Heb je voor 4K een andere hdmi kabel nodig

Heb je voor 4k een andere hdmi kabel nodig?

Een HDMI kabel heeft in basis maar één functie, het beeld en geluid doorgeven. Maar omdat er veel gebeurt in de audiovisuele wereld en standaards veranderen, veranderen de kabels mee. Hoe weet je of je een kabel hebt die voldoet aan alle eisen van je huidige apparatuur?

Welke HDMI kabel voor 4K? Een HDMI kabel heeft minimaal versie 1.4 nodig om 4K af te kunnen spelen. 8K vereist HDMI 2.1. HDMI 2.1 gaat zelfs tot 10K. Om 4K af te spelen hebben zowel de bron als de televisie minimaal versie 1.4 HDMI aansluiting nodig. Vanaf HDMI 2.0a wordt HDR ondersteund.

Je hebt voor 4K dus een speciale hdmi kabel nodig. Door ontwikkelingen in de audio-video wereld worden HDMI kabels continu geüpdatet. Hierdoor ontstaan verschillende varianten met extra bandbreedte en technieken. Refresh Rates, HDR, Full HD, 4K, 8K, de ene kabel kan het wel, de andere niet. Ik leg uit waar je naar moet kijken.

Aan welke eisen moet een 4K HDMI kabel voldoen

Als je een HDMI kabel wil die volwaardige 4K doorstuurt heb je een Premium High Speed HDMI kabel nodig. Een Premium High Speed kabel haalt de 60Hz op 4K resolutie met een bandbreedte van 18 Gbps.

Let wel op, HDMI kabels worden vaak aangeprezen als zijnde Premium High Speed terwijl ze dat niet zijn. Zo krijg je dus nooit 4K van je apparatuur op de tv te zien. Een voorbeeld van een HDMI kabel die wel 4K aan kan tot 60 frames per seconde:

Hoe lang mag een HDMI kabel zijn?

Alle kabels verliezen na een bepaalde lengte kwaliteit. Bij een HDMI kabel langer dan 10 meter kun je proberen ervaren. Vanaf 15 meter is een actieve HDMI kabel aanbevolen. Deze kabels worden extra gevoed door een stekker in het stopcontact waardoor data een langere afstand af kan leggen.

Als je toch kiest voor een passieve HDMI kabel (zonder stekker) die langer is dan 10 meter kun je kwaliteitsverlies ervaren. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • HDMI conflicten als er meerdere kabels via een splitter lopen
  • Interferentie van draadloze signalen (denk aan een babyfoon, huistelefoon etc.)
  • Audio en beeld lopen niet synchroon
  • Hoe langer de kabel, hoe gevoeliger voor elektrische storingen uit de omgeving

Verschillende HDMI versies

HDMI versie

1.4

2.0

2.1

Maximale resolutie

4K - 30Hz

8K - 30Hz

10K - 120Hz

Max. Snelheid (Gbps)

10,2 Gbps

18 Gbps

48 Gbps

Max. Kloksnelheid (MHz)

340 MHz

600 MHz

1200 MHz

Max. FPS voor 4K

30 FPS

60 FPS

100 FPS

HDR

HDR

HDR10+

HDR10+ én Dynamische HDR

ARC

Ja

Ja

Ja

eARC

Nee

Nee

Ja

Let op. Een HDMI versie betreft de ingang en/of uitgang van een tv of apparaat. Een HDMI kabel heeft geen HDMI versie. HDMI kabels hebben alleen verschillende maximale datastromen. Om te zien welke kabel je nodig hebt, begin je bij de apparatuur en tv. Welke HDMI versie heb je nodig? Is 1.4 voldoende of heb je echt 2.1 nodig? Per versie leg ik uit waar ze voor zijn gemaakt:

HDMI versie 1.0 t/m 1.3

Verouderde varianten met een lage bandbreedte. Deze versies zijn vaak te gebruiken bij decoders maar zullen niet volledige resolutie kunnen weergeven. Althans, een Ziggo of KPN uitzending is maximaal Full HD en dat kan vanaf HDMI 1.3a. Een heuse 4K video op Youtube of Netflix zal niet gaan, je krijgt een zwart scherm.

HDMI versie 1.4

Vanaf HDMI versie 1.4 kun je 4K kijken in 30 Hz, ARC gebruiken en is er een kleinere Micro HDMI plug ontworpen die alle data door een kleinere plug krijgt, bedoelt voor de camera- en auto-industrie.

Op zoek naar een nieuwe televisie die de nieuwste HDMI versie ondersteunt? Kijk dan eens naar mijn eerdere geschreven berichten zoals: De kleinste OLED tv’s – Top 5 Samsung 43 inch Qled tv’s – Samsung Design tv’sDe 8 goedkoopste OLED tv’sBeste 4K Ultra HD tv’s.

HDMI versie 2.0

Vanaf versie 2.0 is bandbreedte opgeschaald van 10,2 Gbps naar 18 Gbps waarmee volledige 4K Ultra HD in 60 fps mogelijk wordt en HDR sneller converteert. Ook is in versie 2.0 dynamische lip synchronisatie verwerkt.

HDMI versie 2.1

Met 48Gbps een grote sprong in snelheid en bandbreedte. Versie HDMI 2.1 ondersteund Dynamische HDR en HDMI eARC waardoor Dolby Atmos en DTS:X worden ondersteund. 4K wordt nu ondersteund tot 100 fps en ook 8K is mogelijk tot 50 fps.

HDMI ARC vs eARC

eARC verbeterd de communicatie tussen audio apparaat en televisie. Met ARC zijn er regelmatig momenten dat de apparaten elkaar niet herkennen. Makkelijk op te lossen door de apparaten opnieuw in te schakelen, maar eARC lost dit probleem op door die verbinding over het Ethernet kanaal te laten lopen. Dit gebeurt via een extra eARC data kanaal.

De bandbreedte van eARC is uitgebreid naar 37 Mbps ten opzichte van +/- 1 Mbps met de standaard ARC. Wil je eARC gaan gebruiken? Dan hoeft alleen de televisie “eARC compatible” te zijn. Het is niet per definitie nodig om op een soundbar, receiver o.i.d. ook een eARC aansluiting te hebben, ARC is hier genoeg. Elke kabel die eARC ondersteund is 4K waardig.

HDMI plug types van 4K HDMI kabels

Verschillende HDMI Type A C D plug

Een televisie, bluray speler, Apple tv, Ziggo of KPN decoder maakt gebruikt van een HDMI Type A plug. Dit is de meest voorkomende variant HDMI plug en wordt als “standaard” beschouwd.

Er zijn ook apparaten die een HDMI Type C (mini) of Type D (micro) gebruiken om audio en beeld door te geven. Deze zijn vaak terug te vinden op video camera’s of beamers.

Type B (Dual-Link) is nooit van de grond gekomen omdat er voor Type A eerder versie 1.3 uitkwam die alle waardes bevatte waar Type B voor op de markt was gekomen. HDMI Type E werd vanaf versie 1.4 geïntroduceerd voor de auto-industrie en is extra resistent voor water en vuiligheid. Ook klikt Type E vast zodat de verbinding niet verloren gaat door trillingen.

Wat doet HDMI HDCP 

Secure Screen

HDCP beveiligd content die gestreamd wordt via een HDMI kabel. Heb je een Netflix film aan staan vanaf een Apple tv naar een tv? Dan zorgt HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) ervoor dat je de film niet kunt opnemen en kunt distribueren.

Het is belangrijk dat beide apparaten dezelfde HDCP verbinding hebben en zo een “digital handshake” kunnen uitvoeren. Hierna kan de content bekeken worden.

Omdat 4K content is vrijwel alle gevallen gepaard gaat met een minimale HDMI 2.0 verbinding i.c.m. HDCP 2.2 is het belangrijk dat een HDMI kabel geschikt is voor beiden.

Verschillende HDMI kabels voor 4K content

  • High Speed HDMI. Dit is de eerste kabel die geschikt is voor 4K content op 30 frames per seconden.
  • Premium High Speed HDMI. Een Premium High Speed HDMI kabel kan 4K content op 60 fps afspelen, ook HDR wordt hierbij ondersteund.
  • Ultra High Speed HDMI. Geschikt tot 10K content en Dynamische HDR beelden.
  1. Bekijk hier een High Speed HDMI kabel op bol.com.
  2. Bekijk hier een Premium High Speed HDMI kabel op bol.com.
  3. Bekijk hier een Ultra High Speed HDMI kabel op bol.com.

Wat doet HDMI CEC op een 4K HDMI kabel?

CEC staat voor Consumer Electronic Control en zorgt ervoor dat je een apparaat kunt bedienen via de afstandsbediening van het andere apparaat. Een directe connectie d.m.v. het gebruik van een HDMI kabel. Zo kun je door CEC het volume regelen van een soundbar met de afstandsbediening van de tv.

Let op: vaak moet een CEC verbinding geactiveerd worden in televisies en randapparatuur. 

Is een duurdere HDMI kabel beter?

Prijs zegt niet alles. Een duurdere HDMI kabel is niet per definiete beter dan een goedkope kabel. Het belangrijkste aspect is de compatibiliteit. Heeft jouw apparatuur HDMI 2.2 en wil je 8K content afspelen, dan heb je automatisch een duurdere kabel nodig om die standaards te halen. 

Als je HDR content af wil spelen heb je dus minimaal HDMI versie 2.0 nodig, al is er pas ondersteuning voor dynamische HDR vanaf 2.1.

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een HDMI kabel

Wees dus kritisch voordat je een HDMI kabel aanschaft. Bekijk eerst welke HDMI versie de televisie en randapparatuur ondersteunen. Aan de hand hiervan kijk je wat je wilt afspelen, is dat Full HD, 4K of 8K content en welke HDMI kabel past daarbij?

Verschillende HDMI versies 1.4 2.0 en 2.1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *