Wat is het verschil tussen MM en MC element

Wat is het verschil tussen MM en MC bij platenspelers?

Elke platenspeler heeft zijn eigenschappen en verschillen in soort plateau, aandrijving, kwaliteit arm, demping en nog meer aspecten. Een belangrijke afweging is het soort element wat je kiest, er zit een enorm hoorbaar verschil in verscheidene soorten elementen.

Wat is het verschil tussen een MM en MC element? MM elementen zijn gangbaarder en betaalbaarder, bij MC elementen kun je de naald niet vervangen. Een MC element is lichter dan een MM element. Een MC element wordt beschouwd als een upgraded t.o.v. een MM element. 

Ik zet alle praktische voordelen en nadelen én de verschillen tussen een Moving Magnet element en een Moving Coil element op een rij, niet de technische aspecten.

Moving Magnet element

MM element platenspeler

Alle MM elementen hebben een relatief hoge output en vereisen 47 kΩ om te werken via de gemiddelde phono ingang. Door gebruiken te maken van een magneet achter de naald kan de naald soepel in de groef van een plaat bewegen terwijl er stroom door de spoel loopt om signaal door te geven.

Voordelen MM element

Wat zijn de praktische voordelen van een MM element in verhouding met een MC element? Alles waar je over na kunt denken tijdens de aanschaf van een platenspeler of lost element.

Relatief goedkoop

Het meest gebruikelijke element op platenspelers is een Moving Magnet element, hierdoor worden ook meer MM elementen geproduceerd. De productie is sowieso voordeliger door de verschillen in techniek, maar ook de hoeveelheid MM elementen zorgt ervoor dat de prijs een stuk betaalbaarder is dan een MC element.

Gemakkelijk naald vervangen

In veel MM elementen heb je de mogelijkheid om alleen de naald te vervangen, hierdoor hoef je niet gelijk een heel nieuw element te kopen bij een defecte naald. Informeer bij een specialist of de naald te vervangen is, of dat je een nieuw element aan moet schaffen.

Voller geluid?

MM elementen staan bekent om over het algemeen een wolliger geluid te hebben, de MC varianten zijn vaak wat dunner, scherper, maar accurater. Dit verschilt natuurlijk per element, er zijn er duizenden. Het is discutabel welke beter klinkt, dat is ook een smaak kwestie.

Minder interferentie

Een MM cartridge produceert minder interferentie en werkt hierdoor met een veel audio installaties prima.

Nadelen MM element

Uiteraard zitten er nadelen verbonden aan een Moving Magnet element t.o.v. een Moving Coil element zoals:

Zwaarder dan MC

Omdat een MM element meer gewicht mee brengt dan een MC element is het zaak om de naald goed af te stellen, toch blijft de neerwaartse druk groter bij MM. Fundamenteel zijn ze zwaarder en kunnen dus (te) diep in de groeven van de plaat komen. Hierdoor gaat de naald minder lang mee of kun je zelfs de plaat beschadigen.

Veel keuze = moeilijk kiezen

Het is erg lastig om een goed MM element te kiezen, zeker als je alleen het internet afstruint. Het is aan te bevelen om een specialist te raadplegen, die kennen verscheidene platenspelers met verschillende elementen. Een juiste combinatie is cruciaal voor het beste geluidsbeeld.

MM is eerder op z’n eind

Grote kans dat een MM element eerder op z’n einde loopt dan een MC element. Moving Magnet elementen slijten sneller, maar MC elementen zijn gevoeliger. Ga je met beide netjes om met dezelfde draaiuren? Dan gaat MM minder lang mee.


Moving Coil element

MC element platenspeler

Een MC element is gevoeliger opgebouwd voor minder neerwaartse druk en meer transpiratie. In een MC element zit de spoel vast aan het bewegende anker, terwijl de magneten op hun plek blijven. Bij MM zitten de spoelen vast en beweegt de magneet op het anker.

Voordelen MC element

Een MC element wordt beschouwd als een meer audiofiel, hi-end type element. Het element is fragieler en minder toegankelijk, maar kan i.c.m. de juiste audio installatie een betere geluidskwaliteit geven dan een MM element.

Minder massa

Door een kleiner gewicht en minder massa zijn de technische specificaties van een MC element beter dan die van een MM element.

Beter voor delicate audio

Een MC element is gebouwd met rustige, gedetailleerde muziek in het achterhoofd. MC komt beter tot z’n recht bij klassieke muziek dan bij harde pop of basserige muziek.

Lagere output

De lagere output maakt het mogelijk om lage frequenties beter en scherper te laten klinken. Daarbij produceert hij minder ruis.

Gaat langer mee!

Een MC element gaat (indien goed onderhouden) zo’n 2,5 keer langer mee dan een MM element. MM elementen hebben een gemiddelde levensduur van 1000 uur, een MC element 2500 uur. Door je platen te onderhouden, onderhoud je ook het element/naald. Gebruik bijv. een platenborstel om platen te reinigen.

Nadelen MC element

Een MC element is relatief duur in verhouding met een MM. Daarbij kan de gevoeligheid negatief uitpakken ls de platenspeler niet op een veilige plek staat. Je kunt de naald in een MC element niet los vervangen, bij een defect is vervanging van het hele element vereist.

Naald is onvervangbaar

Bij een MM element kun je in veel gevallen de naald vervangen, waardoor repareren de moeite waard is. Bij een MC element is de naald niet te vervangen, althans niet zomaar, uitzonderingen daargelaten. Een professional zou het kunnen doen, maar dan ben je waarschijnlijk meer geld kwijt voor de arbeid. Reparatie van een MC element is niet rendabel.

Audio systeem moet overeen komen

Een MC element produceert een lager volume, je hebt een phono pre amp nodig die hiermee overweg kan en de lage MC output kan vergroter naar een fatsoenlijk hoorbaar niveau. De andere componenten in een audio systeem spelen een enorme rol bij een platenspeler met een Moving Coil element.

De prijs

De prijs is een obstakel voor velen om een MC element aan te schaffen. Een MC element presteert in principe beter, maar kost ook meer. Zoals de rest van de audio wereld zit er een premium prijskaartje aan een premium element.


Prijsverschil MM en MC elementen

Het prijsverschil zit hem in de opbouw van de elementen. Een MC element is meer delicaat opgebouwd en is tevens fragieler, een MM element is robuuster en gaat minder lang mee. Een MM element kost gemiddeld minder dan een MC element.

Hoe zie je het verschil tussen MM en MC element?

Je kunt de verschillen tussen een MM en MC element niet zien vanaf de buitenkant, de meest gebruikelijke is de MM variant. Als je gebruik maakt van een phono voorversterker kun je aan de pre-amp zien of je een MM of MC element gebruikt.

Kiezen voor MM of MC element

Om de juiste keuze te maken of je voor een MC of MM element moet kiezen houd je de volgende punten in gedachten:

  • Is de prijs van MC toegankelijk voor je? Anders is de keuze simpel en ga je voor een MM element.
  • Komt de kwaliteit van de audio componenten overeen voor een platenspeler met MC, zo niet, dan wordt het MM.
  • Het geluidsniveau kan lager uitpakken met een MC element.
  • Heb je kinderen in huis die in de buurt van de platenspeler (zouden kunnen) komen? Kies dan een robuustere MM variant, MC houd niet van een tikje.
  • Als je zorgvuldig met een element omgaat, gaat een MC element langer mee dan een MM element.
  • Ben je bang dat de naald het misschien niet lang volhoud? Kies dan een MM element met vervangbare naald.

Bekijk hier alle naalden op Bol

Gebruik van een phono voorversterker

Wanneer je een phono voorversterker gebruikt is het zaak om te letten op het type pre amp. Sommige zijn geschikt voor MM elementen, de andere voor MC elementen. Er zijn ook handige phono voorversterkers die zowel MM als MC ondersteunen. Zo zit je altijd goed, of je nu MM of MC gaat gebruiken.

Is het verschil hoorbaar?

Ik ben van mening dat het element in een platenspeler de grootste verassing met zich mee kan brengen voor de geluidskwaliteit. Ik vond deze video op Youtube, hier kun je zelf de verschillen horen:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *