is net zo stabiel als het thuisnetwerk.

Zeker in de vorm van radio hebben we het over een live stream. Er moet continu verbinding zijn met internet om de stream op te kunnen halen, een kleine “kink in de kabel” kan het probleem “kan radiostation niet afspelen” triggeren.

Speaker heeft geen verbinding met het netwerk

Je kunt al snel de conclusie trekken of een Sonos speaker geen verbinding heeft met het netwerk. Wil je weten wat alle lampjes en betekenissen zijn? Ik schreef al eerder over alle kleuren en betekenissen van het Sonos lampje.

Als er geen verbinding is met het netwerk, is er geen verbinding met internet mogelijk. Uiteraard is internet weer vereist om internet radio af te kunnen spelen via bijv. Sonos Radio of TuneIN.

Om de speaker weer te verbinden met het netwerk kun je hem rebooten door de stekker uit het stopcontact te trekken en de speaker opnieuw te laten opstarten. Hij maakt automatisch opnieuw verbinding. Doet hij dat niet? Dan is er misschien iets in je netwerk veranderd en moet je de Sonos resetten.

Eén van de speakers in een speakergroep heeft geen verbinding

In sommige gevallen doet één van de speakers in jouw perfecte Sonos speakeropstelling het niet. Dit kan voor problemen zorgen. Een Sonos installatie wil nog wel eens haperen als een deel uit een groep geen verbinding heeft.

Controleer of alle speakers het doen en reageren op jouw commando’s. Ga naar de instellingen in zet het lampje uit van individuele speakers om te kijken of de communicatie werkt.

Telefoon niet op hetzelfde netwerk

telefoon niet op hetzelfde netwerk als sonos speaker

Dit overkomt mij regelmatig, je wilt Sonos aanzetten maar krijgt een scala aan foutmeldingen. Wees er zeker van dat jouw smartphone verbinding heeft met hetzelfde WiFi netwerk als waar Sonos mee verbonden is.

Controleer of je niet op het mobiele netwerk zit (4G, 5G), op de WiFi van de buren of op jouw eigen 5 Ghz netwerk. Als deze verbinding goed staat ingesteld is dit niet het probleem wat de foutmelding: “kan radiostation niet afspelen” veroorzaakt.

De laatste software update

De kracht van Sonos is de gebruiksvriendelijkheid en de software waar het op draait. Soms is het wat vervelend, maar Sonos krijgt zeer regelmatig een update. De grote hoeveelheid updates heeft te maken met de globale verspreiding van Sonos speakers. Een update voor Brazilië wordt ook in Nederland doorgevoerd, enz.

Als de radio functie niet meer werkt kan dit te maken hebben met de huidige software waar jouw speakers op draaien. Ook is het verschil tussen de Sonos S1 en S2 app een puntje van aandacht, de S1 app wordt niet meer geüpdatet.

Controleer of je de laatste versie van de Sonos software hebt geïnstalleerd op alle Sonos speakers door in de app via de Instellingen op “Systeem” en “Systeem Updates” te drukken. Is er een update? Voor deze uit en probeer nogmaals om het radiostation af te spelen.

Stream niet langer toegankelijk

In het geval van kleinere uitzendingen en exotische uitzendingen komt het wel eens voor dat een stream veranderd van “basis”. Een stream kan op een bepaalt moment uitzenden vanaf een ander domein, url of server waardoor Sonos Radio of TuneIN de stream niet meer kan ophalen.

Mocht de stream niet zijn gestopt met uitzenden, dan is het wachten tot de zender de juiste verwijzing doorgeeft aan de radio service (bijv. TuneIn). De stream kan onder dezelfde naam verder gaan, maar wel een nieuwe stream worden. Als je hem in favorieten hebt opgeslagen, zal hij in de toekomst niet meer werken.

Controleer dagelijks of er een nieuwe versie van de stream in het leven wordt geblazen met de zoekfunctie onder het kopje radiostations in de Sonos app.

Netwerk conflicten

Wanneer Sonos speakers en andere apparaten hetzelfde IP adres hebben (of krijgen) als andere apparaten ontstaat er een IP conflict. Het modem kan de twee apparaten niet onderscheiden en verkiest de éne boven de andere.

Dit zorgt voor problemen omtrent de internet verbinding. Als je kennis hebt van netwerken kun je dit oplossen door een apparaat een statisch IP adres te geven, anders kun je de Sonos speaker resetten zodat hij een nieuw IP adres krijgt.

Om erachter te komen of er twee gelijke IP adressen zijn volg je deze stappen:

  1. Log in op het modem of router
  2. Ga naar alle apparaten
  3. Controleer duplicaten van IP adressen
  4. Adresseer één van de duplicaten apparaten

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik radio luisteren via Sonos?

Op een Sonos speaker kun je radio luisteren door een radio uitbreiding te installeren in de Sonos app. De twee meest gebruikte radio apps zijn Sonos Radio en TuneIn. Hier heb je de meeste radiozenders op, uit binnen- en buitenland.

Is Sonos radio gratis?

Sonos Radio is gratis bij de aanschaf van een Sonos speaker. Sonos Radio is eigenlijke en verzameling van andere radio stream aanbieders zoals TuneIN, Napster en iHeartradio. Sonos gebruikt Sonos Radio om advertenties te kunnen weergeven aan luisteraars.

Kun je Sonos radio gebruiken zonder internet?

Het is niet mogelijk om een radio stream te activeren als je geen internet hebt. Een stream heeft immers continu verbinding nodig met internet om uitgezonden te worden, het is een live uitzending. Wel maakt Sonos gebruikt van een buffer om kleine onderbrekingen te voorkomen.

Hoe werkt Sonos Radio?

Sonos Radio wordt automatisch geïnstalleerd vanaf het moment dat je de Sonos app download. Voorheen gebruikte gebruikers voornamelijk software van derden zoals TuneIN of iHeartradio. Je kunt hierdoor direct zoeken naar radio station in de zoekbalk onder het kopje radiostations.

Conclusie

De grootste problemen omtrent het probleem “Kan radiostation niet afspelen” staat in verband met de stabiliteit van het netwerk. Omdat een thuisnetwerk steeds groter wordt met allemaal slimme apparaten wordt het steeds belangrijker een stabiel netwerk te hebben, liefst geïnstalleerd door een professional.

Als je er zeker van bent dat dit bij jou het probleem niet in, kun je Sonos resetten, de software updaten of controleren of er een nieuwe versie van de radio stream te verkrijgen is.

1 gedachte over “Waarom kan Sonos radiostation niet afspelen”

  1. Beste,

    Wij hebben momenteel een probleem met ons sonos systeem. Deze kan bepaalde radiostations niet meer afspelen. Hoe kunnen wij de Sonos resetten ?
    Mvg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *