Hoeveel Sonos speaker kun je koppelen

Hoeveel Sonos Speakers Kun Je Koppelen? [De Beste Opstelling]

Het Sonos systeem is ontworpen als multiroom systeem, wat inhoud dat je meerdere kamers tegelijk kunt laten spelen. Je kunt overal dezelfde muziek aanzetten, of in elke ruimte aan ander nummer of radio station.

Sonos ondersteund maximaal 32 synchroon spelende speakers. Je kunt meer speakers groeperen, maar Sonos garandeert de werking tot 32 stuks gegroepeerd. Je kunt echter maar 2 stuks onder één kamernaam plaatsen, wel verschillende kamernamen samenvoegen.

Hoeveel speakers per kamer per m2

Kamer Grootte

Voldoende speakers

Tot 10 m²

1x Sonos One

Tot 20 m²

2x Sonos One

Tot 30 m²

1x Sonos Five of 2x Sonos One

Tot 40 m²

2x Sonos Five of 4x Sonos One

Tot 50 m²

2x Sonos Five of 4x Sonos One

Vanaf 50 m²

Overweeg een AMP met passieve speakers i.c.m. losse speakers zoals de Sonos One of Five.

Hoeveel speakers op Sonos Beam of Arc?

Als je muziek draait kun je tot 32 speakers synchroon laten spelen, inclusief een Beam of Arc. Met televisie kijken kun je alleen surround speakers toe voegen. Dit zijn er twee aan de achterzijde, links en rechts van de zitpositie.

Beam of Arc in muziek modus

Als je gebruik maakt van een streamingsdienst zoals Spotify, Deezer of een radiodienst zoals Sonos Radio, TuneIN is het mogelijk (mits er een stabiel netwerk is) om tot 32 luidsprekers van Sonos synchroon te laten draaien.

Heb je hierbij een Beam of Arc met 2 achter speakers? Dan wordt dit als drie speakers berekend. Je kunt dus nog 29 andere speakers door het huis aanzetten met dezelfde muziek.

Ook als je in verschillende kamers andere muziek draait wordt een maximum van 32 speakers ondersteund.

Arc of Beam in film / tv modus

Wanneer de Sonos Arc of Beam iets afspeelt vanaf de televisie (signaal binnenkrijgt via optisch of HDMI ARC) schakelt de soundbar over naar de film modus. In deze modus kunnen alleen surround speakers synchroon meespelen.

Bij muziek heeft Sonos de mogelijkheid alle audio te vertragen en het synchroon te laten lopen, als er beeld bij komt kijken kan de audio uiteraard niet vertraagd worden, dan krijg je lipsync problemen.

Loopt je soundbar niet synchroon met het tv beeld? Volg deze 7 tips om het op te lossen.

Het is wél mogelijk om meerdere speakers (tot max. 32) te groeperen met de soundbar in tv modus, maar degene die niet als surround speakers functioneren lopen dan niet synchroon. Dit is een goede optie als je graag een live voetbalwedstrijd door wilt luisteren op het toilet!

Automatisch uit groep bij tv kijken

Stel je voor: Je luistert muziek via Spotify over je soundbar, maar ook over een speaker in de keuken. Je schakelt naar televisie, maar wilt niet dat het geluid ook in de keuken te horen is. Ga dan naar de instellingen van de Beam of Arc en schakel de optie “Automatisch uit groep” aan.

Met deze functie stopt de speaker in de keuken met spelen en gaat het geluid van de televisie alleen over de soundbar (of soundbar met surround speakers).

Voordelen kamers groeperen

Het duidelijke voordeel is natuurlijk dat je het geluid over meerdere speakers krijgt, maar wat zijn de praktische voordelen van het samenvoegen van je Sonos speakers?

Geluid loopt met je mee

Als je gebruikt maakt van Sonos door het hele huis, is het prettig dat het geluid met je mee gaat. Je loopt een kamer uit, de volgende kamer in en de muziek volgt.

Slechts 1x verwisselen van bron

Als je van een album op Spotify wilt schakelen naar een radio zender, doe je dit door het hele huis te groeperen. Je hoeft dus niet één voor één dezelfde radio zender op te zetten op verschillende speakers. Groepeer eerst, zet dan de radio zender aan en ontkoppel indien nodig.

Apparaten met een input door het hele huis horen

Als je een platenspeler of cd hebt aangesloten op een Sonos apparaat (zoals Sonos Five of Amp) kun je dit externe apparaat horen over alle Sonos apparatuur in huis door te groeperen.

Ook kun je ervoor kiezen om het apparaat waar de cd speler of platenspeler op aangesloten zit te dempen, zodat je het externe apparaat alleen in een andere kamer hoort, draadloos!

Eerder schreef ik een uitgebreide handleiding hoe je externe apparatuur op alle soorten Sonos speakers aansluit.

Nadelen kamers groeperen

Hier kun je rekening mee houden als je Sonos apparatuur koppelt (max. 32 apparaten).

Volumeregeling lastiger

Hoewel Sonos gebruiksvriendelijkheid voorop heeft staan, is het toch wat lastig om het volume te regelen van individuele speakers, zeker als je er meer dan 10 tegelijk aan hebt staan.

Je kunt het Sonos groepsvolume gelijk trekken door alles op 0 te zetten en dan de mastervolume omhoog te schuiven. Zo krijg je het Sonos groep volume op het exacte gelijke niveau.

Na ontkoppelen opnieuw aanzetten

In de meeste gevallen stopt een speaker met het spelen van muziek als je hem uit een groep haalt. Je zult op de ontkoppelde speaker de zender of het nummer weer aan moeten zetten.

Kan niet groeperen met S1 en S2 speakers

Je kunt speakers verdeeld over de Sonos S1 en S2 app niet groeperen. Samenvoegen van deze apparaten kan niet omdat ze aangestuurd worden door een andere app.

Eerder schreef ik een artikel over de mogelijkheden als je Sonos S1 en S2 speakers in huis hebt

Advies voor de beste Sonos opstelling

Laten we voorop stellen dat elke ruimte een andere akoestiek heeft en anders met geluid om gaat. Het is zaak om een paar (2x) Sonos speakers even ver van de zitpositie af te plaatsen om een goed stereo beeld te vormen.

1 kamer, 2 speakers

Probeer in ieder geval een stereo opstelling te maken met bijv. 2x een Sonos One. Houd er rekening mee dat een ruimte > 30m2 waarschijnlijk niet gevuld wordt. Ga in dit geval voor 1 of 2x de Sonos Five. Een alternatief is 4x de Sonos One als je die kunt plaatsen.

1 kamer, 4 speakers

Niet zo lang geleden plaatste ik 4x een Sonos One rondom een eettafel, het geluid vulde de ruimte enorm goed. Het is zeker niet overbodig om te upgraden naar 4 speakers. De ruimte waar ik mij in begaf was zo’n 25 m2, maar ook erg hoog.

Heb je een kamer > 30 m2, dan raad ik aan 4x de Sonos One te plaatsen, of te beginnen met 2x de Sonos Five en eventueel te upgraden naar 4 stuks. Natuurlijk is het ook een budget dingetje…

Makkelijk uit te breiden

Bedenk dat je een Sonos installatie gemakkelijk uitbreid, begin simpelweg met één speaker als je niet zeker bent van de functionaliteiten en geluidsbereik. Bestel op Bol zodat je binnen 30 dagen terug kunt sturen, en probeer 1 speaker.

Bevalt hij wel, maar is het geluid wat klein? Breid dan uit met een tweede speaker. 

De beste opstelling vereist nog wat aandacht

 • Richt de speaker(s) naar de plek waar je plaats neemt of het meest bent. De speakers in een Sonos one, Move of Five staan één kant op, naar voren.
 • Bij gebruik van een stereopaar plaats je de linker en rechter speaker op dezelfde afstand van de sweet spot.
 • Als je maar één speaker wilt plaatsen, wees dan secuur in het uitzoeken van het juiste model. Een draagbare speakers zoals de Sonos Roam of Move is een optie, maar voor iets voller geluid is de Sonos Five weer interessant. Als je maar een kleine plek hebt, volstaat de Sonos One.

Hoeveel Sonos One in een kamer?

Je kunt in principe tot 32 speakers plaatsen, ook in dezelfde kamer. Het is echter niet mogelijk om ze allemaal in de app onder dezelfde kamer te hebben. Stel je wilt 6 speakers in één kamer, dan geef je ze andere namen. Bijv. Kamer achter links en kamer achter rechts etc.

Je kunt wel een stereopaar (alleen mogelijk met twee dezelfde speakers) onder dezelfde kamernaam plaatsen in de Sonos app.

4x een Sonos One in een ruimte tot 50m2 is voldoende.

Veel gestelde vragen

Mij worden dagelijks veel technische Sonos vragen gesteld, degene die met dit onderwerp overeen komen zet ik hieronder op een rij.

Verschillende kamers lopen niet synchroon

Als verschillende kamers niet synchroon lopen, controleer je het volgende:

 • Ga na of de speakers wel in dezelfde groep zitten, en niet afzonderlijk van elkaar hetzelfde nummer of radiostation spelen.
 • Controleer de netwerk verbinding op de plaats waar Sonos staat de spelen, is er wel voldoende wifi bereik op die plaats?
 • Internetsnelheid moet voldoende zijn. Doe bijv. even een Speedtest via je smartphone.

Als dit allemaal in orde is, zou ik de speakers even resetten en opnieuw instellen, dat is binnen 2 minuten gebeurt.

Kamers vallen weg, niet meer zichtbaar

Als het geluid in een aantal kamers weg valt, wordt de verbinding verbroken. Probeer de speaker die weg valt eens aan te sluiten met een UTP kabel op het modem, om te kijken of hij dan wel blijft spelen.

Wanneer de speakers niet meer zichtbaar zijn in de Sonos app, controleer je het lampje (eerder schreef ik een uitgebreide handleiding over de betekenissen van de kleuren lampjes op Sonos).

Als je gebruik maakt van een decoder van KPN, T-Mobile (of een ander kastje wat via een netwerk kabel tv genereert) is het verstandig om deze niet via dezelfde UTP switch te laten lopen als de Sonos. Sonos krijgt hier informatie binnen wat voor de tv bestemd is en kan daarom weg vallen.

Welke Sonos speaker kun je voor surround gebruiken?

Ik dit moment kun je de Sonos Five en de Sonos One gebruiken als surround speaker. De Sonos Roam en Sonos Move kunnen niet worden ingesteld als surround speaker. Wel kun je de Roam en Move als stereopaar instellen voor muziek en radio.

Conclusie

Sonos ondersteund tot 32 speakers op hetzelfde netwerk koppelen. Meer dan 32 speakers is mogelijk, maar synchrone werking wordt niet gegarandeerd. Als je een stereopaar hebt, telt dit als 2 speakers, niet als 1.

3 gedachten over “Hoeveel Sonos Speakers Kun Je Koppelen? [De Beste Opstelling]”

 1. Zelf heb ik 4 play one en een Beam met subwoofer. Ruim voldoende bij 50 m2 .
  Bij film kijken is dit uitstekend.
  Bij muziek luisteren is de wens dat de Beam wordt uitgeschakeld, maar dat is standaard blijkbaar niet mogelijk.
  Misschien dat er suggesties zijn.

  1. Hallo Rob,

   Wat voor muziek wil je spelen? Vanaf de Sonos app of via de tv? En zijn er twee One’s ingesteld als surround speaker?

   Als er surround speakers zijn ingesteld, moet je die even ontkoppelen via de Instellingen – Systeem – Kamer. Dan heb je vier losse One’s en kun je gewoon muziek spelen over de 4 Sonos One’s.

   Dit kan niet als de muziek via de tv komt, dat loopt altijd via de soundbar. Wel zou je 4 losse Sonos One’s kunnen groeperen (dus niet als surround speaker), via de tv muziek spelen en het volume van de beam uit zetten. Alleen loopt het beeld dan niet gelijk met het geluid.

 2. Beste,
  Zelf heb ik de beam , sub en 2 ones, ik zoek een oplossing om mijn platenspeler op aan te sluiten. Zelf dacht ik aan de five, extra speaker dan. Maar waar zet ik deze dan best? Nu de 2 ones links en rechts achter de zetel. Beam aan tv, sub naast tv.
  Graag zou ik de five gebruiken en zetten op de plaats waar 1 van de ones staat. De andere one dan in een andere hoek van de kamer zetten. Is dit werkbaar?
  Thx voor advies.
  Dries,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *