Zo gaat een Soundbar Automatisch Aan met de Tv

Zo gaat een Soundbar Automatisch Aan met de Tv

De eerste installatie van een soundbar op de televisie verloopt meestal vlekkeloos, je steekt de stekker in het stopcontact en de signaal kabel gaat in juiste ingang. Echter komt het geregeld voor dat de soundbar niet helemaal doet wat je ervan verwacht, hij gaat niet mee aan met de tv.

Om een soundbar automatisch aan te laten gaan met de tv is een HDMI ARC verbinding de beste oplossing. Kies de HDMI (e)ARC poort op de tv en verbind deze met de soundbar. Zet de gevoeligheid van de trigger hoger bij gebruik van een optische of analoge verbinding.

Een soundbar kan op vier manieren worden aangesloten op de tv. Via HDMI (e)ARC, optisch, analoog of via bluetooth. Hieronder een gedetailleerd overzicht over deze 4 aansluitmogelijkheden zodat de soundbar automatisch mee aan gaat als je de tv aan zet.

Via HDMI ARC automatische mee aan

Soundbar automatisch aan met HDMI ARC

Als de soundbar HDMI ARC ondersteund is het raadzaam deze aansluiting te gebruiken i.p.v. de optische of analoge verbinding. HDMI ARC zorgt ervoor dat de soundbar en de tv continu met elkaar communiceren.

Eén van de voordelen van het gebruiken van HDMI ARC is het de trigger die de TV aan de soundbar geeft om de bar aan te zetten wanneer de tv aan gaat.

Gebruik de (e)ARC uitgang op de tv, dit staat meestal aangegeven bij de HDMI poort. Op de soundbar gebruik je HDMI poort waar TV of Screen bij staat.

Een juiste HDMI kabel zorgt voor een betere HDMI ARC combinatie. Lees ook mijn uitgebreide artikel over de verschillen in HDMI standaards om zeker te zijn dat je een goede kabel gebruikt.

Automatisch aan met de optische audio

Soundbar automatisch aan met optische aansluiting toslink

De digitale optische audio ingang kan ook worden gebruikt om de soundbar automatisch mee aan te schakelen. Hiervoor laat je de soundbar aan staan op de optische ingang.

Stel de televisie in zodat hij de optische audio uitgang gebruikt en niet de tv luidsprekers, anders krijg je waarschijnlijk te maken met een echo.

Controleer de instellingen van de soundbar (via de app bij een streaming soundbar of op de bar zelf via het display). In de instellingen vind je vaak de optie gevoeligheid of sensitiviteit van het signaal. 

Hier is het mogelijk om de soundbar het inkomende signaal te detecteren en hem direct op te pakken. Experimenteer met de gevoeligheid om standje laag, gemiddeld en hoog om te kijken wat in jouw situatie het beste werkt.

Via een analoge aansluiting

Soundbar automatisch aan met analoge aansluiting rca

Als je gebruik maakt van een soundbar die werkt op een 3.5mm jack of RCA Tulp stekkers, is dit een analoge verbinding. Er wordt weinig data verstuurd over deze aansluiting, maar het geluid komt wel door.

In de tv is niets in te stellen als je een analoge verbinding met de soundbar maakt. Het geluid van de interne speakers zal direct stoppen vanaf het moment dat je de bar aansluit.

Om het geluid automatisch mee te laten lopen met de tv bij het gebruik van een analoge aansluiting zoek je in de instellingen naar Gevoeligheid, Sensitiviteit of Trigger. Deze functies geven een extra signaal om te zorgen dat de soundbar aan gaat wanneer de tv opstart. 

Laat anderzijds de soundbar aan staan op de analoge ingang, zodat het geluid direct door komt als de tv aangezet wordt. Hier zit één nadeel aan; het verbruikt meer stroom.

Soundbar automatisch mee aan via bluetooth

Bij gebruik van een draadloze bluetooth verbinding moet de soundbar altijd aan blijven staan.

De draadloze bluetooth verbinding kan geen signaal geven aan een soundbar die uitgeschakeld staat. De tv zoekt wel automatisch naar de soundbar als dit het laatst bekende bluetooth apparaat is. Je hoeft dus niet elke keer opnieuw de soundbar aan de tv te koppelen via de bluetooth instellingen.

Kun je een soundbar aan laten staan? 

Het is geen probleem om een soundbar continu aan te laten staan. Een soundbar is gemaakt om paraat te staan voor het moment dat de tv een signaal geeft. Wel kan een soundbar oververhit raken en onnodig stroom verbruiken als hij aan blijft staan.

Extra veiligheid

Het is een feit dat apparaten warm kunnen worden, kunnen oververhitten en zelfs brandgevaarlijk zijn. Met dit in gedachten is het niet verstandig om een soundbar aan te laten staan.

Echter wordt de digitale elektronica een stuk minder warm dan 20 jaar geleden. Een televisie haal je ook niet meer uit het stopcontact als je gaat slapen, toch? 

Stroomverbruik in semi-standby

Als de soundbar niet uitgeschakeld is, staat hij niet in standby. Je kunt daarom niet het nominale verbruik in standby hanteren als stroomverbruik. Om het precieze stroomverbruik van jouw soundbar te meten en erachter te komen wat het op jaarbasis kost om het aan te laten staan kun je een verbruiksmeter gebruiken.

Interne tv speakers uitschakelen bij het gebruik van een soundbar

Het is verstandig om de interne luidsprekers van de televisie uit te schakelen als je gebruik maakt van een soundbar. Als de interne speakers aan blijven zal er een echo ontstaan. 

Ga naar de geluidsinstellingen en selecteer de soundbar of audio systeem om de tv speakers uit te zetten. Dit probleem komt het meest voor met een optische audio aansluiting omdat je hiermee tegelijkertijd de tv speakers met een audiosysteem kunt laten lopen.

Bij gebruik van een koptelefoon kan het wel verstandig zijn om de optische toslink samen met de interne speakers te laten lopen.

Kun je een soundbar samen met tv speakers gebruiken?

Soundbars zijn gemaakt om de interne tv speakers te vervangen. Als de soundbar én de tv speakers tegelijkertijd spelen krijg je een echo in geluid te horen. Het is ook niet mogelijk om meerdere kanalen in te stellen via deze opstelling. 

Soundbar gaat niet automatisch mee aan

Als de soundbar niet automatisch mee aan gaat wanneer de tv wordt ingeschakeld ligt dit aan een defecte kabel, verkeerde instelling in de soundbar of de tv weet nog niet dat hij met een audio installatie te maken heeft (in de vorm van een soundbar).

Je kunt een aantal stappen volgen om achter het probleem te komen.

Heb je een HDMI aansluiting? Gebruik die dan!

Als er op de soundbar een HDMI ARC aansluiting zit, aarzel dan niet en gebruik de ARC output van de soundbar. Verbind deze met de ARC HDMI poort op de tv.

ARC staat voor Audio Return Channel en is gemaakt om communicatie tussen de twee apparaten makkelijker te laten verlopen. Hiermee kun je bijv. het volume regelen van de soundbar met de afstandsbediening van de tv. Gebruik dus geen optische of analoge aansluiting als ARC mogelijk is.

Draai de kabel om

Geloof het of niet, het omdraaien van de HDMI kabel kan helpen het probleem op te lossen, tevens als je geen beeld maar wel geluid hebt via de tv.

Instellingen soundbar en televisie

Loop de instellingen in de tv na om te kijken wel opties er zijn voor een audio apparaat. Veel soundbars hebben een appje waar instellingen gewijzigd kunnen worden.

Neem contact op met de fabrikant!

Ga een stap verder om het op te lossen door de typenummers door te geven aan de fabrikant en te vragen hoe zij bedacht hadden de soundbar automatisch aan te laten gaan met de tv. Het is een kwestie van minuten om een mailtje te sturen naar de fabrikant via het contactformulier op hun website.

Soundbar gaat vanzelf aan terwijl de tv uit staat

Door een onbedoeld signaal van de televisie kan het voorkomen dat een soundbar vanzelf aanschakelt terwijl de tv nog uit staat. Bij veel tv’s blijft de optische audio uitgang werken, ook als de tv in standby staat. Om dit te voorkomen kun je:

  • Communicatie tussen tv en soundbar uitzetten.
  • De kabel loshalen als de soundbar niet wordt gebruikt.
  • Geluidsinstellingen aanpassen in de tv naar audio apparaat i.p.v. tv speakers.
  • Gevoeligheid signaal van de soundbar aanpassen.

 

3 gedachten over “Zo gaat een Soundbar Automatisch Aan met de Tv”

  1. Bij gebruik van optische kabel tussen smart-tv en soundbar is geluid prima op tv-signaal. Als ik de Netflix of een andere app op tv gebruik valt het geluid op de soundbar weg. Wat is de oplossing?

  2. Mijn LG Soundbar gaat automatisch mee aan wanneer ik de tv aanzet maar er komt geen geluid.Pas wanneer ik de ARC-kabel opnieuw verbonden heb komt er geluid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *