Hoe ga je van Scart naar HDMI

Van Scart naar HDMI of andersom, wat heb je nodig en hoe werkt het?

Stel dat je een oude videorecorder of Nintendo Wii tegenkomt en deze wil aansluiten op je gloednieuwe televisie, wat doe je dan? Een nieuwe tv heeft allang geen analoge video ingang meer, en zeker geen Scart aansluiting. Stap voor stap laat ik zien wat je moet doen om een oud apparaat aan te sluiten op een nieuwe tv.

Kun je Scart aansluiten op hdmi? Op een nieuwe tv zit geen Scart aansluiting meer. D.m.v. een Scart naar HDMI converter kun je een apparaat met Scart aansluiting verbinden met een nieuwe televisie. Zo’n converter maakt gebruik van een adapter, er is een extra stopcontact nodig. Scart naar HDMI kabels (zonder voeding) kom je wel eens tegen, maar werken nooit. 

Scart naar HDMI converter

De beste manier om één apparaat met scart aan te sluiten op een tv met alleen HDMI heb je een SCART naar HDMI converter nodig. Een dergelijke converter kan maar één kant op en heeft dus als ingang scart en als uitgang HDMI: SCART in HDMI uit. Je kunt geen apparaat met HDMI naar een tv met scart converteren.

Een converter heeft altijd een stroomvoorziening nodig. Je zult gebruik moeten maken van een extra stopcontact om een werkende vebinding te krijgen. De meeste converters hebben de optie om te schakelen tussen resolutie (720p en 1080p). Deze functie zul je moeten proberen, het ligt aan de tv hoe hij ermee omgaat. Technisch gezien kan een scartkabel nooit 1080p uitzenden, maar de converter zal de resolutie “upscalen”.

Je krijgt bij bij een scart omvormer geen kabels meegeleverd, je hebt dus zelf een HDMI én Scart kabel nodig.

Dikke tip: Je kunt de voeding vaak uit de tv halen. Met een Scart naar HDMI converter wordt meestal een USB kabel geleverd die je op een USB ingang op de tv kan aansluiten! Zo heb je geen stopcontact nodig.

Bekijk de goedkoopste aanbieder van een Scart naar HDMI converter (dezelfde als in de video hierboven) op bol:

Scart naar HDMI kabel

Even een fabeltje uit de lucht halen. Een verloopstekker scart naar hdmi kan nooit werken. Veel Aziatische bedrijven maken een directe kabel die de conversie tussen Scart en HDMI zou kunnen maken. Dit gaat niet, het analoge signaal van een scart kabel kan niet via een kabelverbinding worden omgezet in een digitale HDMI aansluiting.

Wil je op jouw oude tv smart functies gebruiken? Lees dan ons artikel “Zo maak je van je oude tv een smart tv“.

HDMI naar Scart converter

Jouw situatie kan net anders zijn, je hebt een oudere televisie die alleen een Scart aansluiting over heeft, maar je wilt er een Playstation op aansluiten welke alleen een HDMI uitgang heeft. In dit geval heb je een HDMI naar Scart converter nodig.

Om digitaal (hdmi) naar analoog (scart) via een omvormer werkend te krijgen is er een voedingskabel nodig. De converter vereist dus een extra stopcontact. Je kunt ook een voedende USB poort op de tv gebruiken als voeding om een stopcontact te besparen.

Een Hdmi omvormer heeft dus HDMI in en Scart uit, andersom kun je dit kastje niet gebruiken. Let wel op dat beeldkwaliteit erg wordt teruggedrongen om de conversie mogelijk te maken. Bekijk hier de beste aanbieding voor omvormer van HDMI naar scart:

HDMI naar Scart kabel

Ze zijn er: HDMI naar Scart kabels, maar dat ze bestaan betekent niet dat ze werken. Een kabel zonder enige vorm van conversie (altijd stroom nodig) kan technisch gezien niet werken.

Geloof me, ik heb er al meerdere geprobeerd (want wat zou het toch fijn zijn als een simpel kabeltje de oplossing is) maar ze werken gewoon niet. In een kabel kan een analoog signaal niet worden omgezet in een digitaal signaal.

HDMI naar Scart voor PS4

In het geval van gaming zijn er een aantal extra aspecten waar je rekening mee moet houden als je hem op de Scart aansluiting wilt gebruiken:

 • Resolutie gaat omlaag naar maximaal 576i (i.p.v. minimaal 1080i wat een PS4 biedt).
 • Latency, er zal vertraging ontstaan door de conversie, soms merkbaar, soms niet.
 • Stabiliteit, een dergelijke converter wil nog wel eens haperen of uitvallen.
 • Beeldformaat, bij een enkel tv toestel zal het scherm niet volledig gevuld zijn, of er mist juist een deel.

Scart naar Component

Kijk eens goed naar de aansluitingen die je wel hebt, scart is niet de enige audio/video optie die er bestaat op tv’s. Net voor HDMI hadden veel tv’s een component ingang. Ook tijdens de beginfase van HDMI behielden veel tv’s een component ingang. Is de groene connector voor een deel geel? Dan kun je ook een scart naar composiet kabel gebruiken.

Gebruik in dit geval een Scart naar Component adapter of een Scart naar Component kabel zoals hieronder.

Dus hoe kun je Scart aansluiten op HDMI ingang op de tv

De meest directe verbinding van een apparaat met scart naar een televisie met HDMI is via een Scart naar HDMI converter. Als je geen converter wilt gebruiken moet je op zoek naar een andere beschikbare aansluiting op de tv. Kijk vooral naar tulp aansluitingen zoals Component, Composiet (ook wel; digitaal: YCbCr, of analoog: YPbPr). 

Ook kun je een VGA ingang op de tv gebruiken vanaf een scart apparaat, hiervoor gebruik je een scart naar vga adapter. Vergeet in dit geval niet dat het geluid via een andere weg moet komen. Deze kun je ook uit de scart uitgang halen van de randapparatuur.

Het verschil tussen hdmi en scart

HDMI en Scart zijn beide audio/video verbindingen door één kabel. HDMI is de digitale opvolger van Scart en kan hogere snelheden en resoluties behalen. Scart heeft een maximale resolutie van 720 x 576 pixels, HDMI heeft een maximale resolutie van 4096×2160p120 wat neerkomt op 10K in 120 Hz.

De keuze is eenvoudig! Scart of HDMI?

In principe is het logisch als je de meest recente variant van audio/videoverwerking kiest. Heb je de mogelijkheid om hdmi aan te sluiten, doe dit dan! Probeer ten alle tijden conversies van analoog naar digitaal te vermeiden tot het echt niet anders meer kan.

Als je een analoge aansluiting op de tv hebt en een analoog apparaat wilt aansluiten, die het dan via die weg en converteer niet naar HDMI als het niet nodig is. De converters doen hun werk, maar kunnen wat complicaties met zich meebrengen waardoor het toch net niet het gewenste resultaat brengt.

 

 

 

20 reacties op “Van Scart naar HDMI of andersom, wat heb je nodig en hoe werkt het?”

 1. Ik heb de converter van hdmi naar scart. goed aangesloten, maar helaas zwart beeld. Wat kan ik nog verder doen. De Tv is een Loewe van ongeveer 20 jaar oud.

  1. Wat voor apparaat zit erop aangesloten? Loewe heeft over het algemeen sneller problemen met zo’n conversie. Een verbinding van HDMI naar Scart is nooit echt aan te raden maar geeft in sommige gevallen een oplossing.

   Weet je zeker dat de converter werkt? Misschien heb je per toeval een kapotte ontvangen. Heb je nog een andere tv om het op te testen om uit te sluiten dat de converter niet werkt.

   Als zo’n kastje niet werkt, zit er weinig anders op dan een nieuwe televisie aan te schaffen. Ik heb niet zo lang geleden een top 5 43 inch tv’s gemaakt, die zijn niet zo groot, net als de meeste tegenwoordig.

   1. Hallo,

    Er is een Denon 1713 bluerayspeler op aangesloten. Ik heb de converter op een andere tv gecontroleerd en is ok. Dus naar ik nu aanneem: helaas.

    Groet

    Ferdy de Bouter

    1. Beste Ferdy,

     Je zou nog kunnen proberen om de blu-ray speler in te stellen op een lagere resolutie (dit moet dan wel via een andere tv, waar je beeld hebt…), mogelijk staat deze zo hoog dat hij niet geschaald kan worden. Als dat niet werkt wil een fabrieksreset ook nog wel helpen, zo kan de speler zelf bepalen hoeveel hij de eerste keer weg kan sturen. Dit doe je door de aan/uit knop samen met de lade open knop ingedrukt te houden op de afstandsbediening.

     mvg

 2. Hallo, ook ik wil graag een converter kopen van hdmi naar scart om mijn trouwe, ouwe tv weer bij de hedendaagse les te krijgen.
  De converters zijn er in diverse prijsklassen; maakt dat uit in prestatie/kwaliteit? Welke zijn aan te bevelen?
  dank

  1. Nee, in alle eerlijkheid zijn al deze converters technisch gezien erg slecht. Afhankelijk van de tv, doet hij zijn werk. In principe is analoog niet te converteren naar digitaal, een goede oplossing is er dus niet. Betaal in ieder geval niet te veel geld voor een apparaat wat het waarschijnlijk niet waar kan maken, zou ik zeggen.

 3. e van moorselaar

  op mijn tv zit geen geel maar alleen rood rood en wit waar moet de gele in van mijn scart kabel om mijn video te gebruiken philips tv 3 jr oud

 4. Hallo,

  Met de scart naar HDMI converter kan ik wel met mijn home cinema set op mijn nieuwe smart tv dvd’s afspelen, maar ik kan niet het geluid van mijn tv (zenders, internet, apps) over de home cinema set horen. Wat kan ik daaraan doen? Zou ik daarvoor een scart naar component kabel voor nodig hebben?

 5. Ik wil van surround scart naar hdmi tv gaan. Heb zo n hdmi converter geïnstalleerd; maar krijg geen geluid van mij tv naar boxen surround. Wat kan ik hieraan doen?

 6. Hallo, ik heb een vraag: Kan ik met de converter ook videobanden digitaliseren. Dus de videorecorder aansluiten met scart en dan aan mij laptop hangen via de usb? Ik moet dan waarschijnlijk software downloaden maar heb gezocht en niet gevonden. Kan iemand mij helpen? Bij voorbaat dank.

 7. Ik heb recentelijk een nieuwe smart tv en dvd speler gekocht. Helaas zit er op de dvd speler geen hdmi uitgang dus moet ik met een converter werken. De converter die ik heb aangeschaft hiervoor heeft, naast de hdmi en scart in- en uitgangen, een usb aansluiting. Ik ga er vanuit dat de usb ingang voor de stroomtoevoer is? Alles netjes aangesloten, maar de dvdspeler word niet gevonden door de tv. Ligt dit aan de adapter?

  1. Ik ken geen dvd spelers die USB gevoed zijn, zeker niet zonder HDMI. Ik denk dat er een ronde voedingsaansluiting op uw apparaat zit. De USB is simpelweg om USB video/muziek en afbeeldingen af te spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *