Sonos Roam in verhouding met hand

Sonos Roam Review – Test met voor- en nadelen

De kleinste en goedkoopste slimme speaker van Sonos is de Sonos Roam. In deze Sonos Roam Review maak ik duidelijk om welke redenen je de Sonos Roam wel én niet moet kopen. Alle voordelen en nadelen op een rij.

De Sonos Roam is de kleinste speaker van Sonos die aangestuurd kan worden vanuit de Sonos app, via een Bluetooth, Airplay 2 of spraakassistent. De Roam heeft een IP67 rating waarmee hij volledig is beschermd tegen stof, en tot 30 minuten onder water kan blijven zonder schade.

Met Google Assistant geïntegreerd is dit een echte alles in één speaker welke je ook nog eens in je Sonos multiroom systeem kan integreren. Ook Amazon Alexa wordt ondersteund, maar Alexa is in Nederland een stuk minder populair.

Sonos Roam voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

  • Geïntegreerde microfoons

  • Stereo Pairing

  • Multiroom audio

  • Eigen app

  • Dompeldicht en stofdicht

  • Accu en tot 10 uur speeltijd

  • Bluetooth/Airplay 2

  • Geen extra ingang

  • Geen voorkeuzetoetsen

  • Geluid wat "klein" voor Sonos

Sonos Roam afmetingen en uiterlijk

Sonos Roam afmetingen

Om de Sonos Roam review compleet te maken begin ik bij het begin. Wat zien we aan de speaker, en waar past hij in? De Sonos Roam is 168 mm hoog, 62 mm breed en 60 mm diep. Hij weegt slecht 0,43 kg, hiermee past hij in een voorvakje van een rugzak.

Uitvoering en kleur

De Sonos Roam is verkrijgbaar in het wit en zwart, of zoals ze het zelf noemen: Lunar White en Shadow Black. Het is niet mogelijk om een variant te verkrijgen die géén Google Assistant heeft zoals bij de Sonos One en Sonos One SL. Er zitten altijd microfoons in het apparaat, je hoeft de Google Assistant uiteraard niet perse in te stellen.

Is de Sonos Roam waterdicht?

De Sonos Roam is robuust en stootbestendig. Met een IP67 rating wordt aangetoond dat hij stofbestendig is, en er geen voorwerpen in kunnen komen. Ook wordt met de IP67 duidelijk dat hij dompeldicht is. Hij kan dus tegen regen en mag tot 1 meter diep (max 30 minuten) onder water blijven.

Opladen en accuduur

Deze draadloze speaker met Google Assistant heeft een accu ingebouwd. Hierdoor kun je de speaker dus meenemen door het huis heen, zonder een stopcontact nodig te hebben. Ook is het geen probleem naar buiten te gaan, al heb je daar geen WiFi, dus zul je de bluetooth modus moeten gebruiken.

De Roam kan tot 10 uur spelen zonder opgeladen te worden op gemiddeld niveau. Zet je hem harder? Dan gaat hij iets minder lang mee. Binnen een uur kun je de Roam weer tot 50% opladen als je de USB C kabel gebruikt.

Er is een optioneel oplaadstation verkrijgbaar voor € 49,- om hem zonder kabel op te kunnen laden, hiervoor gebruikt hij Qi charging. Het draadloze oplaadstation is ook in het zwart of wit verkrijgbaar en heeft een IP54 rating, stofbestendig en spatwaterdicht.

Draadloze verbindingen

Er zijn meerdere manieren mogelijk om verbinding te maken met de Sonos Roam. De installatie moet gebeuren in de Sonos app, hiervoor ben je vereist om verbonden te zijn met het WiFi netwerk. Na de installatie kun je op 3 manieren verbinden met de speaker:

Bluetooth

Als je buitenshuis bent, gebruik je de bluetooth functie. De Sonos Roam ondersteund bluetooth 5.0. Bluetooth 5.0 is o.a. ontworpen om twee speaker tegelijkertijd aan te kunnen sturen via bluetooth. Heb je 2x de Sonos Roam? Dan kun je met beiden verbinden en muziek afspelen. Het bereik van bluetooth 5.0 is maximaal 40 meter afstand.

Airplay 2

Als je gebruik maakt van een iPhone of iPad om muziek aan te zetten heb je ook de optie om Apple’s Airplay 2 te gebruiken. Airplay 2 gebruik je door muziek aan te zetten (bijv. Spotify) en op het airplay tekentje (vierkant met een driehoek erin) te drukken. Nu krijg je een lijst met alle beschikbare slimme apparaten, kies hierin de Sonos Roam om via Airplay muziek te spelen.

Je kunt ook meerdere Airplay 2 apparaten koppelen en synchroon laten spelen. Alle speakers in huis die Airplay 2 ondersteunen kun je aanvinken en tegelijkertijd de muziek af laten spelen. Dit kunnen ook speakers van een ander merk zijn. Je kunt met Airplay 2 dus meerdere merken speakers aan elkaar groeperen.

Wifi en app

Via de WiFi verbinding kun je contact maken met Sonos door de Sonos app te gebruiken. Je kunt hiervoor een Laptop (macOS of Windows), tablet of smartphone gebruiken. Open de Sonos app, selecteer een speaker (ook wel “kamer” genoemd) en kies de muziek. De Sonos Roam begint gelijk te spelen. Je kunt nu de telefoon weg doen, want de speaker weet wat hij moet doen.

Geluidkwaliteit

De Sonos Roam is een uitstekende speaker, echter mist hij wat “body” omdat hij vrij klein is. Het is de goedkoopste Sonos speaker, maar hij klinkt ook het minst. In verhouding met de grootte presteert de Sonos Roam wel erg goed. Je kunt de geluidskwaliteit vergelijken met een JBL Xtreme 2, die ook ongeveer hetzelfde kost. De JBL speaker produceert meer lage tonen.

Mijn ervaring met de bas tonen uit de Roam: Als de Roam op maximaal volume zet, merk je dat de bas wat wordt teruggedraaid, in verhouding komen de lage tonen beter tot hun recht bij een lager volume. Met de Sonos One merk je hetzelfde, bij maximaal volume wordt de focus gelegd op stem en midden- hoog gebied.

De Sonos Roam speelt geen hi-res audio af, net zoals de andere speakers in het Sonos systeem.

Handmatig bedienen

Sonos Roam knoppen bovenkant

Je hoeft niet altijd een smart apparaat te pakken om de speaker te kunnen bedienen. Er zitten ook een aantal handige sneltoetsen op de Sonos Roam. Aan de bovenkant vind je een Play/Pauze knop, volume lager en volume hoger knop. Ook kun je de microfoon functie uitschakelen door de microfoon toets in te drukken.

Als je bent geëindigd met het luisteren naar een radio station, dan kun je op de speaker de Play/Pauze toets indrukken, hij hervat nu de actuele stream van de radiozender. Hetzelfde geldt voor een playlist uit een muziekservice, ben je naar bed gegaan en zette je de playlist op pauze? Dan kun je hem weer aanzetten met de Play/Pauze knop.

Nieuwe functie, SoundSwap!

De Sonos Roam is de eerste Sonos speaker met de functie SoundSwap. Je activeert soundswap door de Play/Pauze knop ingedrukt te houden. De Sonos speaker detecteert vervolgens (via ultrasone frequentie) de dichtstbijzijnde speaker. Vervolgens stuurt hij zijn actuele muziek (radio of afspeellijst) naar de dichtstbijzijnde luidspreker.

Meer leuke functies ontdekken? Lees mijn eerdere bericht: “19 Sonos Tips, Tricks & Features” en leer het maximale uit je Sonos systeem te halen!

Installeren in de Sonos app

Als je de Sonos Roam uit de doos haalt, krijg je de speaker, een USB-C kabel en een handleiding. Echter is de handleiding vaak niet toereikend omdat Sonos gebaseerd is op continu veranderende software. De beste handleiding vind je online, hier wordt de handleiding namelijk óók geüpdatet.

Om de Sonos Roam te installeren, download je eerst de Sonos app. Open de app en volg de instructies als je nog nooit van Sonos gebruik hebt gemaakt. Heb je al een Sonos apparaat in huis? Open dan de app en ga via de Instellingen naar Systeem en Product Toevoegen. Nu kun je de speaker toevoegen en volledig gebruik maken van alle Sonos functies.

Google Assistant ondersteuning

Eén van de leukste functies van de Sonos Roam is de Google Assistant. De Sonos Roam heeft microfoons ingebouwd, waarmee je tegen de speaker kunt praten. Om gebruik te maken van de Google Voice Assistant meld je de speaker aan in de Google Home app. Met de Google Assistant op de Sonos Roam kun je o.a. vragen:

  • Het volume harder en zachter te zetten.
  • De muziek uit te zetten.
  • Een radio zender, artiest, album of nummer af te spelen.
  • Je agenda voorlezen
  • Algemene vragen stellen
  • De lampen te dimmen (mits je slimme lampen in huis hebt)
  • De televisie aan te zetten

En nog veel meer! De Google Assistant kun je uitbreiden met slimme deurbellen, verlichting, keukenapparatuur enz. enz.

Sonos Roam prijs

De actuele advies verkoopprijs van de Sonos Roam is € 179,-. Aangezien Sonos producten niet vaak worden “afgeschoten” verwacht ik geen extreme acties of aanbiedingen met de Sonos Roam. Wel is er op Bol altijd een goedkopere aanbieder te vinden voor de Sonos Roam.

Conclusie

De Sonos Roam is de meest compacte speaker in het Sonos assortiment. Hij kan tegen een stootje, is waterdicht en werkt op accu. Via bluetooth of netwerk is er altijd een verbinding mogelijk. De vrijheid om uit te breiden naar een volwaardig multiroom systeem is ook prettig.

Het geluid zou nog wat meer diepte kunnen krijgen, maar wat verwacht je, voor een bluetooth speaker? Al met al, een super apparaatje, goede toevoeging aan het Sonos pakket.

22 reacties op “Sonos Roam Review – Test met voor- en nadelen”

    1. Beste Thomas,

      Je kunt de Roam gewoon aangesloten laten op de stroomkabel. Hierdoor is hij dus gewoon te gebruiken terwijl hij in het stopcontact zit. Ook kun je het (optionele) draadloze oplaadstation aanschaffen en hem hierop laten staan. Dan kun je hem meenemen wanneer je wilt zonder het kabeltje eruit te hoeven halen.

    1. Jazeker, ze komen samen bij elkaar in de Sonos app. Je kunt er uiteraard voor kiezen om ze te groeperen zodat ze tegelijk hetzelfde afspelen of om ze apart te gebruiken (als ze bijv. in andere kamers staan). Je kunt van één Sonos One en één Sonos Roam echter geen stereopaar maken.

  1. Gebruik je de Sonos app om buiten, via Bluetooth, je mp3tjes af te spelen of gaat dat via de de muziek app die op mijn mobiel is geïnstalleerd?

    1. Nee, wanneer de Roam buiten bereik van WiFi is gebruikt hij bluetooth. Als de Sonos Roam in de Bluetooth mode staat, dien je hem eerst te koppelen in de instellingen van jouw smartphone. Via Bluetooth kun je de Sonos App niet gebruiken.

      Als de Roam verbonden is met Bluetooth wordt alle audio doorgegeven aan de speaker (in sommige gevallen dus bijv. ook een inkomend telefoongesprek). Al het geluid wat jouw telefoon normaal zou maken, gaat nu via de Roam.

      Via WiFi (dus weer thuis) kun je de Sonos S2 app weer gebruiken.

    1. Nee, je kunt de Sonos Roam niet gebruiken als versterking van tv geluid. Alleen als je op de Beam muziek streamt via de Sonos app, kun je hem groeperen met de Roam voor geluidsverbetering. Groeperen kan ook als er tv geluid over de Beam gaat, maar dat loopt niet synchroon op de Roam.

      1. Claudio Cianciarulo

        Dus de roam kan geen tv geluid afspelen als ik in de woonkamer 5.1 sonos set heb staan waar tv geluid op afgespeeld word ? ik wil het tv geluid uitbreiden naar de keuken bijvoorbeeld.

        1. Hallo Claudio,

          Door de Roam te koppelen met een Sonos Cinema systeem doet de Sonos Roam wel mee, maar speelt hij (meestal) vertraagd geluid af. Het geluid zal dus achter lopen. Als je in de keuken geen beeld ziet, is dat geen probleem. Zie je er wel beeld bij? Dan heb je door dat hij achterloopt.

  2. Mijn roam volledig opgeladen. Wil ik na een paar dagen in de tuin aan het werk is de batterij half leeg.
    Is het vreemd dat ik het gek vind dat mijn apparaat zonder te gebruiken in een paar dagen meer dan half leeg is?!
    De aan/uitknop op de achterkant werkt in elk geval niet. Ik houd hem vast en hij gaat meteen verder met spelen als ik los laat.
    180e en toch een snoer nodig.

    1. Het is wel gebruikelijk dat een batterij (of accu) langzaam leeg loopt als hij niet wordt gebruikt. Denk maar eens aan een gewone batterij, die werkt na 5 jaar in de la ook niet meer. Maar als de aan en uit knop niet werkt, laat je de Roam ook in standby gaan denk ik? Dan staat hij dus ook aan, en loopt hij sneller leeg.

  3. Sam Wintermans

    Ik kan maar één telefoon (A) met bluetooth koppelen. Als ik ‘n andere telefoon (B) middels bluetooth wil koppelen, moet ik eerst bij de bluetooth instellingen van telefoon A de Roam verwijderen (dus niet enkel loskoppelen!), voordat ik ‘m überhaupt op telefoon B kan detecteren (hij vindt ‘m dus niet eens!). Klopt dit?

    1. Dat is wel gebruikelijk met bluetooth apparaten ja. Bluetooth heeft nog wat ontwikkeling nodig… Maar als het werkt door volledig los te koppelen is dat een prima oplossing toch, kleine moeite, iets minder gemakkelijk dan verwacht misschien… 🙂

  4. Hallo, wat is ongeveer het geluid verschil met een radio en de Sonos Roam? Kan mij niet voorstellen dat er zoveel geluid en Bas uit dit kleine apparaatje kan komen.

    1. Een radio is nogal breed… Wat voor radio? Stand alone met een accu zoals van Tivoli bijvoorbeeld? Of een plastic radiootje van bijv. Sony? Beluister anders de Sonos Roam eerst bij een speciaalzaak om een goed idee te krijgen. Geluid moet je toch echt horen om te kunnen beoordelen.

  5. Hallo,
    kan ik de roam samen met mijn Play 3’s tegelijk dezelfde muziek afspelen in mijn huis. Dus gewoon gekoppeld aan mijn Sonosapp?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *