Welke tv kun je ophangen

Welke tv kun je ophangen? (En welke niet…)

Voor je een tv koopt die je op wilt hangen is het best handig om te weten of je hem überhaupt wel op kan hangen! Veel tv’s hanteren de universele VESA maten, maar lang niet allemaal. Stap voor stap leg ik uit hoe je kan zien of je een nieuwe tv op kan hangen aan de muur.

Bijna elke tv heeft een VESA maat waar je met de gemiddelde universele beugel mee uit de weg kan. Enkele merken hebben hun eigen ophangsysteem waar je dus geen universele beugel bij kan gebruiken. Als je aan de achterkant 4 grote schroefgaten ziet gaat het om een VESA maat, deze tv’s kun je altijd aan de muur bevestigen.

Het formaat van de tv is niet relevant of je hem wel of niet kunt ophangen. De meeste grote tv’s zijn juist gemaakt om op te hangen zodat hij als het ware in de muur opgaat.

Televisies met een VESA maat

Het meest gebruikelijke ophangsysteem voor een televisie is een tv met een VESA bevestigingssysteem. De VESA maat bestaat altijd uit 4 schroefpunten die als een vierkant (of rechthoek) tegenover elkaar staan.

Waar vind je de vesa maat op een tv
Aan de achterkant van de tv vind je de VESA bevestiging.

De VESA maat kun je opmeten door van links naar rechts te meten (meestal 10, 20, 30 of 40 cm) en van boven naar beneden te meten (meestal 10, 20, 30 of 40 cm).

Op de afbeelding zie je een televisie met VESA maat 400 x 400. We hebben het hier over millimeter, je hebt dus 40cm gemeten van links naar rechts en boven naar beneden.

Een beugel vinden met de juiste VESA maat

Nu je weet dat de televisie een VESA maat heeft van 400 x 400, kun je hier een beugel op uitzoeken. Uiteraard heb je de keuze tussen zwenkbare beugels of vaste muurbeugels voor de meest platte bevestiging.

Let bij de aanschaf van een beugel dus goed op de VESA maat die de beugel aanbied. Afhankelijk van de vleugels zijn sommige VESA maten wél mogelijk, maar andere niet. Wanneer er nu bij staat dat hij geschikt is voor een 400 x 400 VESA maat, zit je zeker goed! Meestal worden er netjes schroeven meegeleverd met een muurbeugel. Zo kun je hem gelijk aan de tv monteren.

Tv’s met een eigen ophangbeugel

Er zijn televisies die alleen met hun eigen ophangbeugel bevestigd kunnen worden. Deze wordt meegeleverd in de doos en is vaak ook los verkrijgbaar. Deze tv’s zijn gemaakt om op te hangen zoals de Samsung The Frame of LG G1 serie.

Deze tv’s zijn gemaakt om aan de muur te hangen met hun eigen beugel. Deze beugels vallen weg in de tv, hierdoor komt de tv perfect strak tegen de muur. Je kunt in dit geval dus ook alleen de eigen beugel gebruiken. Hierdoor komt het strakke effect beter naar voren.

TV’s zonder VESA

We kennen een aantal tv’s die een stuk moeilijk op te hangen zijn omdat ze niet het universele VESA ophangsysteem gebruiken.

  • Een eigen ophangsysteem en beugel in de doos
  • Een eigen ophangsysteem en geen beugel in de doos
  • Tv’s met helemaal geen ophangmogelijk

Een aantal tv’s hebben dus hun eigen beugel meegeleverd in de doos om hem te kunnen ophangen. Andere hebben dit niet zoals het merk Loewe. Omdat er een eigen ophangsysteem is, moet je ook een beugel van hetzelfde merk aanschaffen. Vaak kom je hier helaas te laat achter.

Ook grote merken hebben tv’s die geen ophangmogelijkheid hebben, vaak is hier wel een reden voor. Deze Philips tv heeft een standaard geïntegreerde soundbar, deze zit vast aan de voet. Omdat de voet naar achter bevestigd zit kun je de tv niet ophangen en heeft hij dus geen VESA maat of een andere manier om op te hangen.

Wat doen als je een tv niet kunt ophangen?

Mocht je nou net een tv op de kop hebben getikt die geen mogelijkheid heeft om aan de muur te worden gehangen, dan heb je eigenlijk maar 2 opties:

  • De tv toch op z’n voetje zetten op een tv meubel.
  • Een plank aan de muur bevestigen zodat de tv op die plank kan staan.

Kleine tv’s ophangen (18 inch t/m 43 inch)

De meeste kleine tv’s kunnen gewoon worden opgehangen en zo’n 95% (naar schatting) heeft gewoon de universele VESA bevestiging. Let bij een kleine tv wel op dat je niet een té grote beugel koopt.

Een te grote beugel voor een kleine tv kan ervoor zorgen dat je de beugel boven de tv uit ziet steken!

Te kleine tv met te grote beugel
Een voorbeeld van een tv op een té grote beugel. De metalen delen zijn simpelweg te lang om achter de tv te verstoppen.

Het voorbeeld van hierboven ziet er natuurlijk niet fraai uit. Houd met kleine tv’s dus rekening met de grote van de beugel. Ga de afmetingen na van de beugel i.v.m. de hoogte van de televisie voordat je hem gaat ophangen.

Grote tv’s ophangen (43 inch t/m 88 inch)

Grote tv’s hebben zo goed als altijd een ophangmogelijkheid. Men wil nou eenmaal grote tv’s graag tegen de muur plakken zodat ze één worden met de muur.

Met grote tv’s heb je dus vrijwel altijd te maken met een VESA maat. Zeker de echte grote jongen van 75 inch en groter hanteren meestal VESA 400 x 400 mm. Ook OLED tv’s kunnen opgehangen worden.

Controleer wel altijd even de VESA maat van de tv voor je een beugel aanschaft. Sommige merken hebben “vreemde” VESA maten zoals bijv. Sony, die vaak 200 x 300 mm hanteert, niet elke muurbeugel kan dit.

“Universele Muurbeugels” of toch niet…

Laat je niet misleiden door de term Universele muurbeugel. Het internet staat er vol mee, maar veel verkooppunten lijken niet te weten waar ze het over hebben. Veel muurbeugels zijn “enigszins universeel” maar lang niet compatibel met alle tv’s op de markt.

Er wordt nog geen beugel verkocht die alle VESA maten heeft. Deze muurbeugel op Bol is de meest universele die ik kan vinden. Let wel op dat dit niet geschikt is voor tv’s kleiner dan 43 inch.

Meest gestelde vragen:

Kun je elke tv ophangen?

Je kunt bijna elke tv ophangen, de meeste tv’s beschikken over het universele VESA systeem. Er zijn veel muurbeugels geschikt voor een tv met een VESA maat, controleer wel de maat voor je een beugel besteld om de tv op te hangen.

Kan een muurbeugel op elke tv?

Niet elke muurbeugel is geschikt voor elke tv. Je moet altijd de VESA maat controleren. De maat van de TV moet overeenkomen met de bevestigingen op de muurbeugel. Ook kun je geen te grote muurbeugel gebruiken voor een kleine tv.

Hoe hoog moet de tv van de grond hangen?

Een televisie hangt op de beste hoogte de ogen (wanneer je zit) net onder het midden van de tv uitkomen. Wanneer je recht voorruit kijkt, zijn de ogen dus net lager dan het middelpunt van de tv. Dat is de ideale kijkhoogte, al is dit ook persoonlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *