Philips draadloze koptelefoon

In 5 stappen een draadloze koptelefoon voor de tv vinden


Er zijn goede redenen om de keuze te maken voor een uitbreiding naar een draadloze koptelefoon voor de tv, maar dit is een gecompliceerde markt. Zo zijn er draadloze koptelefoons die functioneren op bluetooth én draadloze koptelefoons die gebruik maken van RF (RadioFrequency). Elk van deze heeft zijn eigen voor- en nadelen, welke koptelefoon is de juiste? Volg dit stappenplan om een beter idee te krijgen waar een draadloze koptelefoon voor de tv aan moet voldoen.

Ik schreef eerder een artikel speciaal voor koptelefoons voor de tv voor slechthorende!

Stap 1. Wensen van een draadloze koptelefoon voor de tv?

Draadloze koptelefoon voor tv gebruik

Bepaal eerst wat het doel is van de draadloze koptelefoon. Kijk je altijd in alleen tv, dan is een bluetooth koptelefoon een goede optie maar wil je graag dat er andere mensen gewoon via het tv geluid door kunnen kijken, dan is een RF draadloze koptelefoon de enige juiste keuze.

Let op, de tv moet een digitale audio uitgang hebben om geluid uit de koptelefoon én de tv speaker tegelijk te kunnen gebruiken. Dit gaat dus om een optische of coaxiale audio uitgang.  Bij het gebruik van een bluetooth koptelefoon wordt de rest van het geluid namelijk altijd uitgeschakeld.

Draadloze koptelefoon voor de smartphone

Wil je de draadloze koptelefoon ook gebruiken voor onderweg? Dan kun je eigenlijk maar één keuze maken, de bluetooth koptelefoon. Een RF hoofdtelefoon maakt namelijk altijd gebruik van een oplaadstation, dit is wat onhandig om mee te nemen en moet continu op 230V worden aangesloten. Een RF koptelefoon is dus niet draagbaar.

Draadloze koptelefoon voor audio installatie

Wil je ook muziek luisteren met een draadloze koptelefoon via een audio installatie? Controleer dan de mogelijkheden van de versterker. Zit er bluetooth-uit op de versterker, dan kun je een bluetooth koptelefoon overwegen.

Is er geen bluetooth uit functie op de versterker, dan blijft de RF draadloze koptelefoon over. Heeft de audio installatie een koptelefoon uitgang (zowel 3.5mm jack of 6.3mm jack is prima), dan is een RF variant mogelijk!

Stap 2. Controleer de aansluitingen op de tv

Om een draadloze koptelefoon op de tv aan te kunnen sluiten moet de aansluiting corresponderen. Ben je inmiddels al overtuigd van een bluetooth koptelefoon, ga dan na of er een bluetooth mogelijkheid op jouw tv zit. Vanaf 2015 is dit mogelijk op sommige tv’s, maar lang niet allemaal.

Jack plug
Een hoofdtelefoon aansluiting die past in de koptelefoonuitgang op de tv.

Bluetooth koptelefoon aansluiten op de tv

  • Open het menu
  • Ga naar instellingen
  • Kies de geluidsinstelling (of audioinstellingen)
  • Kijk of er Bluetooth bij staat

Staat hier de optie bluetooth bij? Dan is jouw tv geschikt voor een audio uit verbinding met een draadloze bluetooth koptelefoon. Is hier geen bluetooth te bekennen en zie je bijvoorbeeld alleen maar TV-speaker (en audio installatie) staan? Dan kan er geen bluetooth verbinding tot stand worden gebracht direct via de televisie. Je kunt dus kiezen voor een draadloze RF koptelefoon.

Wil je toch perse een bluetooth koptelefoon aansluiten op een tv zonder de bluetooth functie in het menu? Er bestaan bluetooth zenders die op een audio uitgang of hoofdtelefoonuitgang kunnen worden aangesloten. Zo kun je toch een bluetooth verbinding in stand brengen. Let wel op, deze verbinding is niet altijd stabiel en kan ook vertraging genereren wat uiterst vervelend is tijdens gedeeltes met spraak.

RF draadloze koptelefoon aansluiten op de tv

Het aansluiten van een draadloze RF koptelefoon gaat altijd samen met het plaatsen van het “station”. Bij een RF koptelefoon heb je te maken met een oplaadstation, dit is tevens de zender voor de draadloze radiofrequentie naar de hoofdtelefoon.

Deze twee hebben continu verbinding met elkaar vanaf het moment dat je de koptelefoon oppakt voor het oplaadstation. Er is een bekabelde verbinding tussen het oplaadstation en de televisie, hierom is het dus verstandig het oplaadstation dichtbij de tv te plaatsen.

Kijk vóór het aanschaffen van een RF koptelefoon naar de audio uitgangen op de tv. Heb je een vrij oud toestel, denk aan 10 – 15 jaar oud? Dan is deze waarschijnlijk alleen voorzien van een koptelefoon uitgang (analoog).

Let bij het oriënteren dan ook op een 3.5mm jack aansluiting op het oplaadstation. Er zijn namelijk 3 varianten draadloze RF koptelefoons: alleen digitale aansluitingen, alleen analoge aansluitingen en een combinatie van beiden. Heeft de tv een optische (toslink) digitale audio uitgang? Let dan bij de aanschaf op een oplaadstation met deze aansluiting.

Optische kabel
Een optische kabel waarmee je een RF koptelefoon kunt aansluiten (indien beschikbaar op het laadstation). Hiermee kun je tv geluid tegelijk afspelen met het geluid via de koptelefoon.

Let op bij een draadloze RF koptelefoon!

Indien je geen digitale audio uitgang hebt op de televisie, dan is er geen mogelijkheid om geluid tegelijk uit de tv én de koptelefoon te krijgen. Hiervoor is een dus een optische (toslink) uitgang vereist.

Stap 3. Hoever wil ik bij de tv vandaan kunnen zijn en het geluid nog horen?

Ga na of je door het hele huis wilt lopen met de koptelefoon op, of dat je enkel op de bank het geluid over de koptelefoon wilt krijgen. Een bluetooth koptelefoon gaat meestal tot maximaal 10 meter zonder interferentie en muren.

Een RF koptelefoon met oplaadstation kan tot wel 100 meter radius behalen door gebruik te maken van een radio frequentie. Vaak red je het dus wel om met een draadloze RF koptelefoon het hele huis (incl. 3 verdiepingen) te kunnen lopen met een goede verbinding!

Met een bluetooth koptelefoon zal je bij de eerste deur al storingen ervaren.

Stap 4. Ruisonderdrukking van omgevingsgeluiden

Nu is er nog een extra functie die doorslaggevend kan zijn in de zoektocht naar een draadloze koptelefoon voor de tv namelijk de ruisonderdrukking (oftwel: Noise Cancelling). Vind je het belangrijk dat er geen buitengeluiden doordringen door het geluid van de tv, dan is Noise Cancelling een waardevolle toevoeging.

Wat is Noise Cancelling?

Noise cancelling is een manier om storende factoren uit te omgeving te dempen. Door middel van microfoons wordt omgevingsgeluid opgevangen, waarna er met een tegengeluid wordt gewerkt om deze omgevingsgeluiden te verwerken. Dit anti-geluid is niet hoorbaar voor het menselijk oor.

Noise Cancelling uitgelegd
Door gebruik van anti-geluid worden omgevingsgeluiden gedempt.

Gaat Noise Cancelling ten koste van de geluidskwaliteit?

Er is geen studie voor en er zijn geen bewijzen voor maar ik spreek uit mijn ervaring. Ik gok dat ik zo’n 80 verschillende Noise Cancelling koptelefoons op heb gehad in mijn jaren werkzaam in de consumenten elektronica.

Wat mij betreft is het antwoord op deze vraag zeker: Ja. Alle koptelefoons die geen Noise Cancelling hebben in vergelijking met een hoofdtelefoon die wél Noise cancelling (van dezelfde prijsklasse) heeft presteert degene zonder altijd beter als we naar de muzikaliteit kijken.

Dit geld dan wel alleen in een stille ruimte, in een drukke tram of tijdens een reis in het vliegtuig heeft Noise cancelling natuurlijk meer waarde dan het kleine beetje extra geluidskwaliteit. Een Noise cancelling koptelefoon heeft dus wel degelijk meerwaarde in de juiste situatie.

Is er verschil in kwaliteit van een Noise Cancelling koptelefoon?

Zeker weten, er is een enorm verschil te vinden in de wereld van Noise cancelling. Is een Noise Cancelling koptelefoon precies wat je wilt hebben en speelt dit een grote rol? Ga dan op zoek naar een winkel die de dergelijke hoofdtelefoons verkoopt om ze uit te proberen.

Een noise cancelling koptelefoon van € 80,- zal nooit hetzelfde niveau behalen als een Noise Cancelling koptelefoon van € 399,-.

Stap 5. De koptelefoon uitzoeken

Ben je eruit of de draadloze koptelefoon voor jouw tv een bluetooth of RF variant moet zijn, en weet je ook of het een Noise Cancelling koptelefoon moet zijn? Dan kun je de laatste stap nemen tot de aanschaf van de hoofdtelefoon die past bij jouw tv.

Top 3 draadloze bluetooth koptelefoons voor tv

De Sony WH-1000XM3 koptelefoon – Bluetooth, Noise Cancelling voor € 249,-

Sony wh1000xm3

De Sony WH1000XM3 is een koptelefoon die is beoordeeld als één van de beste in zijn klasse. Hij is voorzien van Noise cancelling, heeft een makkelijke NFC koppelingsfunctie en functioneerd als over-ear koptelefoon. Heel opvallend is dat deze koptelefoon tot 30 uur mee kan, daarnaast kan hij extreem snel opladen. Een laadsessie van 10 minuten met de Quick Charger zorgt voor 5 uur luisterplezier!

Het bedienen van deze draadloze koptelefoon voor tv gaat snel door het touchpad op de zijkant van de oorschelp. Deze hoofdtelefoon werkt ook met stem assistenten zoals Google Voice Assistant & Amazon Alexa.

Accuduur tot 30 uur
Snel opladen met de Quick Charger
Noise cancelling
Incl. reisetui
Prijzig, maar waar voor je geld

Bekijk de beste aanbieding voor deze draadloze koptelefoon voor tv op bol.com:

 

Sennheiser HD450BT koptelefoon – Noise Cancelling, Bluetooth voor € 149,-

Draadloze koptelefoon: Sennheiser HD450BT

Sennheiser is een merk wat zich al jaren enkel focust op koptelefoons. De Sennheiser HD450BT NC is een goedkopere variant bluetooth hoofdtelefoon met dezelfde specificaties. Deze hoofdtelefoon is ook voorzien van bluetooth en noise cancelling en hij kan ook via de NFC verbinding communiceren. De accu gaat tot 30 uur mee bij normaal gebruik. Siri & Google Assistant voice assistenten zijn geïntegreerd.

Accuduur tot 30 uur
Noise cancelling
Scherp geprijst!
Geen opbergetui
Fysieke knoppen voor bediening

Bekijk de beste aanbieding voor deze draadloze bluetooth koptelefoon voor tv op bol.com:

 

JBL Club 950NC koptelefoon – Bluetooth, Noise cancelling € 239,-

JBL CLUB 950NC

De JBL Club 950 NC is bij uitstek de draadloze koptelefoon die het langste mee gaat. De accu kan tot wel 55 uur aan muziek maken in één oplaadcyclus, tevens wordt hij ondersteund door Noise Cancelling. Een leuke extra is dat de Noise Cancelling ook erg goed werkt tijdens het voeren van een telefoongesprek.

Deze JBL draadloze koptelefoon wordt geleverd inclusief reisetui en werkt ook met Google Voice Assistant & Amazon Alexa.

Accuduur tot 55 uur
Incl. Reisetui
Geluid wordt door sommige omschreven als: “erg veel bass”.
Geen snellaadfunctie
Geen NFC koppel mogelijkheid

Bekijk de beste aanbieding voor deze draadloze koptelefoon op bol.com:

 

Is een bluetooth koptelefoon toch niet helemaal wat je zoekt? Een Bluetooth tv kan ook gekoppeld worden aan bluetooth speakers. Eerder schreef ik al over de Top 7 Sony Bluetooth speakers.

Top 3 draadloze RF koptelefoons voor tv

Sennheiser RS 127 draadloze koptelefoon voor de tv € 139,-

Draadloze RF koptelefoon Sennheiser RS127

De Sennheiser RS127 is een doorontwikkeling van de draadloze koptelefoons die Sennheiser al jaren maakt t.b.v. televisie kijken. Deze hoofdtelefoon is geoptimaliseerd voor tv kijken en focust zich met name op heldere spraak. Het is een over-ear koptelefoon die dus weinig extra “poespas” heeft, maar doet waar hij goed in is. Tv geluid zonder vertraging doorgeven. Ook muzikaal gezien presteert hij boven de norm en is dit een koptelefoon die degelijkheid uitstraalt.

Incl. oplaadbare batterijen
Tot 100 meter afstand draadloos luisteren
Comfortabele over-ear hoofdtelefoon
Geen Noise Cancelling
Alleen analoge aansluiting (3.5 mm jack kabel meegeleverd, 6.3 mm adapter ook)

Bekijk de beste aanbieding voor deze draadloze RF koptelefoon op bol.com:

 

Sony MDR-RF895RK draadloze RF koptelefoon € 119,-

Sony MDR-RF895RK

De Sony MDR RF895RK draadloze koptelefoon heeft een accu capaciteit van maximaal 20 uur, wat ruim voldoende is aangezien je hem na gebruik weer terugzet op het laadstation. Ook deze Sony draadloze koptelefoon heeft een bereik van maximaal 100 meter afstand, waardoor je het hele huis door kan lopen zonder iets te missen (van het geluid dan).

Incl. oplaadbare batterijen
Spraakmodus functie
Tot 100 meter afstand draadloos luisteren
Accuduur tot 20 uur
Geen Noise Cancelling
Alleen analoge aansluitinge (3.5 mm jack kabel meegeleverd)

Bekijk de beste prijs voor deze draadloze RF koptelefoon op bol.com:

 

Philips SHD8850 draadloze RF koptelefoon € 109,99

Philips SHD8850

De Philips SHD8850 is een slimme draadloze koptelefoon voor de televisie, deze hoeft niet te hangen aan een oplaadstation maar staat in een mooi afgewerkt “bakje”. De accu gaat tot 20 uur mee en hij heeft een bereik van 30 meter, waarschijnlijk staat jouw bank niet zover, toch?

Incl. oplaadbare batterijen
Accuduur tot 20 uur
Incl. optische (toslink) kabel & 3.5mm jack kabel
Geen Noise cancelling
Bereik “slechts” 30 meter

De voordeligste prijs op dit moment is te vinden op bol.com:

 

 

 

 

 

1 reactie op “In 5 stappen een draadloze koptelefoon voor de tv vinden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *