Draadloos tv kijken met KPN - De KPN Smart tv app

Draadloos tv kijken met KPN – De KPN Smart tv app

In dit draadloze tijdperk zijn we met z’n allen op zoek naar oplossingen voor al die kabels die naar de tv of stereo lopen. Voor audio is het al langer mogelijk om draadloze speakers te plaatsen, maar televisie blijft een uitdaging. KPN heeft al sinds 2017 een oplossing om de gewone live tv te kunnen kijken zonder een kabel te gebruiken.

Kun je tv kijken via WiFi? Met een KPN tv en internet abonnement kun je gebruik maken van de KPN smart tv app. De app is te downloaden op Samsung en LG tv’s van 2017 of nieuwer. De app neemt opnames van een bestaande decoder over uit de cloud en Interactieve tv zit geïntegreerd. 

TV kijken zonder kabel

Als je een smart tv hebt van LG of Samsung uit 2017 of nieuwer kun je in de app store de KPN smart tv app downloaden om te te kijken zonder kabels. De enige kabel die je dan nodig hebt is de stroomkabel van de tv. De tv verbind je via WiFi (wel KPN internet vereist) en je kunt Live TV kijken zonder problemen!

Smart tv app

Decoder kastje

Live tv

Ja

Ja

Draadloos tv kijken

Ja

Nee

Extra afstandsbediening

Nee

Ja

7 dagen terugkijken

Ja

Ja

Pauzeren en terugspoelen

Ja

Ja

Opnemen en afspelen

Ja

Ja

Radio

Nee

Ja

Teletekst

Nee

Ja

Extra pakketen

Nee
Ja

WiFi mogelijkheid

Ja
Nee, bekabeld

Op alle tv's aan te sluiten

Nee, Samsung & LG (bouwjaar minimaal 2017)
Ja, indien HDMI ingang beschikbaar

Ondertiteling via 888

Nee
Ja

Als je geen recente tv bezit van bovengenoemde merken heeft KPN nog een andere optie, Digitenne. Digitenne vereist wel een kastje, die een stroomvoorziening nodig heeft. Een HDMI kabel verbind het kastje met de tv. Er is hier echter geen kabel vanuit de muur nodig, je kunt dus alles achter de tv verwerken.

KPN tv zonder kastje

In het verleden had KPN CI+ modules voor Digitenne ontvangst, deze zijn inmiddels uit het assortiment. Om tv te kijken zonder ontvanger is de zijn er twee opties. Via de KPN Smart tv App op een recente smart tv van Samsung of LG, of via een Google Chromecast.

Via Chromecast

Een uitbereiding wat voor iedereen toegankelijk is, is de Google Chromecast. Als jou televisie is voorzien van stroom en er één vrije HDMI aansluiting is kun je een Chromecast aansluiten. Sluit een Google Chromecast aan op de HDMI aansluiten en met de USB stroomvoorziening in een USB ingang van de tv.

Na installatie van de Chromecast kun je de Interactieve TV app (voor iOS of Android) downloaden op jouw smartphone of tablet. Log hier in met jouw abonnementsgegevens en druk op het Chromecast icoon. Let op dat je wel verbonden bent met hetzelfde WiFi netwerk als de Chromecast.

Via de KPN Smart tv App

Wanneer je een smart tv van 2017 of nieuwer bezit van de merken Samsung of LG en een internet én tv abonnement van KPN hebt, kun je in de Samsung Store of LG content store (op de televisie) de KPN Smart tv app downloaden. Log hier in met de abonnementsgegevens (abonneenummer i.c.m. pincode) en geniet van alle Live tv.

Is KPN tv zonder internet mogelijk?

KPN heeft geen mogelijkheid om tv te kijken zonder hun internet abonnement af te nemen. De voornaamste reden hiervoor is omdat de televisie van KPN via het internet loopt.

Een KPN ontvanger werkt ook niet op een internetaansluiting van een andere provider. Om tv te kunnen kijken van KPN heb je ten alle tijden internet van hetzelfde bedrijf nodig. Je kunt in het geval van KPN dus geen televisie kijken zonder internet. Dit kan alleen bij providers die de coax kabel gebruiken voor tv signaal (Ziggo, Caiway etc.).

KPN smart tv app

De mooiste oplossing is een stabiele wifi verbinding i.c.m. met de KPN smart tv app. Zo kun je gewoon, met de afstandsbediening van de tv, Live tv kijken, terugspoelen, pauzeren en tot 7 dagen terugkijken.

Toen de app net uitkwam in 2017 was hij vrij instabiel, inmiddels is het een waardige opvolger van een decoder. Ik heb het bij verschillende klanten al zo mogen installeren en het werkt ontzettend goed!

Gewoon kijken met je huidige abonnement

Je hebt geen extra abonnementsvorm nodig om gebruik te maken van de iTV app op een smart tv. Het enige wat je bij de hand moet hebben is het abonnementsnummer (van 14 cijfers) en de pincode (van 4 cijfers). Je bent dus binnen een minuut ingelogd en kunt aan de slag!

Ook achteraf blijven de kosten gewoon gelijk, je kunt je ontvanger eigenlijk weg doen (dat scheelt weer een afstandsbediening, HDMI kabel en stopcontact, toch?). Houd hem nog even achter de hand om de twee te vergelijken.

Opgenomen programma’s op de ontvanger behoud je in de KPN smart tv app, deze haalt hij gewoon uit de cloud!

Wat heb je nodig voor de KPN smart tv app?

 • Een Samsung of LG tv smart tv (productie 2017 of nieuwer).
 • Een stabiele wifi verbinding (bekabeld mag ook) bij de tv.
 • KPN internet met tv abonnementsvorm. 

Wat werkt er niet via de KPN smart tv app?

Hoewel het dé perfecte oplossing is in vele gevallen, mist de app wel een aantal functies. Functies die je misschien wel of niet gebruikt. Maar houd hier rekening mee. De KPN smart tv app ondersteund geen:

 • Teletekst
 • Radiostations
 • Geen apps zoals op een ontvanger (maar die zitten uiteraard op de smart tv zelf)
 • Regionale zenders, extra pakketen zoals erotiek, Duitsland pakket etc.
 • In sommige gevallen wordt geclaimd dat de beeldkwaliteit minder is (ik gok dat dit afhankelijk is van de stabiliteit van het netwerk en dat de app comprimeert waar nodig om de verbinding in stand te houden)

Kpn smart tv app vs Kpn ontvanger kastje

Ter vergelijking zijn dit de voor- en nadelen van de app versus een decoder van KPN:

KPN smart tv app vs kpn decoder

Hoe kun je de KPN smart tv app installeren?

Ga eerst na of je een stabiele wifi verbinding hebt (doe eventueel een speedtest met jouw smartphone op de wifi) op de plek van de tv. Je hebt ook een internet én tv abonnement nodig van KPN en je hebt de beschikking over het abonnementsnummer en pincode.

Smart tv app installeren op een Samsung tv

In het geval van een Samsung smart tv met het Tizen smart platform:

 1. Open het menu (meestal een huisje op de afstandsbediening)
 2. Navigeer naar Apps (4 puntjes)
 3. Zoek op KPN
 4. Download de KPN smart tv app en open hem
 5. Vul je abonnementsgegevens en de pincode in
 6. Je kunt nu beginnen met tv kijken!

Smart tv app installeren op een LG tv

In het geval van een LG smart tv met het WebOS smart platform:

 1. Open het menu via de LG afstandsbediening of Magic remote
 2. Navigeer naar “LG Content Store”
 3. Zoek naar KPN
 4. Download de KPN smart tv app en open hem
 5. Vul je abonnementsgegevens en pincode in
 6. Je kunt nu beginnen met Live tv kijken

 

 

1 reactie op “Draadloos tv kijken met KPN – De KPN Smart tv app”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *