Bose Soundbar 700 vs Sonos Arc

Bose Soundbar 700 vs Sonos Arc – De verschillen

De hele kamer voorzien van fantastisch geluid kan tegenwoordig met één soundbar. De Bose Soundbar 700 en Sonos Arc zijn premium soundbars met streaming audio, multiroom opties en surround mogelijkheden geïntegreerd.

Sonos en Bose zijn waardige concurrenten, Bose heeft haar naam al jaren geleden gevestigd en Sonos heeft in korte tijd de wereld veroverd met multiroom audio. Wij zetten de verschillen tussen deze twee hoogwaardige soundbars op een rijtje.

Bose Soundbar 700 aansluiten op de tv

De Bose Soundbar 700 wordt aangesloten op de HDMI ARC aansluiting op de tv. Sommige tv’s hebben een HDMI eARC aansluiting, ook deze komt overeen. Gebruik de meegeleverde HDMI kabel om de televisie met de soundbar te verbinden.

Heeft de tv geen HDMI ARC aansluiting (staat er altijd bij aan de kant van de tv)? Gebruik dan de optische kabel om de tv met bar te verbinden. Sluit ook de stroomkabel in en steek hem in het stopcontact.

Sonos ARC aansluiten op de tv

De Sonos ARC soundbar wordt aangesloten met de meegeleverde HDMI kabel. Deze kan tussen de soundbar en de HDMI ARC aansluiting op de tv. Sommige televisies hebben een HDMI eARC aansluiting, daar werkt hij ook mee.

Als de tv geen HDMI ARC of eARC heeft kun je de meegeleverde HDMI naar Optische Audio adapter gebruiken om de optische audio uitgang van de tv te gebruiken. Sluit ook de voedingskabel aan en steek hem in het stopcontact.

Bose Soundbar 700 vs Sonos Arc aansluitingen

Bose soundbar installeren

Na het aansluiten van de stroomkabel en de HDMI kabel kun je de smartphone erbij pakken en de Bose Music app downloaden (verkrijgbaar voor Android of Apple). Voeg hier een apparaat toe door op het plusje te drukken. Let op dat bluetooth op de smartphone/tablet aanstaat, en volg de instructies.

Geef de soundbar een naam, het meest gunstig is de naam van de kamer waar hij in staat. Mocht je uitbreiden met meerdere Bose multiroom speakers, dan kun je ze per kamer bedienen.

Als de soundbar op de juiste plek staat en niet meer verplaatst wordt, kun je een audiokalibratie uitvoeren om de soundbar de omgeving te leren kennen. Ga naar instellingen, ADAPTiQ en ADAPTiq uitvoeren om een audiokalibratie uit te voeren. Volg de instructies en de akoestiek in de kamer wordt gemeten.

Sonos soundbar installeren

Je kunt er voor kiezen de soundbar eerst aan te sluiten, maar ook om eerst de app te openen. De Sonos app is verkrijgbaar voor Android of iOS Apple. De Sonos app leidt je met een stappenplan door elke aansluiting heen. Stap één is namelijk: steek de stekker in het stopcontact en wacht tot het lampje groen is.

Volg de stappen in de app, sluit de HDMI kabel op de juiste manier aan op de ARC of eARC aansluiting en geef de soundbar een naam. Geef aan of er een subwoofer of surround speakers moeten worden toegevoegd en volg ook hiervoor de stappen in de app.

Na de installatie kun je gratis gebruik maken van internet radio via Sonos radio of TuneIN. Ook kun je gelijk streamingdiensten inloggen zoals Spotify, Tidal, Deezer, Soundcloud etc.

De Sonos soundbar is nu ingesteld als smart speaker, je kunt dus gelijk gebruik maken van bijv. Spotify Connect of Airplay 2 om audio vanaf een smart device af te spelen over de Sonos bar. Geef in de app nog even aan of de HDMI moet “overrulen” (oftewel: als de tv aangaat, speelt hij gelijk het tv geluid af en stopt hij met andere opdrachten).

Voor en nadelen van de Sonos Arc en Bose Soundbar 700

Sonos Arc

Bose Soundbar 700

Dolby Atmos

Ja

Nee

Streaming audio

Ja

Ja

Bluetooth

Nee

Ja

Voice Control

Ja

Ja

Surround mogelijkheid

Ja

Ja

Kamer kalibratie

Alleen i.c.m. iOS

Voor zowel Android als iOS

Airplay 2

Ja

Ja

Optische audio

Ja

Ja

Incl. afstandsbediening

Nee

Ja

Google Assistant op Sonos en Bose

Beide soundbars zijn voorzien van de Google Assistant, dit is een spraak assistent. Met Google Voice Assistant kun je muziek aanzetten met de stem. Om volledig gebruik te kunnen maken van de Google Assistant is de Google Home app vereist, voeg hier de Sonos of Bose soundbar toe om de smart home functies te activeren.

Google Assistant instellen voor de eerste keer

De gratis stem assistent zal je een aantal dingen moeten leren als je hem voor het eerst gebruikt. Zo kun je jouw stem leren zodat persoonlijke data (zoals agenda, contacten e.d.) alleen met jou gedeeld worden. Ook kun je aangeven welke standaard muziekservice je wilt gebruiken om muziek af te spelen.

Het je een abonnement op Spotify? Log dan via Google Home in op Spotify en stel hem in als standaard. Als je nu om muziek vraagt zal hij als eerst in Spotify gaan zoeken.

Google Voice commando’s

Google zit vol verassingen, maar je zult je even moeten verdiepen in de commando’s waarvoor de speaker geschikt is. Een aantal nuttige commando’s voor de Sonos en Bose bars zijn:

 • “Hey Google, Volume omlaag 20%”
 • “Hey Google, Volgend nummer”
 • “Het Google, speel [naam nummer]”
 • “Hey Google, speel iets van [naam artiest]”
 • “Hey Google, speel een nummer af wat zo gaat: [zing (of spreek uit) een deel van het nummer]”
 • “Hey Google, speel Skyradio”

Het is ook mogelijk informatie op te vragen van een nummer wat nu afspeelt (ook als de radio aanstaat):

 • “Hey Google, welk nummer is dit?”
 • “Hey Google, welk album is dit?”
 • “Hey Google, wanneer kwam dit album uit?”

Ook kun je de Google Voice Assistant op een soundbar gebruiken om slimme apparaten (Google Home compatible) te gebruiken. Met een slimme thermostaat kun je het commando geven om de verwarming hoger te zetten. Ook is het mogelijk de lampen aan te zetten als je gebruik maakt van slimme verlichten zoals de Philips Hue lampen.

Heb je de behoefte om een CD speler aan te sluiten op Sonos? Lees dan dit artikel: “Hoe sluit je een cd speler aan op Sonos – Draadloos?!

Hoe draadloos is een Sonos of Bose Soundbar?

Soms worden dit soort systemen draadloos genoemd, maar ik vind het altijd verre van draadloos. Een streaming soundbar heeft in ieder geval een stroomkabel nodig. Als je je tv wilt aansluiten sluit je ook een HDMI kabel aan. Als het draadloze netwerk niet optimaal is, gebruik je nog eens een UTP (internet) kabel. In het ergste geval heb je dus 3 kabels nodig voor dit geluidssysteem.

De connectie tussen jouw commando’s (stem of smartphone) is draadloos. Ook de communicatie tussen de luidsprekers is draadloos. Toch hebben alle “draadloze” speakers kabels nodig. Alleen als een speaker ook een accu heeft is hij (tijdelijk) draadloos, zoals de Sonos Move of Bose Home speaker.

De Bose soundbar 700 bedienen

Afstandsbediening Bose Soundbar 700

De bediening van de Bose soundbar 700 gaat over het algemeen via de Bose Music app. Hierin kun je van source (ingang of streaming) wisselen, volume regelen en speakers groeperen of uit elkaar halen. Ook de equalizer is te vinden in de Bose Music app.

De Bose bar is wel uniek omdat er een conventionele afstandsbediening bij zit. Hierop kun je het volume bedienen, volume uitschakelen met mute, wisselen van bron, bluetooth aan/uitzetten.

De Sonos ARC bedienen

Bij Sonos gaat alles via de app, deze is ook erg uitgebreid en wordt regelmatig geüpgraded. In de app kun je met een paar handelingen volume regelen, speakers groeperen, de equalizer benaderen en van bron wisselen.

Hoewel je alles geautomatiseerd kan laten lopen wil je misschien toch een “echte” afstandsbediening gebruiken. Dit kan wel, want je kunt namelijk elke afstandsbediening in leren op de soundbar. De Sonos ARC heeft een IR sensor geïntegreerd. Elke willekeurige knop op een afstandsbediening (die je nog had liggen ergens) kun je een functie geven!

Bose Multiroom

De Bose Soundbar 700 maakt onderdeel uit van het Bose multiroom systeem. In dit multiroom systeem kun je speakers groeperen zodat ze samen hetzelfde afspelen zonder vertraging. Alle bediening loopt via de Bose Music app. Het Bose multiroom systeem bestaat uit:

Sonos multiroom

Sonos is van origine een multiroom systeem. Heel het merk draait om een volledige muziek ervaring door heel het huis. Nummer één prioriteit is dat communicatie tussen verschillende speakers soepel verloopt.

Met één druk op de knop kun je van meerdere speakers een groep maken. Ook kun je zonder smartphone een speaker aan de ander koppelen.

Heb je in de woonkamer een speaker aanstaan en loop je naar de keuken, maar staat deze nog niet aan? Houdt dan de play/pauze knop ingedrukt van de speaker die nog niet speelt. Hij groepeert nu automatisch met de spelende speaker. Handige tip? Lees dan: 19 Sonos Tips/Tricks die je nog niet kent!

Bij Sonos is elk apparaat een multiroom apparaat die je kunt groeperen. Met Bose moet je natuurlijk even controleren of het wel bij hun multiroom assortiment behoort, bij Sonos kan het niet anders! Zowel de subwoofer als surround speakers kunnen draadloos communiceren met de Sonos Arc, geen kabels vereist.

Ophangen of neerzetten, plaatsing

Beide soundbars zijn gemaakt om neer te zetten maar hebben er is altijd een oplossing om een soundbar op te hangen! Sonos heeft een eigen muurbeugel voor de Arc. Voor de meest voordelige aanbieder, kijk op bol.com:

De Bose Soundbar 700 heeft geen originele eigen muurbeugel maar voor een kleine prijs is er van een derde partij een passende muurbeugel te vinden:

Uitbreiden naar surround!

Sonos Arc in surround

De Sonos Arc is een soundbar met Dolby Atmos ondersteuning. Dolby Atmos laadt geluiden van boven aan je horen. De Arc projecteert geluid naar boven, waarna het weerkaatst via het plafond zodat het van boven lijkt te komen.

Je kunt de Arc nog uitbreiden met twee surround speakers zoals de Sonos Five of Sonos OneDe Sonos Move kan niet worden gebruikt als surround speaker. 

Om extra lage tonen te creeëren is er de Sonos Sub. De subwoofer geeft een enorme boost aan het geluid en zorgt voor ruimte vullende lage tonen. Let bij aanschaf op de generatie subwoofer. Die Sonos Arc werkt het beste met de Sonos Sub (Gen 3.). Deze zijn praktisch voor elkaar geproduceerd!

Bose soundbar 700 uitbreiden met surround

Ook de Bose Soundbar kun je uitbreiden met surround speakers en een subwoofer voor een volledige surround ervaring. De Bose Soundbar 700 heeft echter geen Dolby Atmos ondersteuning.

Verschillen tussen de Bose Soundbar 700 en Sonos Arc

Sonos Arc vs Bose 700 Soundbar specs

Bose Soundbar 700 Resetten

Er zijn een aantal scenario’s waarin je de Bose 700 soundbar zou kunnen resetten. Stel voor dat je verhuist, een ander modem krijgt of je draadloze netwerk volledig veranderd. In dit geval is het verstandig om de Bose soundbar te resetten en opnieuw in te stellen.

De Bose Soundbar 700 kun je gemakkelijk resetten met de afstandsbediening. Houdt de aan/uit knop + de vooruit spoelen knop voor 5 seconden ingedrukt en de bar wordt gereset.

Sonos Arc resetten

Aan de achterkant voor de Sonos bar vind je de “Join” knop. Trek de stekker uit het stopcontact, houd de “Join” knop ingedrukt terwijl je de stekker weer in het stopcontact steekt. Houdt de Join knop ingedrukt totdat het lampje op de voorkant gaat knipperen. Nu zal de Sonos Arc gereset worden en kan hij opnieuw worden ingesteld. Een ander Sonos apparaat resetten? Lees dan: Sonos Resetten in 3 minuten.

Conclusie

De Sonos Arc wint het eigenlijk op alle fronten. Hij heeft ondersteuning in Dolby audio, presteert geluidstechnisch een stuk beter en de app iets gebruiksvriendelijker. Het enige wat de Bose soundbar beter doet is de bluetooth functie en de meegeleverde afstandsbediening.

Zo goedkoop mogelijk de Sonos Arc kopen? Zowel zwart als wit. Kijk op bol.com:

De beste aanbieding voor de Bose 700 soundbar? Zwart of wit. Kijk op bol.com:

 

 

 

6 gedachten over “Bose Soundbar 700 vs Sonos Arc – De verschillen”

 1. Sonos wordt enorm gepushed, ook hier weer. Ik zie dat ook terug in een vergelijkingstabel dat dan op de 1 of andere manier veel positiever uitvalt (in de sterrenwaardering) voor Sonos, terwijl Sonos t.o.v Bose alleen maar plust in het aan boord hebben van Dolby Atmos. Datzelfde Dolby Atmos kom je zelfden tegen in aangeboden content bij de streamingsdiensten, Netflix enz, dus dat voordeel valt weg. Dan het Android/ IOS verhaal. Bose is georïenteerd op beide terwijl Sonos meer gericht is op IOS, dat vind ik persoonlijk een groot nadeel, waar in reviews wel erg makkelijk zoals deze wel erg makkelijk overheen wordt gestapt. Verschilende verkopers in diverse winkels hebbem stuk voor stuk bij mij aangegeven dat de kracht van Sonos in hun marketing zit. Waar ik mijn reactie mee begon: het merk wordt enorm gepushed door verkopers, omdat de o.a. de marges die Sonos bied veel beter zijn dan die van Bose.

  Dan het geluid: dat is gewoon individueel kwa smaak. Ik vind Sonos erg goed, maar voor mijn smaak iets teveel gefocused op de Bassen. Bose moet het meer hebben van zuiverheid en daar heb ik dan voor gekozen. Maar de conclusie die ik hier lees als zou het geluid vam de Sonos veel beter zijn dan dat van de Bose is echt regelrechte onzin. Het enige punt waar Sonos echt wint is de makkelijke installatie, die bij Bose nogal omslachtig is en op het gebied van marketimg zijn ze veel sterker dan Bose. Ik raad iedereen aan om te gaan luisteren in verschillende winkels en zorg daarbij dat je een eerlijk vergelijk krijgt, dat is helaas vaak niet het geval, omdat het ene merk vaak in een luisterruimte staat onder ideale omstandigheden en het andere niet. Dus zorg er zelf voor dat je een reële vergelijking krijgt, voordat je koopt in dit niet goedkope segment. Ga sowieso niet uit van reviews en doe je aankoop pas nadat je zelf in meerdere winkels het geluid hebt vergeleken.

  1. Hallo Jeroen,

   Bedankt voor je uitgebreide advies en reactie!

   Het klopt dat in de specificaties alleen de Dolby Atmos als extra functie staat bij Sonos. Het klopt ook dat mensen zeker even moeten luisteren naar beide producten om een eigen conclusie voor het geluid te trekken, dat blijft persoonlijk. Toch ben ik het niet met je eens dat Sonos meer Apple georiënteerd is, waar baseer je dat op? Het klopt wel dat de Room Compensation alleen via een Apple telefoon kan, dat heeft meer te maken met de gegarandeerde kwaliteit van de microfoon in Apple smartphone. Bij android kan dat natuurlijk van alles zijn.

   Ik ben het niet met je eens over de lage tonen bij Sonos. Sonos dempt de bassen namelijk als het geluid harder wordt gezet zodat de midden en hoge tonen beter uitkomen. Ik vind Bose altijd meer bas produceren.

   Ik installeer beide merken regelmatig bij de mensen thuis, ik heb altijd het gevoel dat dat bij Sonos makkelijker gaat, dat de app (bijv. voor ouderen) gebruiksvriendelijker is. Ook heb je meer uitbreidingsmogelijkheden. Tijdens een aantal Sonos cursussen laat Sonos ook hun kracht zien in het multiroom gedeelte en de communicatie onderling is krachtiger dan van welk merk dan ook.

   Mijn voorkeur gaat dus inderdaad uit naar Sonos, gebaseerd op mijn ervaringen met tientallen installaties van Bose en Sonos soundbars. Ik heb het idee dat Bose toch een beetje verleden tijd is, en Sonos hun plek heeft ingenomen. Voorheen won Bose het uiteraard altijd met hun Acoustimass series etc.

   Ik hoop dat je nog wil reageren op mijn reactie, ben zeer benieuwd naar een reactie!

   Met vriendelijke groet

  2. Goedemorgen Jeroen,
   Dank voor de zeer “leerzame” bevindingen over Sonos en Bose. Nog een vraag: is het mogelijk een BOSE Wave music system IV, af te spelen met de SONOS ARC SOUNDBAR?
   Dank voor jouw reactie!
   Jacky Mol.
   E-mail: [email protected]

 2. Hoi
  Ik heb alles van Bose
  Soundbar 700
  Subwoofer 700
  Surroundgeluid 500
  Samsung the frame
  Installeren is een makkie stelde niks voor
  Geluid is perfect ik heb heel wat
  Geluisterd Denon sonos jbl Samsung maar bose gaf het beste
  Natuurlijke geluid
  De rest is echt gecomprimeerd
  Ik had hier voor een dikke Pioneer
  130 continu over 7 kanalen plus
  4zuilen van magnat 3 weg en beta sub 35 van magnat
  en een grote centerspeaker
  Klonk ook geweldig
  Maar deze boze set is klein maar fijn
  Klink ook geweldig vol gas en nog zuiver
  Je moet hem wel goed instellen
  Klink als een beest

  Met vr gr henk

 3. Tja, ik ben het ook echt eens met Jeroen. Ik ben op zoek naar een soundboard en in deze zoektocht vind ik het geluid van Bose een stuk beter dan dat van Sonos. JBL 9.1 nog beter maar daar vind ik het design wat simpel. En inderdaad, het lijkt me nu ook meer een trendy ding dat alles wat Sonos heet, top of de bill zou zijn. Advies aan allen: gebruik die flapjes aan de zijkant van je hoofd en oordeel zelf en ga niet op de (overroepen) naam af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *