Zo sluit je een CD speler aan op Sonos One

CD Speler aansluiten op Sonos, zo doe je dat!

In de wereld van Sonos bestaat vrijwel alles uit streaming. Je kunt elk nummer opzoeken en deze afspelen met behulp van een smartphone of tablet. Of toch niet? Als je dat éne nummer van die éne cd wilt beluisteren (die niet online te vinden is) wat doe je dan? Ik laat je zien hoe je die CD-speler die al 5 jaar op zolder staat weer aan kunt sluiten op Sonos apparatuur.

CD speler aansluiten op Sonos

Als je de CD speler weer gevonden hebt, kijk dan even aan de achterkant. Heeft de speler een analoge of digitale audio uitgang? Een cd speler moet namelijk bekabeld worden aangesloten op een Sonos apparaat.

CD speler digitale en analoge uitgang
Deze CD speler heeft beide opties: Zowel digitaal (optisch of coaxiaal) als analoog (2x RCA, rood wit).

Op deze Sonos apparaten kun je een CD speler aansluiten

Niet alle Sonos speakers of componenten hebben audio ingangen. Er zijn er een aantal waar je de cd speler direct op kan aansluiten. Schrik niet, als jouw Sonos speaker geen audio ingang heeft, kun je nog wel een Sonos apparaat verbinden met een cd speler en deze groeperen met Sonos door het hele huis.

CD Speler aansluiten op Sonos Five

Sonos Five aansluitingen
De pijl duidt de 3.5mm aux ingang aan op de Sonos Five.

De Sonos Five heeft een analoge (3.5 mm) audio ingang. Je kunt een CD speler met analoge audio uitgang dus direct aansluiten. Als jouw cd speler een RCA (rood wit) analoge uitgang ondersteunt. Zul je een kabel moeten gebruiken van 2x RCA naar 3.5mm jack.

De Sonos Five is de enige vrijstaande speaker van Sonos waar je direct een CD speler op kunt aansluiten via de aux ingang.

CD Speler aansluiten op Sonos Port

Sonos Port aansluitingen
De pijl wijst de RCA aansluitingen op een Sonos Port aan.

De Sonos Port is een streamer die niet beschikt over geïntegreerde speakers. Een Sonos Port is bedoelt om een oude versterker slim te maken en sluit je op dezelfde manier aan als een CD speler op een versterker.

De Sonos Port heeft wel een analoge (2x RCA) ingang. Hier kun je dus een cd speler op aansluiten om de cd speler in het Sonos systeem te krijgen. De benodigde kabel is in dit geval een 2x Tulp RCA naar 2x Tulp RCA om jouw cd speler aan te sluiten op een Sonos Port.

Als gebruikt maakt van een Port i.c.m. CD speler hoor je dus nog niets, totdat je de Port groepeert met een luidspreker van Sonos. Ook kun je de Port aansluiten op een versterker met speakers om geluid uit de CD speler te krijgen, al is dit wel omslachtig. Als je een versterker gebruikt kun je uiteraard de CD speler ook direct op de versterker aansluiten.

CD speler aansluiten op Sonos Amp

Aansluitingen Sonos Amp
De pijl wijst naar de analoge RCA ingang (2x Tulp) op de Sonos Amp.

De Sonos Amp is de grote broer van de Port. Hij heeft dezelfde functionaliteit, en daarnaast een versterker ingebouwd. Je kunt dus direct passieve (conventionele) luidsprekers aansluiten op de Sonos Amp.

Ook beschikt de Sonos Amp over een analoge ingang (2x RCA). Hierop kun je een CD speler aansluiten. Het geluid komt op deze manier dus uit de passieve speakers die via een speakerkabel zitten aangesloten op de Amp.

CD speler aansluiten op Sonos Arc en Beam

CD speler aansluiten op Sonos soundbar Arc of Beam
Vanaf 2 audio bronnen (TV en CD speler) door een optische splitter via de Sonos Optical Audio converter naar een HDMI kabel in de Sonos Arc of Beam.

Heb je een Sonos soundbar en wil je daar een CD speler op aansluiten? Dit is lastig, want de Sonos Arc en Beam hebben alleen een HDMI ARC ingang, die waarschijnlijk in gebruik is door de televisie! De vraag is of je de tv wilt opofferen om de CD speler aan te sluiten, hoogstwaarschijnlijk niet.

Gebruik in ieder geval de HDMI kabel die meegeleverd is door Sonos. Ook zit er in de doos een Optische audio naar HDMI adapter, deze heb je nodig om een cd speler aan te sluiten.

Als je gebruik maakt van deze adapter in de tv, dan kun je een cd speler aansluiten op de Arc of Beam. Je zult hiervoor wel een apparaat nodig hebben: een optische audio splitter. Zo kun je het digitale optische audio signaal splitsen.

Eén kant gaat de televisie in, de andere kant gaat de cd speler in. Ze lopen samen naar de optische audio splitter die weer via de Sonos adapter naar de HDMI kabel de soundbar in loopt.

CD speler aansluiten op oudere Sonos apparaten. 

Je kunt een CD speler ook aansluiten op de volgende gedateerde Sonos apparaten:

  • Sonos Zone Players
  • Sonos Connect
  • Sonos Connect: AMP
  • Sonos Play:5 Gen 1 & Gen 2

Een CD speler aansluiten op een Sonos speaker zonder audio ingang 

CD speler aansluiten op Sonos
CD Speler verbonden via RCA tulp kabel, gegroepeerd met een Sonos One. Je hoort nu de CD op de Sonos One.

Als je een CD-speler wil aansluiten op een Sonos One, Sonos Play:1, Sonos Play:3 of Sonos Move moet ik je teleurstellen. Het kan niet direct. Ze hebben simpelweg geen audio ingang.

Je kunt wel het geluid van de CD speler laten horen over alle soorten Sonos speakers. Je hebt hiervoor een Sonos Port nodig, hier sluit je de CD speler op aan, waarna je de Sonos Port groepeert met een ander Sonos apparaat in huis. Zo kun je door het hele huis dat ene CD’tje beluisteren. Een extra Sonos Five is ook een optie, heb je er gelijk een speaker bij!

Bekijk de meest voordelige aanbieder van de Sonos Port op bol:

Sonos heeft geen eigen cd speler, je zult ten alle tijden een CD speler van een ander merk moeten gebruiken en deze koppelen met een Sonos apparaat.

Platenspeler aansluiten op Sonos

Voor een platenspeler geldt hetzelfde als voor een CD speler. Je kunt alle bovengenoemde opties gebruiken voor een platenspeler. Echter is er bij een platenspeler nog één extra punt van aandacht. Een platenspeler werkt alleen met een voorversterker zoals deze:

In sommige platenspelers zit een voorversterker ingebouwd, in andere niet. Als er nog geen voorversterker in de platenspeler zit, moet er een losse voorversterker tussen. Deze plaats je direct achter de kabels van de platenspeler en voor het Sonos apparaat (Sonos Port, Five, Amp etc.).

 

 

3 gedachten over “CD Speler aansluiten op Sonos, zo doe je dat!”

  1. Ik heb n cd speler aangesloten op mijn connerct:amp. Het geluid is echter niet goed. Klinkt licht overstuurd. Heb alles geprobeerd. O.a wel/niet comprimeren. Ligt niet aan de cd speler. Wie weet n oplossing

    1. Je zou kunnen gebruik maken van een Bluetooth transmitter. Ik heb me onlangs eentje van Avantree aangeschaft. Deze ondersteunt 5.0 APTX en APTX HD voor goed geluid, maar mijn Sonos Move ondersteunt slechts alleen 4.2.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *