Review LG OLED55CX6LA

LG OLED 55 inch tv – De LG OLED55CX6LA van 2020-2021


Het is één van de voordeligere OLED tv’s in 2020 – 2021. De OLED55XC6 LG Oled televisie. Ik heb hem als één van de eerste mogen aanschouwen en uitproberen. Uiteraard hebben we hem gelijk naast zijn concurrenten gezet en hebben we een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet. Nu zijn we even verder en hebben we een goede mening kunnen vormen. Op het eerste oog lijkt de CX serie niet veel af te wijken van het model uit vorig jaar (De C9), maar LG heeft wel degelijk meerdere minuscule aanpassingen gedaan om de televisie op een hoger niveau te brengen.

Wat is een OLED tv?

LG OLED55CX6LA OLED tv

De basis van dit toestel is een OLED scherm. Een techniek die gebruik maakt van organische pixels (net als plasma vroeger). De pixels kunnen zichzelf verlichten wat zorgt voor extreme nauwkeurigheid in helderheid en lichtopbrengst. De OLED techniek in een tv kan als enige de ultieme zwartwaarde behalen, dit komt omdat de enkele pixels volledig uit kunnen gaan. Een 4K OLED tv kan dus elk van zijn 8.294.400 pixels individueel doven, hierdoor krijg je (denk aan ondertiteling) geen vervaagd licht dat overstraald naar andere pixels. Deze LG 55 inch OLED tv kan dus een stuk meer dan de gemiddelde en hi-end LED (of QLED) tv’s.

Voordelen van een OLED tv ten opzichte van een LED tv

De volgende punten definiëren de exacte verschillen tussen een LED en OLED tv

 • Pixels kunnen individueel doven (minder helderheid vereist)
 • Natuurlijker beeld door de organische pixels
 • Geen backlight nodig dus een OLED kan veel dunner worden geproduceert
 • Kijkhoek van OLED tot 90 graden zonder vervaging (LED +/- 50 graden)
 • Geen motion blur door een hogere framerate

Lees meer over de nieuwere LG OLED55C16LA!

Welk formaat OLED tv

Dit exacte model (de OLED55CX6LA) is een LG 55 inch tv, maar er zijn meerdere formaten verkrijgbaar van deze OLED tv. De CX6 lijn van LG heeft 4 formaten. Een 48 inch OLED tv, 55 inch OLED tv, 65 inch OLED tv & een 77 inch OLED variant. Ze worden als volgt genoemd (Let op de laatste letters als je een Nederlands model met garantie overweegt aan te schaffen):

 • OLED48CX6LA
 • OLED55CX6LA
 • OLED65CX6LA
 • OLED77CX6LA

Een 48 inch oled tv is pas sinds 2020 beschikbaar, de LG OLED48CX6 is ook de eerste 48 inch die daadwerkelijk de tv markt betrad. De maten 55 inch, 65 inch en 77 inch zijn al vanaf 2015 verkrijgbaar sinds de eerste introductie van de LG OLED techniek.

De OLED55CX6LA heeft de volgende afmetingen:

Breedte x Hoogte x Diepte

TV met voet

1228 x 738 x 251

TV zonder voet

1228 x 706 x 46.9

Afmetingen met doos (past hij in de auto?)

1345 x 810 x 207

Gewicht met verpakking

28.6 kilo

Gewicht met voet

23.0 kilo

VESA maat t.b.v. muurbevestiging

300 x 200 mm

Bron: www.lg.com

Design LG OLED55CX6LA

OLED55CX6 LG 55 inch oled tv

Het design van de deze LG 55 inch OLED tv is minimalistisch en past in vrijwel elk huishouden, maar het is ook exact hetzelfde design als een jaar eerder met de C9 lijn. Een OLED tv met metalen afwerking en een erg kleine rand gecombineerd met een metalen (geborstelde) plaat die als voet functioneert. De voet loop door aan de achterkant met een tegengewicht zodat de televisie niet om valt en stevig op zijn ondergrond staat.

Aansluitingen LG OLED55CX6LA

De volgende aansluitingen zijn van toepassing op deze LG 55 inch oled tv:

 • 4x HDMI 2.1 (Incl. eARC)
 • 1x Netwerk aansluiting (LAN)
 • 3x USB
 • 1x Digitale audio uitgang (Optisch, toslink)
 • 1x Koptelefoon audio uitgang (Analoog, 3.5 mm jack)

Draadloze verbindingen

Draadloze verbindingen zijn tegenwoordig natuurlijk onmisbaar. Deze OLED ondersteund o.a. Bluetooth om externe speakers aan te sluiten. Ook kun je op de tv twee extra speakers aansluiten om een surround ervaring te genereren incl. de tv speakers als center en linker + rechter kanaal. Ook de Airplay 2 draadloze verbinding is beschikbaar waardoor gemakkelijk verbinding kunt maken via Apple producten. Uiteraard kan er ook een WiFi verbinding in stand gebracht worden als de netwerk kabel ontbreekt.

Bluetooth en Airplay 2 op de LG OLED55CX6LA

LG Smart tv WebOS

Er is genoeg entertainment te verkrijgen via de LG content store waardoor je nooit uitgekeken raakt. De LG OLED55CX6LA ondersteunt alle huidige functies die je kunt bedenken. Je krijgt bijvoorbeeld toegang tot:

 • Netflix
 • Youtube
 • Videoland
 • Prime Video
 • NPO Start
 • RTL XL
 • Spotify
 • Facebook
 • Nu.nl
 • TVgids
 • Buienradar

Dit zijn de grootste namen van de apps beschikbaar op deze LG oled tv. Uiteraard zijn er via de LG content store nog een hoop extra apps te downloaden, hierbij kun je ook denken aan games & bijv. een open haard!

Magic Remote van LG

LG Magic Remote bluetooth afstandsbediening

De Magic Remote is de naam van de afstandsbediening die wordt geleverd bij deze LG OLED55CX6LA tv. Deze bediening is een bluetooth afstandsbediening waardoor je niet meer hoeft te richten naar de tv om verbinding te maken. Een Netflix sneltoets is een handige extra knop, zo hoef je niet naar het menu en naar de Netflix app te navigeren, druk op de toets en je bent meteen ingelogd!

Je kunt de LG smart tv snel bediening door de muis op het scherm, door de bediening anders te richten verplaats je de muis, ook zit er een scrolwiel geïntegreerd in de bediening zodat je ook webpagina’s gemakkelijker door kan kijken.

Meer weten over de Magic Remote? Ik schreef een uitgebreide beschrijving van de afstandsbediening in mijn bericht: De LG Magic Remote – 7 Geheime functies uitgelegd.

Eindelijk fatsoenlijk gamen

LG CX OLED tv game tv

Door de game functie en een reactiesnelheid van 13ms is dit één van de snelste tv’s op de markt en kun je met weinig “lag” gamen. Ook de ingangsvertraging is minimaal zodat het beeld super snel op jouw scherm verschijnt vanaf de console.

Deze OLED 55 inch tv ondersteund HDR gaming, de nieuwste games ondersteunen ook HGiG (HDR Gaming interest Group). Met HDR worden extra dieptes op het beeld berekend. Eén frame in HDR is opgebouwd uit meerdere beelden met een wisselende helderheid in diepte, waardoor je een groter contrast bereikt.

Een LG CX6 produceert minder blauw licht (dik onder de norm), waardoor je hersenen minder vermoeit raken en je ogen het langer volhouden. Ook kun je beter slapen na het tv kijken als het blauwe licht gefilterd wordt.

Conclusie

De LG OLED55CX6LA is een topper op de tv markt als we kijken naar de concurrentie. Hij is snel, scherp, heeft prachtige natuurlijk kleuren en kan makkelijk worden opgehangen door het universele VESA ophangsysteem. De tv heeft prima geluid van zichzelf met 2x interne 40 watt stereo luidsprekers en de optie om speakers achter je te plaatsen door de bluetooth surround oplossing. Je kunt natuurlijk altijd uitbreiden met een soundbar of audio installatie.

Alle standaards van deze tv zijn hoog, hij is voorzien van alle aansluitingen en de hoogst mogelijke specificaties. Dat gecombineerd met een interessante prijs voor een top model tv is dit een uitstekende keuze.

8 gedachten over “LG OLED 55 inch tv – De LG OLED55CX6LA van 2020-2021”

 1. Bedankt voor de review!
  Maar de tekst zou een pak aangenamer lezen zonder de schrijffouten… Een correcte vervoeging is heus niet zo moeilijk!

 2. Hoe kom je bij een reactietijd van 1 MS terwijl ik overal leest over 13ms? ( Tweakers/ consumentenbond etc.)

  Ook vind ik dat je in de review dingen moet benoemen als belichting. Het scherm weerkaatst enorm veel licht van buitenaf.

  Sowieso lijkt dit een vrij eenzijdige en enkel positieve review terwijl er toch echt wel een paar negatieve punten te noemen zijn.

  1. Hoi Marvin, dank voor je feedback. Het klopt, een eenzijdige review, weinig inspiratie achter dit bericht. Het heeft alleen weinig zin om hem te “finetunen”, over 2 maanden is er weer een nieuw model.

   OLED tv’s zijn uitgerust met een glas laag over het scherm. Elke OLED reflecteert erg. Als hij uitstaat, lijkt het wel een spiegel (tevens stofvanger). Wie weet worden de nieuwe OLED’s uitgerust met een soort “Moth Eye” techniek, waardoor reflectie minder wordt. Vooralsnog weerspiegelen alle OLED tv’s.

   Ik vind niet dat er veel negatieve punten aan dit toestel zijn, behalve dan de reflectie ;). De voet vind ik ook niet zo mooi, maar dat is persoonlijk. Je kunt ook de interne luidsprekers als “minder goede speakers” ervaren, maar dat mag, want het is geen topmodel. Een model lager gaat vaak ten koste van het geluid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *