Sonos Port Review

Sonos Port Review – Test uitslag

Sonos Port

€375,-
4.1

Gebruiksvriendelijk

4.8/5

Aansluitmogelijkheden

4.0/5

Geluidskwaliteit

3.5/5

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijk
 • Multiroom
 • Snelle installatie

Nadelen

 • Geen optische audio
 • Geen Hi-Res audio
 • Prijzig

In deze review van de Sonos Port loop ik alle aspecten van de Sonos Port na. Wat zijn de voor en nadelen van de Sonos Port, en in welke situatie past de streamer het best? Wij nemen de proef op de som en testen de Sonos Port.

De Sonos Port is een audio streamer die je aansluit op een versterker, zodat je hem slim kunt maken. Door gebruik te maken van de Port kun je gemakkelijk muziek van Spotify en internet radio streamen naar jouw huidige audio installatie.

Uiterlijk, design & feel

Bij het uitpakken van de Sonos Port krijg je een klein zwart doosje in je handen. Deze plastic doos is erg compact maar voelt wat goedkoop aan. De Port kun je verstoppen in een kastje, want er is geen fysiek contact nodig met een afstandsbediening.

Afmetingen Sonos port

Sonos Port Afmetingen

De Sonos Port is 41 mm hoog, 138 mm breed en 138 mm diep. Het is een lichtgewicht van 0,472 kg. Door de stroomkabel heb je in een kastje nog een extra 0,5 centimeter nodig. Houd ook rekening met de audio kabels die er in de diepte nog bij komen.

Wat vinden we verder nog aan de buitenkant?

Er zitten geen fysieke knoppen op de Sonos Port. Het apparaat is alleen de besturen via de Sonos app. De Sonos Port kan worden aangestuurd met de Sonos S1 Controller of de nieuwere Sonos app. Je kunt één apparaat maar in één app installeren. Het is niet mogelijk om de Sonos Port in beide apps te gebruiken.

Verder is er een lampje te zien op de Sonos Port, dit is de statusindicator en laat ons zien wat de Port op dit moment aan het doen is. Lees ook mijn uitgebreide artikel over de betekenis van de Lampjes op een Sonos apparaat.

Aansluitingen op de Sonos Port

Sonos Port aansluitingen
De pijl wijst de RCA ingang op een Sonos Port aan, hier kun je externe apparatuur op aansluiten.

Aan de achterkant van de Sonos Port zitten de volgende aansluitingen:

 • 1x RCA Tulp analoge ingang. Deze analoge ingang maakt het mogelijk om bijv. een CD-speler, cassettedeck of platenspeler aan te sluiten op de Sonos Port.
 • 1x RCA Tulp analoge uitgang. De analoge uitgang gebruik je om de Port aan te sluiten op een versterker. Hiervoor kun je ook de digitale coax variant gebruiken.
 • 1x Coax digitale uitgang. Deze digitale uitgang kun je gebruiken om de Sonos Port aan te sluiten op je versterker (mits deze van een DAC is voorzien).
 • 12v Trigger. Als jouw versterker ook is voorzien van een 12V trigger, kun je deze op elkaar aansluiten. Zo gaat de versterker netjes mee uit, als je de Sonos uitzet!
 • 2x UTP netwerk aansluiting. Deze aansluitingen functioneren als switch. Vanaf je Modem of Router sluit je de Sonos Port aan, en verbind je de volgende kabel van Port naar bijv. de smart tv. Zodat beide voorzien zijn van een bekabelde netwerk verbinding.

Welke aansluitingen zitten er niet op de Port?

 • HDMI ARC aansluiting. Een tv op de Sonos Port aansluiten is dus geen optie, althans, met makkelijke bediening van een ARC communicatie niet.
 • Optische audio ingang. De voorganger van de Port (de Sonos Connect) had er wel één. Het is onduidelijk waarom de meest gebruikte digitale audio aansluiting niet op de Sonos Port zit.
 • Koptelefoon uitgang. Je kunt geen hoofdtelefoon aansluiten op de Sonos Port. Ook draadloos (via een bluetooth verbinding) is dit niet mogelijk. De Sonos Port heeft geen geïntegreerde bluetooth verbinding.

Sonos Port aasluiten op versterker

Alhoewel ik in deze Sonos Port Review geen uitgebreide handleiding zal maken over het aansluiten, wil ik wel in een aantal stappen laten zien hoe je dat doet.

In de doos vind je een meegeleverde RCA kabel, deze kun je gebruiken om een verbinding te maken tussen de Port en jouw versterker. Je kunt ook een eigen RCA kabel gebruiken, of kiezen voor een digitale verbinding via de coaxiale aansluiting.

De Sonos Port audio streamer aansluiten doe je in de volgende stappen:

 1. Steek de stekker in het stopcontact
 2. Verbind een RCA kabel of Coaxiale audio kabel met de versterker
 3. Zet de versterker aan en op de juist input
 4. Indien beschikbaar, verbind de Port met het bekabelde netwerk (draadloos mag ook)
 5. (Optioneel) Verbind de 12V Trigger kabel tussen de versterker en de Sonos Port

De Sonos Port installeren

De installatie van de Sonos Port is vrij eenvoudig, de app leidt je er doorheen. Maak eerst de keuze of je de Sonos S1 app of S2 app wilt gebruiken. Ben je niet zeker welke Sonos app in jouw situatie past? Lees dan mijn uitgebreide artikel: “Het verschil tussen de Sonos S1 en S2 app“.

Open de Sonos app

Steek de Port in het stopcontact, wacht tot het lampje groen is (klaar voor installatie) en Open de Sonos app. Als je nog geen Sonos in huis hebt, wordt je gevraagd een Sonos account aan te maken. Indien je al gebruik maakt van Sonos op dit netwerk.

Als je een nieuwe gebruiker bent sleept de app je stap voor stap door het proces heen en kun je direct je eerste Sonos apparaat instellen.

Gebruik je al Sonos? Dan geef je handmatig aan dat je een nieuw apparaat in wilt stellen:

Sonos Port instellen in de Sonos app

 1. Open de Sonos S1 of S2 app
 2. Druk op de instellingen (tandwiel rechtsonder)
 3. Selecteer “Systeem”
 4. Druk op “Product Toevoegen”

Volg hierna de stappen in de App om de Sonos Port verder te installeren. Controleer of je met je smartphone op het juiste WiFi netwerk zit. Kun je geen verbinding maken met de Port? Probeer de Port te resetten via de stappen in dit artikel.

Functies van de Sonos Port

In deze review van de Sonos Port wil ik graag de meest belangrijkste functies van de Sonos Port benadrukken. Hoe werkt de Sonos Port en wat kun je er allemaal mee?

Muziek streamen

Uiteraard heb je voor de Sonos Port gekozen om gebruik te maken van online muziekdiensten. Het Sonos multiroom systeem ondersteund streaming services zoals Spotify, Deezer, Tidal, Soundcloud. Voor de volledige lijst verwijs ik je graag door naar de lijst van muziekservices op sonos.nl.

Radio luisteren

Radio luisteren is veranderd, tegenwoordig gebruiken we internet radio. Met internetradio heb je beschikking over tientallen duizenden radio zenders van over de hele wereld. Natuurlijk vinden we hier de vertrouwde Nederlandse zenders ook gewoon terug.

Als je gebruik maakt van Sonos kun je een aantal keuzes maken om internet radio te luisteren. Een aantal radio diensten die je gratis kunt gebruiken op Sonos zijn:

 • Sonos Radio
 • TuneIN
 • iHeartRadio
 • Worldwide FM

Je hebt in principe maar één dienst nodig. De meest logische keuze is TuneIN of Sonos Radio. TuneIN is de grootste online radio aanbieder wereldwijd, deze gebruik ik altijd, in het geval van deze Sonos Port gebruik ook TuneIN.

Extern apparaat aansluiten op Sonos Port

De Sonos Port is één van de weinige Sonos apparaten met een externe ingang. Deze analoge RCA tulp ingang maakt het mogelijk om apparaten zoals een CD-speler, cassettedeck of platenspeler aan te sluiten en via Sonos te beluisteren.

Sluit bijv. een CD-speler aan op de analoge ingang en kies in de app (onder het kopje bladeren, het muzieknootje) de lijningang. Zet vervolgens de versterker op de input van de Sonos Port en je hoort netjes de CD speler, via de Sonos, over de versterker.

Op de Sonos Port zit automatische detectie, wat inhoud dat wanneer een aangesloten CD speler aangaat, de Port gelijk naar zijn audio ingang schakelt. Hij stopt dus met het spelen van bijv. Internetradio of Spotify.

Je kunt Sonos apparaten groeperen terwijl de cd speler draait, groepeer je de Sonos Port met bijv. een Sonos One of Move zodat je over al deze kamers de CD speler hoort, draadloos!

Meer weten over externe apparaten gebruiken op Sonos? Lees dan mijn artikel: “CD speler aansluiten op Sonos” voor een gedetailleerde uitleg.

Sonos Port Aansluiten op TV

Je kunt er voor kiezen om een televisie aan te sluiten op de Sonos Port. Hiervoor gebruik je de analoge ingangen op de Port. Je televisie heeft wel een koptelefoon uitgang nodig. Kies in de Sonos app voor de Analoge Ingang.

Hiertussen doe je een kabel van 3.5mm jack (koptelefoon) naar RCA Tulp. Let er wel op dat dit vertraging kan opleveren afhankelijk van de fabrikant van de televisie.

Groeperen

Een groot voordeel van een systeem zoals Sonos is de multiroom mogelijkheid. Met verschillende Sonos apparaten kun je door het hele huis synchroon muziek afspelen. Zet je favoriete afspeellijst via Spotify aan, en groepeer de speakers met de kamers waar je de lijst wilt horen. Zo loop je door het huis heen, terwijl de muziek je volgt.

In elke kamer wat anders

In tegenstelling tot het groeperen, kun je ook elke speaker apart laten spelen. Zo zet je op je Sonos soundbar het tv geluid aan, gebruik je de Sonos Port om te streamen via Spotify en speel je in de badkamer op een Sonos One radio. Er zit pas een limiet na 32 speakers op één netwerk. De stabiliteit van Sonos is afhankelijk van de beschikbare bandbreedte en snelheid van het netwerk.

Draadloze verbindingen

Inmiddels weet je dat de Sonos Port verbinding maakt met het netwerk, dit kan bekabeld, maar ook draadloos op de WiFi. Na de installatie kun je de Sonos Port op de volgende manieren bedienen:

1. De Sonos app

De meest geavanceerde bediening gaat via de Sonos App. Hier kun je timers instellen, wekkers laten afgaan en verschillende ruimtes groeperen of apart aanzetten. Benieuw naar meer extra tips over de Sonos App? Lees dan mijn artikel: “19 Sonos Tips, Tricks & Features“.

2. Airplay 2

Als je gebruik maakt van een Apple smartphone of tablet, kun je muziek ook streamen via Airplay 2. Om Airplay te gebruiken op de Sonos Port, zet je de muziek aan en druk je op het Airplay teken. Hier kun je tevens groeperen met andere slimme speakers van verscheidene merken om synchroon af te kunnen spelen.

3. Spraakassistent

Een derde draadloze verbinding is de stembesturing. De Sonos Port heeft geen geïntegreerde microfoons maar is wel Google Assistant compatibel. Je kunt het apparaat instellen in de Google Home app en via een Google speaker de Port aansturen. Commando’s zoals: “Hey Google, speel de Beatles op Spotify op *Naam ruimte*”.

Welke draadloze verbindingen zijn NIET mogelijk? 

In deze Sonos Port Review wil ik zo transparant mogelijk zijn, er zijn namelijk ook minpunten aan dit apparaat. De Port heeft geen Bluetooth verbinding en geen Google Chromecast Built-in functie.

Geluidskwaliteit

De visie van Sonos is simpel: Een goed werkend multiroom audio systeem. In veel gesprekken met technici van Sonos is mij duidelijk geworden dat ze goede muziek willen brengen, maar niet perse hi-res audio. De Sonos Port is hier ook een voorbeeld van. De hoogst mogelijke streaming kwaliteit is 16-bit en 48kHz, hiermee is CD kwaliteit haalbaar.

De interne DAC is vernieuwd ten opzichte van de Sonos Connect. Als je de Sonos Connect vervangt voor een nieuwe Sonos Port ervaar je dus een ander geluid. Het geluid is te tunen via de interne Equalizer. De Equalizer kun je vinden in Instellingen -> Systeem -> Sonos Port -> Sound -> EQ. In de Equalizer instellingen kun je veranderingen toebrengen aan de Bas, Treble, Balance en Loudness.

Geen TruePlay

Speakers van Sonos kunnen auto getuned worden d.m.v. TruePlay op een iPhone of iPad. Trueplay is een akoestische meting die de speaker optimaliseert aan de hand van geanalyseerde geluidssignalen. Hiervoor is de microfoon van een iOS apparaat vereist. TruePlay is nooit mogelijk via een Android smart apparaat.

Helaas biedt de Sonos Port geen ondersteuning voor TruePlay omdat het geen Sonos luidspreker betreft. Sonos analyseert dus geen speakers van andere merken.

Sonos Port Alternatief

Een prima alternatief voor de Sonos Port is de BlueSound Node 2i. Een apparaat met hetzelfde doel, audio streamen. De BlueSound Node 2i limiteerd geen audio kwaliteit en speelt ook hi-res af.

Tevens heeft de BlueSound Node 2i een bluetooth in én uitgang. Je kunt dus een draadloze bluetooth koptelefoon koppelen, of je smartphone aan de Node 2i.

Je kunt een ander merk niet in de Sonos app installeren. Als je al gebruik maakt van het Sonos Systeem is de Sonos Port gewoon dé optie. Wordt dit je eerste stream ervaring? Overweeg dan het alternatief: De BlueSound Node 2i, lees hier meer over in mijn artikel over de BlueSound Node 2i streamer.

Sonos Port vs Connect

Sonos Port vs Connect

De Sonos Port en de Connect hebben dezelfde intentie: streamen mogelijk maken op een conventionele versterker. Beide hebben ze één analoge ingang. De Sonos Port heeft een verbeterde DAC en presteert geluid technisch beter in lage tonen. Op de Connect zit een optisch audio uitgang, op de Port alleen een coaxiale digitale audio uitgang.

De Sonos Port is de opvolger van de Sonos Connect of ZonePlayer. De Port is geschikt voor de Sonos S2 app, welke we in de toekomst allemaal moeten gaan gebruiken. De laatste generatie Sonos Connect kan ook worden geïnstalleerd op de S2 app. Alle oudere ZonePlayers kunnen enkel worden gebruikt voor de “verouderde” Sonos S1 app.

Veel gestelde vragen over de Sonos Port:

Volgens mij heb ik de meeste positieve en negatieve aspecten behandeld in deze Sonos Port Review, laat anders een suggestie achter in de reacties hieronder. Deze Sonos Port test kan altijd nog aangevuld worden met nuttige informatie over de Sonos Port. Toch kwam ik online nog een aantal slecht beantwoorden vragen tegen over de streamer.

Wat is het verschil tussen de Sonos Port en Amp?

De Sonos AMP heeft een versterker ingebouwd, de Port niet. De Sonos Port sluit je aan op een externe versterker net zoals je een CD speler zou aansluiten. De Sonos AMP kan direct worden verbonden met passieve luidsprekers.

Werkt de Sonos Port met de S1 app?

Ja, de Sonos Port werkt met de S1 app, maar ook met de S2 app. Maak je al gebruik van apparatuur dat met de S2 app compatibel is? Kies er dan voor om alle Sonos apparatuur in de S2 app te installeren. Lees in mijn eerdere artikel over de verschillen tussen de S1 en S2 app welke keuze verstandiger is in jouw situatie.

Conclusie

De Sonos Port is een uitstekende streamer en doet meer dan het belooft. De app is makkelijk te bedienen en installatie is zo gebeurt. In de app wordt er stap voor stap verteld wat je moet doen, ook vóór het aansluiten. Het is jammer dat hij relatief duur is, maar dat is Sonos eigen. Als je al Sonos in huis hebt, is de Sonos Port een logische keuze en een goede uitbreiding. Bij deze mijn ervaringen en review van de Sonos Port.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *