Tv Geluid via Koptelefoon en Speakers Tegelijk

Tv Geluid via Koptelefoon en Speakers Tegelijkertijd, hoe moet dat?

In veel situaties is het praktisch als het geluid van de tv aan blijft terwijl er een koptelefoon aangesloten wordt. Als je met z’n tweëen tv wilt kijken, waarvan er slechts één slechthorend is, is het niet praktisch als dat via de tv luidsprekers loopt. Voor de één staat hij dan veel te hard, voor de ander misschien zelfs te zacht.

Om tv geluid via een koptelefoon én de speakers tegelijk te laten lopen sluit je een koptelefoon aan via de optische audio uitgang op de tv. Hiervoor gebruik je een actieve koptelefoon met volume regeling. Met de afstandsbediening is het geluid van de interne tv speakers te regelen, op de koptelefoon gebruik je de eigen volume regeling. 

In sommige toestellen is het nodig om de geluidinstellingen te veranderen naar TV-Luidsprekers, zodat ook de tv speakers weer aan gaan. Je kunt het ook andersom doen, en in het menu de tv speakers uitzetten zodat de volume regeling van de interne speakers wordt uitgeschakeld en je geen vreemde galm/echo te horen krijgt.

Slagingskans

Optische audio uitgang op tv

Groot

Hoofdtelefoon uitgang op tv

Klein

Aux uitgang op decoder

Gemiddeld

Via Optische audio uitgang tv speakers en hoofdtelefoon geluid tegelijkertijd

Hoofdtelefoon geluid tegelijk met tv speakers

De beste manier om een koptelefoon aan te sluiten en er zeker van te zijn dat de interne speakers niet worden gedempt is door gebruik te maken van de optische audio uitgang. Je hebt een aantal dingen nodig om het geluid van de koptelefoon én de interne tv speakers tegelijkertijd te laten spelen:

 • Optische audio uitgang op de tv
 • Een RF hoofdtelefoon (op accu of batterijen, eventueel met laadstation)
 • Een optische audio ingang op het laadstation
 • Een stopcontact t.b.v. het laadstation en zender van de hoofdtelefoon
 • Indien geen optische ingang: Een 3.5mm jack converter naar optische audio (DAC)

Als je geen idee hebt wat een RF hoofdtelefoon precies is, lees dan hier de verschillen tussen een RF en bluetooth hoofdtelefoon.

Optische toslink digitale audio uitgang

Sluit het hoofdtelefoon laadstation aan op de optische toslink uitgang van de televisie d.m.v. een optische audio kabel. Zet de hoofdtelefoon op het juiste kanaal zodat de communicatie van de koptelefoon en de zender (het laadstation) werkt.

Controleer met de afstandsbediening van de televisie of de interne speakers nog werken (Werkt dit niet? Navigeer in de tv naar de geluidsinstellingen in kies: TV luidsprekers).

Gebruik de volume knoppen op de koptelefoon om het geluid van de hoofdtelefoon te regelen. Als alles goed is aangesloten en ingesteld heb je nu geluid vanuit de tv speakers én de hoofdtelefoon tegelijk.

Tip: Controleer of de optische audio uitgang het doet: Kijk even of het lampje brandt aan het uiteinde van de optische kabel nadat je deze in de tv hebt gestoken. Als hij brandt, werkt hij!

Via RCA (tulp) audio uitgang op de tv

Audio uitgang op tvOp sommige televisies vind je een RCA (rood/wit) audio uitgang. In enkele gevallen wordt het audio signaal van dit type televisie apart aangestuurd en kun je hier een hoofdtelefoon op aansluiten. Als je deze aansluiting wilt gebruiken heb ik geen garantie of het tegelijk werkt met de interne tv speakers.

Feit is wel dat je de RCA in ieder geval met een verloopkabel moet omzetten naar 3.5mm jack aansluiting om een hoofdtelefoon aan te kunnen sluiten.

In veel gevallen werkt het aansluiten van de RCA audio uitgang op een televisie niet samen met de interne luidsprekers. Je kunt via deze weg dus geen geluid krijgen uit je tv samen met de koptelefoon.

De koptelefoon uitgang op de tv (3.5mm)

Het komt steeds minder voor, maar ze zijn er nog steeds, de analoge 3.5mm hoofdtelefoon uitgang op de televisie. Bij de meeste fabrikanten worden de interne tv luidsprekers uitgeschakeld als er een kabel wordt aangesloten op de koptelefoonuitgang. Om te controleren of dit bij jou wel werkt kun je de volgende stappen volgen:

 • Steek de 3.5mm jack kabel van de hoofdtelefoon in de televisie. In veel gevallen gaan de tv speakers nu uit. Blijven de tv speakers en hoofdtelefoon tegelijk spelen? Bingo! Werkt dit niet? Bekijk de volgende stap.
 • Controleer de instellingen van de tv. Bij merken zoals LG en Sony heb je soms de mogelijkheid om te kiezen tussen audio uitgangen. Maar ook de optie “Hoofdtelefoon + TV-speakers” staat hier vaak tussen.
 • Schakel terug naar tv luidsprekers. Als de vorige 2 opties nog geen resultaat geven raad ik aan de geluidsinstellingen aan te passen naar TV Speakers. Spelen nu de tv-speakers samen met de koptelefoon? Dan schakelt hij de koptelefoonversterker niet uit en speel je tegelijk.

Werken deze 3 opties niet? Dan is de hoofdtelefoon niet samen af te spelen met de interne tv speakers. Mijn advies: Ga voor een koptelefoon met een optische audio ingang, gemaakt voor tv gebruik.

Bij een Loewe tv kun je altijd een hoofdtelefoon tegelijk laten spelen met de tv speakers, die maken namelijk gebruik van een instelbare 3.5mm jack uitgang. Niet alleen bedoelt voor een hoofdtelefoon, maar ook voor audio systemen.

Geluid via de decoder

Koptelefoon aansluiten op tv via decoder

Een andere optie is om het geluid vanuit de decoder direct over een hoofdtelefoon te laten lopen. Zo blijft de audio naar de televisie over HDMI uit de tv speakers komen, terwijl de koptelefoon ook tegelijk speelt.

KPN decoders

Bij KPN zijn veel decoders (van bijv. Arris) voorzien van een 3.5mm analoge audio uitgang. Hier kun je direct een hoofdtelefoon op aansluiten. In enkele gevallen zul je in het menu van de decoder nog moeten aangeven dat je die audio uitgang gebruikt. Meestal werkt hij automatisch bij een analoge 3.5mm jack uitgang.

Ziggo decoders

De Ziggo Mediabox Next en Mediabox XL (ook wel Horizon Box) hebben een Aux uit of Audio uitgang. Deze uitgang kun je gebruiken om het geluid apart naar een extra apparaat te sturen.

Sluit je deze 3.5mm jack aansluiting aan? Dan wordt het geluid via de HDMI naar de tv speakers gestuurd, en via de 3.5mm jack naar de hoofdtelefoon.

Zo heb je tv geluid via de koptelefoon en speakers tegelijkertijd. Ideaal als je met één slechthorende bent en één goed horende.

Kijk goed in het menu van de televisie

In de meeste gevallen valt het geluid van de interne tv speakers weg zodra je een analoge 3.5 mm jack hoofdtelefoon aansluiting installeert.

Toch betekent het niet meteen dat je je geluid niet tegelijk af kunt spelen op de interne tv luidsprekers i.c.m. een hoofdtelefoon.

Bekijk in het menu de standaard instellingen voor geluid. Soms zijn er meerdere manieren om geluidsopties te openen (bij een Philips, Loewe en Samsung tv bijvoorbeeld). Graaf verder in de geavanceerde instellingen om een optie te vinden die de tv speakers versterker én de hoofdtelefoon versterker tegelijk kan laten werken.

Probeer verschillende audio uitgang instellingen, soms ligt de juiste instelling niet voor de hand, maar doet het wel wat je wilt. Trial & error dus, even uitproberen en testen.

De beste koptelefoon voor tv voor slechthorende

Ik gebruik al jaren hoofdtelefoons van Sennheiser om slechthorenden te voorzien van geluid via de hoofdtelefoon terwijl de partner gewoon luistert via de tv luidsprekers.

Om tv geluid via koptelefoon én speakers te laten lopen is de beste oplossing in veel gevallen de optische audio uitgang gebruiken van de tv. Veel tv’s van 15 jaar tot heden hebben deze uitgang netjes op hun toestel zitten.

De Sennheiser RS175 heeft zowel een analoge als digitale ingang, en beide kabels worden meegeleverd. Met deze hoofdtelefoon krijg je in ieder geval met zekerheid een koptelefoon aangesloten op de tv.

Het is helaas afhankelijk van de fabrikant van de televisie of je het geluid van de koptelefoon en tv speakers tegelijk kunt laten spelen. Met de bovenstaande tips moet het lukken, met onderstaande koptelefoon heb je een hoogwaardige (op audio en spraak gefocust) koptelefoon.

6 gedachten over “Tv Geluid via Koptelefoon en Speakers Tegelijkertijd, hoe moet dat?”

 1. Hallo,

  Begrijp ik uit bovenstaande tekst goed dat het altijd mogelijk is om geluid uit de hoofdtelefoon én uit de speakers van de TV te krijgen als je de hoofdtelefoon rechtstreeks op de decoder aansluit? Onafhankelijk van de TV en zijn mogelijkheden? En lukt dit bij alle decoders?

 2. Bedankt voor jou info, maar net niet wat ik zocht. Wij hebben een Nvidia Shield en android en ik zoek iets dat het moglk maakt beide te gebruiken. Via bluetooth en luidsprekers tegelijk. We hebben enkele boneconduct earphones die werken op bluetooth maar deze schakelt het analoge geluid uit dan. Mocht dit kunnen via een app of APK dan hoeven we niet beide met oortjes op naar tv kijken. Dat moet toch kunnen via software, geluid en wireless?

 3. Beste, Ik heb de optische audio uitgang van de tv verbonden met een Sonos play base. Ik wil nu ook een hoofdtelefoon optisch aansluiten. Wat is een goede optische splitter? Er zit maar 1 uitgang op de tv.
  Mvg. Joop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *