Samsung tv aan de muur

Boxen Aansluiten op de Tv Zonder Versterker – 6 Alternatieven


In het huidige “draadloze tijdperk” zijn er vele manieren om speakers aan te sluiten op een tv zonder een versterker. Vroeger had je altijd een grote versterker nodig, nu zit hij vaak ingebouwd in draadloze boxen. Ook omdat we de tv steeds vaker ophangen, wil men vaak geen enorm scala aan elektronica zichtbaar hebben onder het scherm.

Bluetooth speakers

In een bluetooth speaker zit altijd een versterker ingebouwd, je hebt dus geen losse versterker nodig om hem van stroom te voorzien. Bluetooth speakers zijn er in heel veel vormen en maten. Je hebt wel een vrij recente tv nodig. Televisie’s van 5 jaar of ouder hebben vaak nog geen bluetooth geïntegreerd waardoor je een bluetooth speaker niet kunt koppelen aan de tv.

Controleer of de televisie bluetooth heeft door naar de Audio instellingen te gaan. Kijk hier of je van “TV-speakers” Bluetooth kunt maken, als hier een lijst met bluetooth apparaten verschijnt, is je tv voorzien van bluetooth.

Bluetooth speaker voor TV – Top 3

Een korte top 3 van bluetooth speakers die je kunt koppelen aan de tv. Deze drie boxen kunnen allemaal ook worden gebruikt om geluid van de smartphone of tablet over te nemen. Multi-functioneel dus!

JBL Charge 4 van € 149,-

JBL Charge 4 zwart

JBL is groot geworden met bluetooth speakers, oordopjes en koptelefoons. Het is dus ook niet gek dat JBL deze lijst heeft gehaald. De JBL Charge 4 is met één druk op de knop te koppelen aan de tv en geeft een helder en vol geluid. Heb je geen stopcontact in de buurt van de tv? Dan kun je de Charge 4 opladen en hem tot 20 uur achtereenvolgend laten spelen.

Meenemen naar buiten is ook geen probleem, let wel op: bluetooth gaat vaak tot maximaal 10 meter. Na 10 meter bij de tv vandaan te zijn zul je merken dat hij gaat stotteren. Buitenshuis kun je dus ook naar de tv luisteren en is de speaker zelfs waterdicht!

Houd je niet van zwarte speakers? De Charge 4 box is verkrijgbaar in 11 kleuren!

Plus- en minpunten

Tot 20 uur zonder stopcontact spelen
Waterdicht als hij niet alleen voor de tv gebruikt wordt
Goede heldere geluidskwaliteit
Sommige eigenaars vinden hem erg “basserig”

Bose SoundLink Revolve van € 199,-

Bose Soundlink Revolve

Op zoek naar een ander design? De Bose Soundlink Revolve bleutooth speaker is een vrijstaande speaker die je gemakkelijker naar jouw tv kan plaatsen door de verticale houding. Met de Soundlink Revolve kun je gebruik maken van de Google Assistant of Siri als hij gekoppeld is aan jouw smartphone, maar niet als hij gekoppeld is aan de tv.

Hij gaat tot 12 uur mee als je er geen stroomkabel in steekt en kan tegen een stootje door de interne zachte materialen.

Plus- en minpunten

Waterdicht
Hoge en midden tonen zijn erg helder, spraak is goed te verstaan
Lage tonen vallen tegen
 Tot 20 uur zonder stopcontact spelen

Marshall Acton II van € 199,-

Marshall speaker tv

Een retro oplossing van een actuele audio fabrikant is deze Marshall Acton II. Het merk Marshall maakt al sinds jaar en dag audio apparatuur zoals bluetooth speakers, gitaarversterkers en meerdere speakervarianten.

De Marshall Acton 2 is een bluetooth speaker die gemakkelijk kan worden gekoppeld met de tv. Deze speaker heeft een erg grote versterker en prima luidsprekers, hiervoor heeft hij wel altijd een verbinding met het stroomnet nodig. Dus altijd de stekker in het stopcontact, geen accu! Hij klinkt wel gelijk een stuk beter.

Je kunt de bass en treble instellen door fysieke knoppen op de bluetooth box. Zo kun je de optimale geluidskwaliteit op een “analoge” manier aanpassen. Geen gedoe met een app!

Plus- en minpunten

Superieure geluidskwaliteit
Geluid makkelijk te tunen met knopjes
Hoge en midden tonen zijn erg helder, spraak is goed te verstaan
Lage tonen gaan erg diep, maar kunnen worden bijgesteld
Altijd een stekker nodig

Meer inspiratie nodig voor draadloze bluetooth speakers? Eerder schreef ik een artikel genaamd:  Top 7 beste Sony bluetooth speakers.

Gebruik de koptelefoon uitgang op de tv

Zijn kabels geen probleem?

Via de hoofdtelefoon uitgang op de tv kun je ook luidsprekers aansluiten. Zo kun je een verbinding leggen naar één of twee speakers (je hebt voor 2 speakers een splitter nodig) door een kabel te leggen.

Je zult moeten vaststellen wat voor ingang mogelijkheid jouw speakers hebben. Ervan uitgaande dat jouw speakers actief zijn (met ingebouwde versterker), zul je van de 3.5mm jack hoofdtelefoon uitgang bij een RCA tulp aansluiting moeten eindigen. Dat kan met behulp deze splitter:

Koptelefoon uitgang draadloos maken

Ook kun je de koptelefoon uitgang draadloos maken door er een bluetooth zender op aan te sluiten. Zo kun je een bluetooth speaker verbinding als je tv geen interne bluetooth functie heeft.

Digitale audio uitgang op de tv

Bekabelde verbinding

Heeft jouw tv geen hoofdtelefoon uitgang? Dan zal er ongetwijfeld een digitale optische (toslink) audio uitgang opzitten. Die ziet er zo uit:

Toslink audio

Als je speakers op je tv wilt aansluiten via deze verbinding, heb je in ieder geval actieve luidsprekers nodig. Oftewel; boxen met een ingebouwde versterker. Passieve speakers kun je niet aansluiten via deze verbinding, omdat je het volume dan niet kunt regelen.

Op jouw actieve speakers vind je een analoge ingang óf een digitale ingang. De digitale ingang betekend dat er een directe optische kabel van de tv naar de speaker gelegd kan worden. Is een een analoge (RCA of Tulp) kabel? Dan zullen deze moeten omvormer met een digitaal naar analoog converter.

Draadloze verbinding

Als je de optische audio uitgang wilt gebruiken naar een draadloze bluetooth speaker heb je een bluetooth zender nodig. Deze transmitter sluit je aan met een optische kabel waarna er een bluetooth signaal wordt uitgezonden. Die kun je koppelen met een bluetooth speaker. Een bluetooth transmitter voor een optische aansluiting ziet er zo uit:

Actieve speakers draadloos maken

Stel nou dat jouw televisie bluetooth ondersteund, maar de speakers niet. Dan kun je er nog voor kiezen om actieve speakers draadloos te maken via een bluetooth verbinding. Hiervoor heeft Logitech een handig kastje waar je een RCA verbinding maakt van de bluetooth ontvanger naar de speakers. Zo worden jouw boxen draadloos verbonden met de tv zonder gebruik te maken van een versterker.

Hierna druk je op de knop om een bluetooth verbinding te maken. Bekijk in de instellingen van de tv de lijst met bluetooth apparaten om verbinding te maken en het geluid volgt! Let wel op, als je twee speakers wilt verbinden zul je 1 Tulp verbinding naar de linker speaker moeten maken en 1 Tulp verbinding naar de rechter speaker. Dit gedeelte is dus wel bekabeld. Alleen het geluid van de tv, naar het Logitech bluetooth kastje niet.

Passieve speakers draadloos maken

Teufel Rearstation

Als je gebruik maakt van conventionele passieve luidsprekers kun je deze draadloos maken met behulp van de Teufel Rearstation. Door een bluetooth verbinding te maken tussen de passieve speaker & de Teufel Hub hoeft er geen kabel meer te liggen van versterker naar speaker.

Soundbar

Een populair alternatief om geluid van de tv te verbeteren zonder versterker is de soundbar. Hoe platter de tv, hoe minder het geluid. Er is steeds minder ruimte in een televisie om een fatsoenlijke versterker en speakers in te bouwen. Een soundbar is een strakke en subtiele oplossing.

Soundbars zijn met de jaren steeds krachtiger geworden en komen steeds dichterbij een hoogwaardige geluidsinstallatie. De top 3 soundbars die het dichts bij een volwaardige installatie komen zijn:

Sonos Arc € 899,-

Sonos Arc Soundbar

De Sonos Arc is één van de weinig soundbars die Dolby Atmos ondersteunen onder de € 1000,-. Voor €899,- heb je een volwaardig geluidsysteem in huis met geïntegreerd streamen, internet radio aan buurt én een multiroom optie (uitbereiden tot 35 Sonos speakers). Bekijk de Sonos Arc Soundbar Met Dolby Atmos.

Overweeg je een soundbar? Lees dan ook ons artikel genaamd: “Hoe plaats je een soundbar? Ophangen of niet?

BlueSound Pulse Soundbar 2i HDMI €999,-

BlueSound Pulse Soundbar 2i HDMI

De BlueSound Pulse Soundbar is voorzien van alle gemakkelijk met streaming aan boord, internet radio geïntegreerd én hi-res audio ondersteuning. Ook kun je met de BlueSound soundbar een surround opstelling realiseren met bijv. de Pulse Flex 2i speakers.

Je kunt ook je draadloze koptelefoon aansluiten om even in stilte te kunnen luisteren! Bekijk de BlueSound Pulse 2i HDMI.

Harman Kardon Citation Bar € 799,-

Harman Kardon Citation Bar

Ook de Harman Kardon Citation Soundbar kan streamen, ondersteund Google Assistant Nederland & heeft de mogelijkheid om bluetooth te verbinden zodat een kabel niet meer nodig is! Bekijk de Harman Kardon Citation Bar.

Conclusie

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Met één van deze zes opties moet je uit de voeten kunnen om speakers op jouw tv aan te sluiten zonder gebruik te maken van een versterker. Met al deze oplossingen kan het niet missen dat je inmiddels weet wat je moet doen!

Wil je “oude” boxen aansluiten zonder versterker op je tv, maak ze draadloos! Liever een nieuwe bluetooth speaker verbinden met de tv? Controleer dan of je tv bluetooth ondersteund!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *