4K TV uitkiezen - Ultieme gids

De beste 4K ultra hd tv’s van 2020 – De Ultieme Gids

Je televisie heeft het lang volgehouden, je hebt genoten van de huidige tv maar inmiddels is er een hoop veranderd en wil je toch vernieuwen. Een stukje zekerheid met een gloednieuwe tv, weer 2 jaar fabrieksgarantie en waarschijnlijk een decennium aan kijkplezier.  Televisie’s zijn smart geworden, de pixeldichtheid is tot 8 keer zo groot geworden en zelfs besturing met de stem is mogelijk! Ook zijn er inmiddels meerdere type’s schermen: OLED, LED, LCD, QLED. Wat is het en wat heb je nodig? Met deze ultieme gids hoop ik dat je een stuk wijzer wordt in de zoektocht naar een nieuwe tv waardoor je jezelf gemakkelijker oriënteert.

Wat is 4K tv? (Ultra HD)

Een korte inlichting over 4K televisie. 4K UHD is het aantal pixels (puntjes met een kleur die samen een beeld vormen). De standaard van tv’s van 43 inch of groter is 4K. Een verwijzing naar de pixeldichtheid van 3840 x 2160 pixels, oftewel: 8.294.400 pixels zorgt ervoor dat je enorm scherpe beelden kunt realiseren. Een 4K tv is mooi, maar de bron moet ook kloppen.

Voorbeeld: Een film moet zijn opgenomen in 4K UHD, verwerkt zijn zijn 4K, geüpload worden in 4K en uitgezonden worden in 4K. In dit geval heeft een 4K UHD tv pas zin!
4K landschap
Een foto van een landschap in 4K Ultra HD.

Een 4K tv kopen, waar moet ik op letten?

In de zoektocht naar een nieuwe tv kom je een hoop termen tegen. Het vergelijken van eindeloze specificaties (die op elkaar lijken) resulteert niet in een concreet idee naar wat je nou echt wilt waardoor je geen tv uit kan kiezen. De volgende punten zijn cruciaal om een goede keuze te kunnen maken.

Beeldkwaliteit (pixeldichtheid)

Er zijn in 2020 een aantal varianten van pixeldichtheid in een tv. Het is slim om even stil te staan bij de volgende feiten:

 1. Providers van kabel tv zenden uit in Full HD.
 2. Netflix kan 4K UHD aan je laten zien, maar heeft nog lang niet alles in deze standaard opgenomen. Vanaf heden worden alle nieuwe Netflix originals in minimaal 4K opgenomen en uitgezonden.
 3. De Youtube standaard is Full HD maar kan ook uitzenden in 4K UHD. Afhankelijk van de opgenomen beeldkwaliteit is dit vaak nog niet het geval.

Tv’s die geproduceerd zijn na 2020 kunnen de volgende pixeldichtheid hebben:

 • HD Ready, voor mij onbegrijpelijk maar het bestaat nog steeds. HD ready tv’s hebben 1280 x 720 pixels (oftewel 921.600‬ pixels). Je ziet alleen nog bij de allerkleinste televisie’s (denk aan: 24 inch, 26 inch en 32 inch) de specificatie HD Ready.
 • Full HD, wat mij betreft de minimale eis voor een kleine tv in deze tijd. Alle grote providers (Ziggo, KPN, Caiway, T-mobile, XS4all, etc.) verschaffen het signaal van “live tv” in Full HD. Dit is precies de reden waarom dit een minimale eis zou moeten zijn voor de aanschaf van een nieuwe televisie! Full HD bestaat uit 1920 x 1080 pixels (oftewel 2.073.600‬ pixels)
 • Ultra HD (4K), in 2014 kwamen de eerste 4K televisie’s op de markt. Dit is al een hele tijd geleden, niet vreemd dat de gemiddelde televisie inmiddels 4K Ultra HD ondersteund. 4K Ultra HD tv’s beschikken nog eens over 4x zoveel pixels als een Full HD scherm! (3840 x 2160 pixels oftewel: 8.294.400 pixels). UHD is simpelweg de standaard van deze tijd!
 • 8K UHD, geïntroduceerd in 2019 met een enorm scala aan pixels: 7680 × 4320 pixels (oftewel: 33.177.600‬ pixels! Een enorme pixeldichtheid!)

Het verschil tussen HD-ready, Full HD, 4K UHD en 8K UHD is dus simpelweg de hoeveelheid pixels waaruit een beeld bestaat. 

LED, LCD, OLED of QLED – verschillende beeldtechnieken

De kwaliteit een een televisie is niet alleen gebaseerd op pixels. Er zijn meerdere factoren die meespelen zoals: processor, beeldverversing, backlight (achtergrondverlichting) & beeldtechniek. Wat is precies het verschil in beeldkwaliteit bij OLED, QLED, LED & LCD?

Wat is een LCD tv?

Een LCD televisie maakt gebruik van CCFL als achtergrondverlichting. Deze lampen zijn relatief groot waardoor één lichtgevende pixel gelijk ervoor zorgt dat er duizenden mee “aan” gaan. Denk aan witte ondertiteling in een donkere film waardoor je duidelijk ziet dat er méér dan de ondertiteling verlicht wordt. Omdat CCFL lampen vrij groot zijn, zijn LCD tv’s vrij dik.

Voorbeeld LCD tvPlus en minpunten van een LCD TV
Robuust
Niet zo zuinig als een LED tv
Dikker dan LED, OLED en QLED

Wat is een LED tv? 

Een LED tv is vergelijkbaar met een LCD tv, het maakt gebruik van lampen die aan en uit kunnen gaan. LED lampjes zijn echter een stuk zuiniger, kleiner en worden minder warm. Dit is de reden dat LED tv’s tegenwoordig een stuk interessanter zijn dan LCD televisies.

Voorbeeld LED tvPlus en minpunten van een LED TV
Het meest zuinig
Snel aan / uit
Lange levensduur
Relatief goedkoop
Niet zo dun als OLED

Wat is een OLED tv?

Het meest accuraat met de verlichting waar het bedoelt wordt is een OLED tv. In een OLED tv heeft elke pixel het eigen vermogen om aan en uit te kunnen. Elke pixel is dus zijn eigen lampje! Dit is veel nauwkeuriger dan een LCD of LED tv die vaak gebruik maken van grotere gedeeltes met één lamp.

Voorbeeld OLED tvPlus en minpunten van een OLED tv
Meest nauwkeurig in verlichting
Superieure kijkhoek
Meer details in donkere scene’s
Duurder dan LED en QLED
Het minst zuinig

Wat is een QLED tv?

Een QLED tv is een geüpgradede variant van een LED tv. In een QLED televisie is een extra nanokristallaag toegevoegd aan de LED variant. Hierdoor kunnen kleuren nauwkeuriger worden weergegeven.

Plus en minpunten van een QLED tv
Grootste kleurbereik
Het meeste licht
Beste contrast
Hoge helderheid ten alle tijden nodig om goed contrast te kunnen realiseren
Mindere kijkhoek
Gemiddeld verbruik

Maatvoering 4K televisie

Niet alle maten tv’s kunnen in 4K worden geleverd. In een kleine televisie passen niet zoveel pixels (althans, het wordt te kostbaar om te produceren). Ook worden OLED tv’s pas vanaf een bepaalde maat gemaakt. Natuurlijk is het verstandig even te meten welk formaat er past in jouw situatie. Als je een tv kast hebt met een maximale breedte of hoogte zul je hier uiteraard rekening mee moeten houden. Hieronder een tabel wat er wel en niet kan per formaat televisie.

OLED

QLED

LED

8K UHD

4K UHD

Full HD

HD Ready

86 inch

X

X

85 inch

X

X

X

X

82 inch

X

X

X

X

77 inch

X

X

75 inch

X

X

X

X

70 inch

X

X

65 inch

X

X

X

X

X

58 inch

X

X

55 inch

X

X

X

X

X

50 inch

X

X

X

X

49 inch

X

X

X

48 inch

X

X

43 inch

X

X

X

X

32 inch

X

X

X

24 inch

X

X

X

HDR, heb ik dat nodig in mijn tv?

Wat is HDR (High dynamic range)

HDR staat voor High Dynamic Range en heeft te maken met de hoge dynamische waarden van een beeld. Een foto kan in HDR worden geschoten. Dit betekend dat er veel diepte is in het gegeven licht. Vaak maakt een HDR foto (of video) het beeld helderder, met HDR10+ wordt ook de helderheid goed verdeeld.  Een HDR foto (of film) wordt gemaakt met meerdere foto’s van één “shot” met verschillende verhoudingen in verlichting. De meerdere beelden worden hierna samengevoegd als één geheel.

Welke merken tv hebben HDR?

HDR is inmiddels goed verspreid over de televisie merken. Zeker omdat Netflix en Amazon Prime HDR ondersteunen is het steeds vaker de moeite om een tv uit te zoeken die ook HDR ondersteunt. Een bekende speler op HDR gebied is Samsung. Samsung biedt al een aantal jaren verschillenden tv’s aan met HDR. Inmiddels is het een standaard geworden met HDR10+ in een groot aanbod geïntegreerd. Ook Philips, Sony en LG ondersteunen inmiddels HDR, ook op hun OLED tv’s, dit kan tot een schitterend beeld leiden!

Foto met HDR (vergelijking)
Foto met HDR
Foto zonder HDR (vergelijking)
Foto zonder HDR

Dus heb ik HDR nodig?

Zeker in de professionele beeldindustrie is het de moeite waard om HDR te gebruiken zolang het goed is verwerkt. Een amateur fotograaf kan een HDR foto maken, maar deze zou er zomaar een stuk slechter uit kunnen zien dan het origineel. Dus zolang het fatsoenlijk is verwerkt kan een 4K HDR tv een enorm verschil maken.

Smart platforms

Elke fabrikant maakt zijn eigen keuzes wat betreft het smart platform. Het is aan te raden voor het aanschaffen van een tv te bekijken of de smart functies overeenkomen met jouw wensen, hierdoor voorkom je ontevredenheid. Ben je op zoek naar een tv die bijvoorbeeld Disney+ ondersteunt? Controleer dit dan, niet alle televisie’s kunnen alles, sterker nog; nog geen tv kan alles!

LG smart functies

Een LG smart tv maakt gebruik van het smart platform genaamd WebOS. WebOS is met name erg innovatief op het gebied van aanbevelingen. Zo kan jouw LG smart tv gemakkelijk beoordelen of jij een app vaak gebruikt, wanneer dit het geval is zal de app dichterbij komen om er sneller naartoe te kunnen navigeren. Een LG smart tv kan snel worden bediend met de meegeleverde bluetooth afstandsbediening (LG Magic Remote). Deze heeft een geïntegreerd “scroll wheel”, hiermee kun je snel naar jouw favoriete app! Een LG met WebOS smart functies ondersteund o.a.: Netflix, Videoland, Youtube, Spotify, Disney+, Apple TV, Google Play Films & Google Play Music.

Samsung smart functies

Elke Samsung smart tv maakt gebruik van hetzelfde smart platform genaamd Tizen ongeacht of je een smart tv van 32 inch hebt of een smart tv van 55 inch. Een Samsung smart tv wordt geleverd met een smart remote die zorgt voor een vereenvoudigde afstandsbediening. De smart remote heeft Samsung ontworpen om snelheid in navigeren te ondersteunen hierdoor ga je sneller van A naar B. De Samsung smart remote is een bluetooth afstandsbediening met slechts 10 knoppen hierdoor kun je met één knop meerdere functies activeren.

Voorbeeld:  De volume knop is één knop maar heeft 3 functies. Door deze omhoog te bewegen gaat het volume omhoog, omlaag idemdito en door hem in te drukken gaat de tv op mute.

De apps in de Samsung Smart Hub zijn eenvoudig te verplaatsen door de app “omhoog te drukken”. Je kunt jouw favoriete apps op volgorde zetten zodat je eerder bij het desgewenste appje uit kunt komen. De Samsung Smart Hub (ondersteund door Tizen) ondersteund o.a. de apps: Netflix, Videoland, Youtube Spotify, Disney+, Apple TV, Google Play Films, NOS, TuneIN.

Philips smart functies

Een Philips smart tv draait op een smart platform genaamd Android evenals de gemiddelde smartphone. Wel is deze uiteraard geoptimaliseerd voor televisie zodat navigeren een stuk gemakkelijk gaat en geen touch vereist. De Philips smart tv apps zijn goed te vergelijken met de bovenstaande echter ontbreekt hier de Apple TV functie. De Apple tv functie zorgt ervoor dat een Apple TV eigenlijk niet meer nodig is om aan te schaffen en als je iets wilt gebruiken van de Apple tv is het dus verstandig te realiseren dat je een extra kastje aan moet schaffen. De Philips smart tv 32 inch maakt gebruik van een smart platform net zoals de goedkopere modellen genaamd: Saphi.

 • De Philips smart tv apps voor Android bevat o.a.: Netflix, Videoland, Youtube, Spotify, Disney+, Google Play Films, NOS, TuneIN.
 • De Philips smart tv apps voor Saphi bevat o.a.: Netflix, Videoland, Youtube, Spotify, Disney+

Sony smart functies

Overweeg je een Sony Smart tv te kopen, dat is een uitstekend plan. De Sony televisies worden ondersteund door Android als besturingssysteem, hierdoor kun je van een hoop apps gebruik maken zoals: Netflix, Videoland, Youtube, Spotify, Disney, Apple TV, NPO Start, TuneIN. De NPO app voor Sony smart tv’s was even offline sinds NPO is gewisseld van Uitzending Gemist naar NPO Start maar is netjes weer te verkrijgen op een Sony televisie.

Plaatsing van een tv, aan de muur of op een voet.

Het is natuurlijk verstandig om van te voren te bedenken of je een tv op wilt hangen of te plaatsen op de tafelstandaard die (bijna) altijd is meegeleverd voordat je een tv besteld.

Een tv ophangen

Ga je de tv ophangen dan is het handig van tevoren te bepalen waar hij aan de muur moet komen met name de hoogte is van belang. Bekijk voor het bestellen ook even de VESA maten van jouw tv zodat je niet voor verassingen komt te staan en de juiste spullen in huis haalt. Door de VESA maten van tevoren te weten kun je gemakkelijk een bijpassende beugel bestellen als je zorgt dat deze maten overeen komen.

Vlakke tv muurbeugel
Een vlakke tv muurbeugel
TV muurbeugel zwenkbaar
Een zwenkbare tv muurbeugel

Als je een tv ophangt is de meest praktische hoogte ongeveer het midden van het scherm op ooghoogte is zo voorkom je dat hij te hoog komt te hangen. Bevestig altijd eerst de muurbeugel aan de televisie om de precieze plaats te markeren op de muur en zo op de minimeter te kunnen werken. Meestal zitten de juiste schroeven bijgeleverd bij de muurbeugel echter komt het wel eens voor dat deze er niet bijzitten. Als je kunt achterhalen welke schroeven er nodig zijn in de televisie kun je controleren of deze bij de muurbeugel zitten (Vaak M6 of M8) en geen verassingen verwachten.

Een televisie op zijn tafelstandaard installeren

Een tv op zijn meegeleverde voet plaatsen is vaak appeltje eitje. De meeste tv’s hebben een gecentreerde tafelstandaard meegeleverd die op praktisch elk meubel geplaatst kan worden. Eén van de aandachtspunten kan zijn als de tv twee voetjes heeft, ééntje links en ééntje rechts. Bereken hierbij even of hij op het tv meubel past. Een gemiddelde 43 inch tv kan op een meubel van 1 meter worden geplaatst maar dat verschilt per model.

Alternatieve plaatsing

Een andere manier van plaatsing kan zijn:

 • TV vloerstandaard
 • Plafondbeugel TV
 • TV lift meubel

Vloerstandaard voor televisie

Er zijn meerdere oplossingen voor een vloerstandaard, zo kun je vaak uit meerdere materialen kiezen zoals aluminium, glas zwart of mat zwart. Ook kun je in hoogte variëren om een plaatsing bij het bed te kunnen realiseren (dan moet hij natuurlijk iets hoger dat je niet tegen je tenen aan ligt te kijken). Een grote speler op het gebied van tv vloerstandaard oplossingen is bijv. Cavus. Stel hier je eigen tv vloerstandaard samen.

Aluminium vloerstandaard tv
Aluminium vloerstandaard tv

Plafondbeugel

Een tv plafondbeugel kan een goede uitkomst zijn in bepaalde scenario’s waardoor het geheel een strakke uitkomst kan hebben. Let wel op, een tv aan het plafond is vaak een moeilijke bevestiging, toch is het niet onmogelijk. Controleer wel even of jouw plafond geschikt is op de positie waar de tv komt te hangen en laat het door een specialist installeren. Ook de bekabeling kan een punt van aandacht zijn omdat je de kabels natuurlijk zo min mogelijk wilt zien. Het mooiste is als de bekabeling uit het plafond komt en vervolgens direct richting de televisie lopen zodat je zo min mogelijk zichtbaar hebt.

TV aan plafondbeugel
Televisie aan een plafondbeugel

TV lift elektrisch

Als je de tv helemaal niet in het zicht wilt hebben is er nog de tv lift waar de televisie in kan zakken. Hiermee kun je het toestel volledig verstoppen op het moment dat je niet kijkt waardoor je een schone woonkamer zonder zwart vlak laten zien aan jouw gasten. Een tv lift kan worden geïntegreerd in een volledige kast, daardoor valt ook de lift totaal niet op.

Geluidskwaliteit

Televisies zijn met de jaren stukken dunner geworden, echter is dit ten koste gegaan van de geluidskwaliteit. Er is simpelweg minder ruimte om een fatsoenlijke versterker en luidsprekers te integreren waardoor er minder kwaliteitsgeluid geproduceerd kan worden. Je kunt kijken naar het totale wattage van de luidsprekers echter is dit geen goed vergelijk en zegt het vrijwel niets. Dit is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven en fabrikanten hebben allemaal hun eigen manier om geluidskwaliteit te verbeteren zodat de totale ervaring beter wordt. Een aantal technieken die worden toegepast om geluidskwaliteit te verbeteren voor de consument zijn:

Acoustic Surface Audio (Sony)

Bij de huidige Sony OLED tv’s is de techniek “Acoustic Surface Audio” geïntegreerd waarmee het geluid letterlijk dwars door je scherm naar je toe komt. De speakers zitten in het scherm geïntegreerd waardoor ook plaatsing van het geluid een stuk realistischer wordt. Als er iemand aan de rechterkant van het scherm spreekt zul je dit ook vanuit de rechterkant horen waardoor (zeker bij grote schermen) het lokale effect de overhand neemt.

Acoustic Surface Audio Sony

Object Tracking Sound+ (Samsung)

Samsung heeft in 2020 een nieuwe techniek geïntroduceerd genaamd Object Tracking Sound+. Met OTS+ worden bewegende beelden gecorrespondeerd met de luidsprekers die achter het scherm zitten zodat een varend schip van links naar rechts ook zo wordt weergegeven.

Active Voice Amplifier (Samsung)

Een leuke extra functie bij de Samsung topmodellen is de AVA ofwel: Actie Voice Amplifier. Deze houdt rekening met omgevingsgeluid zoals een stofzuiger waardoor de tv dit zal oppakken en het volume zal opschalen.

Bluetooth Surround (LG)

LG OLED televisie’s hebben de mogelijkheid om te paren met twee achter luidsprekers om de bioscoopervaring te optimaliseren.

Bowers & Wilkins integration (Philips)

Bij drie modellen van Philips tv’s is een samenwerking met het Hifi audio merk Bowers & Wilkins aangegaan om superieure audio kwaliteit te garanderen. B&W heeft haar speakers kunnen integreren in een prachtige soundbar die vastzit aan de televisie zodat je verzekerd bent van goed geluid.

Beeldverversing, hoeveel hertz heb ik nodig?

De vraag komt vaak naar boven: wat is hertz? Het aantal hertz in een tv verteld ons hoe vaak een beeld ververst wordt waardoor hoe overschakelt naar een volgend frame. Het wordt ook wel de “refresh rate” genoemd en zorgt ervoor dat het beeld vloeiend loopt. Een televisie met minder hertz zal sneller haperen dan een televisie met meer hertz waar een video van bijvoorbeeld een groot landschap een uitdaging kan blijken. Sinds een aantal jaren is het aantal hertz dusdanig opgelopen dat het niet meer zichtbaar is voor het menselijk oog. Je ziet dus niet meer regelmatig een televisiereclame met “zoveel hertz”. Uitzendingen komen gebruikelijk op 50 hertz daarmee lopen tv’s al een tijd gelijk en gaan hier dus boven zitten.

4K televisie’s die meer verversen met meer hertz plakken vaak een extra frame tussen de binnenkomende frames waardoor het beeld soepeler loopt. Dus meer hertz heeft nog steeds zin, maar de tv processor moet dit wel aankunnen. Het “bijplakken” van een extra frame kan echter ook problemen veroorzaken bij extreem snelle bewegingen die lastig te voorspellen zijn voor de tv. Houd dus in gedachten: een tv met super veel hertz voor een te lage prijs is vaak niet interessant omdat hij de verversingen niet aankan.

Het beste tv merk (marktaandeel)

Het is niet zo simpel dat we kunnen zeggen: “Dit is het beste merk televisie”. Gelukkig maar wat dit zorgt voor concurrentie wat de ontwikkelingen weer stimuleert. Wel zijn de merken te kenmerken op hun aantal verkopen hierdoor kunnen we de grootste namen even nalopen.

Marktaandeel tv 2019

 • Samsung (30,9% marktaandeel), nog steeds nummer 1 in verkopen, voornamelijk in goedkopere toestellen.
 • LG (16,3% marktaandeel), stijgt erg snel in de lijst met name door hun OLED schermen.
 • Sony (9,4% marktaandeel), voornamelijk groot in hoogwaardige kleine tv’s (43 inch) en hun OLED tv’s met Acoustic Surface Audio.
 • Hisense (6,4% marktaandeel), in Azië simpelweg de grootste (voornamelijk China), sinds kort verkrijgbaar op de Nederlandse markt met de goedkoopste OLED tv die er te verkrijgen is!

 

Conclusie

De perfecte televisie is nog niet uitgevonden maar met deze gids hoop ik je een stuk op weg geholpen te hebben en hierdoor sneller een keuze kunt maken. Naar mijn mening zijn OLED tv’s simpelweg de mooiste en meest natuurlijke televisie’s echter kan een QLED tv weer een groot verschil maken als je te maken hebt met directe zon op het scherm. Voor kleinere varianten zoals een 32 inch tv en een 43 inch tv zijn vaak de Sony LED tv’s erg sterk, maar ook Samsung heeft kleine pareltjes op dit gebied. Voor gedetailleerde product reviews en specificaties verwijs ik je graag door naar de rest van de site (of klik op een tv in dit bericht om je goed te oriënteren).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *