Kun je een CD afspelen op Blu Ray speler of DVD speler?

Kun je een CD afspelen op Blu Ray speler of DVD speler?

Het moment dat je een cd tegen komt, maar je realiseert dat je geen CD speler meer hebt doet pijn. Toch zijn er nog een hoog apparaten die wel een CD af kunnen spelen, zonder dat je dat misschien weet.

Je kunt een CD afspelen op een DVD speler of Blu Ray speler. Omdat dit een beeld apparaat betreft krijg je de nummer informatie op het scherm te zien. Je kunt CD’s ook afspelen op een Playstation, Laptop, xBox etc.

Via een DVD speler

Als je in het bezit bent van een DVD speler kun je deze gebruiken om een audio cd af te spelen. Een DVD speler heeft over het algemeen een mindere geluidskwaliteit dan een volwaardige CD speler. Dit heeft te maken met de componenten en ingebouwde Digitaal – Analoog converter.

Beter geluid nodig?

Om beter geluid te krijgen dan de standaard DVD of BluRay speler kun je upgraden naar een speler met hi-res audio mogelijkheid. Deze spelers hebben een aparte audio uitgang en zijn speciaal gemaakt om ook CD’s af te kunnen spelen. In veel gevallen spelen deze ook meer af dan de goedkopere varianten, al kan dit nooit gegarandeerd worden.

Een voorbeeld van (een op audio gefocust) bluray speler:

Audio uitgang op DVD / Bluray gebruiken

Als je het geluid van de CD over een stereo set wilt beluisteren, kun je de speler via een aparte audio uitgang aansluiten op een versterker of receiver.

De audio uitgang soorten verschillen per model speler. Je kunt te maken hebben met een analoge audio uitgang of digitale optische audio uitgang. Uiteraard moet dit corresponderen met de ingang op de versterker/receiver.

Als je gebruik maakt van een oude DVD speler om een CD af te spelen, maar deze geen aparate audio uitgang heeft, kun je wel de audio nog uit de SCART verbinding halen met een converter kabel.

Kwaliteit verschil met een CD speler

Een CD speler is makkelijker in gebruik, de knoppen zijn immers precies gemaakt om de behoeften van een CD luisteren de dienen. Meestal is een aparte CD speler ook een stuk stiller dan een DVD of BluRay speler, wat van belang is als je rustig naar een CD’tje wilt luisteren.

Audio technisch kunnen er een hoop verschillen zijn, CD spelers zijn simpelweg gemaakt om naar te luisteren. Bij de productie van een bluray speler wordt al gauw gedacht dat de tv toch op volume 10 staat.

Eerder schreef ik een artikel hoe je een CD speler aansluit op een Sonos apparaat, die instructies gelden ook voor DVD of bluray spelers!

CD’s digitaliseren en afspelen via de tv

Als je een gloednieuwe Smart tv hebt, heb je waarschijnlijk de mogelijkheid om bestanden vanuit het netwerk te spelen. Je kunt er ook voor kiezen om de huidige CD collectie rippen en te digitaliseren. Via een netwerk harde schijf kun je dan door het hele huis heen de cd’s afspelen.

Een netwerkwerk harde schijf werkt iets anders dan een gewone hard disc of SSD. Je sluit een netwerk harde schijf (NAS) namelijk direct aan op de router, hierdoor maakt hij gelijk deel uit van het netwerk. Via een smart tv, of smart speaker kun je de muziek die hierop staat dan gelijk afspelen. Heb je ook geen CD speler nodig!

Kun je een CD afspelen of PS4 en PS5?

Op een Playstation 4 kun je CD’s afspelen. Bij een Playstation 5 heb je hiervoor de variant nodig waar schijfjes in kunnen. De PS5 heeft ook een volledig digitale versie, hier kun je uiteraard geen CD in stoppen.

Conclusie

Op de volgende apparaten kun je een CD afspelen:

  • DVD speler
  • BluRay speler
  • Playstation
  • Xbox
  • Laptop

Met één van deze actuele apparaten kun je dus gewoon naar je CD’tjes luisteren. Wel is het even zoeken naar een passende uitbereiding naar een stereo set om wat beter geluid te krijgen. Geïntegreerde tv of laptop speakers klinken meestal niet zo best.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *