Samsung HW-Q700a review

Samsung HW-Q700a Review

Samsung HW-Q700A

€899,-
4.3

Gebruiksvriendelijk

4.6/5

Aansluitmogelijkheden

4.8/5

Geluidskwaliteit

3.5/5

Voordelen

 • Airplay 2, Chromecast, Bluetooth
 • Draadloze subwoofer
 • Dolby Atmos en DTS:x

Nadelen

 • Subwoofer kan minder diep dan verwacht
 • Geen Google Assistant
 • Geen optische kabel inbegrepen

 De Samsung HW-Q700a is een betaalbare soundbar die een redelijk geluid produceert. De voornaamste reden om voor deze soundbar te kiezen zijn de draadloze verbindingsmogelijkheden. De soundbar is voorzien van de beste draadloze oplossingen zoals Airplay 2, Chromecast en Bluetooth, meer heb je niet nodig.

Ook bekabeld zijn de twee belangrijkste opties mogelijk: HDMI (e)ARC of Digitale Optische Audio (Toslink) om verbinding met de televisie te maken. Zo heb je geen vertraging tussen beeld en geluid.

Draadloze verbindingen (hoe te gebruiken)

Door de duidelijke aanwezigheid van alle denkbaar mogelijke draadloze verbindingen is de Samung HW-Q700a voor iedereen toegankelijk. Deze Samsung soundbar is aan te sturen via Spotify Connect, Airplay 2, Chromecast Built-In of Bluetooth.

Airplay 2

Voor iPhone gebruikers is dit de makkelijkste vorm van draadloos verbinden met een audio apparaat. Met Airplay 2 kun je op elk gewenst moment verbinding maken met de Samsung HW-Q700a soundbar.

Kies een nummer op je telefoon in jouw muziek app (denk aan Spotify, Deezer, Tidal, Youtube Music) en stream direct het gekozen nummer of afspeellijst naar de soundbar.

Als de soundbar geluid van de tv afspeelt, en je kiest er daarna voor om muziek te streamen, zal de soundbar gelijk over schakelen naar audio geluid i.p.v. tv geluid. Het laatste commando is dus leidend.

Chromecast Built-In

De Android variant van Airplay 2 is de Chromecast Built-in functie op een Android telefoon van bijv. Samsung of Xiaomi. Druk eenmaal op het knopje “apparaten” in een muziek app en kies hierin de soundbar.

Je kunt een afspeellijst afspelen of een nummer via bijv. Spotify, Deezer, Youtube Music of Tidal kiezen, waarna deze direct wordt afgespeeld als je de soundbar kiest als speaker. De soundbar schakelt hierna naar stereo geluid en je kunt genieten van jouw eigen muziek over de soundbar.

Spotify Connect

Als je geen gebruik wilt (of kunt) maken van Airplay 2 of Chromecast Built-In, maar je hebt wel een Spotify Premium account nodig (werkt niet met de gratis versie) kun je gebruik maken van Spotify’s eigen draadloze connectie mogelijkheid. Uiteraard is dit alleen bedoeld voor Spotify dus heb je op deze manier geen mogelijkheid om andere audio te streamen naar de soundbar.

Bluetooth op de HW-Q700a

Met de bluetooth versie 4.2 kun je alle audio van een ander apparaat doorgeven aan de soundbar. Wanneer je bijv. je smartphone verbind via de bluetooth draadloze verbindingen, worden alle geluiden en audio doorgestuurd naar de soundbar.

In veel gevallen zijn dit ook de geluiden van meldingen of bijv. de beltoon. Bluetooth is iets minder slim dan een verbinding via Airplay of Chromecast (WiFi).

Bekabeld aansluiten

We hebben het over een soundbar, dus deze is natuurlijk aan te sluiten op de televisie. Een verbinding met de tv gaat eigenlijk altijd bekabeld. Er mag namelijk geen vertraging ontstaan tussen beeld en geluid. Een bekabelde aansluiting maakt de snelste verbindingen mogelijk en is het geluid op tijd bij de soundbar zodat hij geluid van de soundbar synchroon loopt met de tv.

hdmi earc en optische audio op samsung hw-q700a

De Samsung HW-Q700a heeft de volgende bekabelde aansluitingen (voor de tv):

 • HDMI (e)ARC
 • Optische audio (toslink)

Door de HDMI (e)ARC te gebruiken kun je met de afstandsbediening van de televisie het geluid van de soundbar bediening. Tv’s ouder dan 10 jaar hebben waarschijnlijk geen HDMI ARC aansluiting, dan gebruik je de optische audio ingang. Als je de optische audio ingang gebruikt zal je de afstandsbediening (meegeleverd bij de HW-Q700a) van de soundbar moeten gebruiken om het geluid te regelen.

De rest is draadloos!

Streamen vanaf de laptop, smartphone of tablet gaat dus via een draadloze verbinding (met bijv. Airplay 2, Chromecast of Bluetooth). Ook de subwoofer heeft een draadloze verbinding met de soundbar, dus hier hoeft geen (lelijke) kabel tussen naar de soundbar.

De soundbar en de subwoofer moeten wel één keer verbinding met elkaar maken, maar dat gaat heel makkelijk door een knopje aan de achterkant te gebruiken (in de handleiding duidelijk uitgelegd waar die zit).

Wil je een echte surround opstelling dan kun je er een setje draadloze achter speakers gaan. Ook deze zijn draadloos en verbind je direct met de soundbar met een snelle koppeling.

Dolby Atmos en DTS:X

De Samsung HW-Q700a heeft Dolby Atmos ingebouwd. Dit houd een aantal dingen in:

 • De soundbar ondersteund Dolby Atmos signaal (alleen over HDMI, niet over een optische kabel)
 • De soundbar kan zelf Dolby Atmos laten horen door naar bovenstaande speakers.

Hiervoor moet je televisie ook Dolby Atmos ondersteunen. Als dit het geval is, en je kijkt een film met Dolby Atmos dan stuurt de Samsung HW-Q700a de Atmos geluiden naar speakers die schuin omhoog wijzen. Het geluid wordt via het plafond weer weerkaatst naar de oren, waardoor de illusie ontstaat dat het geluid van bovenaf komt.

De ondersteuning van DTS:X is weer net een ander verhaal, al heeft het wel een beetje hetzelfde doel. DTS:X is een techniek die ervoor zorgt dat geluiden ruimtelijker klinken. Geluiden horen van alle kanten te komen, net als in het echte leven, dat is de visie van DTS:X. DTS:X werkt over zowel HDMI (e)ARC als een optische digitale audio kabel.

Vier geluidsmodus op de Samsung HW-Q700a 

Om bij verschillende doelen het beste geluid te krijgen heeft Samsung op de meeste soundbars 4 geluidsmodus, net zoals op de Samsung HW-Q700a. Deze 4 soundmodes zijn:

 • Standaard
 • Adaptive
 • Surround
 • Game Pro

De Standaard modus creëert een stereo geluid, dit is de beste optie voor muziek of gewone televisie. De Adaptive modus probeert belangrijke zaken zoals spraak te benadrukken, ook voor bepaalde games lijkt Adaptive beteer dan de speciale Game Pro modus.

De Surround modus creëert een virtuele surround opstelling. Deze instelling werkt dus ook als je de fysieke Samsung Wireless achter speakers er niet bij hebt. De Game Pro modus is natuurlijk bedoelt voor gamen en zou (volgens Samsung) de geluiden in een 3D directionele manier de kamer insturen.

Ik vind de Game Pro (i.c.m. PS5) minder goed werken/klinken dan de Adaptive modus. Ik raad dus aan de Adaptive modus te proberen als je een game speelt met de Samsung HW-Q700a als geluidsbron.

Samsung HW-Q700a afmetingen

Afmetingen Samsung HW-Q700a

De Samsung HW-q700a is 980 mm breed, 60 mm hoog en 115 mm diep. De subwoofer is 205 mm breed, 353 mm hoog en 302 mm diep. Ze wegen respectievelijk 3.6 kg en 5.9 kg.

HW-Q700a

Lengte

Breedte

Hoogte

Gewicht

Soundbar

60 mm

980 mm

115 mm

3,6 kg

Subwoofer

353 mm

205 mm

302 mm

5,9 kg

HW-Q700a geeft geen geluid

Het is mij één keer voor gevallen dat de Samsung HW-Q700a geen geluid gaf. Toen ik zocht naar een oplossing kwam ik voornamelijk mensen tegen die dit probleem ook hadden wanneer ze Netflix gebruiken.

In de Netflix app op de televisie of op de decoder kun je een keuze maken hoe de audio doorgegeven moet worden naar de soundbar. Wanneer je kiest voor de PCM stereo optie gaat het geluid het vaak weer doen.

Toch is dat niet altijd de enige oplossing. Ik schreef eerder een uitgebreid artikel over de stappen die je kunt nemen als je soundbar geen geluid meer geeft over de HDMI ARC of als het geluid van de soundbar niet synchroon loopt met het beeld.

Buiten die ene keer is de Samsung HW-Q700a eigenlijk altijd trouw geweest. Hij heeft nog nooit de verbinding met de WiFi verbroken en ik kon ten alle tijden muziek streamen of de tv aanzetten waarmee hij ook gelijk aan ging.

De Smartthings app

De eerste installatie van deze Samsung Soundbar kun je doen met de Smartthings app. Dit doe je als je gebruik wilt maken van de streaming mogelijkheden. De soundbar moet natuurlijk even gekoppeld worden met jouw thuisnetwerk en verbinding maken met de WiFi.

In de Smartthings app heb je de vrijheid om nog meer geluidsmodus te kiezen, de soundbar een naam te geven, en hem eventueel te koppelen met een ander apparaat om een multiroom systeem te vormen. De smartthings app is natuurlijk te downloaden voor Android of iOS.

Ondersteunde audio formaten

De Samsung HW-q700a ondersteund de volgende audio formaten:

 • AAC
 • ALAC
 • AIFF
 • FLAC
 • WAV
 • MP3
 • OGG

Ook Hi-res audio formaten zoals AAC, WAV en FLAC worden dus ondersteund, zo luister je naar gecomprimeerde audio over de soundbar.

Wat zit er in de doos?

Samsung HW-Q700a in doos

De Samsung HW-Q700a komt in een redelijk ongebruikelijk doos, maar bevat alles wat je nodig hebt. In de doos vind je de Soundbar, Subwoofer, 2 stroomkabels, een HDMI kabel, afstandsbediening en een handleiding. Mocht je een optische kabel gaan gebruiken met deze soundbar, die zit er niet bij.

Conclusie

De Samsung HW-Q700a soundbar is een redelijk klinkende soundbar met alle opties om te kunnen streamen aan boord. Je koopt met deze bar niet alleen een soundbar maar een volledige home cinema set.

Door de combinatie van audio streaming en televisie geluid serieus te nemen heb je in de woonkamer verder niets meer nodig. Muziek streamen via Spotify is een eitje en zodra je de tv aanzet, schakelt de bar over naar tv geluid, ideaal.

Geluidstechnisch zou de bas iets dieper mogen en het stereo beeld iets breder kunnen, maar je kan niet alles hebben. Voor dit geld heb je geen fatsoenlijke versterker en speakers, maar wel een soundbar en subwoofer zoals deze Samsung HW-Q700a. Ik ben er blij mee, en doe hem niet weg.

Beste aanbieder Samsung HW-Q700a:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *