Kun je een soundbar gebruiken zonder tv

Kun je een soundbar gebruiken zonder tv?

Een soundbar wordt in eerste instantie gebruikt als verbetering van tv geluid. Toch kun je met vrijwel alle soundbars meer dan alleen tv geluid versterken. Je kunt zelfs voor kiezen helemaal geen televisie aan te sluiten op een soundbar, maar deze alleen te gebruiken als centraal muziek punt.

Kun je een soundbar gebruiken zonder tv? Ja! Elke soundbar heeft een audio ingang of draadloze verbinding zoals bluetooth of netwerk. Met een bedrade aansluiting kun je een cd speler of receiver aansluiten, met een draadloze verbinding kun je via een smartphone muziek streamen of casten. 

Wat voor type soundbar heb je (op het oog)?

Afhankelijk van het soort soundbar kun je apparaten aansluiten of verbinden. Voornamelijk de functionaliteiten en aansluiten van de soundbar spelen een belangrijke rol in wat je wel en niet kunt aansluiten. Bekijk de achterkant van de soundbar om precies te zien wat voor ingangen hij heeft, raadpleeg die handleiding om te zien of hij verbonden kan worden met het netwerk of bluetooth.

Streaming soundbar

Streaming Soundbars
Een voorbeeld van streaming soundbars. VLNR: Sonos Arc, Yamaha MusicCast Bar 400, Harman Kardon Citation Bar

Een slimme soundbar die georiënteerd is op streaming. Komt vaak met een app en ondersteund een netwerk verbinding (draadloos of bekabeld). Denk merken zoals: Sonos, Yamaha, BlueSound, LG. Al deze merken hebben hun eigen app waarvandaan je de soundbar kunt bedienen. Afhankelijk van de fabrikant zitten in de app de volgende functies ingebouwd:

 • Internet radio
 • Muziek streamen via Spotify, Tidal, Deezer, SoundCloud
 • Volumeregeling van de soundbar
 • Inputregeling (verwisselen van ingang)
 • Multiroom bediening (meerdere speakers bedienen via de app)

De meeste slimme soundbars hebben dus een app, maar omdat deze geluidsbalken toch al aan het netwerk hangen is vaak een verbinding via Airplay 2 en/of Chromecast ook mogelijk. Meestal heeft een streaming soundbar maar één ingang om de televisie te verbinden (een HDMI ARC verbinding).

Soundbar met meerdere ingangen

Soundbar met meerdere ingangen
Deze LG SK9Y heeft meerdere ingangen. Je kunt hier dus meerdere apparaten op aansluiten.

Maak je gebruik (of overweeg je de aanschaf) van een soundbar zonder streaming of netwerk mogelijkheid. Dan is het belangrijk goed te kijken wat er voor aansluitingen zich aan de achterkant bevinden.

Met een soundbar die meerdere ingangen heeft, heb je altijd de mogelijkheid tussen de ingangen te schakelen (via fysieke knoppen op de bar, of afstandsbediening). Heeft de soundbar een digitale optische, HDMI ARC én aux ingang? Dan heb je te maken met een soundbar die je van input kan verwisselen. Hier kun je dus ook een audio systeem, losse cd speler, of radio op aansluiten.

Soundbar met één ingang zonder streaming

Soundbar met één audio ingang
Deze Samsung HW-N420 soundbar heeft alleen een optische digitale ingang.

Sommige soundbars zijn puur voor televisie gebruik gemaakt. Een soundbar die bijv. alleen HDMI ARC heeft, en verder geen aansluitmogelijkheden, kun je niet verbinden met een CD speler.

Wel hebben actuele soundbars die maar één ingang hebben mogelijkheid tot een draadloze bluetooth verbinding. Zo kun je dus wel muziek doorgeven vanaf een laptop, smartphone of tablet. Met bluetooth ben je wel gelimiteerd tot een bepaalde audio kwaliteit en bewegingsvrijheid.


Radio via soundbar zonder beeld aan te zetten

Soms wil je alleen de radio aan hebben zonder dat daarvoor het scherm van de tv continu aan staat. Er zijn meerdere oplossingen op radio te luisteren via een soundbar zonder het scherm aan te hebben staan:

Decoder audio direct aansluiten op soundbar

Decoder aansluiten op soundbar en tv
Rechtsonder een decoder tv kastje van Ziggo, KPN, Caiway etc. Verbonden via HDMI naar de tv en via RCA naar een soundbar.

Misschien wist je het nog niet, maar via elke decoder kun je de radio aanzetten. Een KPN decoder heeft een knopje tv/radio op de afstandsbediening, probeer maar eens!

Als je gebruik maakt van een Ziggo decoder, zap dan eens naar kanaal 801 (radio NPO 1). Werkt dit niet? Zap dan één kanaal terug vanaf TV NPO 1 om bij de radio zenders uit te komen.

Nu staat er dus radio aan op de televisie, dus het scherm moet aanblijven, toch? Niet als je de audio scheidt van de video signalen. Op de meeste provider decoder kastjes zit een audio uitgang (soms Optisch, soms Aux). Als er ook een Optische of Aux aansluiting op jouw soundbar zit kun je de audio los aansluiten. Zo kun je de tv uitzetten, de decoder aanlaten op radio, en radio luisteren via de soundbar zonder het scherm te activeren. (Je kunt gewoon van zender wisselen met de afstandsbediening van de decoder terwijl het scherm uitstaat).

Je hebt hiervoor dus wel een soundbar nodig met een ingang die nog vrij is!

Scherm uitzetten, geluid door laten spelen

Een optie om audio door te laten spelen terwijl het scherm dimt is al jaren bekent bij merken zoals: Bang & Olufsen en Loewe. Toch zie je deze optie steeds meer op de Aziatische televisie’s.

Als je de radio aanzet via een decoder (of via een app bij gebruik van een smart tv) kun ervoor kiezen het scherm uit te schakelen. Sony ondersteunt dit ook in actuele tv’s (bij Sony: Kies Action Menu, Beeld uit). Bij elke aanraking van de afstandsbediening (behalve volume) gaat het scherm weer aan.

Tuner aansluiten op soundbar

Om een tuner (bijv. los component van een stereo toren) aan te sluiten op een soundbar heb je een soundbar nodig met een vrije ingang. Een analoge of digitale ingang die nog niet in gebruik is.

Sluit je tuner op die manier aan en zet de soundbar op de juiste ingang. Je hebt gelijk geluid via de soundbar! Volume regeling gaat via de soundbar.

Radio streamen op soundbar

Je hebt een slimme soundbar nodig om te kunnen streamen. Een Sonos soundbar heeft in de app een aantal services zoals: Sonos Radio en TuneIN. Via deze app kun je wereldwijde radiozenders opzoeken en aanzetten. Dit systeem vind je ook terug in soundbars van BlueSound, Bang & Olufsen, Harman & Kardon Citation, LG en Yamaha.

Deze merken komen allemaal met een gratis app te downloaden in de Google Play Store of Apple Store. In de app zit internet radio geïntegreerd en kun je de soundbar gewoon zonder tv gebruiken.

Bluetooth verbinding met smartphone

Ook op een smartphone kun je radio aanzetten. Dit kan door een radio appje te downloaden, maar ook door in het webbrowser naar de gewenste radio zender te gaan. Alle audio die afgespeeld wordt kan worden gedeeld met een bluetooth speaker.

Als jouw soundbar een bluetooth connectie heeft, kun je deze dus verbinden met de smartphone. Hierna wordt alle audio doorgestuurd naar de soundbar. Zie de handleiding van jouw soundbar om erachter te komen of er een bluetooth verbinding mogelijk is.


Muziek afspelen op soundbar zonder gebruik tv

Het ligt eraan welke bron je wilt gebruiken. Wil je graag streamen vanaf Spotify via een smartphone, of een cd speler aansluiten op de soundbar? Beide gevallen zijn mogelijk, afhankelijk van de soundbar.

CD speler aansluiten op soundbar

CD speler aansluiten op soundbar
Een cd speler sluit je aan door een RCA naar 3.5mm jack kabel te gebruiken. Heeft jouw soundbar alleen een optische ingang? Gebruik dan een Analoog naar Digitaal converter.

Wil je een cd speler aansluiten op een soundbar? Controleer dan eerst of er een aansluiting over is op de soundbar. Je hebt 1 vrije audio ingang nodig om een kabel aan te sluiten. Heeft de soundbar alleen een digitale ingang en de cd speler een analoge uitgang? Dan heb je een Analoog Digitaal converter nodig.

Als de kabel verbonden is, is het een kwestie van de soundbar op de juiste ingang instellen en de cd speler aanzetten. Je zult meteen geluid hebben, volumeregeling loopt via de soundbar. Die kun je dus regelen met de meegeleverde afstandsbediening of direct op de bar met de knopjes.

Muziek streamen op de soundbar via de app

In de app die gepaard gaat met de aanschaf van een streaming soundbar vind je vele integraties van verscheidene muziek diensten. Wanneer je een abonnement hebt op Spotify, kun je deze in veel gevallen gewoon inloggen in de app van de fabrikant.

Zo kun je direct in de app van de soundbar door jouw afspeellijsten en nieuwe muziek heen scrollen. Je hoeft niet naar de app van de muziekservice.

Muziek streamen naar soundbar via bluetooth

Heb je een abonnement op Spotify, maar heeft de soundbar geen eigen app? Controleer of er een bluetooth verbinding mogelijk is. Als die mogelijk is, volg de instructies om te koppelen met jouw smartphone en open de app van jouw muziek service. Speel nu muziek af en je hoort het geluid via de soundbar!

Muziek streamen via Airplay 2 of Chromecast

Soms wordt een muziekservice niet ondersteund in de app van een soundbar fabrikant. Als dit het geval is, kun je de app van de muziek streaming dienst openen en kijken of er een Airplay of Chromecast teken staat.

Staat er zo’n tekentje? Druk erop en vind de soundbar om het geluid via een netwerk verbinding door te sturen naar de bar. Nu zal de soundbar direct beginnen met spelen van het muziekstuk naar keuze.


Soundbar aansluiten op receiver

Heb je een versterker of receiver en wil je daar graag de soundbar op aan sluiten. In veel gevallen is dit mogelijk, maar er is één probleem. Zowel de receiver als de soundbar hebben een versterker ingebouwd. Je kunt niet twee versterkers aan elkaar koppelen.

Je zult gebruik moeten maken van een omweg op de receiver om het versterker gedeelte te vermeiden. Gebruik een RCA audio uitgang zoals Pre-Out of Tape-Out. Deze uitgangen lopen langs het versterkerdeel, je kunt nu gewoon het signaal van een CD speler, via de receiver naar de soundbar sturen.

Een andere manier om een versterker aan te sluiten op een soundbar is via de hoofdtelefoon uitgang. Door de hoofdtelefoon uitgang bekabeld aan te sluiten op de soundbar elimineer je het “gewone” versterker gedeelte en maak je gebruik van de geïntegreerde hoofdtelefoon versterker.

Geluidstechnisch zal dit een minder goed resultaat geven. De Pre-Out optie is een betere, indien beschikbaar.

Je kunt ook een oude versterker smart maken, als je twijfelt over een soundbar.


Soundbar aansluiten op PC

Geluid vanaf een PC naar de soundbar sturen kan op 3 manieren:

 • Bluetooth verbinding. Hebben de PC én Soundbar een bluetooth mogelijkheid? Verbind dan via bluetooth om alle audio van de pc door te sturen naar de soundbar.
 • Netwerk verbinding. Als de soundbar een netwerk connectie heeft (draadloos of bekabeld) en hij als netwerk speaker wordt gezien. Kun je diensten zoals Youtube, Spotify (indien abonnee) casten via het onderstaande cast icoon.
 • Audio uitgang. Een bekabelde verbinding naar de soundbar via Aux, Optisch of Hoofdtelefoon uitgang. Dit vereist wel een audio ingang op de soundbar die nog niet in gebruik is.
Youtube Cast functie PC
Aan de rechterzijde zie je de cast functie op Youtube via Laptop of Desktop PC.

Bluetooth op een soundbar gebruiken

Sommige soundbars hebben bluetooth ingebouwd. Sommige bars zenden continu uit, waardoor je alleen maar met jouw smartphone naar de bluetooth instellingen hoeft te gaan en de soundbar te selecteren.

Andere soundbars vereisen een handeling om de soundbar in bluetooth koppel modus te krijgen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de soundbar. Na de “Pairing mode” te activeren pak je jouw smart device erbij en verbind je de bluetooth via de instellingen.

Ook zijn er soundbars die geen inbouwde bluetooth functie hebben. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden :). Als je toch een bluetooth verbinding wilt maken, controleer je of er nog een ingang vrij is in de soundbar. Hier kun je namelijk een bluetooth receiver op aansluiten, zo maak je jouw soundbar een slimme soundbar.

Hier een voorbeeld van een bluetooth receiver voor een vrije optische ingang:

Hieronder een voorbeeld van een bluetooth receiver voor een vrije analoge (RCA TULP of 3.5mm jack ingang):


Platenspeler aansluiten op soundbar

Om te beginnen hangt het af van de platenspeler hoe hij aangesloten moet worden. Een platenspeler heeft namelijk een voorversterker nodig. Sommige spelers hebben deze ingebouwd, bij andere moet er nog een losse Phono Stage (platenspeler voorversterker) tussen de speler en de soundbar.

Of je nu wel of niet een platenspeler voorversterker nodig hebt, je kunt met analoge kabels een verbinding leggen tussen een platenspeler en de soundbar. Hiervoor heeft de soundbar nog wel een vrije audio ingang nodig zoals een 3.5mm jack (of aux) ingang, of 2x RCA tulp ingang.

5 gedachten over “Kun je een soundbar gebruiken zonder tv?”

 1. Hai hai,
  Vraagje..
  We willen graag een andere soundbar met subwoofer waar we ook de platenspeler op aan kunnen sluiten, dus met jack (analog) aug of tulp en dan zonder dat de tv aan hoeft. En ook dat we va onze telefoon bv de radio aan kunnen doen zonder de tv aan te hebben. Het liefst nog met volume regeling enz op de soundbar of ieder geval indicatie te zien welk onderdeel er aan staat.
  Nu zien we door de soundbars het bos niet meer.
  Kunnen jullie iets aanbevelen?
  Zo tot ongeveer 300 euro.
  Alvast bedankt 🤗
  Fijne groetjes
  Familie Pepermans

  1. Hallo Pat (familie Pepermans),

   Er zijn zoveel soundbars op de markt, ik begrijp dat je niet meer weet wat je moet haha. Je hebt wel een lastige eis. Een soundbar en een platenspeler zijn nou eenmaal twee verschillende tijdperken. Onder € 300,- is er op dit moment weinig te verkrijgen wat aan je eisen voldoet. Mocht je richting de €600,- willen gaan, zou ik de nieuwe Denon Home 550 soundbar aanraden. Deze heeft namelijk volumeregeling bovenop (touch display) en een analoge ingang (3.5 mm jack).

   Let wel op, het hangt af van de platenspeler of hij direct kan worden aangesloten of dat er een Phono box nodig is. Een platenspeler heeft een extra boost nodig in vermogen om luid genoeg te kunnen spelen. Als de platenspeler een geïntegreerde versterker heeft (meestal als er 2x RCA kabel uit komt, zonder aardedraadje) kun je hem gelijk aansluiten. Wel moet dan de RCA nog even omgezet worden naar 3.5mm jack, maar dat is een kwestie van een verloopkabel ertussen plaatsen.

   De Denon bar verbind je met de wifi om radio te luisteren via internet radio, ook kun je gewoon Spotify etc. afspelen. (via de HEOS app, of Airplay 2 of Bluetooth).

   Ik hoop dat dit helpt, nogmaals; je verzoek is lastig te vinden rond € 300,-. Ik ken hem nog niet met analoge aansluiting & streaming ingebouwd.

   Met vriendelijke groet,
   Johnno van den Brink

 2. Na dit gelezen te hebben is het dus mogelijk om een DAB radio met Bluetooth en een soundbar met Bluetooth te koppelen en dus naar de radio te luisteren via de soundbar; of zie ik iets over het hoofd ?

 3. Ik heb een Sonos soundbite….via de WiFi wel tunneln muziek maar dan stopt de muziek regelmatig en begint ie weer na een paar minuten. De WiFi is uitstekend….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *