Is 8K tv het waard

Heeft een 8K tv zin? Waarom je een 8K tv moet kopen

Elke nieuwe tv groter dan 32 inch heeft tegenwoordig minimaal een 4K scherm. 4K is de standaard geworden, net zoals Full HD dat jaren geleden was. Met de transitie van HD naar Full HD en van Full HD naar 4K Ultra HD is er inmiddels een hogere waardering: 8K Full Ultra HD.

Heeft een 8K tv nu al zin? Met een 8K televisie ben je voorbereid op de toekomst. Klaar voor hogere snelheden door de verbeterde processor. Het scherm is scherper door hogere resolutie en een grotere pixeldichtheid. Met 8K upscaling worden films en video met een lagere resolutie verbeterd naar de maximale waarde van een 8K tv.

Ook zijn de eerste 8K beelden al te zien op o.a. Youtube en zal 8K de nieuwe standaard worden voor camera’s, tv’s, smartphones en zo veel meer. Elke nieuwe techniek is prijzig, de eerste 8K tv’s waren enorm duur, het tweede jaar werden ze goedkoper, zo gaat het altijd.

Het juiste moment om een 8K tv te kopen is niet te voorspellen. Hoe later je bent, hoe goedkoper het wordt. Een tv met als maximale resolutie Full HD kost tegenwoordig ook niks meer, omdat de techniek “verouderd” is. Ik hoop de vraag “is 8K het waard?” te beantwoorden.

Hoe meer pixels, hoe scherper

De hoeveelheid pixels in een scherm, bepaald de resolutie. Een Full HD resolutie bestaat uit 1920 x 1080 pixels. Een 4K resolutie komt neer op 3840 x 2160 pixels en 8K houd in dat er 7680 x 4320 pixels te tellen zijn in het beeldscherm.

Elke pixel is een uniek klein puntje met een kleur, deze pixels met verschillende kleuren maken samen een beeld. In het geval van 8K heb je 4x zoveel pixels in het scherm als een tv met 4K scherm.

Full HD vs 4K vs 8K

Is het altijd beter meer pixels te hebben? Niet altijd, als een tv een 8K scherm heeft, maar de aangeleverde content slechts HD is, moet de tv erg hard werken om een fatsoenlijk beeld te laten zien. Dit vereist veel inspanning van de processor. Hoe groter het verschil in film en tv scherm, hoe meer de tv moet nadenken per frame. Het downscalen van meerdere gradaties pixeldichtheid, kan resulteren in een langzame refresh rate.

8K tv vs 4K tv

Ben jij iemand die voorop wilt lopen met de nieuwste technologie? Dan is een 8K tv voor jou! Een tv met 8K Full Ultra HD resolutie zijn als topmodellen te verkrijgen in verschillende merken. Het woord “topmodel” betekent ook al gauw dat het één van de duurste toestellen zijn. Verscheidene merken promoten hun 8K tv om meer 4K tv’s te verkopen.

Een 8K tv is duur in verhouding met een 4K tv. Dit spreekt voor zich, de nieuwste techniek, kost het meest, totdat er een nieuwere techniek komt! Vanaf zo’n € 2500,- heb je een 8K tv. Bekijk hier alle 8K tv’s op bol.com.

Als je net een stapje terug doet, kom je bij een 4K paneel uit. Veel betaalbaarder omdat 4K tv’s al vanaf 2012 op de markt zijn. Bedenk ook even dat Ziggo en KPN slechts in HD uitzenden, en Netflix en Youtube 4K ondersteunen. Toch liever een 4K televisie? Bekijk dan alle 4K tv’s op bol.com.

Formaten 8K tv’s

Een hogere resolutie maakt het mogelijk om grotere tv’s te maken. Hoe groter de tv wordt, hoe meer een pixel wordt uitgerekt, maar niet als je de pixeldichtheid vergroot. Je zult dus ook nooit een HD ready tv vinden in 65 inch omdat de pixels te ver uitgerekt moeten worden om die grootte te halen.

8K tv’s zijn er in de volgende formaten

  •  55 inch (+/- 123 cm breed en 71 cm hoog)
  • 65 inch (+/- 145 cm breed en 83 cm hoog)
  • 75 inch (+/- 168 cm breed en 97 cm hoog)
  • 77 inch (+/- 172 cm breed en 100 cm hoog)
  • 82 inch (+/- 184 cm breed en 105 cm hoog)
  • 86 inch (+/- 192 cm breed en 110 cm hoog)
  • 88 inch (+/- 196 cm breed en 112 cm hoog)

Bovenstaande afmetingen zijn zonder voet, elke merk/model heeft een eigen afwerking, de tafelstandaard afmetingen fluctueren nogal.

De 77 inch en 88 inch 8K tv’s betreft OLED televisie’s en zijn hiermee kwalitatief erg goed, maar ook hoger geprijsd. De andere formaten zijn LED/QLED/NanoCell/Full Array LED tv’s. Eigenlijk allemaal technieken om de klassieke LED tv naar een hoger niveau te brengen. OLED is een hele andere beeldtechniek die zich de afgelopen jaren heeft bewezen als de mooiste en meest natuurlijkste beeldkwaliteit van dit moment.

Is er al 8K beeld?

Je kunt op een aantal plekken 8K video’s, films of andere content vandaan halen. Youtube en Vimeo waren de eerste 8K uploads mogelijk maakten. Je zult met verloop van tijd dus een hoop nieuwe content tegenkomen in 8K. Het is uiteraard afhankelijk van allerlei schakels.

Een video moet in 8K worden opgenomen, in 8K worden verwerkt, in 8K worden gedistribueerd en vervolgens worden uitgezonden in 8K om het op jouw 8K scherm te kunnen zien.

In de gaming industrie zien we ook een ontwikkeling. De Playstation 5 en Xbox Series X zijn 8K compatible, dus ook games worden in hogere resolutie geproduceerd.

Mocht je filmen met jouw smartphone en dit vervolgens op Youtube zetten, er zijn een aantal smartphones die 8K kunnen filmen en verwerken zoals de Samsung Galaxy S20 en Xiaomi Mi 10.

8K tv kopen of niet?

Voordelen

Nadelen

Hoge pixeldichteheid

Groot formaat

Beste processors

Weinig content

Meer diepte

Hoog energieverbruik

4K scherper dan 4K

Duur

Grote kijkhoek

Het kopen van een 8K tv is het dus waard als je de nieuwste techniek graag in huis hebt, het is nog niet nodig om een 8K tv te hebben omdat veel content nog niet beschikbaar is. Wel zijn de 8K filmpjes op Youtube erg indrukwekkend om te laten zien aan familie en vrienden.

Marketing of echte ontwikkeling

Bij veel nieuwe technieken vraag je je af of het wat toevoegt. In het geval van 8K voegt het wel degelijk wat toe. Door een hogere pixeldichtheid ontwikkel je scherper beeld en wordt het “inmiddels standaard” 4K scherm een oudere techniek.

Veel termen zijn heuse marketing trucs, 8K is een revolutie op tv gebied. Het zou goed kunnen dat dit de maximale resolutie voor tv’s gaat worden. Er wordt namelijk al geëxperimenteerd met 12K en 16K, maar deze technieken zijn op televisies niet waar te nemen met het menselijk oog.

In 2012 werd 4K geïntroduceerd, ook deze ontwikkeling van resolutie heeft doorgezet tot de rest van de televisie industrie. Met 8K wordt deze standaard verhoogt, dezelfde ontwikkeling in trend zal de komende jaren dus met 8K gebeuren.

Houd rekening met 8K upscaling

8K upscaling is het verbeteren van beeld wat een kleinere pixeldichtheid heeft dan 8K. Wanneer er een video in Full HD binnenkomt op een 8K beeldscherm, zal de tv berekenen welke extra pixels er opgevuld moeten worden. Deze vult hij automatisch met de omringende kleuren zodat Full HD (of 4K) content wordt opgeschaald naar een 8K resolutie.

Als de tv dit niet zo doen, houd je lege pixels over, of zou maar een deel van het scherm gebruikt kunnen worden. 8K tv’s gebruiken hiervoor 8K AI (artificiële intelligentie), deze intelligentie wordt beter naarmate tv’s ouder worden en 8K langer op de markt is.

8K en HDR

Elke 8K tv heeft HDR geïntegreerd, ofwel; High Dynamic Range. HDR is een verbetering van diepte in een frame (één beeldje). HDR plakt meerdere focussen/dieptes over elkaar heen om een dynamischer beeld te krijgen. Om 8K en HDR te gebruiken heb je content nodig die in 8K én HDR is opgenomen.

2 gedachten over “Heeft een 8K tv zin? Waarom je een 8K tv moet kopen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *