CD speler digtaal of analoog aansluiten

Cd speler digitaal of analoog aansluiten?


Een cd speler aansluiten kan op twee manieren, de één is digitaal, de ander analoog. De analoge audio uitgang via RCA kabels worden direct op de RCA ingangen van een versterker aangesloten. De digitale variant (vaak optisch, toslink of coax) heeft geen kwalitetisverlies en wordt steeds vaker gebruikt om de cd speler aan te sluiten. Welke aansluiting haalt het meeste uit jouw cd speler?

Een cd speler analoog aansluiten

CD Speler analoog aansluiten

Het hangt er van af wat voor soort versterker je hebt. Maak je gebruik van een receiver? Dan heb je kans dat een analoog signaal alsnog via de DAC loopt. Dit betekent dat het analoge signaal eerst wordt getransformeerd tot een digitaal signaal, waarna het weer terug wordt geconverteerd tot analoog signaal. In dit geval zou je kunnen spreken van kwaliteitsverlies door de vele conversies.

Bij een stereo versterker zal het signaal direct overkomen en niet via de DAC lopen. Een cd zal hierom beter klinken dan via een receiver of digitale versterker. Wel is het discutabel of de kwaliteit beter is dan via de optische audio ingang. Dit zou je moeten testen.

Lees hier over het verschil tussen een versterker & een receiver als je niet precies weet wat je hebt staan. 

Een RCA (tulp) aansluiting is de meest gebruikelijke aansluiting op een cd speler. Ook is een aansluiting via XLR in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Echter haalt XLR vaak weinig uit in vorm van kwaliteit voor een conventionele hifi set of audio installatie. XLR is met name ontworpen om grote lengtes te overbruggen zonder kwaliteitsverlies.

Een cd speler digitaal aansluiten

CD speler digtaal aansluiten
Een optische kabel, een optische kabel in de vorm van een 3.5mm jack en een coaxiale kabel.

Als je een digitale aansluiting hebt op de cd speler kun je kiezen om puur voor een digitale verbinding te gaan d.m.v. een optische audio kabel. Een optische kabel is een glasvezel kabel die audio (of data) verstuurd via licht signalen. Door deze “laser” lichtjes is er geen kwaliteitsverlies en komt het geluid precies zo aan als het is bedoelt. Een optische kabel kan maar op één manier worden aangesloten, een kwartslag draaien zorgt ervoor dat hij niet past.

Een optische kabel lijkt al gauw beste optie maar dat is lang niet altijd het geval. Er hangt veel af van de DAC aan boord van de versterker/receiver. De DAC vormt de schakeling tussen een digitaal signaal en een analoog signaal. Het uiteindelijke geluid uit de speaker kun je namelijk weer een “analoog signaal” noemen. Het verschil in DAC (Digitaal Analoog Converter) maakt het hoorbare geluid, zeker als je veel lage kwaliteit audio afspeelt (denk aan MP3, Spotify).

Een coaxiale kabel beschikt over een goede bescherming voor interferentie en is wendbaarder en robuuster dan een optische kabel. Deze twee digitale aansluitingen doen verder weinig van elkaar onder.

Laat je gehoor jouw gids zijn

Als je twijfelt of je de cd speler digitaal of analoog wilt aansluiten kun je in eerste instatie bepalen wat de versterker het liefst heeft. Is jouw versterker voorzien van alle nieuwste snufjes en heeft hij veel digitale ingangen? Dan zul je met een optische kabel een beter resultaat behalen, omdat de versterker daarvoor is ingericht.

Het is vooral verstandig om te testen. Gebruik beide kabels van mindere kwaliteit om vast te stellen welke beter klinkt. Hierna kun je opschalen naar een kabel van hogere kwaliteit.

2 gedachten over “Cd speler digitaal of analoog aansluiten?”

  1. Frans van Oirschot

    Ik ben sinds enkele dagen in het gelukkige bezit van een Marantz CD6007 en een versterker PM6007.
    Ik ben niet zo technisch maar wel een kritisch luisteraar. Bij mijn eerste proefdraaien met een analoge verbinding tussen speler en versterker was ik al geïmponeerd door het geluid. Maar toen ik nog een kabeltje in de verpakking ontdekte bleek dat voor de optische aansluiting te zijn. Ook dat geprobeerd en hoorde duidelijker een nog mooier gedetailleerder geluid. Ik hou van groot symfonisch werk en had mijn cd’s nog nooit zo gehoord. Of je in de concertzaal zit. Ik ben dus voor de optische aansluiting.

    1. Hallo Frans,

      Klopt ja, de optische verbinding kan een hoop met zich mee brengen. Het ligt wel erg aan de versterker en DAC wat ermee gedaan wordt. Er zijn een heleboel gevallen waar het geluid niet beter wordt met de optische kabel. Toch kies ik altijd eerst voor de optische aansluiting als ik de keuze heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *