Beste Koptelefoons voor TV voor Slechthorenden

[Top 5] Koptelefoons voor TV voor Slechthorenden

In deze top 5 beste koptelefoons voor tv voor slechthorende ga ik langs alle voor en nadelen van mijn top 5 aan draadloze hoofdtelefoons. De meeste maken gebruik van een laadstation en zijn voorzien van een accu. Deze kun je dus van de oplader afhalen als je tv gaat kijken, en terugzetten als de tv weer uitgaat.

Alle 5 de koptelefoons voor de tv zijn draadloos, waarvan slechts één met bluetooth. Om te begrijpen wat de verschillen zijn tussen een RF hoofdtelefoon en een bluetooth hoofdtelefoon, raad ik aan mijn eerdere bericht te lezen: “Binnen 5 stappen de juiste hoofdtelefoon voor de tv vinden”.

Hieronder een overzicht van de beste koptelefoons voor tv voor slechthorenden:

Sennheiser RS 5000

Sony MDR-RF895RK

Sennheiser RS 175

Philips TAE8005BK/10

Sony WH-CH710

Bluetooth/RF

RF

RF

RF

RF

Bluetooth

Accuduur

12 uur

20 uur

18 uur

6 uur

35 uur

Bereik

70 meter

100 meter

100 meter

40 meter

10 meter

Optische audio ingang

Ja

Nee

Ja

Ja

Nee

Analoge audio ingang

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Sennheiser RS 5000 (Beste keus In-Ear)

Sennheiser RS 5000 in ear koptelefoon voor tv

De Sennheiser RS5000 is een hoogwaardige in-ear koptelefoon speciaal gemaakt voor de televisie. Met slechthorenden in gedachte is deze hoofdtelefoon ontwikkeld om voornamelijk spraak duidelijker te maken. De Sennheiser RS5000 is een hoofdtelefoon met extra grote volumeknoppen die onder je kin hangen, zodat je kunt zien welke je indrukt.

De goedkoopste aanbieder van de Sennheiser RS5000 is bol:

Het dunne design maakt van deze draadloze hoofdtelefoon voor slechthorenden uniek in de hoofdtelefoon markt. Losse onderdelen zoals de rubberen oordopjes zijn apart te bestellen zodat je hem nooit zomaar weg hoeft te gooien. Ook de accu en de volledige hoofdtelefoon is te vervangen.

Luistermodes

Je hebt tijdens het televisie kijken keuze uit drie geluidsmodes. De drie luistermodes zijn gebaseerd en ontwikkeld met de meest voorkomende verschijnselen van slechthorenden en gehoorverlies. De juiste tonen worden naar voren gehaald, en de storende tonen worden gedempt.

Schakel tussen de drie modes voor tijdens het kijken met de middelste knop op het laadstation. Zo vind je gemakkelijk de juiste luistermodes waar je het meest mee verstaat in deze draadloze koptelefoon voor slechthorende, geschikt voor tv.

Hij gaat niet vanzelf aan

De Sennheiser RS 5000 gaat niet zomaar aan, maar werkt alleen als hij van het laadstation is, en als de twee zijdes zijn geopend. Dus pas vanaf het moment dat de in-ear hoofdtelefoon op wordt gezet, gaat hij aan. Hiermee bespaard hij onnodig batterijverlies.

Afstand en accuduur

Met een RF hoofdtelefoon kun je over het algemeen tot 100 meter vanaf het laadstation nog geluid horen op de draadloze hoofdtelefoon voor tv. Echter geeft Sennheiser aan dat deze koptelefoon tot 70 meter red. Waarschijnlijk om muren en andere storende factoren voor het draadloze signaal mee te nemen in de berekening.

De accu gaat met normaal gebruik tot 12 uur mee op normaal volume niveau. Uiteraard gaat de batterij sneller leeg als je de hoofdtelefoon harder zet, dan heeft de versterker in de koptelefoon meer stroom nodig en is hij dus eerder leeg. Nadat de accu leeg is of je klaar bent met kijken, leg je de Sennheiser gewoon weer terug op het laadstation.

Het laadstation

Het laadstation sluit je aan op de televisie. Je kunt hem aansluiten met de analoge audio ingang of digitale audio ingang. Als je wilt dat de tv luidsprekers blijven spelen terwijl je de hoofdtelefoon gebruikt raad ik je aan mijn eerdere artikel te lezen genaamd: “TV Geluid via de Koptelefoon én Speakers tegelijk”.

Het laadstation wordt dus aangesloten met één audiokabel naar de televisie, maar heeft ook een stroomkabel nodig om de draadloze frequentie uit te zenden naar de draadloze hoofdtelefoon voor tv.

Voordelen en nadelen Sennheiser RS 5000

Voordelen

Nadelen

 • Superieur geluid voor in-ear

 • Accuduur tot 12 uur

 • Mogelijkheid tot 2e hoofdtelefoon

 • Zowel digitaal als analoog aan te sluiten

 • 3 Luistermodes

 • Tot 70 meter draadloos is minder dan gemiddeld

 • In-ear gaat wat irriteren na een tijdje

 • Geen Noise cancelling

Conclusie

Al met al is dit dé draadloze hoofdtelefoon voor de televisie voor slechthorenden. De grote volumekoppen maken het bedienen makkelijk, en je kunt hem pakken en gebruiken zodra je wilt. De lange accuduur zorgt ervoor dat je een halve dag achter elkaar de hoofdtelefoon kunt gebruiken. Je kunt er zelfs een tweede hoofdtelefoon voor aanschaffen en deze ook verbinden met het laadstation! Voor de beste Sennheiser RS5000 aanbieding kijk je op bol.


Sony MDR-RF895RK

Sony MDR-RF895RK draadloze koptelefoon voor televisie

Een goedkopere oplossing is de Son MDR-RF895RK over-ear hoofdtelefoon. Deze Sony koptelefoon is gemaakt voor het kijken van televisie en heeft een speciale knop om spraak te versterken. De spraak toets bevind zich op de hoofdtelefoon, zodat je gemakkelijk kunt schakelen als een dialoog begint.

Comfortabele kussens

De oorschelpen zijn voorzien van extra zachte kussens voor een comfortabele zitten. De schelpen kunnen ook draaien en kantelen om op elke vorm van het hoofd te passen.

Noise Cancelling

Deze Sony koptelefoon voor tv voor slechthorenden heeft dus een spraak functie, maar maakt ook gebruik van ruisonderdrukking oftewel; Noise Cancelling. Deze functie zorgt ervoor dat buitengeluiden zoveel mogelijk buiten worden gehouden.

Kijk je bijvoorbeeld naar de televisie met je partneer die niet slechthorend is en kijkt hij/zij over de tv luidsprekers? Dan wil je niet dat deze twee geluiden door elkaar heen lopen. Noise Cancelling stopt de buitengeluiden in dit geval.

Leren hoe je de tv speakers én hoofdtelefoon tegelijk laat spelen? Lees mijn eerdere artikel: “TV speakers & Koptelefoon geluid tegelijkertijd

TV aan, en gaan zitten

Deze Sony draadloze hoofdtelefoon is ontworpen voor gemak. Op het moment dat je de televisie aanzet wordt het signaal doorgegeven aan de hoofdtelefoon. Als je de koptelefoon van het laadstation afhaalt, kun je gelijk beginnen met luisteren!

Accu en opladen

De batterij gaat tot 20 uur mee als je op een gemiddeld geluidsniveau luistert. Over het algemeen zetten we een draadloze koptelefoon harder dan gemiddeld, dus zal hij iets minder lang mee gaan. Ga uit van een uur of 14, naarmate de koptelefoon ouder wordt, wordt dit ook minder.

Aansluitingen

Om hem aan te sluiten op de televisie moet je gebruik maken van de bijgeleverde 3.5mm jack kabel. Deze stop je in de hoofdtelefoon uitgang van de tv en in het laadstation van de hoofdtelefoon (controleer of je televisie een koptelefoonuitgang heeft voor aanschaf!).

Het valt tegen dat er geen digitale (optische audio) aansluiting op de hoofdtelefoon zit. In veel gevallen kun je met deze koptelefoon ook geen televisie geluid uit de tv speakers i.c.m. de hoofdtelefoon krijgen, hier heb je een digitale audio uitgang voor nodig.

Voordelen en nadelen Sony MDR-RF895RK

Voordelen

Nadelen

 • Redelijk tot goed geluid

 • Accuduur tot 20 uur

 • Spraak mode

 • Comfortable oorkussens

 • Bereik tot 100 meter

 • Noise Cancelling

 • Alleen analoge aansluiting (3.5mm)

 • Voelt erg plastic aan

Conclusie

Deze Sony draadloze hoofdtelefoon heeft een lange batterijduur, en zit prima als over ear hoofdtelefoon. Echter mist hij een digitale audio aansluiting en voelt hij wat plastic aan, je moet hem wel met beleid opzetten.

Verder doet hij wat het moet doen, en heeft hij een speciale spraak functie knop voor slechthorenden om de dialoog beter te kunnen volgen. Geluids technisch is het een goede hoofdtelefoon voor een adviesprijs van € 120,-. De goedkoopste aanbieder van de Sony headphone is bol.


Sennheiser RS 175 (Beste Keus Over-Ear)

Sennheiser RS175 over ear hoofdtelefoon

Sennheiser staat bekent om haar koptelefoons. Ze maken hoofdtelefoons vanaf € 50,- tot ver in de duizenden euro’s! Omdat ze zo gedreven zijn met hun hoofdtelefoons kun je vaak alle onderdelen los bestellen als dat nodig is.

De RS175 is een over-ear hoofdtelefoon die gebruik maakt van een laadstation en heeft een bereik tot 100 meter! De Sennheiser is wegens succes al een tijdje in productie. In het geval van een goed product is het niet nodig om elk jaar een nieuwe uit te brengen!

Aansluitingen

Dit is wat mij betreft de beste koptelefoon voor tv voor slechthorenden. Een over-ear systeem wat automatisch beter dempt én beide aansluitingen. De Sennheiser RS175 heeft namelijk een analoge én een digitale aansluitmogelijkheid. Je sluit het laadstation aan op de televisie met een optische kabel of een 3.5mm jack kabel, en je hebt meteen geluid!

Je kunt er zelfs voor kiezen om de koptelefoon op je tv én op je audio installatie aan te sluiten. De RS175 ondersteund de mogelijkheid om te schakelen tussen de analoge en digitale audio ingang.

Bediening van de Sennheiser RS175

Deze hoofdtelefoon voor tv voor slechthorenden heeft een aantal knoppen op de headset. Met de onderste twee regel je het volume vanuit je stoel. Het plusje en minnetje spreken voor zich, volume harder en zachter.

Je hebt de vrijheid om de extra bas boost functie aan te zetten als je niet naar een dialoog luistert. Ook kun je bij het kijken van een film de keuze maken om surround door te krijgen via de hoofdtelefoon.

Op het moment dat je de koptelefoon van het oplaadstation haalt, begint hij gelijk met spelen. Heb je hem op de optische audio ingang aangesloten? Dan kun je de speakers van de tv ook mee laten spelen. Als je hem analoog aan sluit kan dit niet.

Lees hier hoe je de tv speakers en de hoofdtelefoon tegelijk kan laten klinken zodat je partner gewoon de tv speakers hoort!

Gesloten systeem

De RS175 maakt gebruik van stevig afsluitende over-ear oorkussens. De surround optie simuleert een virtueel surround geluid. Het gesloten systeem zorgt voor een passieve Noice Cancelling. Zeker handig als je de tv speakers laat spelen terwijl je de hoofdtelefoon gebruikt. Anders ervaar je een “galm”.

Accu en opladen

De accu gaat tot 18 uur mee. De koptelefoon voor tv voor slechthorenden maakt gebruik van 2 oplaadbare AAA batterijen. Ook als de levensduur van deze batterijen minder is, kun je ze erg gemakkelijk vervangen. Andere oplaadbare AAA batterijen zijn gewoon in de winkel te koop.

Voordelen en nadelen Sennheiser RS175

Voordelen

Nadelen

 • Superieur geluid voor over-ear

 • Extra duidelijk geluid bij spraak

 • Accuduur tot 18 uur

 • Zowel digitaal als analoog aan te sluiten

 • Bas Boost en Surround optie

 • Tot 100 meter bereik

 • Geen Actieve Noise cancelling

In de doos

Dit is de meest complete hoofdtelefoon die je kunt kopen. De hoofdtelefoon wordt geleverd inclusief:

 • Optische kabel
 • Analoge kabel
 • Hoofdtelefoon
 • Laadstation
 • Oplaadbare AAA batterijen
 • Voedingskabel t.b.v. het oplaadstation
 • Snelstartgids

De beste Sennheiser RS175 aanbieding vind je op bol


Philips TAE8005BK/10

Philips TAE8005BK koptelefoon voor tv voor slechthorende

Een erg complete in ear hoofdtelefoon voor slechthorenden special voor de televisie is de Phlips TAE8005BK. Deze in-ear koptelefoon is puur gemaakt om spraak beter te laten doordringen. De in-ear uitvoering zorgt voor prima dialoog en met de digitale ingang kun je ook de tv speakers aan laten!

Draadloos bereik

De Philips TAE8005BK heeft een gegarandeerd draadloos bereik tot 40 meter binnenshuis. Zitten er muren tussen? Dan kan dit wat minder zijn. Het is tevens afhankelijk van draadloze interferentie van andere draadloze apparaten. Deze draadloze hoofdtelefoon begint met spelen vanaf het moment dat je hem van de lader haalt.

Aansluitmogelijkheden

Deze philips RF hoofdtelefoon voor de televisie heeft twee aansluitingen. Een analoge 3.5mm jack ingang én een digitale audio ingang (optisch). Elke televisie heeft wel één van deze twee audio uitgangen. Je kunt hem dus altijd aansluiten! Let er wel op dat je een stopcontact vrij hebt om het laadstation aan te kunnen sluiten.

Je sluit uiteraard het laadstation aan op de tv. De verbinding van de hoofdtelefoon met het laadstation is draadloos.

Accu en opladen

Er wordt gebruik gemaakt van een interne accu, deze kun je opladen door hem terug te zetten op het laadstation. Binnen 3 uur is de in ear hoofdtelefoon weer helemaal opgeladen. Met één lading kan de hoofdtelefoon 6 uur mee. Je krijgt er wel twee accu’s bij waarmee de speeltijd dus verdubbeld naar 12 uur.

Meegeleverd

In de doos vind je alles om de hoofdtelefoon gelijk aan te sluiten op de televisie:

 • Optische audio kabel
 • Analoge 3.5mm kabel
 • Verloopstekker van 3.5mm naar RCA tulp
 • Stroomkabel t.b.v. het laadstation
 • Laadstation
 • Hoofdtelefoon
 • Extra accu
 • 3 verschillende oordopjes

3 voor ingestelde modus

De Philips hoofdtelefoon heeft drie voor geprogrammeerde geluidsmodus. Eén voor spraak, Hoge Tonen of Extra Bas. Schakel tussen deze modus om de juiste te vinden per programma.

Voordelen en nadelen Philips TAE8005BK

Voordelen

Nadelen

 • Accuduur tot 6 uur

 • Zowel digitaal als analoog aan te sluiten

 • 3 Luistermodes

 • Verschillende dopjes meegeleverd

 • Tot 40 meter draadloos is minder dan gemiddeld

 • In-ear gaat wat irriteren na een tijdje

 • Geen Noise cancelling

De beste Philips TAE8005BK/10 aanbieding vind je op bol


Sony WH-CH710

Sony WH-CH710 bluetooth hoofdtelefoon voor tv

De Sony WH-CH710 is een draadloze bluetooth hoofdtelefoon, anders dan de bovenstaande RF hoofdtelefoons. Lees hier mijn eerdere artikel over het verschil tussen een RF hoofdtelefoon en een Bluetooth hoofdtelefoon.

Met een gemiddelde marktprijs onder de € 100,- euro is de Sony WH-CH710 één van de meest betaalbare draadloze hoofdtelefoons. Let wel op, dit is een Bluetooth hoofdtelefoon, de televisie moet een bluetooth koppel functie hebben!

Noise cancelling

Deze bluetooth hoofdtelefoon maakt gebruik van Artificial Intelligence Noise Cancelling. Dit houd in dat hij de buitengeluiden opneemt en aan de hand van de hardheid bepaald hoeveel Noise Cancelling er nodig is. Hij bepaalt dus het antigeluid op basis van het inkomende geluid.

Accu en laden

Deze hoofdtelefoon is gemaakt voor onderweg of voor de televisie. Hiervoor dient de tv te zijn uitgerust met een bluetooth functie. Hij maakt geen gebruik van een oplaadstation, maar je kunt hem opladen via de meegeleverde USB kabel.

Hij kan tot 35 uur mee op gemiddeld luisterniveau. Dit is wel zonder Noise Cancelling, als je die aanzet wordt er meer stroom verbruikt en is de batterij sneller leeg.

Oorkussens en verstelbaarheid

De oorkussens zorgen voor de over-ear ervaring. De hoofdband is af te stellen en uit te schuiven. Met de kantelbare oorschelpen kun je de hoofdtelefoon makkelijk opbergen.

Voordelen en nadelen Sony WH-CH710

Voordelen

Nadelen

 • Accuduur tot 35 uur

 • Bluetooth verbinding

 • Tot 10 meter bereik is minder dan gemiddeld

 • Geen bekabelde aansluiting

 • Geen spraak modus voor dialoog


 

2 gedachten over “[Top 5] Koptelefoons voor TV voor Slechthorenden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *