Sonos Roam vs Move

Sonos Roam vs Move – De 7 verschillen

De grote Sonos Move of de kleinere Sonos Roam, wat zijn de verschillen tussen deze speakers en welke past beter in jouw situatie? Ik som alle verschillen tussen de Sonos Roam en Sonos Move voor je op.

De belangrijkste verschillen tussen de Sonos Roam vs Sonos Move:

Sonos Roam

Sonos Move

Hardware

2x Klasse H versterker

2x Klasse D versterker

Robuustheid

IP67

IP56

WiFi standaard

WiFi 5

WiFi 4

Afmetingen HxBxD

168 x 62 x 60 mm

240 x 160 x 126 mm

Gewicht

0,43 KG

3 KG

Soundswap

Ja

Nee

Kleuren

Wit/Zwart

Wit/Zwart

Adviesprijs

Uiterlijk verschil tussen de Sonos Roam en Move

Een duidelijk verschil in uiterlijk tussen de Roam en Move is de grootte. Beide speakers zijn verkrijgbaar in het wit en zwart (Shadow Black & Lunar White).

Afmetingen Sonos Roam vs Move

De Sonos Roam is de kleinste luidspreker in het Sonos assortiment. De Sonos Roam heeft de volgende afmetingen:

  • Hoogte: 168 mm
  • Breedte: 62 mm
  • Diepte: 60 mm

De Sonos Move is een stuk groter, maar geeft ook groter geluid. De Sonos Move heeft de volgende afmetingen:

  • Hoogte: 240 mm
  • Breedte: 160 mm
  • Diepte: 126 mm

Gewicht en draagbaarheid

Draagbaarheid is uiteraard erg belangrijk als je de speaker mee wilt nemen buitenshuis. De Sonos Move weegt 3KG en de Sonos Roam slechts 0,43 KG. Hierdoor is de Sonos Roam een stuk makkelijker mee te nemen. De Sonos Move heeft wel een handvat aan de achterzijde zodat hij goed vast te houden is.

De Sonos Roam heeft geen handvat, maar door het slanke ontwerp past hij makkelijk in een volwassen hand.

Plaatsing verschil

Je kunt de Sonos Roam op twee manieren gebruiken: liggend en staand. Daarbij kun je hem opladen in elke positie door de meegeleverde USB-C kabel.

De Sonos Move kun je alleen rechtop neerzetten. Op de zijkant rolt hij weg. Je hebt dus geen variatie in plaatsing met de Sonos Move.


Waterdicht

De Sonos Roam en Sonos Move zijn beide ontwikkeld voor buitengebruik. De Sonos Move heeft een IP56 beoordeling. Deze beoordeling betekent dat de Sonos Move bestand is tegen krachtige waterstralen (denk aan regen, tuinslang) én dat hij bijna stofdicht is (op de aansluitingen na) en er geen stof verzameld kan worden binnen de luidspreker.

De Sonos Roam gaat nog een stapje verder. De Sonos Roam heeft een IP67 beoordeling. Dit houd in dat hij onder water gedompeld kan worden (tot 1 meter, max 30 minuten). Daarbij is hij volledig stofdicht, er is geen mogelijkheid voor stof om binnen te dringen in de speaker.


Functionaliteiten

De Sonos Move en Roam hebben veel van elkaar weg m.b.t. de bediening en functionaliteiten. Echter zitten er een aantal verschillen in die je keuze kunnen beïnvloeden. De verschillen in functionaliteiten tussen de Sonos Roam vs Move zijn:

Soundswap

Een volledige nieuwe functie die alleen de Sonos Roam bezit. Als er muziek speelt op de Sonos Roam, kun je dit doorsturen naar de dichtbij zijnde Sonos speaker in het netwerk door de Play/Pauze knop in te houden. De Sonos Move ondertsteund de SoundSwap functie NIET.

Automatische bluetooth switch

De Sonos Move en de Roam kunnen beide met het (wifi) netwerk verbonden worden, en hebben ook beide een bluetooth functie. In de bluetooth functie van de Sonos Roam zit nog een slimmigheidje ingebouwd.

Als je de Sonos Move op bluetooth wilt gebruiken, druk je aan de achterzijde de bluetooth/netwerk knop in. Hierdoor veranderd hij van Netwerk verbinding naar Bluetooth verbinding en andersom.

Als je de Sonos Roam mee naar buiten neemt, en buiten het bereik komt van het netwerk, schakelt hij automatisch over naar de Bluetooth functie. Ook als je weer thuiskomt, en de Roam het wifi netwerk weer herkent, schakelt hij automatisch over naar de netwerk stand.

Draadloos opladen

De Sonos Move wordt geleverd met laadstation. Je zet de speaker gemakkelijk terug op zijn plek, in het laadstation. De Roam wordt geleverd met een USB-C kabel. De kabel moet je in de speaker steken om hem te laten opladen.

Wel is er special voor de Sonos Roam een draadloos oplaadstation beschikbaar. Zodat je hem op een vergelijkbare manier kunt opladen door hem op het oplaadstation te plaatsen. De Sonos Roam ondersteund QI draadloos opladen, je kunt hem dus ook opladen door een universeel QI oplaadstation, ook van andere merken.

Auto Trueplay

Trueplay is het scannen van de omgeving om de akoestiek te meten. Dit kan alleen met een iPhone. Zowel de Sonos Move als de Sonos Roam hebben de TruePlay functie ingebouwd. Voorheen kon deze alleen worden gebruikt als hij verbonden was met de WiFi. Tegenwoordig kunnen de Move en de Roam ook TruePlay gebruiken op Bluetooth.

Knoppen

Knoppen op Sonos Move en Roam

Aan de bovenkant hebben de Sonos Roam en Move dezelfde knoppen. De fysieke knoppen van de Sonos Roam zijn bedekt met een rubber achtig laagje. De Move heeft een gladde bovenzijde.

De microfoon is aan en uit te zetten door de Microfoon knop in te drukken. De volume knoppen zien er anders uit, maar hebben natuurlijk dezelfde functie. Het volume harder en zachter zetten.

Daar tussen in vind je de Play/Pauze knop om muziek aan en uit te zetten, of de fysieke groepeer functie te activeren. (Lees meer over de extra functies van de knoppen in mijn eerder geschreven artikel: “19 Sonos Tips, Tricks en Features die je nog niet kent“.

Achterkant

Sonos Roam vs Move achterkant

Aan de achterzijde van de Sonos Roam vind je de USB C ingang om de speaker op te laden, samen met één knop. Dit is de aan en uit knop. De achterkant van de Sonos Move ziet er anders uit, hij heeft een aan en uit knop, een bluetooth/wifi knop én een Join knop. De Bluetooth/WiFi knop is bedoelt om te schakelen tussen Wifi en Bluetooth als je naar buiten gaat, of weer thuis komt.

De Sonos Roam heeft geen knop om te schakelen tussen WiFi en Bluetooth omdat hij dit automatisch doet. Zodra er geen bekent WiFi netwerk in de buurt is, schakelt hij over naar de Bluetooth modus.


Aansluitingen

Zowel de Sonos Roam als Sonos Move hebben beiden geen externe audio ingang. Je kunt er dus geen apparaat zoals een CD speler op aansluiten (wil je dit toch doen? Lees dan mijn CD speler op Sonos hack). Wel hebben ze een USB-C ingang om op te laden via de kabel.

Deze portable speakers hebben geen externe ingangen, omdat ze op die manier een hogere IP rating kunnen verkrijgen. Ze zijn simpel meer dicht, dan een luidspreker mét een extra ingang.


Verschil in prijs Sonos Roam en Move

De Sonos Move heeft een adviesprijs van € 399,- en is het voordeligst te verkrijgen bij Bol:

De Sonos Roam heeft een adviesprijs van €  179 en is het voordeligst aan te schaffen bij de partners van Bol:

De Sonos Move kost € 399,- en de Sonos Roam kost € 179, dit is een prijsverschil van € 220,-. Geluidskwaliteit en draagbaarheid zijn tussen deze speakers het grootste verschil.


Hardware matige verschillen tussen de Move en Roam

Beide Sonos apparaten functioneren in principe hetzelfde. Geluidtechnisch zit er verschil in de versterkers. De Sonos Roam maakt gebruik van 2x Klasse H versterkers, de Move heeft 2x Klasse D versterkers ingebouwd.

De Sonos Move maakt gebruik van het Wifi 4 (802.11n) standaard met snelheden tot 150 Mbit/s. De Roam gebruikt een nieuwe standaard, namelijk WiFi 5 (802.11ac) en haalt snelheden tot 600 Mbit/s. Beide snelheden zijn ruim voldoende voor streaming audio, echter laat dit wel zien dat Sonos mee gaat met de tijd.


Optionele toevoegingen

Sonos Move Travel bag en Sonos Roam Wireless charger

Voor de Sonos Move is er de Travel Bag beschikbaar. Een handige tas waar je de lader gescheiden van de speaker bewaard zodat hij altijd heelhuids aankomt. De Sonos Roam heeft QI Wireless charger geïntegreerd, en Sonos heeft ook een draadloze oplader uitgebracht, waar de speaker rechtop kan staan, zodat je hem snel mee kunt nemen in vluchtige situaties.


Conclusie

De Sonos Roam is ontwikkeld om de strijd aan te gaan met andere bluetooth speakers, mét de multiroom functie ingebouwd. Wat mij betreft heet de Sonos Roam de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Als je van wat meer, sterker geluid houd, is de Sonos Move een interessante upgrade. Anderzijds, kun je 2x een Sonos Roam kopen voor minder geld dan de Sonos Move! Wordt het dus een centrale speaker voor in huis? Dan zou ik voor de Move gaan. Is het echt een speaker “voor erbij”, dan is de Sonos Roam leuker!

Verschillen Sonos Roam en Sonos Move

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *