Sonos One vs Sonos Move

Sonos One vs Sonos Move – Een Huis Vol Muziek – Draadloze Speakers


Muziek door het hele huis is tegenwoordig geen uitdaging meer. Je loopt van boven naar beneden en elke kamer is voorzien van jouw favoriete afspeellijst. Met het Sonos multiroom systeem kan het. Sonos ondersteunt tot 35 speakers op één netwerk!

De basisspeakers van Sonos zijn enorm krachtig en kunnen kleine tot middelgrote kamers vullen met geluid. De kleinste Sonos One en draagbare Sonos Move zijn de meest populaire speakers van het Amerikaanse merk. Maar wat kun je verwachten van deze twee?

Sonos One vs Sonos Move Specs & Kleuren

Specs One vs Move

De Sonos One is te verkrijgen in twee kleuren, zwart & wit. Ook kun je nog kiezen om een model zonder microfoon te kiezen. Dit is de Sonos One SL (SpeechLess) en heeft dus geen Google Assistant functie, stembediening is niet mogelijk.

De Move is een draagbare variant door haar ingebouwde accu. Ook deze is verkrijgbaar in zwart (Shadow Black) of wit (Lunar White). De Move heeft geen variant zonder microfoon. Wel kun je microfoon uitzetten door bovenop de microfoon te drukken.


Gewicht & Afmetingen

Sonos One vs Sonos Move afmetingen

Heb jij één klein plekje in gedachten waar een speaker kan staan? Dan is het handig te weten hoe groot de Sonos One & Sonos Move precies zijn. Niet te vergeten: De Sonos Move weegt 3 KG. De Sonos One slechts 1.9 KG.


Sonos waterdicht en vochtbestendig

Waterbestendig Move en One Sonos

Beide speakers hebben een gradatie van waterdichtheid. Er zit wel verschil in de twee. Elektronica kan over het algemeen niet tegen water, maar met een goede waterdichte behuizing is veel te bereiken.

Is de Sonos Move waterdicht?

De Sonos Move heeft een IP kwalificatie namelijk IP56. De 5 betekend dat de Move is voorzien van een volledig afgesloten behuizing en zo goed tegen stof kan. De hoogste gradatie hierin is 6. Hij scoort dus 5 uit 6.

De 6 betekent dat de speaker waterdicht is indien bespoten met water (of bijv. regen). Tot 100 liter per minuut kan de Move prima weerstaan. Je kunt hem echter niet onderdompelen in water. De hoogste gradatie hierin is 9, hij scoort dus een 6 uit 9 op gebied van waterdichtheid.

Is de Sonos One waterdicht?

De Sonos One is niet waterdicht, maar wel vochtbestendig. Deze slimme speaker krijgt ook geen IP rating. Wel is hij uitstekend te gebruiken in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Ook kan hij tegen spetters maar is hij nooit beoordeeld als spatwaterdicht.


Welke kan er harder?

De Sonos One is een stuk kleiner, dus klinkt kleiner. Klinkt logisch, toch? Of is de Sonos Move gewoon een Sonos One met een geïntegreerde accu in een ander jasje? Als we goed kijken naar de interne speakers zie je dat zowel de Sonos One als de Sonos Move hetzelfde aantal luidsprekers hebben.

De twee speakers zijn voorzien van een middenwoofer unit en een tweeter unit aangestuurd door twee klasse D versterkers. Echter zijn dit volledig verschillende speakers.

In de specificaties lijken ze dus exact gelijk, maar de Sonos Move is wel degelijk een stuk krachtiger dan de Sonos One. Ook omdat de Move gemaakt is voor buitengebruik komt dit van pas.

In geluidskwaliteit wint de Sonos Move het op elk vlak, maar dat mag ook wel, hij is bijna twee keer zo duur. Toch produceert de kleinere One een enorm geluid voor zijn prijs en grootte.


Sonos Stereopaar maken

Eén speaker is misschien wat weinig, we zijn immers gewend aan een stereo ervaring. Een box links en recht, zo zijn de opnames ook verwerkt: in stereo! Als er ruimte is is dus het verstandig om een tweede speaker aan te schaffen. Zowel de Sonos One als de Sonos Move kunnen als stereopaar worden ingesteld. Stel de beide speakers apart in als linker- en rechterkanaal voor een volledige stereo ervaring. 

De Sonos One Duo Pack is al volop verkrijgbaar. Je besteld er dus gelijk twee! De Duo Pack is verkrijgbaar op www.coolblue.nl, hiermee bespaar een paar tientjes als je de twee speakers in één keer besteld.

Ook met de Sonos One SL Duo pack bespaar je een percentage op de aanschaf als je er twee tegelijk koopt. Bekijk ze op www.coolblue.nl.

De Sonos Move is nog niet in een Duo Pack of aanbieding voor twee te verkrijgen. De beste aanbieding voor de Sonos Move op dit moment is op bol.com:


Op een standaard, aan de muur of vrijstaand

Beide Sonos speakers kunnen gewoon worden neergezet als ze uit de doos komen. Echter komt het soms beter uit om ze te bevestigen aan de muur of te plaatsen op een standaard. Hier de meest gebruikelijke oplossingen om het meeste te halen uit de plaatsing van jouw slimme Sonos speaker.

Sonos One Standaard

Sonos One standaard Vogels

Een standaard voor de Sonos One of One SL, handig als jouw bank in het midden van een grote kamer staat en je de Sonos One als surround speaker wilt gebruiken. Deze vloerstandaard is te gebruiken voor de One, One SL & voor de oudere Play:1. De kabel wordt netjes door het statief geleidt waardoor je geen los bungelende kabels ziet.

Sonos One Beugel

Sonos One muurbeugel

Hang je de One liever op? Dan kun je kiezen voor de wandhouder en hem stevig bevestigen aan de muur. Je kunt de speaker hiermee hoog ophangen en tot een hoek van 30 graden naar beneden richten voor optimaal geluid. Verkrijgbaar in zwart of wit.

Deze muurbeugel kan tot 70 graden van links naar rechts bewegen om een betere luisterervaring te creëren. Een Sonos One wandhouder is een strakke oplossing voor jouw draadloze speaker!

Sonos One Tafelstandaard

Sonos One Tafelstandaard

Met een tafelstandaard voor de One voorkom je beschadigingen aan het meubel en de speaker. Ook kun je d.m.v. deze standaard de speaker kantelen waarmee je de speaker naar je oor kunt richten. Dit zorgt voor een optimale geluidsbeleving. In het zwart of wit verkrijgbaar voor een kleine prijs.

Sonos Move Muurbeugel

Sonos Move muurbeugel

De Sonos Move wil je mee kunnen nemen, daar is hij voor gemaakt. Door hem vast te maken aan de muur kom je dus niet heel ver. Gelukkig is er met deze muurbeugel nagedacht. Het is niet per se een beugel, maar meer een haak waar hij op hangt. Zo kun je hem ophangen, en snel meenemen.

Let wel op, opladen gaat niet met deze muurbeugel. Hij moet dus worden opgeladen voordat je hem ophangt aan de haak. De beugel wordt geleverd inclusief schroeven en pluggen. Montage is erg simpel.

Sonos Move Standaard

Vloerstandaard Move

Op zoek naar een vloerstandaard voor de Move? Dit stabiele vloerstatief is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals aluminium en staal in een glans zwarte uitvoering.

Bovenop de standaard kun je de Sonos Move én de oplader kwijt. Hierdoor kan hij dus gewoon opladen op de vloerstandaard en kun je hem snel meenemen. De speaker zit vast d.m.v. een haak aan de achterzijde van de Move.


Sonos speaker meenemen naar een vriend

Wil je een speaker meenemen naar een vriend, omdat ze daar nog geen speakers hebben staan? Dat kan met beide speakers. Echter is de Sonos Move een stuk geschikter dan de One.

Sonos One meenemen

Wil je de Sonos One meenemen en ergens anders gebruiken? Houd er dan rekening mee dat Sonos werkt via het netwerk. Dit betekent dat je in een andere woning met een ander netwerk verbinding moet maken, en de speaker ook.

Je zult de Sonos One moeten resetten en opnieuw moeten instellen op een ander netwerk. Let wel op dat je ook jouw inloggegevens voor streamingsdiensten opnieuw moet instellen als je een fabrieksreset doet.

Als je de speaker hebt gereset kun je hem als nieuw instellen op een ander WiFi netwerk. Zo kun je na een paar minuutjes gewoon jouw Sonos One gebruiken op een andere plek.

Sonos Move meenemen

De Sonos Move is de enige portable speaker van Sonos en heeft één groot voordeel als je hem meeneemt namelijk; de Bluetooth functie. Omdat deze box voorzien is van de bluetooth modus zul je hem niet hoeven resetten om te gebruiken.

Verbind bluetooth tussen de smartphone en de speaker en al het geluid wordt overgenomen van jouw telefoon. Let wel op: Met een bluetooth verbinding kun je de Sonos app niet gebruiken.

Wil je wel gebruik maken van de voordelen uit de Sonos App? Dan zul je de speaker moeten verbinding met het netwerk door een harde reset uit te voeren zoals bij de Sonos One.


Verbinden met de televisie

Kun je een Sonos speaker koppelen aan de tv? Sommige wel, sommige niet. Een Sonos Five heeft bijv. een lijnsignaal ingang. Hierop zou je een koptelefoon uitgang kunnen verbinden. De Sonos Move heeft een bluetooth functie, tv’s met een bluetooth uit signaal kunnen dus verbinden met de speaker.

Sonos One Aansluiten op tv

Kun je een Sonos One aansluiten op de tv? Nee, de Sonos One heeft geen audio ingang of bluetooth mogelijkheid om te koppelen. Wel kun je een Sonos One gebruiken als surround speaker i.c.m. een Sonos Soundbar. Dit is de enige manier dat je een Sonos One kan koppelen aan een tv.

Sonos Move Aansluiten op tv

De Sonos Move kun je koppelen aan de tv door gebruik te maken van de bluetooth functie. Controleer of je televisie een bluetooth verbinding heeft en verbind direct met de bluetooth van de Sonos Move. Op deze manier kun je de speaker draadloos koppelen met de tv.

Ben je niet zeker of jouw tv een bluetooth verbinding kan maken met de Sonos Move? Volg dan de stappen in: Boxen aansluiten op de tv.


Sonos speakers als stereo of surround opstelling

Sonos One als surround speaker

De Sonos One kan worden gebruikt als surround speaker i.c.m. een Sonos Soundbar. Bij de eerste installatie krijg je de optie of hij als vrijstaande speaker, stereo speaker of surround speaker moet gaan dienen.

Een surround speaker dient alleen voor effecten. Je zult geen volwaardige stemmen van het tv geluid naast je oren krijgen. Een surround speaker laat alleen de surround effecten horen. Voor een filmliefhebber een waardige upgrade!

Sonos Move als surround speaker

Helaas is het (nog) niet mogelijk om de Sonos Move als surround luidspreker in te stellen. Ze kunnen dus niet communiceren met een Sonos Soundbar en kunnen nog geen surround signalen decoderen.

Een Sonos stereo opstelling maken

Beide speakers kunnen als stereo speaker werken. Het is echter wel zo dat je twee van hetzelfde type nodig hebt. Je kunt dus geen Sonos Move als linkerkanaal instellen en een Sonos One als rechter kanaal.

Ook is het niet mogelijk om een Sonos One en Sonos Play:1 als stereo paar te koppelen. Twee exact dezelfde speakers zijn vereist om een stereopaar te maken.

Wil je precies weten hoe je een stereopaar instelt? Lees dan op www.sonos.nl.

One

Move

Waterbestendig

Alleen vochtige ruimtes

Ja, IP56

Bluetooth

Nee

Ja

Accu

Nee

Ja, tot 11 uur

Google Voice Assistant

One: Ja, One SL: Nee

Ja

Als surround speaker

Ja

Nee

Als stereo speaker

Ja

Ja

Advies verkoopprijs

€ 229,-

€ 399,-


Hoe krijg ik dezelfde muziek door het hele huis?

Je kunt dus geen stereopaar maken van twee verschillen modellen luidsprekers. Wel kun je alle speakers met elkaar groeperen. Elke speaker functioneert dan als volledige stereo speaker en geven dus zowel linker als rechter kanaal hoorbaar weer.

Je kunt met gemak tientallen boxen van Sonos aan elkaar koppelen. Met één druk op de knop kun je een Sonos One en een Sonos Move aan elkaar koppelen. De groep kun je eindeloos uitbreiden met meerdere apparaten.


De Google Voice Assistant

De Sonos One & de Sonos Move hebben de Google Voice Assistant geïntegreerd. Hiermee kun je opdrachten geven aan jouw Sonos syteem zonder een telefoon te pakken of een knop in te drukken. Na een drukke dag kom je thuis en roep je: “Hey Google, speel Skyradio”, en de radio gaat aan op de hele groep waar de speaker op is ingesteld.

Heb je een Spotify account ingelogd? Dan kun je deze instellen als standaard muziek service. Vraag je aan Google om een nummer van Gregory Porter af te spelen, dan doet hij dit via Spotify.

Maak je gebruik van slimme lampen in huis? Laat de Sonos Box het regelen. Geef een commando aan de Google Voice assistant zoals: “Hey Google, doe de lampen aan”, en jouw huis wordt verlicht.

Op zoek naar de dichtstbijzijnde supermarkt? Vraag het! Wil je weten wat er in het nieuws is, geen probleem. Ook sportuitslagen, jouw agenda van vandaag inzien en nog veel meer is beschikbaar via de Google Assistant op Sonos.


Veelgestelde vragen

Sonos Move laadt niet op, wat nu? Als de speaker geen oranje lampje geeft als hij in de lader wordt gezet. Is het mogelijk dat hij niet oplaad. Als dit het geval is en je hebt nog wat stroom, probeer een fabrieksreset. Werkt dit niet? Dan is de speaker helaas defect.

Kun je de bass aanpassen? Ja, via de equalizer kun je de bass, loudness, balans & treble aanpassen. Deze vind je in de Sonos app onder instellingen, systeem (kies de juiste kamer), EQ.

Kun je een Sonos Move uitzetten? Om batterij te besparen onderweg kun je de Sonos Move uitzetten door de aan/uit knop aan de achterzijde zo’n 5 tot 10 seconden ingedrukt te houden.

Heeft de Sonos One een accu? Nee, de One of One SL is niet portable en heeft altijd een directe aansluiting op 230V nodig via de meegeleverde stroomkabel.

Bestaat er een Sonos Move Powerbank? Je kunt de Sonos Move oplader d.m.v. een Powerbank i.c.m. een USB-C kabel. De Move heeft wel nog wat batterijcapaciteit nodig om deze functie te activeren. Oplader vanuit 0% batterijcapaciteit lukt dus niet.

De volgende powerbank en laadkabel  kun je gebruiken om een Sonos Move op te laden via de USB-C ingang:

Xiaomi Powerbank t.b.v. Sonos Move

Samsung Snellader USB-C t.b.v. Sonos Move

Heeft een Sonos One Bluetooth? Op een Sonos One (SL) speaker zit geen bluetooth. Ook heeft de One geen ingang waar je een bluetooth adapter op kunt aansluiten. Voor bluetooth is dus geen plaats bij de One.

Netwerk speakers, kunnen ze vastlopen. Als we het hebben over elektronica kan alles gebruiken. Een Sonos speaker kan vastlopen waardoor je geen verbinding meer hebt via de smartphone. Een Sonos speaker resetten is in 9 van de 10 gevallen de oplossing.


Welke wordt het?

Voor de meest veelzijdige speaker zul je bij met de Move de juiste keuze maken. Door de accu en bluetooth verbinding ben je een stuk flexibeler met deze speaker. Echter ligt de prijs ook een stuk hoger maar hij is het geld waard! Toch heeft de One ook een hoop wat de Move ook kan, maar dan in een kleiner pakketje voor een betere prijs.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *