2 Koptelefoons Aansluiten Op 1 Tv [3 Makkelijke Oplossingen]

Als je de buren niet wilt storen of de baby wilt laten slapen is het mogelijk om met z’n tweeën een koptelefoon op te doen om te kijken naar je favoriete film of serie. Je kunt 2 koptelefoons aansluiten op de tv, maar dit vereist in de meeste gevallen wel een kleine uitbereiding.

Om 2 koptelefoons aan te sluiten op de tv zorg je ervoor dat je twee soortgelijke hoofdtelefoons bezit. Met een 3.5mm hoofdtelefoonkabel, gebruik je een 3.5mm splitter. Met twee draadloze bluetooth koptelefoons is een bluetooth splitter voor 2 koptelefoons voldoende.

Om een groot deel van alle tv’s te behandelen heb ik deze handleiding onderverdeeld in 3 grote subcategorieën. Bekabeld aansluiten via 3.5mm hoofdtelefoon uitgang, via de optische audio uitgang of via een bluetooth verbinding, allemaal t.b.v. het gebruik van 2 koptelefoons.

Als je nog geen koptelefoon hebt lees dan eerst mijn eerder geschreven artikel: “In 5 stappen een draadloze koptelefoon voor de tv kiezen“.

#1 Via de hoofdtelefoonuitgang (bekabeld)

Als je 2 bekabelde hoofdtelefoons wilt aansluiten op de analoge 3.5mm jack koptelefoon uitgang op de televisie, heb je een splitter nodig. Een splitter die van één hoofdtelefoonuitgang, 2 uitgangen maakt zoals deze op Bol.

Splitsen aan de kant van de tv

2 bekabelde hoofdtelefoons op de tv aansluiten

Als je ervoor kiest de splitter zoals bovengenoemd aan te schaffen, doe je deze direct in de tv. Houd er wel rekening mee dat de afstand naar de bank of bed waarschijnlijk langer is dan de kabels van je bekabelde hoofdtelefoon.

Als de kabels van de hoofdtelefoon te kort zijn, kun je die verlengen met een 3.5mm jack koptelefoonkabel verlengkabel.

Splitsen aan de kant van bank of bed

2 koptelefoons op een tv met splitter

Als de afstand te groot is naar de televisie voor de lengte van de hoofdtelefoons, is het verstandig om eerst een verlengkabel tussen de tv en de splitter te doen, en pas bij de bank of het bed te splitsen. Gebruik bijv. deze verlengkabel en splitter.

Je kunt elkaar wel in de weg zitten, hoe dichterbij de splitter, hoe meer je elkaars bewegingen voelt. Als dat een probleem is, zou ik twee verlengkabels kopen en de splitter alsnog direct in de tv doen.

Instellingen in de tv

Het gebruik van de koptelefoon uitgang, schakelen in de meeste gevallen automatisch de tv luidsprekers uit. Er zijn ook mogelijkheden om een hoofdtelefoon samen met de tv speakers te laten spelen.

De hoofdtelefoonuitgang wordt aangestuurd door een aparte versterker, door de 3.5mm mini jack kabel in te steken, schakelt de tv direct van de versterker voor de geïntegreerde speakers naar de hoofdtelefoonversterker.

In sommige gevallen kun je de hoofdtelefoonversterker wel tegelijk laten spelen met de interne tv speakers. Dan zal je even in de geluidsinstellingen moeten rommelen om de optie “alleen hoofdtelefoon” aan te zetten. Hiermee werken beide koptelefoons.

#2 Via de optische audio uitgang (draadloos via laadstation)

Koptelefoons met een laadstation werken via het draadloze signaal RF (lees ook het verschil tussen RF en bluetooth hoofdtelefoons).

Op een televisie zitten nooit meerdere optische audio uitgangen, dit signaal moet dus gesplitst worden, of je maakt gebruik van een RF hoofdtelefoon station die 2 koptelefoons ondersteund.

2 Draadloze RF hoofdtelefoons op 1 tv aansluiten (splitter)

2 hoofdtelefoons met zendstation op één tv

Aangezien er op de gemiddelde televisie maar één digitale optische audio uitgang zit, dient dit signaal gesplitst te worden met een kastje. Dit kastje wordt gevoed met stroom dus je hebt een vrij stopcontact nodig.

Deze splitter maakt van één optische audio uitgang, 2 optische uitgangen zonder signaal- of kwaliteit verlies. Let er wel op dat bij deze splitters geen kabels worden meegeleverd. Er zullen dus nog twee optische kabels bijgekocht moeten worden.

Om twee draadloze RF hoofdtelefoons aan te sluiten op de tv heb je het volgende nodig:

  • Televisie met digitale optische audio uitgang
  • Een kabel van de tv naar de splitter
  • Optische audio splitter
  • 2 Optische audio kabels naar de laadstations
  • 2x hoofdtelefoon met laadstation

Aansluiten en spelen maar! Omdat je in deze opstelling gebruik maakt van de digitale audio uitgang, hebben veel tv’s de optie om ook de interne tv speakers mee te laten spelen. Zo kan een derde persoon in het huishouden gewoon via het tv geluid luisteren.

1 Station met 2 koptelefoons

Twee draadloze rf hoofdtelfoons op een laadstation tv

Mijn favoriete draadloze koptelefoon voor de tv is de Sennheiser RS175. Ik vroeg aan Sennheiser NL of het mogelijk was om 2 hoofdtelefoons tegelijk te laten werken op één oplaadstation, hier was hun reactie:

Sennheiser reactie hoofdtelefoons
Klik om te vergroten en te zoomen voor mobiele gebruikers 🙂

We weten dus inmiddels dat je met twee keer de RS175 maar één basisstation hoeft te gebruiken! Zo hoef je geen moeilijke splitsingen te maken en heb je beide tot 100 meter bereik via de kracht van RF.

De tv instellen voor optische audio

In tegenstelling tot de hoofdtelefoon uitgang, komt het regelmatig voor dat de optische audio uitgang niet direct goed staat ingesteld. Je zult waarschijnlijk wel gelijk geluid hebben. Heb je geen geluid over de koptelefoon? Navigeer dan naar de geluidsinstellingen en selecteer de digitale audio uitgang als geluid output.

Afhankelijk van de televisie kun je ervoor kiezen om het geluid alleen over de optische uitgang te laten lopen, of tegelijkertijd met de interne tv speakers. In een actuele televisie kun je soms ook een analoge koptelefoon én en digitale koptelefoon tegelijk laten lopen!

#3 Met een bluetooth transmitter

2 bluetooth hoofdtelefoons op tv

Als je in het bezit bent van bluetooth hoofdtelefoons begrijp ik dat je weinig zin hebt om een RF of bekabelde koptelefoon te kopen. Er zijn gelukkig ook oplossingen om twee bluetooth hoofdtelefoons aan één tv te koppelen.

Hoewel een tv maar met één bluetooth apparaat kan verbinden (één koptelefoon of bijv. een bluetooth speaker) hebben we een apparaatje nodig met ondersteuning tot 2 koptelefoons.

Om twee bluetooth koptelefoons tegelijkertijd te koppelen aan de tv heb je dit nodig:

  • Een tv met 3.5mm analoge audio of digitale optische audio uitgang
  • Twee bluetooth hoofdtelefoons of oordopjes
  • Deze bluetooth transmitter voor 2 koptelefoons

Bluetooth transmitter aansluiten

Wees er zeker van dat je een bluetooth transmitter hebt zoals hierboven, en geen bluetooth ontvanger. We willen namelijk bluetooth uitsturen en niet ontvangen! Controleer of het apparaat op TX (transmitter modus) staat en niet op RX (Receiver modus).

Sluit de transmitter aan via de optische of 3.5mm mini-jack kabel, verbind beide hoofdtelefoons met het apparaat en stel de televisie in op de audio uitgang die je aangesloten hebt.

TV speakers mee laten spelen met bluetooth transmitter

Stel je wilt twee bluetooth koptelefoons gebruiken maar ook de tv speakers gebruiken, sluit dan de bluetooth transmitter aan op de optische audio uitgang. Nu kun je met de afstandsbediening het geluid van de tv regelen.

Op de bluetooth hoofdtelefoons zit hun eigen volume regelen, je kunt nu afzonderlijk van elkaar het volume harder of zachter zetten.

Bij sommige tv’s is het nodig om de in de geluidsinstellingen de optische audio aansluiting te activeren zodat de tv weet dat er een apparaat zit aangesloten.

Conclusie

Om twee koptelefoons aan te sluiten op 1 tv heb je een splitter, transmitter of zendstation nodig die twee apparaten aansturen. In het geval van bluetooth hoofdtelefoon is dit een transmitter met bluetooth 5.0, in het geval van bekabelde koptelefoons heb je genoeg aan een 3.5mm mini-jack splitter en langere kabels.

1 reactie op “2 Koptelefoons Aansluiten Op 1 Tv [3 Makkelijke Oplossingen]”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *