Heeft een Samsung tv Bluetooth

Heeft een Samsung tv Bluetooth, en wat kun je ermee?


Bluetooth is een snelle verbinding tussen twee apparaten en kan veel functies hebben. Bluetooth wordt met name gebruikt om een draadloze speaker te verbinden. Ook een koptelefoon valt onder deze categorie, een koptelefoon doet hetzelfde als een speaker, maar dan direct in je oren.

Tv’s ondersteunen tegenwoordig bluetooth, maar lang niet allemaal. Heeft bijvoorbeeld een Samsung tv bluetooth? De meeste (actuele) tv’s wel, maar er zit ook nog verschil in een bluetooth zender en een bluetooth ontvanger.

Waarom een tv met Bluetooth overwegen?

Is bluetooth een functie die je gaat gebruiken in de toekomst? Wil je een draadloze koptelefoon gebruiken op de nieuwe Samsung smart tv? Of wil je jouw draadloze speaker erop aansluiten. Dit is de voornaamste reden om voor de koop even te checken of hij bluetooth ondersteunt. Wil je de buren niet storen met jouw late televisie gebruik, dan kan een bluetooth hoofdtelefoon de oplossing zijn.

Ook kunnen sommige bluetooth hoofdtelefoons surround geluid laten horen, waardoor de beleving vele malen beter wordt bij het kijken van een film. Met een bluetooth surround koptelefoon hoor je de effecten om je heen, een vliegtuig vliegt dus echt van achter naar voren.

Bluetooth zenden & Bluetooth ontvangen

Bluetooth verbindingen

Er zit nog een verschil in de bluetooth functie die mogelijk is op een tv. Sommige televisies kunnen bluetooth uitsturen (voor bijvoorbeeld een draadloze koptelefoon), en andere kunnen bluetooth ontvangen. Hierdoor kun je media, zoals foto’s en muziek, door sturen naar de tv. Om dit te doen moet er altijd een bevestiging op de tv worden aangeklikt, je buren kunnen dus niet zomaar verbinden met jouw tv zonder dat jij dit op de tv accepteert.

Bluetooth zenden instellen

Wil je een bluetooth koptelefoon of draadloze speaker koppelen met de Samsung tv? Volg dit stappenplan:

 • 1: Zet de koptelefoon in “paringsmodes”. (Vaak kan dit door een knopje wat langer ingedrukt te houden, raadpleeg de handleiding)
 • 2: Zet de tv aan
 • 3: Open het menu, en ga naar de instellingen
 • 4: Kies voor Geluid (soms “audio”)
 • 5: Selecteer in de lijst waar tv-speakers nu aanstaat, de bluetooth modus.
 • 6: Open de bluetooth lijst op de tv
 • 7: Selecteer jouw bluetooth apparaat
 • 8: Uit de speaker of koptelefoon hoor je een geluidje dat de koppeling is voltooid
 • 9: Het blauwe lampje knippert niet meer en je verbinding is gemaakt.

Bluetooth ontvangen instellen

Wil je met je smartphone een bluetooth verbinding maken met de tv waardoor je media naar de tv kan sturen? (Let op: veel tv’s ondersteunen dit niet) Pak de smartphone, ga naar instellingen en open de bluetooth lijst. Staat je tv hierbij, selecteer die dan. De televisie laat nu zien dat er een verbinding in stand wordt gebracht, dit moet je accepteren met de afstandsbediening van de Samsung tv.

Mijn Samsung tv heeft geen bluetooth ingebouwd, wat nu?

Er zijn een aantal oplossingen om toch een koptelefoon of speaker te kunnen gebruiken als jouw Samsung tv geen bluetooth ondersteunt.

Bluetooth transmitter tv naar koptelefoon gebruiken

Als jouw Samsung tv geen bluetooth ondersteunt kun je opzoek gaan naar een bluetooth transmitter. Deze transmitter kun je verbinden met een audio uitgang op jouw tv. In de tv instellingen kies je jouw gebruikte audio uitgang (bijv. 3.5 mm jack koptelefoon uitgang of de optische digitale audio uitgang). Als je deze hebt gekozen zullen de tv speakers zich uitschakelen.

Koppel nu de bluetooth transmitter met de koptelefoon of bluetooth speaker, raadpleeg hiervoor de handleiding die bij de bluetooth transmitter zit.

Heeft jouw Samsung tv een 3.5 mm jack koptelefoon uitgang, dan is dit een goede bluetooth transmitter:

Heeft jouw Samsung tv een digitale optische audio uitgang, dan is het een iets duurdere uitbreiding:

Bluetooth receivers en transmitters hebben altijd hun eigen manier van koppelen. Raadpleeg altijd de handleiding en lees deze goed door, zonder de handleiding gaat het je simpelweg niet lukken (ik spreek uit ervaring, geloof me).

Een koptelefoon met kabel gebruiken

Een bekabelde koptelefoon heb je van dezelfde niveau’s als draadloze koptelefoons. Heeft jouw tv een koptelefoon uitgang? Dan kun je gewoon de koptelefoon aansluiten op de tv. Vaak is de meegeleverde 3.5mm jack audio kabel iets te kort. Hiervoor kun je een verlenging bestellen voor een paar euro.

RF draadloze koptelefoon gebruiken

Er zijn draadloze koptelefoons die speciaal ontworpen zijn om televisie geluid draadloos over te brengen. Deze werken niet via bluetooth maar via een RF draadloze verbinding. Deze verbinding is tevens tot 100 meter werkzaam en kan goed door muren heen waardoor je dus het hele huis door kunt lopen.

Ik schreef eerder een artikel over de voor- en nadelen van Bluetooth & RF koptelefoons in: het verschil tussen RF en Bluetooth hoofdtelefoons voor televisie.

Een RF koptelefoon werkt wel altijd met een oplaadstation, de koptelefoon laad hier op en het station moet bekabeld worden aangesloten aan de tv. Het station moet dus in de buurt van de televisie staan, of er moet een hele lange kabel tussen worden gemaakt. Je kunt dit laadstation gewoon aansluiten op een digitale of analoge manier.

Kun je bluetooth in een Samsung tv uitzetten?

Een veel gestelde vraag: “Kun je bluetooth uitzetten in een tv”. In sommige tv’s zit dus een bluetooth receiver, waarmee je media zoals een filmpje, foto of een stuk muziek kunt afspelen via de tv. Dit stuur je vanaf jouw smartphone naar de televisie (en dus niet andersom). Als jouw tv dit ondersteunt staat de de bluetooth functie continu aan, en is dus open om bluetooth te ontvangen op elk moment dat de tv geactiveerd is. Helaas is er geen optie om de bluetooth uit te zetten in een Samsung smart tv.

Iemand probeert verbinding te maken met de tv

Boze buurman
Lijkt dit op jouw buurman die verbinding probeert te maken?

Wanneer jouw tv de bluetooth receiver heeft zendt hij dus continu bluetooth uit, waardoor je snel contact kunt maken vanaf je telefoon met de tv. De buurman (indien dichtbij genoeg) zou dit ook kunnen doen. Iedereen die dichtbij genoeg is kan dus verbinding maken, let wel; je moet de verbinding via de tv accepteren, dus een daadwerkelijke verbinding zal er niet zijn, tenzij je dit toestaat. De volgende problemen kun je ervaren:

 • Een buur wil graag verbinding maken met zijn/haar eigen televisie (heeft niet door dat het jouw tv is)
 • Een buur weet dondergoed dat het jouw tv is, maar die staat te hard (enige oplossing is een gesprek).
 • Er is een apparaat in de buurt wat continu automatische bluetooth verbinding uitstraalt (vaak Chinese makelaardij).

Heeft mijn Samsung tv bluetooth? Controleren of het erop zit

Een bluetooth speaker of koptelefoon koppelen

Start de tv op, open het menu en ga naar de instellingen. Vind hier een kopje geluid (soms audio) en vind de lijst waar de tv-speakers aangevinkt staan. Als er in dezelfde lijst bluetooth staat, kun je een bluetooth speaker of koptelefoon koppelen.

Verbinding maken met de smartphone

Open in je smartphone de instellingen en ga naar de draadloze verbindingen. Hier vind je de bluetooth optie. Zet de bluetooth aan en kijk in de lijst of jouw tv erbij staat (let op, de tv moet wel aan staan). Als jouw televisie hierbij staat kun je verbinding maken. De tv vraagt nu of je de verbinding herkent en wilt accepteren. Accepteer deze, en jouw apparaat is gekoppeld aan de tv.

Bluetooth op Samsung tv werkt niet

Als het koppelen van bluetooth niet werkt kan dat de volgende oorzaak hebben:

 • Een apparaat staat in vliegtuigmodus (hiermee wordt bluetooth uitgeschakeld)
 • Het apparaat is al eens gekoppeld en hiermee in de war (ontkoppel & koppel opnieuw)
 • Bluetooth zender of ontvanger zit vast (haal beide apparaten uit het stroom of herstart deze)
 • Je klikt het verkeerde apparaat aan! (in een grote lijst kun je gemakkelijk fouten maken)
 • Eén van de twee bluetooth-apparaten heeft niet de laatste software (controleer, update & probeer opnieuw)

Werken deze opties niet? Dan kun je nog proberen een fabrieksreset te geven aan de televisie en eventueel het tweede bluetooth-apparaat. Als dit ook niet werkt zal één van de twee apparaten defect zijn.

Bekijk alle actuele Samsung smart tv’s met een bluetooth verbinding.

Alle Samsung tv’s met bluetooth

14 gedachten over “Heeft een Samsung tv Bluetooth, en wat kun je ermee?”

 1. Ik heb een Samsung TV met BlueTooth en een Samsung soundbar.
  Als ik mijn BT earphone aandoe, dan wordt deze herkend door de TV, maar als ik op verbinden klik, dan blijft hij “ronddraaien en koppelt niet. Dus ook geen geluid.
  Wat is hier aan te doen? Ik heb de TV als eens naar de fabrieksinstelling gedaan. Tot voor december heeft hij het altijd gedaan, maar na een eventuele update niet meer. Ik heb meerdere BT earphones en zij werken met alle andere apparaten wel.
  Ik hoop, dat u m ij verder kunt helpen.

  1. Beste M. Clarijs,

   Ik kan je niet tot een einde helpen omdat ik niet weet welke tv met welke oordopjes. Maar, wat wel ALTIJD helpt is het resetten van de oordopjes. Bluetooth oordopjes of koptelefoons hebben een opslagcapaciteit om tot 5 apparaten te onthouden. Google even het typenummer van de oordopjes of hoofdtelefoon met resetten erachter. Reset dat apparaat en je televisie kun je weer opnieuw koppelen.

 2. Hallo,
  Ik heb de TV, UE40MU6400SXXN, en de soundbar bij jullie gekocht.
  De bt earphone niet bij jullie gekocht. Tot medie december hebben al mijn bt earphones het gedaan. Nu verschijnt alleen het earphone op het beeld, maar als ik op verbinden klik, blijft hij rond draaien en er gebeurt niets.Ze hebben het meer dan 1 jaar allemaal gedaan. Op andere apparaten, smartphone, tablet etc. doen ze het allemaal.

  1. Goedemiddag,

   Helaas heb ik hier geen webshop dus kun je een tv niet bij mij kopen haha. Echter, heb je nu geprobeerd om de “earphone” (nog steeds niet duidelijk of het nu om oordopjes gaat of een hoofdtelefoon) te resetten? Met een reset van het bluetooth apparaat, los je dit probleem op.

   Alleen even opnieuw verbinden met de apparaten.

 3. Ik heb een tv samsung van de Q7 serie. Deze heeft via bluethooth altijd het beeld van de PC kunnen weergeven. Nu sinds een week werkt dit niet meer. Ook niet op een tweede samsung TV van de 7 serie. Alles wordt perfect gekoppeld en dan komt er 2 seconden verbonden op het scherm te staan en verandert het weer in gekoppeld. Al verschillende keren gepoogd om dit te herstellen door alles te verwijderen en terug te installeren, maar geen resultaat.
  Ook geprobeerd via een laptop en een smartphone, maar steeds hetzelfde verhaal. Iemand die dit probleem kent of een oplossing heeft?

 4. Hallo ik wil een een marmitec 100 kastje kopen om mijn blue tooth oortjes te voeden.
  Kan ik dit kastje aansluiten op de optisch uitgang van de fv?

 5. Jackie Weustenraed

  Ik moet de bluetooth verbinding steeds terug instellen bij het aanzetten van mijn tv en soundbar, deze valt wet bij het uitzetten van de toestellen. Kan ik dit ook vastzetten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *