Sonos Soundbar: Arc

De Sonos Arc, Beam & Playbar – wat zijn de verschillen?


Een Sonos soundbar verbeterd je luisterervaring drastisch. Als je gewend bent te luisteren naar het geluid van de tv speakers is dit een superieure uitbreiding, voor welk model Sonos bar je ook kiest. Er zijn wel een aantal grote verschillen die genoemd moeten worden als je net begint met oriënteren naar een soundbar. Alle verschillen tussen de Sonos Arc, Beam & Playbar komen hier aan bod.

Het Sonos multiroom systeem

Sonos is van origine een Amerikaans bedrijf wat is begonnen met het produceren van een “streaming” apparaat. Dit kastje kon worden aangesloten op een stereo installatie met conventionele speakers. Dit kleine apparaatje (vergelijkbaar met de Sonos Port van nu) was zo populair dat Sonos al snel kon uitbreiden met meerdere apparaten. Ze hebben ervoor gezorgd dat elk wifi apparaat kan communiceren met een ander. Zo ontstaat er een multiroom systeem, waarvan de bediening inmiddels via de smartphone gaat.

Als je één apparaat van Sonos in huis hebt, merk je er niet zoveel van, maar je kunt een Sonos Soundbar combineren met bijv. een kleine wifi speaker in de keuken. Hierdoor kun je muziek aanzetten in de keuken en eventueel koppelen aan de bar, zodat muziek synchroon wordt afgespeeld verdeeld over de twee kamers. Je kunt met Sonos luidsprekers elke kamer in huis vullen (tot maximaal 35 Sonos apparaten per netwerk).

De Sonos ARC, Beam & Playbar – wat zijn de verschillen?

De Sonos ARC, Playbar en Beam zijn erg verschillend van elkaar, het is belangrijk dat je de verschillen kent zodat je de juiste keuze kunt maken in jouw situatie. Onderstaand de voor- en nadelen per Sonos bar.

De Sonos Arc

Sonos Arc onder een Samsung tv

De meest complete soundbar van Sonos op dit moment is de Sonos ARC. Sinds juli 2020 verkrijgbaar maar nog steeds niet om aan te slepen! De Sonos ARC is een hoogwaardige bar met een enorm krachtige geluidskwaliteit. Eén van de beste ruimtevullende soundbars van dit moment. Voor een grote woonkamer is deze bar aan te raden (> 25 m2). De ARC ondersteund Dolby Atmos en zorgt voor de mooiste ervaring wanneer je naar een film kijkt. Speakers die omhoog gericht staan laten het plafond geluid weerkaatsen zodat het van boven lijkt te komen. Ook is er tijdens het tv kijken een versterkte spraakfunctie te vinden voor de soundbar, zo kun je het journaal een stuk beter verstaan en focust de bar zich op spraak.

Met de Google Assistant kun je met deze Sonos bar muziek of radio aanzetten met je stem. Geef commando’s en leer persoonlijke commando’s in om bij thuiskomst de slimme lampen aan te zetten, gecombineerd met geluid op twee Sonos speakers. Ook kun je vragen wat er vandaag in jouw agenda staat, of wat het weer wordt.

De Sonos ARC soundbar is uit te breiden met twee surround speakers en een subwoofer om de totale cinema beleving te creëren. De bar is leverbaar in zwart of wit en kan neergezet of opgehangen worden aan de muurbevestiging.

Geluidstechnisch de beste Sonos Soundbar
Dolby Atmos ondersteuning
Spraakfunctie
Google Voice Assistant
Surround uitbreiding mogelijk
HDMI ARC aansluiting
Een prijzige uitbreiding
Soms moeilijk leverbaar door de grote vraag

De beste Sonos ARC aanbieding? Kijk op bol.com

De Sonos Beam

Samsung tv i.c.m. Sonos Beam

Een subtiele Sonos soundbar luistert naar de naam: Sonos Beam. Het is de kleine broer van de Sonos Arc. Met de Google Assistant geïntegreerd ervaar je net zoveel gemak. Geluidstechnisch is hij simpelweg een stuk kleiner. Maar eerlijk gezegd, voor het geld, heb je geen andere soundbar die beter klinkt of meer kan. De Sonos Beam is extreem goed voor zijn prijs. Ook de Beam kan worden gekoppeld aan surround speakers en een subwoofer voor een surround ervaring.

De Sonos Beam soundbar is verkrijgbaar in het zwart of wit en kan worden bevestigd aan de muur (d.m.v. deze muurbeugel) of neergezet. Een HDMI ARC of optische verbinding zorgt voor de overdracht van televisie audio. Ook ondersteunt de Beam een versterkte spraakfunctie voor het verbeteren van spraak geoptimaliseerde uitzendingen.

Beste prijs kwaliteit verhouding
Spraakfunctie
Google Voice Assistant
Surround uitbreiding mogelijk
HDMI ARC aansluiting (ook optische mogelijk)
Geen Dolby Atmos
Minder geluid door de compacte uitvoering
Als hij aan de muur bevestigd wordt, steekt hij ver uit.

De beste Sonos Beam aanbieding? Kijk op bol.com

 

Sonos Beam beide kleuren

De Sonos Playbar

De Sonos Playbar is geluidstechnisch een stuk interessanter dan de Sonos Beam, maar de Sonos Arc is weer een stuk beter. Wel is de Playbar beter geprijsd. Deze Sonos bar is de eerste soundbar van Sonos al een tijdje verkrijgbaar (vanaf 2013), hij beschikt hierom nog niet over ARC. De Playbar moet verbonden worden d.m.v. een optische kabel. Hierna kun je de afstandsbediening van de tv in leren zodat de volumeregeling ook werkt.

Een surround opstelling is mogelijk door twee achter speakers toe te voegen en eventueel de subwoofer. De soundbar kan worden neergelegd of, als je hem een kwartslag draait, opgehangen worden. Ook de Sonos Playbar ondersteunt spraakversterking, maar hij is slechts in één kleur verkrijgbaar, geen alternatieven mogelijk.

Spraakfunctie
Surround uitbreiding mogelijk
Optisch audio verbinding
Geen HDMI ARC
Dolby Atmos niet ondersteund
Geen Google Assistant Nederland

De beste Sonos Beam aanbieding? Kijk op bol.com

Sonos Soundbars

Google Assistant op een Sonos Soundbar

Google Voice Assistant op een Sonos Soundbar

Er zijn twee soundbars van Sonos die Google Assistant Nederland ondersteunen: de Arc & Beam. Een spraakassistent maakt het leven een stuk gemakkelijker. Wil je een stuk muziek horen? Dan hoef je niet je smartphone te pakken, maar geef je een commando: “Hey Google, speel …”. Hetzelfde verhaal als je snel het geluid uit wilt zetten op één of meerdere speakers. Een aantal commando’s waar de Sonos Google Assistant naar luistert:

 • Volume omhoog / Volume omlaag (Hey Google, volume omhoog 20%)
 • Pauzeren en spelen (Hey Google, pauzeer de muziek)
 • De tv aan of uitzetten (alleen met de soundbars) Hey Google, zet de tv aan.
 • Een nummer overslaan of de vorige afspelen (Hey Google, sla dit nummer over)
 • Vragen welk nummer er nu speelt (Hey Google, wat hoor ik nu?)

De Sonos Google Assistant herkent wanneer jij of iemand anders iets vraagt. Je kunt ook je agenda opvragen aan de Google Assistant, maar alleen wanneer hij jouw stem herkent.

Sonos surround set

Sonos Surroundset

Alle Sonos soundbars ondersteunen de mogelijkheid om uit te breiden met surround speakers. Je kunt eenvoudig twee achterspeakers toevoegen in de app. Dit kan bijvoorbeeld de Sonos One zijn, de kleinste speaker van Sonos t.b.v. slaapkamer, keuken of als surround speaker. Ook een Sonos Five kan worden gebruikt als surround speakers voor de ultieme surround ervaring. Om extra dynamiek toe te voegen kun je de Sonos surround set compleet maken met een subwoofer, de Sonos Sub. (Zwart of Wit)

Ophangen of neerzetten van de Sonos bar

De Sonos Arc

De Sonos Arc presteert optimaal wanneer hij wordt opgehangen, het Dolby Atmos geluid kan makkelijker weggestuurd worden. Toch valt er ook wat te zeggen voor de plaatsing op een tv meubel, aangezien deze als klankkast functioneert en meer lage tonen kan weergeven. Bekijk hier de muurbeugel van de Sonos Arc.

De Sonos Beam

De Sonos Beam is compact en extra makkelijk te plaatsen op een tv meubel omdat hij niet zo hoog is. Tegenwoordig zien we veel tv’s die voetjes links en rechts hebben, ertussen in kan de Sonos Beam liggen. Uiteraard kan de Beam ook opgehangen worden d.m.v. deze muurbeugel.

De Sonos Playbar

De Playbar is vrij laag, maar niet zo laag als een Beam, toch kan hij vaak onder een tv worden geplaatst zonder dat hij in beeld ligt. De beste luidsprekers zitten echter in de zijde die omhoog ligt als hij neer wordt gelegd. Deze Sonos soundbar komt dus meer tot zijn recht als hij wordt opgehangen d.m.v. de Sonos Playbar muurbeugel.

De Sonos app: wat kun je ermee?

Sonos Logo

Als je voor het eerst begint met een Sonos systeem is de eerste stap het downloaden van de Sonos app. Kies de app in de store met het bovenstaande logo, dit is de nieuwste app van Sonos. Bij de eerste installatie wordt je stap voor stap door het process geleidt. Je kunt bijna geen fouten maken bij het installeren van jouw eerste Sonos soundbar. Het begint met: Steek de stekker in het stopcontact, tot de exacte kleuren die het lampje moet geven op elk moment. Voor beginners dus geen enkel probleem.

Ondersteuning streamingsdiensten

De Sonos app ondersteund een enorm scala aan streaming diensten zoals:

 • Spotify
 • Tidal
 • Deezer
 • Apple Music
 • Amazon Music
 • Google Play Music
 • Primephonic
 • Soundcloud
 • Youtube Music
 • TuneIN radio

Voor de meest actuele lijst van de verschillende diensten zie: www.sonos.com.

Groeperen van kamers

Sonos is groot geworden door het multiroom concept. Het Sonos multiroom systeem werkt vlekkeloos zolang je beschikt over een fatsoenlijke netwerk verbinding. Zowel draadloos als bedraag moet er genoeg snelheid te verkrijgen zijn. Stel je voor dat je in de toekomst 15 speakers tegelijk radio wilt laten afspelen. Voor het Sonos multiroom systeem is het geen probleem, maar elke speaker moet wel zijn eigen stream op kunnen halen.

Als je radio luistert behoud je continu verbinding met de server van de radiodienst. Er moet genoeg bandbreedte beschikbaar zijn om dit aan te kunnen. Jouw Sonos Soundbar kun je groeperen met een speaker in de gang of keuken, zodat ze tegelijk hetzelfde afspelen via het Sonos multiroom netwerk.

Sonos bar vs stereo installatie

Welke soundbar moet je kiezen als hij het op moet nemen tegen jouw huidige stereo installatie? Het is een hele opgave voor een soundbar om hoge standaards aan te kunnen. De Sonos Arc heeft de beste geluidkwaliteit en kan het dus opnemen tegen een stereo installatie. Maar is een stereo installatie van hetzelfde geld misschien beter?

Eerlijk gezegd kan de Sonos Arc het uitstekend opnemen tegen een stereo installatie van hetzelfde geld. Echter kan een stereo installatie een beter stereo beeld geven, wat de Sonos Arc minder goed kan.

Een Sonos bar is simpelweg een voordelige upgrade voor zowel TV als muziek, daarbij heb je dus de mogelijkheid om uit te breiden met meerdere speakers door het huis. Vind dat maar eens onder de € 1000,- met twee losse speakers, een versterker en een streamer.

Twijfel je over de audio kwaliteit van een Sonos soundbar? Ga dan langs de dichtstbijzijnde speciaalzaak om rustig te kunnen vergelijken. Kijk hiervoor naar de Sonos Store Locator.

Veelgestelde vragen over Sonos

Sonos soundbar draadloos of bedraad aansluiten?

Een bedraadde verbinding heeft altijd de voorkeur, maar het weinig kwaad om hem draadloos te installeren als het modem of router dichtbij de bar staat zodat er een stabiele draadloze verbinding mogelijk is.

Sonos TruePlay op android, kan dat?

Sonos Trueplay

Je kunt je jouw Sonos apparatuur tunen d.m.v. Sonos TruePlay. De TruePlay functie meet de ruimte en objecten (zoals meubels) die hij in de kamer tegenkomt. Na het meten weet de speaker precies waar “obstakels” zijn en stuurt hij het geluid optimaal uit zodat deze geen probleem meer vormen. TruePlay werkt niet op Android en kan alleen met een iPhone of iPad uitgevoerd worden.

Hoe kun je een Sonos Soundbar updaten?

Heeft je Sonos een update niet meegekregen en wil je hem handmatig updaten? Dat kan door te navigeren naar instellingen, systeem en systeem updates. Hier kun je zoeken naar de nieuwste update voor Sonos. Is je apparaat volledig bijgewerkt met de actuele software, dan krijg je dat te zien.

Wat is de goede Sonos app voor mijn soundbar?

Met twee verschillende Sonos apps die naast elkaar draaien is het soms een raadsel voor nieuwe gebruikers om de juiste app te vinden.

Beide Sonos apps

De Sonos app & de Sonos S1 app kunnen gebruikt worden voor de Sonos Beam, Sonos Playbar, Sonos Playbase. Heb je al Sonos geïnstalleerd op de oude app? Gebruik dan de S1 app. Is dit jouw eerste Sonos apparaat? Kies dan voor de nieuwe app.

Geschikt voor Sonos app

Alleen de nieuwste Sonos Soundbar is niet geschikt voor de Sonos S1 app. Ben je van plan de Sonos Arc aan te schaffen, dan is de nieuwste app vereist.

Is een Sonos Soundbar wireless?

Ligt eraan hoe je het bekijkt, ik vind van niet. Ja, de verbinding van jouw smartphone naar de soundbar is draadloos. Maar de soundbar moet gewoon met de stekker in het stopcontact. Ook moet je de verbinding maken met jouw tv. De enige goede manier om dit te doen (zonder vertraging) is bekabeld, je zult de HDMI ARC verbinding moeten gebruiken. Tot op zekere hoogte is het dus een draadloos systeem.

Heeft een Sonos soundbar bluetooth?

 • Beam: Geen bluetooth
 • Arc: Geen bluetooth
 • Playbar: Geen bluetooth
 • Playbase: Geen bluetooth

Het korte antwoord is dus nee. Sonos heeft maar één speaker in haar assortiment wat bluetooth ondersteund, de Sonos Move. De Sonos Move is ontworpen om mee te nemen. Buiten kun je geen gebruik maken van een wifi netwerk dus is bluetooth de enige optie. Een Sonos soundbar heeft dus geen bluetooth.

Op welke tv kan ik een Sonos bar aansluiten?

Door de universele aansluitmogelijkheden kan een Sonos soundbar gemakkelijk op elke actuele tv aangesloten worden. Een aantal voorbeelden van tv’s die Sonos volledig ondersteunen vind je in mijn eerder geschreven artikelen:

Conclusie

Het vinden van de juiste Sonos bar is geheel afhankelijk van jouw wensen. Kies je voor een slanke soundbar die je het minste ziet, dan is de Beam een uitstekende keuze. Als je toch voor grootst geluid gaat is de Arc een stuk interessanter, zeker voor filmliefhebber met Dolby Atmos geïntegreerd. De gulden middenweg is de Sonos Playbar zijn, die wel in specificaties wat verouderd is.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *