Hoe maak je een Tv Scherm Schoon

Hoe maak je een Tv Scherm Schoon? [5 Manieren!]

Een tv scherm schoonmaken is zo’n karwei waar niemand op zit te wachten, maar wat veel gemoedsrust brengt als het voldaan is. Aangezien televisies steeds groter worden in LED/OLED/QLED variant, neemt hij een groot vlak van de kamer tot zich. Deze grote zwarte plaat moet toch schoongemaakt worden. Aangezien ik als dagelijkse kost tientallen tv’s per dag schoonmaak (in een winkel, niet voor de lol) deel ik hier mijn tips.

De beste manier om een tv schoon te maken:

Gebruik een schone, droge microvezeldoek i.c.m. je eigen adem. Hijg als het ware op de televisie om het een klein beetje vochtig te maken. Door dit te doen komen er geen onnodige vloeistoffen op de tv en veeg je vlekken en stof net zo makkelijk weg. Deze manier laat ook geen strepen achter.

1. Microvezel doek en je eigen adem

Met een schone microvezeldoek pak je alle stofdeeltjes en vlekken op het scherm tegelijk op. Door af en toe te ademen op het scherm maak je een klein beetje vocht aan, wat voldoende is om een televisie goed schoon te krijgen.

2. TV schoonmaken met glasreiniger

mag je je tv schoonmaken met glassex

Een tv schoonmaken met glasreiniger doe je als volgt:

 1. Gebruik een microvezel doek.
 2. Spuit de glasreiniger direct op de doek .
 3. Spuit de glasreiniger niet op het scherm.
 4. Maak met de doek een draaiende beweging.
 5. Eindig in een hoek van het scherm om statische stofdeeltjes mee te kunnen nemen.

Gebruik nooit teveel vloeistof in één keer, zeker niet van een glasreiniger. In de meeste reinigers zit een deel ammonia waar een tv scherm niet goed tegen kan als het binnendringt.

De beste reiniger voor een televisiescherm is de Audioquest Cleanscreen Kit. Deze gebruik ik tot op de dag van vandaag om het scherm schoon te maken, er zit ook een beter doekje bij dan een microvezel doekje.

3. Een mengsel van water en azijn

Als je geen speciale tv schoonmaak spray hebt is het gebruik van water en azijn een goede en voordelige optie. Maak een bakje water met een scheutje azijn en gebruik een microvezel doekje om het scherm schoon te maken.

Schoonmaakazijn mag niet direct contact hebben met een tv scherm en moet worden gemengd met water om schade te voorkomen.

Azijn is een puur goedje wat geen extra strepen of vlekken veroorzaakt op het scherm. Ook heb je weinig last van statische stofdeeltjes als je gebruik maakt van azijn om een tv schoon te maken.

4. TV schoonmaken met een brillendoekje

TV schoonmaken met een brillendoekje

Een brillendoekje is een nog prettiger doekje om te gebruiken dan een microvezel doekje. Mocht je een schoon en droog brillendoekje in huis hebben, en willen gebruiken om de tv schoon te maken, dan gaat dan nog soepeler dan met elke andere doek.

Een brillendoekje bestaat uit ook uit microvezels, maar zitten de polyester en nylon deeltjes nog dichter op elkaar. De doekjes zijn vaak wat kleiner dan een gewoon microvezel doekje, waardoor een grote tv schoonmaken wel even wat langer kan duren.

5. De tv schoonmaken met spiritus

Spiritus heeft een hoge concentratie aan alcohol. Dit zorgt ervoor dat het erg goed werkt als schoonmaakmiddel, maar ook gevaarlijk is voor de televisie.

Om de tv schoon te maken met spiritus volg je de volgende stappen:

 1. Vul een bakje met water.
 2. Voeg een scheutje spiritus toe.
 3. Gebruik een microvezel doekje.
 4. Gebruik geen natte doek, maar een vochtige doek.
 5. Maak draaiende bewegingen om het scherm volledig schoon te maken.

Een OLED televisie schoonmaken

Een OLED tv lijkt op het eerste zicht kwetsbaarder dan een LED of LCD scherm. Zeker de grote formaten buigen wat makkelijk, maar dit is een normaal aspect van de OLED techniek, het scherm kan ook echt buigen zonder problemen.

Je kunt een OLED televisie het beste schoonmaken met de speciale reinigspray van audioquest. Hierbij zit ook een doekje, wat een beetje lijkt op een brillendoekje, wat het beste resultaat geeft.

Heb je geen reinigingsmiddel in huis? Gebruik dan een droge microvezeldoek i.c.m. je adem om het scherm vlek en vetvrij te maken.

Benodigdheden

Risico

Azijn

Water, Schoonmaakazijn, Bakje, Microvezeldoekje

Klein

Brillendoekje

Brillendoekje, geen vloeistoffen

Nihil

Spiritus

Bakje, Water, Spiritus, microvezeldoekje

Klein mits je weinig spiritus gebruikt

Glasreiniger

Reinigingsmiddel, microvezeldoekje

Nihil

Veel gestelde vragen

Waarom je tv scherm schoonmaken?

Een tv scherm neemt een groot deel van de kamer in beslag. Door de tv regelmatig stofvrij en vetvrij te maken verleng je de levensduur van een televisie toestel.

Hoe kun je vlekken op het tv scherm verwijderen?

Door gebruik te maken van microvezel of een brillendoekje voorkom je krassen en strepen op het scherm. Een mengsel van water met azijn of spiritus maakt het klusje sneller af.

Strepen op tv scherm na schoonmaken, wat nu?

Als je strepen op de tv ziet na het schoonmaken is de doek te vochtig. Reinig het tv scherm nog een keer met alleen een droge microvezeldoek. Gebruik eventueel je adem (hijgen) om vetvlekken te verwijderen van het scherm.

1 gedachte over “Hoe maak je een Tv Scherm Schoon? [5 Manieren!]”

 1. van alles geprobeerd reinigingskit van Nedis aangeschaft voor €9.95 gelijk bij levering tv, en slecht resultaat een en al strepen, nu jouw methode met microvezel doekje en draaiende beweging en stukje beademen en zo verder en super resultaat enorm bedankt voor deze geweldige tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *