Interieur met tv en soundbar

Hoe plaats je een soundbar? Ophangen of niet? Voor en nadelen

Om een home cinema beleving te creëren is een soundbar een goede keuze. Toch geeft plaatsing nog een hoop vraagtekens. Onder de tv, boven de tv, zet je hem neer of hang je hem aan het plafond? Alles kan en alles mag, maar wat geeft het beste resultaat?

Kies de juiste plaats voor een soundbar. Richt de luidsprekers direct naar oor hoogte van de zitpositie voor de beste geluidservaring. Een muurbeugel voor een soundbar moet je extra aanschaffen. In enkele gevallen zit hij meegeleverd. Soundbars met Dolby Atmos moeten haaks op de muur staan met de boven speakers recht naar het plafond gericht.

Je kunt een soundbar hoog ophangen, boven de tv, maar onder de tv is gebruikelijk. Omdat de televisiehoogte ook nog varieert en er geen goede precieze richtlijnen zijn som ik de voor- en nadelen op.

Soundbar ophangen onder de tv

De meest gebruikelijke plaats voor een soundbar is onder de televisie. In dit geval komt het geluid het best tot zijn recht als je de tv nog een stukje hoger hangt en soundbar er direct onder hangt. Je kunt de bar ook iets omhoog hellen voor betere geluidservaring, ook hierbij: probeer de lijnen van het geluid te volgen, eindigend bij oor hoogte van de zitpositie.

Onder de tv is een uitstekende plek als er ruimte voor is, in dit geval kun je een soundbar ook bevestigen aan een tv. Denk aan een draaibare muurbeugel, het is fijn als het geluid meedraait en niet vast aan de muur zit. Hiervoor kun je universele soundbar beugels kopen. Let wel op, hierbij heb je ook nog een originele muurbeugel nodig voor de meeste bars! Dit zijn slechts de verlengstukken voor aan de tv-beugel.

Soundbar ophangen boven de tv

Om een soundbar boven de tv op te hangen heb je in ieder geval een passende muurbeugel nodig. Soms zit er bij een nieuwe soundbar een muurbeugel meegeleverd, maar meestal zal je deze nog los bij moeten kopen.

Als je zeker wilt zijn dat je de goeie muurbeugel koopt, kun je degene van de fabrikant zelf kopen. Ook zijn er derde partijen die prima beugels maken voor elke soundbar, maar dan een paar tientjes goedkoper.

Een soundbar boven de tv ophangen is een goed idee als:

  • Er geen Dolby Atmos (of andere Upward Firing) speakers zijn in de soundbar
  • De televisie niet te hoog hangt
  • Je de soundbar iets kunt laten hellen naar beneden

Kun je een soundbar boven de tv hangen? Ja in sommige gevallen komt het de geluidskwaliteit ten goede, afhankelijk van de akoestiek. Let wel op de kabels die vanaf de tv naar boven lopen. Richt de speakers van de soundbar zo goed mogelijk naar oor hoogte. 

Als je van plan bent een soundbar boven de tv te hangen, houd er dan rekening mee dat de speakers eigenlijk te hoog gericht staan. Probeer de muurbeugel dan ook net even wat anders te monteren.

Gebruik ringetjes achter de bovenste bevestiging van de muurbeugel zodat de soundbar iets naar voren helt, zodat de speakers gericht beter op het oor gericht zijn in de zitpositie.

Soundbar boven of onder tv hangen

Soundbar ophangen aan het plafond

Als je de muur intact wil laten kun je ervoor kiezen een soundbar te bevestigen aan het plafond. Een soundbar ophangen aan het plafond vergt wel wat creativiteit. Er zijn voor de meeste soundbar geen direct plafondbeugels te koop. Een goede optie is om een tv plafondbeugel te combineren met de soundbar muurbeugel om zo een stevig frame te hebben.

De beste plek voor en soundbar is op oor hoogte. Met een soundbar aan het plafond is dit onmogelijk te halen en zal je de luidsprekers de goede kant op moeten richten. Elke kamer heeft een andere akoestiek, maar de speakers naar oor hoogte richten is de basis om jouw soundbar goed te laten klinken.

Je kunt een soundbar ook gebruiken zonder tv! In dit artikel leg ik uit wat je kan met een soundbar zonder televisie: “Kun je een soundbar gebruiken zonder tv?

Soundbar ophangen aan de tv

Vergelijkbaar met de soundbar op hangen aan de muur, kun je hem ook vast maken aan de televisie. Dit kan alleen als de televisie al aan een beugel hangt.

Een soundbar ophangen aan de tv heeft nut als je de tv regelmatig draait. Gebruik je dus een zwenkbare muurbeugel? Dan draait de bar netjes mee en komt het geluid beter uit. Je hebt de originele (of van een derde partij) muurbeugel nodig i.c.m. universele soundbar beugels. Die monteer je weer vast aan de tv, onder de tv muurbeugel.

De muurbeugel verschilt uiteraard per soundbar, het universele tussenstuk ziet er zo uit:

Een soundbar wel of niet ophangen, wat is beter?

Als je de keuze hebt om de soundbar op te hangen of neer te zetten. Denk dan aan de lange termijn, wat is handiger, als hij vastzit aan de muur (of aan de tv) of als hij los staat op een tv meubel. Ik zet de voor en nadelen op een rij.

Wel ophangen voor- en nadelen:

Voordelen: Een soundbar die hangt beschadigd minder snel, ook verzameld hij een stuk minder stof. Ook hangt een soundbar vaak net even wat hoger dan de staande positie. Dit is goed voor het bereiken van oor hoogte voor de beste geluidkwaliteit

Nadelen: Je komt moeilijker bij de aansluitingen om iets te verbinden of los te halen.

Niet ophangen voor- en nadelen:

Voordelen: Je komt makkelijk bij de aansluitingen en kunt hem makkelijker afstoffen.

Nadelen: Vangt meer stof, beschadigd sneller (bijv. door kinderen of huisdieren) en de kabels moeten verder naar de tv.

Eerder schreef ik over de beste streaming Sonos soundbars: “De beste Sonos Soundbars”.

De beste plek voor een soundbar

Als je alle opties open hebt, wat is dan de beste plek voor een soundbar? Of hij nu hangt of staat, zorg ervoor dat hij het geluid zo direct mogelijk naar de oren brengt. Hang of zet hem indien mogelijk op oor hoogte zodat de midden en hoge tonen het best tot hun recht komen.

Zo hoog hang je een soundbar op

Om op de ideale oor en luisterhoogte uit te komen wil je de soundbar ophangen op 95 – 115 cm hoogte. Lukt dit niet, probeer er dan zo min mogelijk van af te wijken. Hoe dichterbij, hoe beter de geluidskwaliteit.

Onder, boven of aan je tv?

Over het algemeen zijn we gewent dat een soundbar onder een tv hangt. Dit kan aan de muur, maar ook aan de tv zelf met behulp van adapterbeugels. Houd ten alle tijden rekening met de luister hoogte (oor hoogte in zittende positie).

Kies je voor een bevestiging boven de televisie, dan zal het geluid in veel gevallen minder goed uitkomen. Wel kun je de soundbar naar voren helling zodat het geluid directer naar het oor gaat.

Op of in een tv meubel

Op een tv meubel is een prima idee. Alle soundbars zijn hiervoor geschikt, een tv meubel kan tevens als klankkast functioneren waardoor je meer diepere, lage tonen ervaart.

In een tv meubel houd je rekening met geluid, die moet namelijk een weg vinden naar buiten. Zet de soundbar niet klem aan zijden waar speakers zitten, laat ook achter wat ruimte over en het meest belangrijk: de klep moet open. 

Mocht je een tv meubel hebben die volledig gesloten kan worden, een soundbar klinkt niet met de klep of lade dicht. Er zijn tv meubels die speakerdoek gebruiken om een soundbar achter te plaatsen, zo zie je de bar niet, maar hoor je hem zoals bedoelt.

Soundbar op de grond plaatsen

Ik krijg de vraag met enige regelmaat: Kun je een soundbar op de grond plaatsen? Je kunt een soundbar op de grond neerzetten als je rekening houd met een doffer geluid. Richt de bar iets naar boven zodat het geluid beter oor hoogte bereikt. Kies in dit geval geen soundbar met Dolby Atmos (Up Firing) speakers.

Soundbar achter de tv, kan dat?

Een soundbar achter de tv plaatsen kan, afhankelijk van de televisie. Als de tv heel laag op de voet staat, komt het geluid niet goed door. Geluid heeft een vrije baan naar de oren nodig, achter klinkt het dof door meerdere weerkaatsingen.

Mocht de tv iets hoger op de voetjes staan, kun je een soundbar prima achter de tv zettenn. Het geluid komt dan gewoon onder de tv door en het ziet er nog eens een stuk strakker uit!

Hoeveel ruimte tussen soundbar en tv?

Tussen de soundbar en de tv houd je zo min mogelijk ruimte, hierdoor zie je de kabel vanaf de soundbar naar de tv niet. Door de soundbar op oor hoogte te hangen komt het geluid het best uit en zit je in de sweet spot.

Een gat van 5 cm tussen de tv en soundbar maakt de kabels zichtbaar. Dit kun je oplossen door een kabelgoot te gebruiken.

Veelgestelde vragen over soundbars

Is een soundbar stereo? Soundbars komen in vele vormen en maten. Allemaal hebben ze minimaal 2 speakers, een linker en een rechter kanaal, stereo dus. Ook zijn er soundbars die verder gaan zoals 3.0 of 3.0.2.

Wanneer een soundbar overwegen? Een soundbar dient ter vervanging van een stereo installatie of als losse versterking van het tv geluid.

Heb je een subwoofer nodig bij een soundbar? Dat hangt er erg vanaf welke soundbar je overweegt of bezit. Een hoge kwaliteit soundbar van Sonos of BlueSound vereist eigenlijk geen subwoofer, al kun je deze wel toevoegen. In goedkopere bars zitten vaak kleine versterkers en kleine speakers waardoor de lage tonen vaak niet genoeg bereik hebben. In dit geval is een subwoofer toevoegen een goed idee.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *