Sonos speakers die in de badkamer kunnen

Kan Sonos in de badkamer? Deze 3 wel!

Een Sonos soundbar in de woonkamer, kleine Sonos speakers in elke kamer en de Sonos Roam om mee naar buiten te nemen. Maar hoe zit dat met de badkamer? Kan een Sonos speaker zomaar de badkamer in? Het is toch een vochtige plek!

De Sonos Roam, Move en One zijn geschikt om te plaatsen in de badkamer. De Sonos Roam (IP67) mag zelfs mee onder de douche. De Move (IP56) is spatwaterbestendig en de One is vochtbestendig. Beide kunnen in een goed geventileerde badkamer spelen. 

Andere speakers zoals de Sonos Five (of oudere Play:5/Play:3) zijn niet spatwaterbestendig en kunnen niet tegen condens, vocht of water. Ook de Ikea Symfonisk Sonos speakers zijn niet vochtbestendig en kunnen niet worden gebruikt in de badkamer.

De Sonos One in de badkamer

De Sonos One in de badkamer

De Sonos One (en zijn voorganger de Play:1) zijn beide vochtbestendig en kunnen in de badkamer geplaatst worden. Ze hebben geen IP rating en zijn dus niet officieel gekwalificeerd met een waterbestendigheidsniveau. Maar ze kunnen erg goed tegen een vochtige ruimte of bijv. de keuken. Een spatje water is geen probleem.

Sonos Move in de badkamer gebruiken

De Sonos Move heeft een IP56 kwalificatie. De 5 staat voor bescherming tegen waterstralen, de 6 geeft aan dat er geen stofafzetting aan de binnenkant plaats kan vinden. De speaker is dus goed dicht en kan tegen een regenbui. De Move kan dus in de badkamer geplaatst worden zonder zorgen.

De Roam kan zelfs onder de douche!

Kan de Sonos roam in de badkamer

De Sonos Roam heeft een IP67 kwalificatie. De 6 staat voor stofvrij, er kan geen stof in ontstaan of binnendringen in de speaker. De 7 geeft aan dat de Roam tot 30 minuten maximaal 1 meter onder water kan. Je kunt dus douchen met de Sonos Roam, en hij mag per ongeluk in het water vallen zonder permanente schade.

Elke speaker heeft stroom nodig

Houd er rekening mee dat elke Sonos speaker stroom nodig heeft om te spelen. Je zult de Sonos One bijv. direct op een stopcontact aan moeten sluiten als je hem meeneemt naar de badkamer.

De Sonos Move moet opgeladen zijn, of je neemt het laadstation mee naar de badkamer. Deze moet dan ook in de buurt staan van een stopcontact.

De Sonos Roam kun je opladen voor je een douche neemt zodat je hem draadloos kan laten spelen in de badkamer, ook kan hij spelen terwijl hij wordt opgeladen, hiervoor zal je de USB-C kabel met blokje in de badkamer aan moeten sluiten.

Welke Sonos speaker kan niet in de badkamer?

Sonos speakers die in de badkamer kunnen

Het is niet verstandig om de volgende speaker te gebruiken in de badkamer:

  • Play:3
  • Play:5
  • Play:5 (Gen 2)
  • Five
  • Ikea Symfonisk Tafellamp
  • Ikea Symfonisk Boekenplank
  • Soundbars
  • Streamers zoals AMP, Port, Connect, Connect:AMP, Zoneplayers

Je kunt deze apparaten gebruiken in de badkamer, maar ze hebben geen enkele vorm van vochtdichtheid. Sommige hebben audio ingangen of stroompunten. Als deze openingen vochtig worden, kunnen ze onbruikbaar worden of kan er sluiting ontstaan.

Als de badkamer groot genoeg en goed geventileerd is, en er geen vocht komt op de plek waar de speaker komt te staan, is het mogelijk om één van de bovenstaande producten in de badkamer te gebruiken. Simpelweg; mits ze niet vochtig of nat worden.

Gemak in de douche met Google Assistant

De Roam, Move en One (niet de One SL) zijn voorzien van de Google Assistant. Deze spraak assistent is extra handig als je onder de douche staat. Door commando’s te geven met je stem is het niet nodig om met je natte handen de knoppen te bedienen of je telefoon te pakken.

Elke wissel van afspeellijst, artiest of radiozender gaan gebeuren door de Google Assistant aan te spreken. In enkele gevallen kan de GA niet verstaan wat je zegt door het kletterende water. Ook de afstand tot de speaker kan een rol spelen in de verstaanbaarheid voor de spraak assistent.

Gelijk radio in de badkamer

Je hoeft niet meer op zoek naar een special doucheradio of waterdichte bluetooth speaker. Voor in de douche kun je de Sonos Roam, Move of One goed gebruiken als radio.

Hoe goed geventileerd is de badkamer?

Wanneer je een andere Sonos speaker wilt gebruiken in de badkamer zoals de Play:3, Play:5 of Five houd je de vochtgradatie in de gaten.

Met een hygrometer kun je de vochtigheid meten in de badkamer, een gemiddelde woonkamer heeft een luchtvochtigheid van 45% – 55%. Meet de vochtigheidsgraad op de plek waar de speaker komt. Zolang deze onder de 60% blijft, is het veilig om een apparaat te plaatsen.

Gaat de hygrometer boven de 60%? Dan is het niet verstandig om een andere Sonos speaker (zonder vochtdichtheid) te plaatsen op die plek.

Sonos speakers ophangen in de badkamer

Je kunt er voor kiezen om eens Sonos speaker permanent op te hangen in de badkamer aan een muurbeugel.

One muurbeugel

Voor de Sonos One, One SL of Play:1 zijn er meerdere muurbeugels verkrijgbaar zoals deze betaalbare variant:

Roam muurbeugel

De Sonos Roam heeft geen originele muurbeugel, wel zijn merken zoals Cavus met een oplossing gekomen met deze muurbeugel (ook voor de badkamer).

Move muurbeugel

Voor de Sonos Move is er geen permanente muurbeugel beschikbaar omdat het oplaadstation niet te bevestigen is. Wel is er een haak beschikbaar (vochtbestendig) waar je de Move gemakkelijk aan kan hangen.

De speaker moet wel opgeladen zijn. Het voordeel is dan wel dat je geen stopcontact in de buurt hoeft te hebben.

Veel gestelde vragen

Is de Sonos Move waterproof? 

De Sonos Move is niet waterproof, hij kan niet ondergedompeld worden onder water. Met een IP56 kwalificatie is duidelijk dat hij tegen waterstralen kan en er geen stofafzetting aan de binnenkant mogelijk is. Ik zou hem niet volledig onder de douche zetten, in de badkamer is prima.

Is Sonos waterdicht?

De Sonos Roam is waterdicht, de Sonos Move kan tegen waterstralen en de Sonos One en Play:1 zijn vochtbestendig. Andere apparatuur van Sonos kan niet tegen vocht of water. Een klein deel van het Sonos assortiment kan dus tegen water.

Kun je de Sonos Roam nat opladen?

Zorg ervoor dat de Sonos Roam compleet droog is voor je hem weer oplaad. Zowel de bekabelde (USB-C) oplader als de draadloze oplader werken niet goed als de Roam nat is en kunnen zelfs een storing veroorzaken.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *