Wat is de kleinste oled tv

Wat is de kleinste OLED tv van 2020-2021

OLED tv’s kennen we voornamelijk met enorme formaten. Van 55 tot 88 inch zijn televisies met de beste techniek helaas alleen verkrijgbaar in een groot formaat. In 2020 begon LG met het uitrollen van de 48 inch OLED tv, de kleinste OLED ooit. Na LG kwamen Sony en Philips ook met een 48 inch OLED tv. Maar het design van deze merken maakt de volledige grootte, welke OLED is het kleinst?

Typenummers van dit jaar

 • Sony KD-48A9
 • LG OLED48CX6
 • Philips 48OLED935

Ook al zijn de kleinste OLED tv’s 48 inch, de totale lengte, breedte en hoogte verschilt, afhankelijk van het design van de tv.

De kleinste OLED tv's van dit jaar LG, Sony, Philips afmetingen

In breedte wint de Philips 48OLED935 het net van de Sony KD48A9 met 106,85 cm. Met 107,1 cm is de LG OLED48CX6 de breedste 48 inch OLED tv. Vermenigvuldigd met elkaar heeft de Sony het kleinste totale omvang. De Philips is het grootst omdat daar een B&W soundbar aan vast zit. Ook de hoogte van de Philips is het grootst door de geïntegreerde soundbar en komt op 61,18 cm.

Bronnen: www.sony.nl, www.lg.com, www.philips.nl.

Welke formaten OLED tv zijn er beschikbaar?

De kleinste OLED tv’s zijn 48 inch, de grootste zijn 88 inch. Diagonaal dus bijna het dubbele. Er zijn 5 formaten beschikbaar:

 • 48 inch diagonaal (+/- 107 cm breed)
 • 55 inch diagonaal (+/- 123 cm breed)
 • 65 inch diagonaal (+/- 145 cm breed)
 • 77 inch diagonaal (+/- 173 cm breed)
 • 88 inch diagonaal (+/- 197 cm breed)

Het variant tussen iets meer dan een meter en een kleine 2 meter breed. De hoogte van het 88 inch model is in verhouding een stuk hoger omdat deze worden geleverd met vast voetstuk voor stabiliteit van het toestel.

Hoe groot is de kleinste OLED tv? 48 inch. Hoe groot is de grootste OLED tv? 88 inch.

Welke 48 inch OLED is het goedkoopst?

Mede dankzij het feit dat 48 inch het kleinste formaat OLED is zijn deze tv’s erg populair. De prijs is ook toegankelijk voor velen. In veel gevallen zal de LG 48 OLED de meest voordelige actuele (dus geen “oude” modellen) oled tv zijn omdat zij de enige fabrikant zijn van de OLED panelen. Onderstaand de verschillende OLED tv’s met de meest voordelige prijs op Bol:

LG OLED48CX6

Sony KD-48A9

Philips 48OLED935

Koop altijd een tv die voor de Benelux is bestemd!

Als je van plan bent een televisie online te kopen is het belangrijk dat je zeker weet dat het model is geschikt voor het land waar je woont. Op het internet zijn een paar grote bedrijven die de toestellen uit het oosten van de EU halen. Hier zijn ze net iets voordeliger waardoor ze in Nederland een stuk interessanter kunnen worden aangeboden.

Als je een toestel koop met “buitenlands” modelnummer kun je geen ondersteuning verwachten. Zo is de garantie niet geldig omdat hij niet op de officiële manier geïmporteerd is. Houd de tv ermee op na een jaar? Dan kan de fabrikant niets betekenen omdat zij dit toestel nooit voorbij hebben zien komen.

Ook je apps zullen minder goed werken. Een app als Netflix functioneert in elk land anders. Je zult weinig Nederlandse series tegenkomen in een toestel uit het buitenland. Ook kun je bepaalde apps niet krijgen uit de Store omdat die alleen in jouw land zijn vrijgegeven.

Kortom: een toestel met een buitenlands modelnummer moet je overslaan! Ook al scheelt dit een paar tientjes in aanschaf.

Waarom is er geen kleine OLED tv?

Het ligt eraan wat je klein vind, maar inderdaad, kleiner dan 48 inch zijn ze niet te vinden. Het heeft te maken met de techniek achter OLED. Elke pixel kan zelf oplichten, bij een LED tv zit er een grote “lamp” achter een hoop pixels. Die lampen kunnen kleiner worden gemaakt, maar om elke individuele OLED kleiner te maken is bijna geen doen. Kleiner kan, maar wordt te kostbaar voor de huidige markt.


Sony A9 Master series (KD-48A9)

In alle opzichten is de Sony A9 in 48 inch niet de kleinste, maar hij heeft wel een aantal voordelen. Zo is het geluid fenomenaal door de Acoustic Surface Audio techniek en is ook kabelmanagement aan de achterzijde van de tv erg fraai.

Uitzonderlijke beeldverwerking

Het prachtige vloeiende beeld van de Sony OLED is vooral te danken aan de krachtige processor. Sony gebruikt in haar kleinste OLED dezelfde processor die ze in de 8K tv’s gebruiken. Hiermee is beeldverversing geen probleem en staan alle pixels op tijd op de juiste plek.

Ook de gewone Ziggo of KPN uitzendingen worden opgeschaald om dicht de maximale resolutie te komen (4K Ultra HD).

Acoustic Surface Audio

Niet van plan een soundbar te kopen voor de tv? Dan is de Sony bij uitstek de beste in audio kwaliteit. Door gebruik te maken van Acoustic Surface Audio wordt het scherm gebruikt als luidspreker. De speakers zitten achter het scherm verwerkt en richten ook op het paneel, de trillingen uit het paneel genereren het uiteindelijke geluid. Ook wordt audio hiermee plaatselijk uitgezonden.

Slimme lichtsensor, nooit te fel

De Sony 48OLEDA9 heeft een ingebouwde lichtsensor die het licht in de kamer opneemt. Aan de hand van deze informatie wordt de helderheid (geleidelijk) gewijzigd. Zo hoef je niet te knijpen met je ogen als je tv kijkt in het donker. Tevens kan een OLED een stuk makkelijker hoog contrast genereren zonder te veel lichtopbrengst omdat de pixels individueel kunnen doven.

Geen zichtbare kabels aan de achterkant

Sony 48 oled achterkant kabelmanagement

Staat de tv op een plek waar je de achterkant ook kunt zien? Dan heeft Sony gedacht aan een mooi systeem waardoor alle aansluitingen verborgen blijven en alle kabels op dezelfde plek (onder, achterkant) uitkomen.

Smart tv, hoe slim is de Sony KD-48A9 OLED tv?

Sony maakt gebruik van het smartplatform Android TV, het grootste universele smart platform voor televisie. Android tv wordt ook gebruikt door Philips en Hisense tv’s.

Met ondersteuning voor Netflix, VideoLand, NPO Start, Prime Video en nog 5000 andere apps is Android TV een goede keuze. Op de afstandsbediening van de Sony 48 OLED zit zelfs een directe Netflix knop, hierdoor hoef je niet door een vervelend menu heen om bij Netflix uit te komen.

Sony 48 oled afstandsbediening

Sony OLED televisies zijn uitgerust met een Google Home integratie. Maak je gebruik van een Google Home speaker? Dan kun je deze tv bedienen met je stem.

Chromecast of Apple Airplay via jouw Sony tv

Sony 48 OLED Airplay en Chromecast

Ook zonder gebruik te maken van de geïntegreerde apps kun je een hele hoop met een slimme tv die is uitgerust met Google Chromecast of Apple Airplay. Via iPhone of Android toestel kun je gemakkelijk elke media doorsturen met deze twee ingebouwde ontvangers. Als je een Youtube filmpje opent op jouw telefoon druk op je het “streamen” knopje om de tv te vinden. Druk op de televisie en het filmpje wordt gestreamd op de tv in plaats van op de smartphone.

Gamen met een kleine OLED tv

Ik noemde het al eerder, in de A9 serie van Sony zit de beste processor die er op dit moment voor Sony tv’s beschikbaar is. Ook de 8K televisies gebruiken deze processor. Eén van de redenen dat ze voor de beste “performance” kiezen, is voor de beeldverversing. Zeker met gamen is het belangrijk dat het beeld zo accuraat mogelijk is (denk aan online gamen).

Sony heeft tevens een naam hoog te houden, hun eigen tv’s moeten het best presteren in combinatie met een Sony Playstation! Door het relatief kleine formaat is de 48 inch OLED van Sony ook interessant voor PC gamers.

In Game modus zakt input lag tot 18,4 ms. Een prima game tv dus! (bron: www.homecinemamagazine.nl)

Afmetingen Sony KD48A9 zonder voet

Als de Sony OLED 48 inch opgehangen wordt zijn dit de afmetingen:

 • Hoogte: 62,4 cm
 • Breedte: 106,9 cm
 • Diepte: 5,6 cm
 • Gewicht: 13,9 kg

Afmetingen Sony KD48A9 met voet

Als de Sony op zijn voetje komt te staan op een tv meubel kun je rekening houden met de volgende afmetingen:

 • Hoogte: 62,9 cm
 • Breedte: 106,9 cm
 • Diepte: 25,5 cm
 • Gewicht: 17,6 kg

LG OLED48CX6 – Beste aankoop

Lg vermeld op haar eigen ondersteuningspagina dat de LG OLED48CX6 als beste uit de test komt (consumentenbond Augustus 2020). Als je kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding is dit ook een fantastische televisie. De OLED48CX6 is de goedkoopste actuele OLED tv van dit moment.

Productie OLED schermen

Alle tv’s die op dit moment gebruikt maken van de OLED techniek komen uit de fabriek van LG. Merken als Sony, Bang & Olufsen, Loewe, Panasonic, Philips kopen hum OLED panelen bij LG in.

Voor ons als consument betekend dat dus dat de LG OLED tv’s vaak het voordeligst uit de bus komen.

Audio en surround

De LG OLED48CX6 geeft prima geluid uit haar eigen speakers. Voor een televisie kun je het geluid aanmerken als redelijk. Met 2x 10 watt stereo speakers mag je niet veel verwachten. De tv’s van nu zijn ook zo dun, dat echt goed geluid moeilijk te realiseren is.

Andere merken doen het beter met hun audio prestaties. De Sony OLED presteert enorm goed door de integratie van het Acoustic Surface Audio systeem. Philips doet het beter door een standaard meegeleverde Bowers & Wilkins soundbar. De uitgeklede variant is dus de LG OLED48CX6 met geïntegreerde speakers die geluid naar beneden sturen.

In de LG software zit wel een mooi staaltje bluetooth communicatie verwerkt. LG geeft de optie om twee achter luidsprekers te installeren (weliswaar alleen van het merk LG) en een volledige surround opstelling te realiseren.

Smart tv, hoe slim is de 48OLEDCX6?

WebOS, het smartplatform van LG. Een intuïtief platform wat continu geüpdatet wordt en is uitgerust met alle apps die je vandaag de dag kunt verwachten op een televisie.

Smart functies LG OLED48CX6

Zoals te zien op de afbeelding ondersteunt LG’s WebOS apps zoals: Netflix, Apple TV, KPN, Vidoeland, NPO Start, Youtube, Disney+, Spotify en nog een enorm scala aan apps, te downloaden in de LG Content Store. Ook kleine spelletjes en een open haard functie zijn gemakkelijk te downloaden.

A9Gen3 processor

Achter een OLED tv is een krachtige processor vereist. Beeldkwaliteit valt of staat met een slechte of goed processor. De LG OLED48CX6 maakt gebruikt van de A9Gen3 processor. Eén van de krachtigste processoren van LG op dit moment. Hij wordt ook gebruikt in de 8K toestellen.

De Alpha 9 Generatie 3 processor herkent verscheidene soorten beeld. Zie ziet hij of je naar een voetbalwedstrijd, film of natuurfilm aan het kijken bent en past zijn kwaliteiten hierop aan.

LG Magic Remote

Een leuke extra is de Magic Remote van LG. Eerder schreef ik al een uitgebreide uitleg over deze multifunctionele afstandsbediening.

Met de Magic Remote kun je gebruik maken van een bewegingscursor, spraakcommando’s gebruiken en een geïntegreerde Netflix knop zodat je niet door een menu heen hoeft om je favoriete serie aan te zetten!

Kijkhoek OLED tv

De kijkhoek van een OLED tv is vele malen beter dan de kijkhoek van een LED of QLED tv. In een winkel kun je dat goed zien door langszij te staan van een OLED en een LED tv. Een LED of QLED wordt erg faal, waar een OLED tv praktisch dezelfde kwaliteit laat zien als je er naast staat.

Zonlicht op tv

Zonlicht is altijd een nadeel bij tv kijken. Bij fletse tv’s zie je het hele scherm niet meer, bij spiegelschermen krijg je de straal terug gekaatst. Een OLED tv vangt veel stralen op maar werkt zeker tegen de kwaliteit van de televisie. Als je veel last hebt van inkomende zonnestralen adviseer ik te kijken naar een hogere kwaliteit QLED tv. Een OLED tv is simpelweg slechter tegen de zon dan een LED of QLED van hoge kwaliteit.

Afmetingen LG OLED48CX6LB zonder voet:

 • Hoogte: 61,8 cm
 • Breedte: 107,1 cm
 • Diepte: 4,69 cm
 • Gewicht:  14,9 kg

Afmetingen LG OLED48CX6LB met voet:

 • Hoogte: 65,6 cm
 • Breedte: 107,1 cm
 • Diepte: 24,6 cm
 • Gewicht: 18,9 kg

Philips 48OLED935 met HiFi geluid van Bowers & Wilkins

Ook Philips heeft een kleine OLED tv in het assortiment. De Philips 48OLED935 maakt gebruik het Android smart platform en wordt ondersteund door audio via een soundbar van Bowers & Wilkins.

Fantastisch geluid met de geïntegreerde soundbar van B&W

Philips 48OLED935 Bowers wilkins soundbar

Door omhoog richtende luidsprekers ondersteunt deze soundbar Dolby Atmos. De Kvadrat afwerking van de bar zorgt voor een hoogwaardige uitstraling. De gecentreerde tweeter zorgt voor optimale verstaanbaarheid bij elke vorm van spraak, ook op een laag volume.

Amilight

Verlicht je woonkamer door de Ambilight functie te activeren. Als je in de ambilight instellingen kijkt zie je dat er een aantal instellingen verricht kunnen worden. Ambilight heeft de volgende opties:

 1. Video Volgen (Hij volgt het beeld en gebruikt de kleuren die hij binnen krijgt om te reflecteren)
 2. Audio Volgen (Hij volgt het geluid, de diepte en hoogte van de tonen)
 3. Vlag volgen (Volgt een kleurcode van bijv. Nederland)
 4. Statische kleur (Een vast kleur die aanblijft naar keuze)

Android tv, hoe slim is de Philips 48OLED935

Philips  maakt gebruik van het smartplatform Android TV, een universeel smart platform voor televisie. Android tv wordt ook gebruikt door Hisense en Sony televisies.

Met ondersteuning voor Netflix, VideoLand, Prime Video, NPO Start, Youtube en +/- 5000 andere apps is Android TV voorbereid op de toekomst.

Google Assistant ondersteuning

Met ondersteuning voor Google Assistant is deze tv klaar om gekoppeld te worden aan jouw smart home van Google. Zo kun je commando’s geven aan een smart speaker, waarna de tv dit uit zal voeren.

Vraag om Netflix te openen op de tv, en dit gebeurt! Google Voice Assistant zit steeds vaker geïntegreerd op apparatuur zoals ovens, speakers, tv’s, koffiezetters. Alles om een slim huis te realiseren.

Afmetingen Philips 48OLED935 zonder voet:

 • Hoogte: 61,18 cm
 • Breedte: 106,85 cm
 • Diepte: 4,73 cm
 • Gewicht: 13,4 kg

Afmetingen Philips 48OLED935 met voet:

 • Hoogte: 71,65 cm
 • Breedte: 106,85 cm
 • Diepte: 26,07 cm
 • Gewicht: 20,6 kg

 

2 gedachten over “Wat is de kleinste OLED tv van 2020-2021”

 1. Bij de Philips wordt alleen de hoogte van het scherm genoemd zonder voet,
  de soundbar is echter de voet en wordt in hangende positie anders gemonteerd en is de totale hoogte 78,1 cm. Belangrijk voor bijvoorbeeld montage aan een TV meubel of in ons geval een zelf gebouwde kast waar hij aan hangt.

 2. Waarom is er geen kleine OLED tv ?
  In die paragraaf hierboven met de zelfde titel zegt het dat het GEEN doen is om de individuele OLED’s kleiner te maken.
  WAAROM moet het persé in 4K wezen ?
  Wat van full-HD ?
  Dat is 4 x kleiner !! (halve hoogte, halve breedte)

  En nou we het toch over “kleine” OLED’s hebben: WAAROM zijn er (nog) geen OLED computermonitors ?? (in Full-HD of enige vergelijkbare orde van hoeveelheid pixels)
  Full-HD in 27″ (halve hoogte, halve breedte van 54″), met de oude vertrouwde kantoorstandaard van .311mm/pixel (is in de laatste jaren ook steeds een kleinere pixel geworden waardoor je niet meer ontspannen kan kijken)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *