Tv Verschil Europees model en Benelux model

Tv Verschil Europees model en Benelux model

Tegenwoordig kom je in een zoektocht vaak tegen of een televisie een Europees of Benelux model is. Beide klinken goed, want we wonen in Europa en in de Benelux. Toch zitten er verschillen in deze modellen, en is het afhankelijk van jouw wensen welke beter bij je past.

Het verschil tussen een Europees en Benelux model zit hem in de software van de tv. Europese modellen beschikken vaak niet over Nederlandse Netflix films en series, een Benelux model wel. Ook zit er verschil in het aanbod van de verschillende apps voor de tv en wordt de garantietermijn niet gehonoreerd.

VideoLand is een typisch Nederlandse app en dus niet beschikbaar op een Europees model. Tevens wordt er geen garantie gegeven op een Europees model, bij een defect binnen 2 jaar wordt je niet geholpen.

Europees model tv

Benelux model tv

Alle NL Netflix content

Nee

Ja

Alle apps beschikbaar voor NL

Nee

Ja

CI+ werking

Nee

Ja

Antenne werking

Niet zeker

Ja

Garantie fabrikant

Geen

2 Jaar

Aanschaf prijs

Lager

Hoger

Betekenis van deze twee soorten modellen

Om het verschil tussen een Europees model tv en een Benelux model tv te begrijpen, kijken we naar de herkomst.

Benelux model TV betekenis

Benelux model TV betekenis

Een Benelux model tv is een televisie gemaakt voor de Nederlandse markt (en België en Luxemburg). De productie van deze tv’s heeft plaatsgevonden in dezelfde fabriek als een Europees model, maar een Benelux model is na de fabriek direct naar de BeNeLux tak van de fabrikant gegaan, die ze weer distribueert naar de dealers van het merk.

Een Benelux model tv bewandeld het officiële pad en wordt verkocht aan de consument voor de Nederlandse (of Belgische/Luxemburgse) adviesprijs.

Bekijk alle actuele Benelux televisies van Samsung, LG, Panasonic, Philips, Sony, Sharp en HiSense. 

Europees model tv betekenis

Europees model tv betekenis

Een Europees model tv heeft nooit Nederland als bestemming gehad. De tv wordt geproduceerd in dezelfde fabriek als de Benelux modellen, maar is bestemd voor een buitenlandse markt (denk bijv. aan Polen). Via handelaren komt hij uiteindelijk in Nederland terecht omdat de adviesprijs van Europese modellen van iets lager ligt dan de Nederlandse adviesprijs.

Deze modellen zijn dus vaak een paar tientjes goedkoper dan Benelux modellen. Daarbij zijn de verkopende partijen meestal niet de meest meegaande partijen en nemen ze tv’s zo goed als nooit retour.

Bekijk alle actuele Europese televisies van Samsung, LG, Panasonic, Philips, Sony, Sharp en HiSense. 

Wat kunnen Europese tv’s niet wat Benelux tv’s wel kunnen?

Het verschilt per merk wat een tv wel of niet kan afhankelijk of hij bestemd is voor de Europese of Benelux markt. Waar je in ieder geval rekening mee met houden:

 • Nederlandse tv zenders niet op de juiste volgorde
 • Taal niet te wijzigen naar Nederlands
 • Geen CI+ ondersteuning
 • Apps missen in de App store
 • Aanbod in series op bijv. Netflix kunnen anders zijn
 • TV kan niet worden geüpdatet

Hoe herken je een Europees model?

Het voornaamste zichtbare verschil tussen een Europees en Benelux model zit hem in het serienummer. De fabrikant heeft voor verschillende regio’s andere serienummers en typenummers bedacht, zodat de bestemde markt kan worden herkent. Helaas is het bij sommige verkopers niet te zien wat precies het typenummer is, dit proberen ze uiteraard te verzwijgen voor de onwetende koper.

De consumentenbond schreef een interessant artikel over de betekenis van typenummers per fabrikant.

Voorbeeld: Een Nederlandse Samsung tv heeft het typenummer: QE55QN95AATXXN, dezelfde tv bestemd voor een andere regio heet bijv.
QE55QN95AATXXC of GQ55QN95AATXZG.

Technische verschillen tussen Europese en Benelux tv’s

Er zijn geen technische verschillen tussen een Europees en Benelux model. De tv’s zijn identiek, maar iets anders geprogrammeerd zodat ze soepel werken voor het land van bestemming. De bouwkwaliteit, beeld- en geluidkwaliteit zijn identiek. Ook de afmetingen zijn gelijk.

Kun je beter een Europees model of Benelux model kopen?

Er zitten dus kleine verschillen tussen een toestel bestemd voor de rest van Europa of een toestel voor de BeNeLux.

 • Prijs. Voor de goedkoopste prijs kun je het best een Europees model kiezen. Deze markt is iets voordeliger, de tv heeft dus ook een langere adviesverkoopprijs bij de introductie dan een model bestemd voor de Benelux.
 • Software. De software is in principe hetzelfde, behalve de taal, standaard zender configuratie en beschikbaarheid in apps. Als je veel gebruik wilt maken van apps, kun je het best een paar tientjes meer uitgeven en een Benelux model kopen.
 • Garantie. Op een Europees model kun je het best géén garantie verwachten. Of je moet de capaciteit hebben een rechtszaak aan te spannen als jouw leverancier geen garantie geeft. Het is natuurlijk wettelijk verplicht om een garantie reparatie uit te voeren binnen 2 jaar. Met een Benelux model kun je ten alle tijden bij de fabrikant terecht voor de garantie, de tv is immers via hun het land binnen gekomen.

Conclusie

Een Europees model is dus een buitenlands model en valt onder paralelimport. De manier van import is niet via de fabrikant gegaan, en niet via de officiële wegen. Echter, omdat er vrije handel gedreven kan worden binnen de EU is het voor een ieder mogelijk om tv’s (bestemd voor een ander land) Nederland en België in te krijgen.

Bij Tv Verschil Europees model en Benelux model kun je verwachten:

Je hebt geen zekerheid wat betreft garantie, ontvangst kanalen, een werkende CI+ mogelijkheid en beschikbaarheid van apps is je een Europees model koopt. Wel is een Europees model vaak een stukje goedkoper, waardoor het de overweging waard kan zijn. Ik zou liever iets meer betalen om zeker te zijn van in ieder geval de garantie op de werking van het product.

16 gedachten over “Tv Verschil Europees model en Benelux model”

 1. Bij bol.com kost een QE55Q70T europees model 835 euro en een benelux model 699 euro?

  Dit is in tegenspraak met uw artikel. Heeft u enig idee hoe dit kan komen

  1. Dat kan ik zeker, De QE55Q70T is inmiddels een “oud” model. Types van het “vorige jaar” worden tussen april en juni overal afgeschoten onder de verkoopprijs. In dit geval heeft u dus een koopje!

   1. Ik heb een lg oled 48A16LA gekocht via bol .com het model komt uit de UK staat op de de stikker
    Op internet staat dat de 48A13LA een Europees e tv is en de 26 een Benelux de stekker is wel af wijkend walk model heb ik nu en geeft dit problemen?
    Mvg Rob

 2. coolblue niet kopen daar ben ik opgelicht mooie praatjes alles kan en dan komt je tv ben je blij kom je er achter een buitenland model te hebben om de prijs lekker laag te houden kortom ziggo werkt niet , ook netflix wil niet dus zei neem maar terug nee kan niet is al aan geweest …..dus ,wees gewaarschud het zijn schurken daar!

  1. hallo Peter dat hoef je niet te nemen.
   je mag ten alle tijden je tv uitproberen als je maar niet te veel kijk uren op je tv heeft staan.
   Dat kunnen ze uitlezen op de tv.
   Ze zijn verplicht je tv terug te nemen .
   Klacht indienen bij Consuwijzer,die weet er wel raad mee.
   Succes groeten

  2. Mediamarkt idem dito. Slechte service!! Heb op 31 mei een Samsung 55q64t contant betaald en voor 13.00u besteld en zou op dezelfde dag bezorgd worden. Mooi niet! Werd pas op 10 juni bezorgd na heel veel bellen en mailen!! Heb de bezorger linea recta terug gestuurd en niet geaccepteerd. Ik wacht nog steeds op geld!! Dus Mediamarkt, niet doen!!

 3. via bol.com kan je bij TV-Online de Samsung UE43TU8070 – 4k TV kopen voor de schappelijke prijs van € 469. Daarbij kan je aangeven of je het Europsese of Benelux model wil. In prijs is er daar geen verschil. Kan ik er van uitgaan dat ik als ik voor Benelux model kies ook echt het Benelux model krijg?

  1. Natuurlijk kun je ervan uitgaan dat je de juiste krijgt, echter is dit niet gegarandeerd. Controleer bij binnenkomst de doos en het modelnummer. Check ook nog even hetzelfde modelnummer op de sticker op de televisie zelf. Ze worden ook nog wel eens her verpakt helaas.

 4. Wij willen een TV kopen waar we de App van Canal Digitaal op kunnen ontvangen in Spanje. Is een Benelux model of een Europees model dan de beste aankoop? We hebben voorkeur voor Philips.

 5. Heb 5 jaar geleden een Duitse Samsung gekocht 4k. Was €800 ipv €1500 bij Media. Kon gewoon in Nederlands en updates.

  Nu een Samsung QE65QN95A gekocht. Europees model €1850-€1950. Terwijl ze voor de Benlux versie al bijna €3199 vragen bij de grote winkelketens…….
  Dat verschil kan mijn bijna toch niet meer verantwoorden.

 6. Ik heb de oled65c11lb geleverd gekregen in plaats van de oled65c16la, kan hier wel nieuwe software en Nederlandse apps zoals videoland op worden gedownload?

 7. Als ik een LG OLED48C16LA bij El Vidas bestel betaal ik 939,- euro…bij Coolblue of Mediamarkt 300,- euro meer…het gaat niet om enkele tientjes maar om hinderden euro’s…El Vidas belooft ook gewoon 2 jaar garantie…Toch maar een Europees model?

 8. Goedemiddag,
  ik overweeg deze tv aan te schaffen
  https://www.tvreus.nl/ultra-hd-tv/samsung-neo-qled-qe65qn85a-2021.html
  kan iemand mij vertellen of dit een Europees of een Benelux model is?
  Platte tv bood deze TV voor 1250 aan (black friday deal) en nu voor 1699.
  Bij platte tv zegt men dat ze bij tvreus alleen Europese modellen aanbieden.
  Echter boden ze de tv zelf voor een tientje meer aan, dus waarom zou tv reus de tv niet voor 1240 euro kunnen aanbieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *