Kan een Sonos box buiten

Kan een Sonos box buiten?

De Sonos Roam is waterbestendig en dus geschikt voor buitengebruik. De Sonos One SL is echter enkel vochtbestendig en is dus niet geschikt voor buitengebruik. Elke Sonos box heeft haar eigen specificaties. De één is wel geschikt voor buiten, de ander niet. Ook de Sonos Move heeft een IP-67 kwalificatie en is hiermee goed geschikt voor gebruik buitenshuis.

Waar moet je op letten voordat je een Sonos box koopt voor buitengebruik?

Voordat je een Sonos box koopt voor buitengebruik, is het belangrijk om te kijken naar de specificaties. De ene box is wel geschikt voor buitengebruik en de ander niet. Op een warme dag zal je waarschijnlijk niet veel last hebben van de regen, echter is het belangrijk om te weten of je box waterbestendig is.

Zo weet je of een speaker tegen water kan: De IP-code

Je wilt natuurlijk niet dat je box kapot gaat door waterschade. Om te weten welk model geschikt is voor jou, dien je onder andere te kijken naar de batterijduur, of het model valbestendig is en naar de IP-code. De IP-code geeft aan in welke mate een apparaat bestand is tegen bijvoorbeeld water.

Welke Sonos speakers zijn geschikt voor buitengebruik?

Sonos is over het algemeen een merk dat speakers maakt voor binnengebruik, je hebt dus niet heel erg veel opties als je een speaker koopt met als doel om deze buiten te gebruiken. Dit betekent echter niet dat er geen opties zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de akoestiek van een ruimte. Buiten is er geen akoestiek en komt het op de prestaties van de luidspreker aan.

Zowel de Sonos Move en Sonos Roam zijn beide geschikt voor buiten gebruik. Zo hebben beide een IP-code, deze code geeft aan in hoeverre een apparaat bestand is tegen bijvoorbeeld water en stof. Tevens zijn ze uitgerust met een accu waardoor je niet gebonden bent aan het gebruik van een stopcontact.

Wil je jouw speaker niet voor buiten, maar voor in de badkamer gebruiken? Lees dan ons vorige bericht: Kan Sonos in de badkamer? Deze wel!

De Sonos Move

De Sonos Move heeft een IP-code van 56. Dit houdt in dat de Sonos Move geen volledige bescherming tegen stof biedt, de Move is echter wel dusdanig genoeg beschermd, dat je speaker goed zal blijven functioneren ondanks een klein beetje stof. Daarnaast is de Sonos Move waterbestendig.

De Sonos Roam

De Sonos Roam heeft een IP-code van 67. Dit houdt in dat de Sonos Roam volledig beschermd is tegen stof en dompeldicht is, je kunt de speaker zo’n half uur een meter onder water houden en er zal geen water in komen.

Niet geschikt voor buiten, toch doen?

Sonos Play 1

Wat nou als je al een Sonos speaker hebt, je de speaker buiten wilt gebruiken, maar de speaker niet geschikt is voor buitengebruik? Als je al een speaker hebt die niet gemaakt is voor buitengebruik en niet bestand is tegen bijvoorbeeld water, dan kun je overwegen om een hoes te kopen die beschermd tegen bijvoorbeeld waterschade. Bekijk hieronder een hoes (verkrijgbaar in meerdere kleuren) voor de Sonos Play 1 en Sonos One:

Controleer de kwaliteit

Het is belangrijk om te controleren hoe goed de kwaliteit van de hoes is, welke omstandigheden de hoes kan doorstaan en of je echt het risico wilt lopen dat je dure speaker kapot gaat. Zo zijn er bepaalde Sonos speakers (zoals de Play:3) die heel slecht tegen hitte kunnen. Een extra laag isolatie helpt daar uiteraard niet bij.

Wees voorzichtig

Wees dus voorzichtig met het buiten gebruiken van speakers die niet geschikt zijn. Zorg dat je navraagt of controleert of de hoes bestand is tegen kou, sneeuw, regen, hitte en andere omstandigheden, zoals een vriend die een kop warme koffie over je speaker-hoes heen gooit.

De opties

Er zijn twee goede opties, de Sonos Roam of de Sonos Move. De Sonos Move kost zo’n 399 euro, heeft een gemiddelde batterijduur van 11 uur, een IP-code van 56 en weegt zo’n 3 kg. De Sonos Roam kost zo’n 199 euro, heeft een gemiddelde batterijduur van 10 uur, een IP-code van 67 en weegt zo’n 400 gram.

Batterijduur

Bij beide speakers geldt dat de gemiddelde batterijduur uitgaat van constant gebruik. Over het algemeen, zullen weinig mensen een speaker 10 of 11 uur achter elkaar gebruiken en gaan de batterijen van beide speakers dus eigenlijk langer mee. Je kunt rekenen op een batterijduur van meerdere dagen indien je de speaker niet constant gebruikt.

Welke speaker is beter? Roam vs Move

Eerder schreven wij een uitgebreide review over deze twee speakers. Lees ons artikel: “De Sonos One vs Sonos Move” om de beste uitkomst in jouw situatie te vinden.

De Sonos Roam verslaat de Sonos Move op vrijwel ieder vlak. De Sonos Move kost zo’n 399 euro, de Roam daarentegen zo’n 199 euro. De Move heeft een IP-rating van 56, de Roam van 67, daarnaast weegt de Roam zo’n 400 gram en de Move zo’n 3 kg.

Beide speakers hebben de mogelijkheid te verbinden via de WiFi of via bluetooth. Eerder schreven wij een uitgebreide uitleg over het verschil van deze twee functies in het bericht: Verschil tussen bluetooth en wifi speakers.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat de beste Sonos speaker voor buitengebruik toch echt de Sonos Roam is. De speaker is betaalbaar, relatief licht en dus makkelijk mee te nemen. Daarnaast heeft de speaker een batterijduur van gemiddeld 10 uur bij constant gebruik, is de speaker val- en waterbestendig en heeft het een IP-code van 67. De hoogste IP-code van alle Sonos speakers.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste Sonos speaker voor buitengebruik?

Om te beoordelen welke speaker het beste geschikt is voor buitengebruik, dienen we te kijken naar meerdere factoren. Zo willen we het liefst een speaker die makkelijk mee te nemen is, een lange batterijduur heeft, waterdicht is en uiteraard betaalbaar.

Is de Sonos Roam geschikt voor buitengebruik?

Ja, de Sonos Roam is geschikt voor buitengebruik. De Sonos Roam heeft een IP67 classificatie. Dit houdt in dat de Sonos Roam volledig beschermd is tegen stof en dompeldicht is, je kunt de speaker zo’n half uur een meter onder water houden en er zal geen water in komen.

Is een vochtbestendige Sonos ook geschikt voor buiten?

Dat een Sonos box vochtbestendig is, maakt niet dat de box ook waterbestendig is. Het verschilt uiteraard per model. Echter is over het algemeen een Sonos box die enkel vochtbestendig is, niet geschikt voor buitengebruik. Controleer altijd de IP-code om te zien of een apparaat geschikt is voor buiten.

Kan Sonos tegen vocht?

De Sonos Move en Sonos Roam zijn gemaakt om kleine hoeveelheden vocht van buiten te kunnen weerstaan. Sonos Sonos One kan tegen vocht in de badkamer. Andere Sonos speakers zijn niet geschikt voor een vochtige omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *