Wat is Qled tv? De voor- en nadelen van QLED


Als je naar een nieuwe televisie zoekt, of geïnteresseerd bent in de techniek kom je Oled of QLED vaak tegen. Een Qled tv is verkrijgbaar in allerlei vormen en maten en er zijn verscheidene serie’s en kwaliteitsniveau’s die worden gehandhaafd. Ook wordt vaak de strijd van Qled of Oled in gang gezet met de vraag welke beeldtechniek er beter is, maar wat is QLED tv precies en wat doet het met de beleving?

Oorsprong Qled TV

De Qled tv is ontstaan in ongeveer de zelfde periode dat Oled tv groter begon te worden. LG begon met het uitbrengen van OLED tv’s in 2015 en twee jaar later kwam Samsung met de Qled beeldtechniek in haar topmodellen.

Het is een verbeterde variant van de bekende LED televisie, waar een extra laag nanokristallen wordt toegevoegd.

Wat is Qled tv? Mede door de laag nanokristallen worden de kleuren verbetert en is er een groter contrast mogelijk. De nanokristallen worden door Samsung ook wel “Quantum Dots” genoemd waardoor inmiddels 100% kleurvolume kan worden bereikt.

Een Qled tv kan dus meer kleuren produceren dan een LED, LCD of OLED tv. Contrast wordt verbreedt door de grotere helderheid die een Qled tv kan creëeren. Door middel van blauwe leds, die door de quantum dots heen schijnen kan per pixel de juiste kleur worden berekend.

Quantum Dots wat is Qled tv

Oled of Qled, wat is er beter?

Het ligt aan de situatie, ben je op zoek naar de meest natuurlijke kleuren, dan is een OLED tv meer voor jou. Wil je juist dat de televisie het op kan nemen tegen het licht (omdat de zon naar binnen schijnt bijvoorbeeld), dan is een QLED de betere tv.

Als we kijken naar specificaties, wint QLED het van OLED, maar een oled tv wordt vaak als “mooier” beschouwd tijdens het kijken van films.

Een grote factor tussen deze twee is de kijkhoek. Door de zelfoplichtende pixels van OLED kun je tot 90 graden zonder vervaging kijken, bij een QLED tv begin je verschil te zien vanaf 50 graden. Dus wordt een een oled of qled tv, het zijn concurrerende technieken die beide hun voor- en nadelen hebben. Bekijk de exacte verschillen in de onderstaande tabel:

OLED TV

QLED TV

Achtergrond verlichting

Zelfverlichtende pixels (kunnen per pixel volledig dimmen)

Verschillende varianten simulair aan LED tv's

Kijkhoek

Tot 90 graden ongemerkt

Tot 50 graden ongemerkt

Zwartwaarde

Hoogste zwaartwaardige door zelfdimmende pixels

Hoger contrast door meer helderheid

Risico inbranden

Het risico bestaat, echter is de techniek voldoende ontwikkeld om dit te voorkomen in de meeste gevallen. (Organische pixels)

Geen risico, Samsung geeft zelf tot 10 jaar garantie tegen inbranden. 

Kleurwaarde
Gemiddelde maar natuurlijke waardes

Hoogste kleurbereik mogelijk door maximale helderheid

Reflectie

Reflecteerd gemakkelijk, kan hinderlijk zijn als je overdags tv kijkt met lichtinval

QLED voorkomt weerspiegeling door hoge helderheid en extra aanpassingen tegen reflectie

HDR mogelijkheid

Ja

Ja

Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over 8 verschillende OLED tv’s.

Wat betekent Qled?

Qled is een marketing term waarmee Samsung het opneemt tegen Oled tv. De Q van Qled staat voor de Quantum Dots die worden toegevoegd aan een LCD paneel om de extra helderheid, het grote kleurbereik en verbeterde kijkhoek te behalen. De letterlijke vertaling van Qled luidt: Quantum Dot Light Emitting Diode.

QLED tv kleurbereik, wat is qled tv?
Door de extra laag Quantum Dots breidt Qled tv het kleurvolume uit en komt tot een hoger niveau.

Vierkante ogen?

Vinkje wat is qled tv

Aangezien een Qled tv enorm veel licht kan produceren, reist de vraag nog wel eens op of dat felle licht niet extreem slecht voor de ogen is. Samsung’s Qled 4K en Qled 8K tv’s hebben in 2020 een certificaat ontvangen van twee afzonderlijke veiligheidsnorm organisaties in de VS en Europa (Underwriters Laboratories en Verband Deutscher Elektrotechniker). Deze geven beide aan dat dit geen schadelijke tv’s zijn voor het menselijk oog. Uiteraard blijft té veel tv kijken nog steeds niet bepaald prettig voor de ogen én het brein.

 

8K Ultra HD tv

De topmodellen van de Samsung Line-Up in 2020 – 2021 zijn de Samsung Qled 8k televisies. Een nieuwe innovatie op het gebied van televisie die extra details en scherpte brengen waardoor er een nieuw niveau wordt bereikt. Een Samsung QLED 8k tv heeft 4x zoveel pixels in vergelijking met een Samsung QLED 4K tv. Zeker op grotere formaten televisie (denk aan 65 inch, 75 inch en groter) is een Samsung 8K tv waardevol want hoe groter de televisie, hoe groter de pixels worden. Wanneer een tv groter wordt rek je de pixels uit, tot je het vermenigvuldig met 4 en meer pixels realiseert.

De beste Samsung QLED 8K tv’s

De 8K line up is wat klein, met name omdat het enorm kostbaar is om een QLED 8K paneel te maken, deze tv’s zijn dus relatief duur. Wel heb je meer waar voor je geld, zo koop je met een 8K tv een tv die nog jarenlang mee kan gaan. Pas wanneer de volgende pixel standaard op de markt komt zou je kunnen overwegen een nieuwe tv te kopen, dit zie ik de komende 10 jaar nog niet gebeuren. Bekijk hier actuele Samsung QLED 8K tv’s:

Samsung QLED 8K QE65Q800T

Samsung 8K TV QE65Q800T

De kleinste QLED van 2020 – 2021 is 65 inch en maakt gebruik van de meest hoogwaardige technieken die er op de markt zijn. De tv laat uiteraard 8K aan u zien maar kan ook de mindere beelden van Full HD en 4K “upscalen” en een prachtig geüpgraded beeld laten zien. Dit topmodel maakt gebruikt van “Object Tracking Sound” waardoor geluiden met het beeld meebewegen. Vliegt er links bovenin een vliegtuig, dan komt het geluid ook daadwerkelijk daarvandaan! Ook in 75 inch en 82 inch.

Object Tracking Sound+
Ophangen of neerzetten (incl. tafelstandaard)
8K AI-upscaling
Ultra Viewing Angle

Bekijk de beste Qled aanbieding voor de Samsung QLED 8K 65Q800t op www.bol.com:

Samsung QLED 8K QE65Q900T

QE65Q900T QLED 8K tvEen stap verder in de QLED 8K series is de Q900T lijn waar de specificaties gelijk zijn aan de Q800T maar het design is anders. De 8K Q900T maakt gebruik van het infinity scherm. Dit scherm is ultra dun en heeft ook vanaf de voorkant bijna geen zichtbare randjes. Deze 8K tv is verkrijgbaar in 65 inch & 75 inch.

Object Tracking Sound+
Ophangen of neerzetten (incl. tafelstandaard)
8K AI-upscaling
Ultra Viewing Angle
Infinity Screen

8K QLED Infinity Screen zijkant
Het zijaanzicht van het Infinity Screen.

Het infinity screen zicht voor een minimalistisch aanzicht en laat de meeste randen onzichtbaar lijken.

Bekijk hier de beste Qled aanbieding voor de Samsung QLED 8K 65Q900T op Coolblue.nl:
https://www.coolblue.nl/product/858638/samsung-qled-8k-65q900t-2020.html

 

 

 

Samsung QLED 8K QE65Q950T

QE65Q950T QLED 8KHet laatste in de lijst is de Samsung QE65Q950T 8K QLED tv met een slim extra snufje welke uiteraard dezelfde specificaties hanteert als de vorige twee, maar waar een One Connect box met One Connect kabel bij wordt geleverd. In de doos zit tevens een ultra dunne No-Gap Wall mount waarmee de tv vlak tegen de muur aan gemonteerd kan worden. Met behulp van de One Connect box kunnen alle apparaten worden aangesloten in een kastje in de buurt. De box kan ook in het kastje blijven staan waarna er één “onzichtbare” Invisible Cable naar de tv gaat. Zo heb je de minste kabels die naar de televisie moeten. Deze Samsung QLED 8K is verkrijgbaar in 65 inch, 75 inch & 85 inch.

Object Tracking Sound+
Ophangen of neerzetten (incl. tafelstandaard)
8K AI-upscaling
Ultra Viewing Angle
Infinity Screen
 Invisible connection
Incl. No Gap Wall Mount

Bekijk de beste QLED aanbieding van deze QE65Q950T tv op bol.com:

One Remote Control (Slimme afstandsbediening)

De vraag “Wat is een QLED tv” is inmiddels beantwoord, maar hoe worden ze bedient? Met de Samsung Smart Remote. Een slimme bluetooth afstandsbediening waarmee je al jouw randapparatuur kan bedienen. De software in de Samsung QLED tv herkent de aangesloten apparaten en neemt de knoppen over. Ook als jouw dvd speler niet herkent wordt, kun je de functies handmatig invoeren in de Smart Remote. Met deze snelle afstandsbediening ga je razendsnel naar Netflix of andere bronnen waardoor je tijd bespaart en meer kunt genieten van jouw prachtige Qled tv.

One Control Remote
De aluminium variant wordt alleen geleverd bij de topmodellen. Bij andere QLED tv’s wordt een zwart plastic smart remote meegeleverd.

2 gedachten over “Wat is Qled tv? De voor- en nadelen van QLED”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *