Sonos Tips en Tricks

Beginnen met Sonos? Dit moet je weten!


Er komt een tijd dat iedereen draadloos muziek wil aanzetten. De eerste stap is het Sonos multiroom systeem. Sonos is erg flexibel, heeft meerdere vrijstaande speakers, maar ook oplossingen voor conventionele audio installaties. Je kunt voor relatief weinig geld het hele huis voorzien van muziek. Waar moet je op letten bij de aanschaf van Sonos apparatuur?

Wat kun je met Sonos?

Sonos is een multiroom systeem wat muziek afspelen in meerdere ruimtes mogelijk maakt. Je hebt alleen een stroompunt én een stabiele WiFi verbinding nodig. Je kunt met een Sonos speaker muziek aanzetten vanaf jouw smartphone of stembediening, die direct gaat spelen op de actieve speakers. Er zijn dus geen losse componenten (zoals versterker, streamer, cd speler, tuner) meer nodig.

Hoe draadloos is Sonos?

Een Sonos box is volledig draadloos, behalve de stroomkabel. Elke vrijstaande speaker heeft altijd een stroomkabel nodig én een goede wifi verbinding. Als die wifi niet goed genoeg is, moet er een netwerk kabel worden aangesloten op de speaker. De bediening is geheel draadloos, dit kan via stembediening of smart device (denk aan: smartphone, laptop, tablet). 

Er is één volledige draadloze Sonos speaker, de Sonos Move. Deze heeft een accu en kan tot 11 uur muziek streamen zonder stroomkabel. Je kunt hem ook meenemen en met bluetooth gebruiken zonder het gebruik van een draadloos netwerk. Eerder schreef ik al over het verschil tussen de Sonos One en de Sonos Move.

Sonos radio

Radio luisteren via Sonos kan geheel gratis! Al gelijk als een Sonos speaker is aangesloten en ingesteld (via de Sonos app) kun je radio streamen via TuneIN radio of Sonos Radio. Er zijn nog wat alternatieve radio diensten beschikbaar zoals: CalmRadio, iHeartRadio, AccuRadio & nog 20 meer. Integreer degene die bij jou past. TuneIN is de meest gebruikelijke radio service op Sonos.

Streamingdiensten

Als je de radio zat bent zijn er nog de streamingsdiensten. Sonos ondersteund een enorm scala aan diensten zoals: Spotify, Soundcloud, Deezer, Tidal, Qobuz, Youtube Music, Google Play Music en vele andere. Log in met jouw inloggegevens in de Sonos app, en de speaker kan jouw afspeellijsten ophalen. Kijk hier voor alle ondersteunde diensten op het Sonos syteem op Sonos.nl.

Geluid van de tv

Geluid van de tv kan alleen bekabeld naar een Sonos speaker. Je kunt hier alleen een soundbar voor gebruiken. Omdat geluid en beeld gelijk moet er een kabel tussen zitten. Zo zorgt Sonos voor de beste synchronisatie en lipsync. Je kunt geen tv geluid afspelen over vrijstaande speakers zoals de Sonos One, Move of Five. Bekijk hier de verschillen tussen elke Sonos Soundbar.

Hoe sluit je een Sonos speaker aan?

Elke speaker speelt alleen met een stroomkabel en wifi verbinding. Als de stekker in het stopcontact zit knippert een nieuwe speaker groen. Dit betekent dat hij klaar is om ingesteld te worden. Download de Sonos App en volg de stappen om hem in te stellen. Het Sonos systeem is het meest gemakkelijk draadloze speaker systeem wat er bestaat, dit kan iedereen!

Sonos Resetten

Als je veranderd van modem, router of als je speaker even de weg kwijt is zul je hem moeten resetten. Per model is er een andere procedure om een fabrieksreset uit te voeren. Hierna kun je hem opnieuw instellen. Bekijk hier het Resetten Stappenplan Per Sonos Model.

Welke app moet ik hebben?

Beide Sonos apps

Als je net begint met Sonos en nieuwe apparatuur hebt gekocht, heb je de Sonos app nodig (niet de S1). Maak je gebruik van een ouder model? Dan is het verstandiger om de S1 controller te gebruiken zodat je alle apparatuur in één app kan bedienen.

Gebruik de Sonos S1 Controller als je één of meer van onderstaande apparaten hebt:

  • Zone Players (ongeacht welk model)
  • CR200
  • Bridge
  • Connect (Gen. 1)
  • Connect: Amp (Gen. 1)
  • Play:5 (Gen. 1)

Als je wilt uitbreiden met een Gen 3 apparaat zul je zien dat die alleen maar met de nieuwe app communiceren. Je zult dan twee apps door elkaar heen moeten gebruiken, of oude apparatuur vernieuwen zodat alles in de S2 app kan. Apparaten die alleen via de S2 app bestuurd kunnen worden:

  • Arc
  • Sub (Gen. 3)
  • Five

Onderstaande Sonos producten kunnen zowel in de S1 controller als de S2 app bestuurd worden:

Play:1

Play:3

Play:5 (Gen. 2)

Playbar

Connect

(Gen. 2)

Amp

One (Gen. 1)

Move

Five

Playbase

Connect:Amp (Gen. 2)

Boost

One (Gen. 2)

One SL

Symfonisk

Beam

Port

Sub (Gen. 1 & 2)

Sonos voor Windows en Mac

Muziek afspelen via de laptop of desktop? Geen probleem, ook voor Mac en Windows is er een programma beschikbaar. Download hier het juiste programma voor jouw systeem.

Welk systeem is geschikt voor jou?

Sonos is voornamelijk bekent om haar vrijstaande speakers, maar heeft ook oplossing voor een conventionele hifi installatie, passieve speakers aansluiten, tv geluid versterker, draadloze surround sets. Om de juiste keuze te maken zet ik een aantal Sonos categorieën op een rijtje.

Actieve Speakers

De meest gebruikte vorm van Sonos zijn de actieve speakers. Op dit moment zijn er drie modellen vrijstaande boxen beschikbaar.

Sonos One (SL)

De Sonos One, of One SL is de kleinste vrijstaande speaker. De SL variant heeft geen microfoons ingebouwd waardoor de spraakfunctie niet mogelijk is (SL staat voor: Speechless). Door het missen van deze extra functie is hij wel gemiddeld € 30,- goedkoper. Buiten de microfoons, spraakfunctie en prijs is de One gelijk aan de One SL.

De vrijstaande One heeft de kleinste versterker en speaker ingebouwd. Toch klinkt hij voor een relatief kleine en voordelige speaker enorm zuiver en kan hij op de juiste plek ook diepe bassen halen.

Je hebt alleen een stopcontact, een wifi signaal en een plek om hem neer te zetten (of op te hangen) nodig.

De One of One SL moet altijd verbonden zijn met een stopcontact. De speaker heeft continu stroom nodig om de hoogwaardige versterker en interne luidspreker optimaal te kunnen benutten.

Benieuwd naar de voordeligste aanbieder van de Sonos One? Kijk op bol.com:

Sonos Move

De Move kenmerkt zich door de ingebouwde accu. Dit is de enige speaker die je mee kunt nemen en met bluetooth kan verbinden als je geen wifi netwerk in de buurt hebt. Het is tevens de enige speaker die géén UTP netwerk aansluiting heeft en heeft altijd een draadloze verbinding nodig.

Het geluid van de Move is duidelijk beter dan de One of One SL. Hij heeft een zwaardere versterker en luxere interne luidsprekers. Het bereik is groter, de hoge tonen zijn helderder en hij kan een diepe bass weergeven.

In deze vrijstaande luidspreker hoeft geen stekker te zitten, tenminste… Hij moet opladen na maximaal 11 uur van de oplader af te zijn geweest. De stroomkabel gaat het apparaat niet in maar hij maakt gebruik van een oplaadstation. Zo kun je hem snel meepakken als je van huis gaat mét de speaker.

Door de bluetooth verbinding kun je buiten het gebruik van een netwerk ook al het geluid van je smartphone doorgeven aan de box. Hij neemt de volume regeling en alle audio over op het moment dat je hem verbind via bluetooth.

Deze actieve speaker biedt weerstand tegen water, zand of stof, zolang je hem niet onderdompelt. Ook in de regen zal hij netjes door blijven spelen, let wel op dat je telefoon niet nat wordt!

De goedkoopste aanbieder van de Sonos Move vind je op bol.com:

Sonos Five

De grootst en meest krachtige actieve speaker luistert naar de naam: Five. De Sonos Five is aanzienlijk groter in omvang maar voornamelijk in geluid. D.m.v. de stereo luidsprekers en geïntegreerde subwoofer unit merk je dat de Five een enorm bereik heeft. De Five kan dan ook middelgrote tot grote kamers vullen met helder en diep geluid.

Je kunt gemakkelijk twee van deze speakers aan elkaar toevoegen om een betere stereo beleving te maken.  Je stelt de één in als linker kanaal, de ander als rechter kanaal. Zo creëer je een heuse stereo installatie, maar dan zonder versterker in het midden!

De Five heeft een analoge aansluiting, zo kun je toch nog een cd speler of platenspeler aansluiten op de 3.5mm jack aansluiting. Heb je meedere speakers in huis? Dan is het mogelijk de Five te koppelen aan aan ander model om zo de platenspeler over meerdere ruimtes te kunnen beluisteren.

Er zit geen accu in deze variant, hij heeft dusdanig veel stroom nodig dat hij continu in het stopcontact moet zitten. Daarbij zou een accu een groot deel van de ruimte voor de versterker en luidsprekers in de behuizing innemen.

De Sonos Five kun je voor de laagste prijs vinden op bol.com:

Soundbars

Op zoek naar een luidspreker die je apart aan kunt sturen, maar die ook het geluid van jouw tv versterkt? Dan heeft Sonos een aantal soundbars in de aanbieding. Eerder schreef ik al een diepte bericht over de verschillen tussen alle Sonos soundbars.

Beam

De Beam is één van de meest uitgebreide soundbars op de markt voor een relatief lage prijs. Met een Sonos soundbar kun je niet alleen de tv aansluiten, maar ook kiezen voor een surround opstelling i.c.m. een Sonos One, Five en/of Sub.

Voorzien van een HDMI ARC aansluiting sluit je elke actuele tv aan met één kabel waardoor er contact van de bar naar de tv en weer terug wordt gemaakt. Hierdoor kun je gewoon de afstandsbediening van de tv gebruiken om het geluid harder en zachter te zetten.

De Beam wordt gezien als volledige stereo speaker (of 3.0 speaker i.c.m. de tv) waardoor je ook vanuit de Sonos app kunt streamen zonder dat de tv aan staat. Ook radio kun je gewoon aanzetten via de app of spraakbediening.

De Sonos Beam is het goedkoopst op bol.com:

ARC

De Sonos ARC is de meest uitgebreide soundbar van Sonos. Hij kan alles wat de Beam biedt, maar dan op een hoger niveau.

Met de Dolby Atmos ondersteuning maak je van elke film een nieuwe beleving. De interne speakers in de ARC sturen geluid recht naar jou, maar ook naar boven zodat effecten echt bovenlangs lijken te komen.

Je kunt de ARC uitbreiden met de One, Five en/of Sub om een volledige 5.1.2 surround installatie te hebben, maar dan draadloos!

Even geen tijd voor een film? Zet dan rustig de radio aan of stream vanaf Spotify door een commando via de app of Google Voice Assistant. De Google VA kan ook gebruikt worden om jouw agenda op te lezen, de dichtsbijzijnde supermarkt te localiseren of de slimme verlichting aan te zetten.

De Sonos Arc is verkrijgbaar via bol.com:

Sonos Sub

De Sub is een uitstekende toevoeging voor beide soundbars. Echte filmliefhebbers willen de film voelen! Hiervoor moet er een subwoofer worden toegevoegd. De Sonos Sub kan draadloos verbonden worden met een soundbar. Bekijk hier de Sonos Sub.

 

Heb je al een versterker of speakers staan?

Als je al een volledig audio installatie hebt staan kun je deze slim maken door gebruik te maken van een Sonos Port. Ook als jouw versterker het heeft begeven maar je jouw passieve speakers wilt behouden is er een oplossing: de AMP.

De Sonos Port

De Port is een draadloze streamer die je kunt aansluiten op een conventionele audio installatie. Je sluit hem aan net zoals je een cd-speler zou aansluiten. Er is een digitale of analoge verbinding mogelijk waardoor je altijd een mogelijkheid hebt om hem aan te sluiten op een versterker of receiver.

Als de Port is aangesloten een verbonden met het netwerk kun je streamen via Spotify, Tidal, Deezer etc. Ook de radio kun je nu via het internet afspelen via de Sonos app.

Vind de goedkoopste aanbieder op bol.com:

De Sonos Amp

Als je versterker het heeft begeven, of het gewoon tijd is voor een update / upgrade is de Sonos Amp een goede keuze. Deze versterker heeft conventionele speaker aansluitingen waar je jouw passieve boxen op aan kunt sluiten. Zo kun je jouw oude versterker weghalen en daarvoor in de plaats de Sonos AMP plaatsen.

De Amp is daarna direct aan te sturen via de smartphone, waarna het geluid uit jouw vertrouwde speakers komt. Geen geruis meer via het FM signaal, maar een stabiele verbinding met internet radio. CD’s zijn overbodig als je lid bent van een streamingsdienst!

Door de HDMI ARC aansluiting kun je ook de tv makkelijk aansluiten en het tv geluid gelijk laten lopen over de speakers.

Sonos is niet altijd de beste oplossing, eerder schreef ik een stuk over het slim maken van een oude versterker!

De goedkoopste Sonos AMP aanbieder vind je op bol.com:

Extra bereik voor Sonos?

Hiervoor is de Boost in het leven geroepen. Met de Boost versterk je het Sonos subnet. Dit subnet is een netwerk wat onderlingen communicatie tussen speakers verbetert. De beste plaatsing van een Boost is in het midden van de eerste (bekabelde) speaker en de daarna volgende tweede speaker.

Bekijk hier door meest voordelige aanbieder van de Boost:

Sonos gebruiken als wekker

Je kunt er voor kiezen om de Sonos in slaap te laten vallen na bijv. één uur. Zo kun je met een gerust hart naar muziek luisteren tot je in slaap valt. Ook kun je hem als wekker instellen! Val met muziek in slaap, en wordt er mee wakker op de ingestelde tijd! Meer feitjes over de Sonos software leren kennen? Lees dan: 19 Sonos Tips & Tricks.

Aansluiten als extra speaker op de pc

De Five, Port & AMP kun je met een bekabelde verbinding aansluiten op een PC. Ook kun je draadloos verbinding maken via de software voor Windows of Mac.

Veelgestelde vragen:

Kan ik Sonos gebruiken zonder wifi? Sonos heeft altijd een verbinding met het netwerk nodig. Kan het niet via WiFi? Dan kun je hem bekabeld aan het netwerk hangen. Alleen de Sonos Move kan worden gebruikt zonder WiFi, dat gaat via bluetooth. Hij moet echter wel eerst worden ingesteld i.c.m. een netwerk verbinding om gebruik te kunnen maken van bluetooth.

Sonos naar een andere WiFi “verhuizen”. Je kunt jouw Sonos speaker gewoon weer installeren op jouw nieuwe netwerk. Hiervoor zul je de speakers één voor één moeten resetten. Dit gaat gemakkelijk als je deze stappen volgt.

Kun je van meerdere kamers het volume gelijk zetten? Dit kan, maar niet met één knop. Als je meerdere speakers gegroepeerd hebt, krijg je een “mastervolume”. Sleep deze balk helemaal naar beneden en dan weer omhoog, zo staan alle speakers weer op een gelijk volume niveau.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *