Gesproken ondertiteling is bedoeld voor slechtzienden. De ondertiteling wordt automatisch voorgelezen waardoor het daadwerkelijke lezen niet meer nodig is. Bijna wekelijks krijg ik de vraag hoe deze functie uitgezet kan worden.
Vaak is er een knoppencombinatie mogelijk die deze functie activeert, maar als je dit per ongeluk doet, moet je de gesproken ondertiteling weer handmatig uitzetten.
Hoe zet je de gesproken ondertiteling uit? Het varieert per decoder. Zoek in de instellingen naar persoonlijke opties zoals Toegankelijkheid, Profielen of Audio instellingen. Navigeer naar de optie: Gesproken ondertiteling slechtzienden (ookwel; GOS) en schakel deze uit.
Volg onderstaande stappen per decoder om gesproken ondertiteling aan of uit te zetten.
Inhoudsopgave
Gesproken ondertiteling uitzetten Ziggo Mediabox Next
- Zet de tv en de Ziggo Mediabox Next aan
- Druk op het huisje
- Navigeer uiterst rechts naar het tandwiel (instellingen)
- Selecteer de instellingen en kijk onder het kopje Profielen
- Ga 5 stappen omlaag naar Gesproken ondertiteling
- Druk op OK om van aan naar uit te schakelen
Gesproken ondertiteling uitzetten KPN
Bij alle KPN decoders ligt het net even anders. Je kunt de gesproken ondertiteling niet uitzetten. De zenders 1,2,3 zijn zonder gesproken ondertiteling. De zenders 191, 192, 193 laten ook NPO 1, 2 en 3 zien, maar dan met gesproken ondertiteling.
Als je op dit moment kijkt naar een NPO zender met gesproken ondertiteling, druk dan even op de 1, waarna je weer terug navigeert naar de NPO zenders zonder GOS (Gesproken Ondertiteling Slechtzienden).
Maak je gebruik van providers zoals XS4all of T-Mobile, dan zijn ook de kanalen met gesproken ondertiteling beschikbaar onder een ander kanaal. Wil je gesproken ondertiteling uitzetten met een kastje van T-Mobile of XS4all? Schakel dan terug naar de “normale” NPO zenders.
Gesproken ondertiteling uitzetten KPN Digitenne
Als je geen gebruik maakt van een digitale decoder, maar een KPN digitenne kastje gebruikt, kun je het met één druk op de knop uitzetten. De groene knop op de afstandsbediening van KPN digitenne schakelt tussen Gesproken ondertiteling AAN en Gesproken ondertiteling UIT.
Gesproken ondertiteling in Samsung tv met CI+ module uitzetten
Ook via de CI+ module kan gesproken ondertiteling in sommige tv’s worden geactiveerd. Bij een Samsung smart tv van 2016 of nieuwe zet de GOS uit door:
- Druk op de menu (of home toets)
- Navigeer naar links richting de instellingen (tandwiel)
- Druk de instellingen niet in maar doe een stapje naar boven
- Afhankelijk van het model ga je een aantal stappen naar rechts naar het kopje “ondertiteling”
- Druk deze in en kies uit (of slechtzienden als je hem aan wilt zetten).
Een alternatief om GOS uit te zetten op een Samsung smart tv is de knop ad/subt op de afstandsbediening. Let wel op, deze functie zit allen op infrarood afstandsbedieningen van Samsung. De Samsung One Control remote heeft deze functie niet, dan moet je het lijstje hierboven moeten volgen.
TV praat mee met alles wat er gebeurt
Een veelvoorkomende functie die per ongeluk aan wordt gezet is de spraakgids. Voornamelijk Samsung televisies hebben de neiging om “ineens” mee te praten met alles wat je doet. De spraakgids is ontwikkeld voor slechtzienden om te laten weten welke functie geselecteerd is op het moment van gebruiken.
De spraakgids uitzetten op een Samsung tv: Open je het menu en navigeer je naar rechts. Druk op de instellingen (tandwiel). Klik hierna op algemeen en vervolg met de optie toegankelijkheid. Hier vind je de spraakgidsinstellingen, door te drukken schakel je hem aan of uit.
Een alternatief om de spraakgids uit te schakelen is door de knop ad/subt op de afstandsbediening te gebruiken. Hiermee kom je gelijk bij de instellingen voor de spraakgids en gesproken ondertiteling. Een Samsung Smart Remote heeft deze knop helaas niet, alleen de infrarood afstandsbedieningen (met meer knoppen) hebben deze snelkoppeling.
Door de spraakgids uit te zetten praat de tv niet meer mee met elke handeling die je verricht.
Gesproken ondertiteling alleen op NPO
Gesproken ondertiteling is op dit moment alleen te verkrijgen op de publieke omroep zenders: NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Afhankelijk van de decoder wordt dit ook op andere zenders ondersteund. Om alle ondertiteling voor te laten lezen heb je een kastje van GoBox nodig. Deze box stop je tussen een decoder en de televisie. Hij filtert de ondertiteling eruit, en leest deze op.
Een “GoBox Voor Gesproken Ondertiteling” is geschikt voor elk soort randapparatuur. Ook als hij tussen de DVD speler en de tv zit, kan hij van gewone ondertiteling gesproken ondertiteling maken.
Veelgestelde vragen over gesproken ondertiteling:
Controleer de instellingen van de decoder van KPN, XS4all, Odido of Ziggo om de optie gesproken ondertiteling uit te zetten binnen 5 minuten.
Gesproken ondertiteling is een functie voor slechtzienden, blinden en laaggeletterden om alsnog dezelfde informatie te kunnen consumeren als mensen met een beter zichtveld.
Gesproken ondertiteling uitzetten – Conclusie
In de meeste gevallen kun je gesproken ondertiteling uitzetten in de decoder. In enkele gevallen (KPN, T-Mobile, XS4All) zijn er aparte kanalen voor GOS en kun je dus gemakkelijk weg zappen van deze kanalen. Als je gebruik maakt van een tv met een directe coax kabel (en eventueel een CI+ module) loop je de instellingen van de tv na.
Zit er in de tv geen geen optie voor ondertiteling? Dan zit deze vaak in een submenu verstopt. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant om deze functie tevoorschijn te halen.
Maak een decoder die gevoed wordt door een coax kabel, is de functie gesproken ondertiteling slechtzienden uit te zetten via een instelling in de decoder, ga in dit geval niet op zoek naar een functie in de televisie.
Help wie kan mij helpen hoe ik de tekst gesproken ondertiteling met de VU+ Sat tuner kan uitschakelen?
We kijken ook via een VU+ decoder (schotel) Canaldigitaal
De opmerking “gesproken ondertiteling” heb ik weg kunnen halen via ‘apparaatonderhoud’ op de TV zelf via instellingen
ik krijg de ondertitels er niet uit in mijn laptop met windows 11
weet niet hoe ze er ingekomen zijn
j hoekstra
heb ondertitels tijdens muziek luisteren van windows 11 op mijn laptop
krijg het nietweg