geen beeld oGeen Beeld op Tv Wel Geluidp tv wel geluid

Tv Geen Beeld Wel Geluid – Stappenplan en Oplossing

Wanneer je geen beeld op je tv hebt, maar wel geluid, gaat er wat mis. Er komt signaal door, maar niet volledig. Wat is er mis als je wel geluid hebt, maar geen beeld op de televisie?

Als een tv geen beeld maar wel geluid geeft, komt dit door de audio-video verbinding. Controleer de HDMI aansluiting en vervang de kabel. Een minder voorkomende oorzaak is een defect paneel of backlight. In dit geval moet de tv moet gerepareerd of vervangen worden.

 

TV geen beeld maar wel geluid
Als je gelijk aan de gang wilt, gebruik deze 4 tips om weer beeld en geluid te krijgen op de tv (klik om te vergroten en te zoomen).

Roep het interne menu van de tv op

Om erachter te komen om je tv defect is druk je op de menu knop van de tv. Heb je nu nog steeds geen beeld, maar op de achtergrond wel het geluid van de kabel? Dan begint het op een defect toestel te lijken.

Waar zit de menu knop? 

Meestal is het duidelijk, de enige knop met Menu als naam. Soms is het minder duidelijk en wordt er een huisje getoond en zit hij verschuild onder de Home button. Bekijk onderstaande afbeelding van actuele afstandsbediening en de menu knop van merken zoals Samsung, Philips, Sony, LG en Sharp:

Afstandsbediening menu knop

Geen zichtbaar tv menu

Als je op de menu toets hebt gedrukt, maar er geen menu verschijnt. Kun je het volgende nog controleren:

 • Vervang de batterijen.
 • Controleer of de knop werkt (schijn met je smartphone camera naar het infrarood oogje van de afstandsbediening om te zien of hij signaal uit stuurt wanneer je de menu knop indrukt).
 • Koppel de afstandsbediening opnieuw (alleen als je gebruik maakt van een bluetooth afstandsbediening zoals de Samsung Smart Remote).

Wél een zichtbaar menu

Dit is een goed teken, je televisie is hoogstwaarschijnlijk niet kapot. Het scherm werkt in ieder geval als het menu er normaal uit ziet (geen paarse of blauwe gloed).

Wanneer je het menu kunt zien, is het zaak om de aansluitingen te controleren. Het probleem zit niet in het scherm, maar in de ingang op de tv, bekabeling of uitgang op het bronapparaat.

Tv via een decoder? Controleer HDMI!

Een HDMI verbinding is een complexe verbinding, er moet signaal van de één naar de andere kant, en soms ook weer terug. Beeld en geluid moeten te gelijk aankomen. Een HDMI kabel is 19-polig, wat betekent dat er over 19 verschillende aders data wordt verstuurd en ontvangen.

Meer weten over de verschillen in HDMI kabels? Eerder schreef ik een uitgebreide uitleg over de verschillen in kwaliteit per HDMI aansluiting en HDMI kabel.

Wanneer je tv kijkt via een Ziggo of KPN decoder, heb je te maken met een audio/video verbinding via een HDMI kabel. Constateer de status van het decoder kastje, en volg de kabel om te kijken of hij er goed in zit. Volg de volgende stappen om alle mogelijkheden van een foutieve HDMI verbinding na te gaan.

1. HDMI ingang op de tv

Volg de kabel naar het punt waar hij de televisie in gaat. Trek hem er uit, en je zult het geluid ook niet meer horen, het beeld deed het al niet. Doe hem weer terug, controleer als hij eruit is even of er niets scheef of abnormaal zit. Voel of de kabel goed in de aansluiting gaat.

2. Andere HDMI ingang tv

Werkte het in- en uit halen van de HDMI kabel niet en heb je nog steeds geen beeld maar wel geluid? Probeer dan eens een andere HDMI ingang op de televisie, sterker nog, probeer ze allemaal! Vergeet niet te wisselen van HDMI ingang op de tv met de afstandsbediening van de televisie.

3. HDMI uitgang op decoder

Herhaal de stappen van stap één, maar dan aan de andere kant van de HDMI kabel. Volg de kabel naar de digitale tv decoder. Ontkoppel de HDMI kabel, controleer de uitgang en steek hem weer terug.

4. Draai de HDMI kabel om

Dit is meer een persoonlijke ervaring tip. Ik vergeet nooit dat ik alles had geprobeert bij een klant, zelfs een andere tv op de kabel had aangesloten zonder resultaat.

Klaar om de televisie voor reparatie mee te nemen besloot ik de HDMI kabel om te draaien. Na een half uur prutsen, was dit de oplossing, echter heb ik nog geen verklaring waarom dit werkte.

Steek dus het einde wat in de tv zit, in de decoder en andersom. Wie weet helpt het, mij heeft het geholpen in het verleden.

5. Nieuwe HDMI kabel

Probeer een andere HDMI kabel tussen de twee apparaten. Als je een andere kabel hebt tussen een ander apparaat en de televisie, gebruik die dan zodat je weet dat de kabel goed is.

Anders even een nieuwe aanschaffen en ertussen doen. Op bol heb je al een HDMI kabel voor minder dan € 3,- en mag je deze 30 dagen retourneren. Genoeg om even te testen en eventueel te behouden als hij werkt naar wens.

Stekker eruit, stekker erin

Na de vorige 5 stappen heb je je dagelijkse workout weer gehad, maar kun je nog even op zoek naar alle stekkers van alle aangesloten apparaten. Sluit het stekkerblok af, of zoek de individuele stekkers van in ieder geval de televisie en de decoder.

Idealiter houd je alle apparaten die ook maar iets te maken hebben met de tv (dus ook receiver, bluray speler, gameconsole, decoder etc.) 10 minuten stroomloos. Je kunt ook de stop uitzetten in de meterkast als je echt niet weet waar je moet zoeken.

Neem dus even de tijd om alles af te laten koelen en de elco’s volledig leeg te laten lopen in de tv.

Steek de stekkers weer in het stopcontact en kijk je in inmiddels weer beeld hebt bij je geluid. Heb je nog steeds geen beeld op tv maar wel geluid? Ga dan door naar de volgende tips om weer beeld bij je geluid te krijgen.

Probeer een andere bron

Misschien heb je het bij het verwisselen van de HDMI kabel al geprobeerd, maar het is verstandig om vast te stellen of het HDMI board niet volledig defect is. Het kan zijn dat alle HDMI ingangen hetzelfde resultaat geven, ook met andere kabels en apparaten.

Probeer dus even een ander apparaat met HDMI aan te sluiten op de tv om te zien of er nog wel functionele HDMI ingangen zijn op de tv. Een andere bron voor de televisie kan zijn:

 • Blu-Ray speler
 • DVD speler
 • Gameconsole (Playstation, Xbox, Nintendo)
 • Andere decoder (uit de slaapkamer bijv.)
 • Telefoon met HDMI conversie
 • Camera
 • Mediaspeler zoals een Chromecast of Apple TV
 • Laptop of PC

Doet een andere bron het wel op de tv, en heb je hierbij beeld én geluid? Dan doen deze HDMI kabel én de HDMI ingang op de tv het dus goed! Ook het scherm van de tv is in orde. Je kunt nu vaststellen dat de televisie niet defect is.

Probeer in dit geval de decoder eens aan te sluiten op een andere televisie, waarschijnlijk ligt het probleem in het digitale kastje van jouw provider!

Waarschijnlijk geen coax probleem

Als je geen beeld maar wel geluid hebt, maar je geen gebruikt maakt van een digitale decoder van bijv. Ziggo of KPN, kijk je waarschijnlijk met een directe coax kabel in de televisie. De kans is groot dat je een smart card met module van Ziggo hebt, of bij Caiway zit zonder kaart en module.

Als dit klopt in jouw situatie, raad ik je aan nog even naar stap 1 te kijken. Druk eens op de Menu knop van de afstandsbediening. Krijg je het menu nu te zien? Dan zou ik de zenders even opnieuw zoeken en de stekker van de tv eruit trekken, en weer terugdoen uiteraard.

Zie je geen menu verschijnen als je de menu knop indrukt? Dan ben ik bang dat je televisie het begeven heeft, ga op zoek naar een vervangen toestel of informeer bij de fabrikant voor reparatie.

Toch even het signaal checken

Het kan geen kwaad om toch even het signaal te controleren. Veel smart tv’s hebben een functie om de sterke en kwaliteit van het binnenkomende signaal van de coax kabel te controleren, deze vind je in het menu.

Ook kom je hier de BER fouten tegen, ookwel; Bitfoutkans. Krijg je BER fouten te zien? Dan moet je de coax installatie nalopen en oude onderdelen zoals een muurdoos, kabel en pluggen vervangen om de BER fouten te laten verdwijnen en interferentie te voorkomen.

Als niets meer werkt

De laatste optie, als niets geholpen heeft, is het resetten van de televisie. Bij smart tv’s kan dit wat gedoe opleveren omdat je weer opnieuw moet inloggen met Google, Netflix, Videoland, Disney+ accounts etc.

Toch is opnieuw installeren van de televisie binnen 5 minuten gebeurt en is het de moeite waard. De tv hersteld zich naar de originele fabrieksinstellingen, waardoor eventueel foutieve instellingen worden hersteld. Het resetten van de tv lost het probleem “tv wel geluid geen beeld” op als dit te maken had met een instelling in de tv. 

Een defect in de tv

Een aantal problemen kunnen alleen worden verholpen met het repareren van de televisie. Als de printplaat met de HDMI aansluitingen defect is, moet deze vervangen worden. Als het scherm (paneel) kapot is, moet deze vervangen worden.

Je kunt dit zelf doen, als je twee rechterhanden hebt. Toch raad ik niet aan zelf je tv te repareren. Het kan natuurlijk anders uitpakken. Het herstelde onderdeel bleek niet de oorzaak van het probleem, dan heb je veel extra kosten gemaakt. Een onderdeel kun je namelijk niet meer retour sturen als de verpakking is geopend.

Zelf op component basis repareren

Ben je handig met printplaatjes? Dan kun je in ieder geval de tv even open maken en controleren op lossen connecties op de printplaten of ongewone lekkages lokaliseren. Wie weet lost één soldering het probleem op en heb je weer beeld en geluid op de tv.

Deze meneer heeft nog een aantal tips waar je kunt zoeken, mocht je zelf willen repareren:

8 gedachten over “Tv Geen Beeld Wel Geluid – Stappenplan en Oplossing”

 1. Franklin Folkeringa

  Geachte Dehr mevr
  Op 26 juli een tv LG UPD 43UP77 bij media markt maastricht gekocht, vandaag vrijdag geen beeld wel geluid.

 2. Dag
  Wij hebben ziggo via itt desk op een park.
  Satelliet glasvezel coax
  Geen kastje etc ertussen alleen coax.
  De hoofd tv is coax en internet modem verbonden en werkt maar slaapkamer tv Samsung tv 10 Jr oud alleen coax verbinding.
  Wel menu en geluid maar geen beeld.
  .
  Źou kunnen dat de tv /signaal niet meer wordt ondersteund??
  Mvg

  1. Als u wel het menu ziet, moet u alleen even de zenders opnieuw opzoeken.

   Of de tv een volledige reset geven, dan moeten de zenders opnieuw worden ingesteld.

   Nog een tip voor Samsung tv’s: Zoek ALLEEN DIGITALE zenders, dan krijg je ook geen ruis te zien bij een foute knop indrukken.

 3. Tonny Vanhaesebroeck

  Bedankt voor de tips. Had geluid maar geen beeld. Hdmi getest, omgedraaid enz… maar even de stekker 20 sec uit alle toestellen en ja hoor, hij doet het weer!

 4. Tv is maar een maand oud en tochiba en geluid geen beeld heb juist 10 minuten uit getrokken nog altyd zelfde,ik weet het niet meer ze hangt tegen de muur !

 5. Hier het zelfde met een Philips tv geen beeld maar wel geluid alles geprobeerd maar blijf gewoon op zwart staan en dan nog geen 5 jaar oud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *