Gamen op een beamer

Gamen op een beamer – Alles wat je moet weten

Niets overtreft een game ervaring via een beamer. Hoe groter het scherm, hoe beter de ervaring. Met een beamer moet je echter met veel meer factoren rekening houden dan met een televisie.

In principe kun je gamen op elke actuele beamer met een HDMI ingang. Houd wel rekening met verschillen in kwaliteit, veel tv’s zijn goedkoper met hetzelfde resultaat op een kleiner scherm. Als je wilt gamen op een beamer, houd dan rekening met input lag, beeldkwaliteit, helderheid, lichtinval, resolutie en plaatsing van de beamer.

Een beamer is de ultieme game ervaring, mits je alle details op een rijtje hebt voor de aanschaf. De belangrijkste aspecten als je wilt gamen op een beamer zetten wij hieronder op een rij.

Gamen op een beamer – waar op letten?

Je hebt de keuze gemaakt om te gamen via een beamer. Een tv hang je zo op, maar een beamer vereist meer aandacht. Koop je een beamer voor games, let dan op de volgende factoren.

Input lag

Eén van de grootste verschillen bij beamers is de input lag. Jij als gamer weet natuurlijk precies wat dit inhoud, de vetraging die ontstaat vanaf de console (of PC) tot het moment dat je het kunt zien op het beamerscherm. Hoe meer vertraging hierin zit, hou later je reactietijd is. Vooral bij online gamen kan dit enorme frustraties met zich mee brengen.

Input lag (of latency) wordt gemeten in milliseconden, elke fabrikant moet de input lag meten en openbaar maken voor hun beamer. Hoeveel input lag mag je maximaal hebben? Om een idee te geven:

  • > 60 ms: Erg Langzaam. Prima voor tv kijken, wat dan heb je niet eens door dat er vertraging in zit. Voor offline gamen zul je al merken dat jouw actie op de controller langzaam zichtbaar wordt op het scherm.
  • 40 – 60 ms: Langzaam. Nog steeds te langzaam om onopgemerkt te blijven. Prima voor tv en film kijken, online gamen gaat op zich wel, maar nummer één eindigen in de ronde gaat waarschijnlijk niet lukken.
  • 20 – 40 ms: Snel. Goede prestaties, snel genoeg om geen vertraging te merken. Het moment dat je naar links wilt kijken, kijk je ook echt naar links!
  • < 20 ms: Erg snel. Extreem goede prestaties, met minder dan 20 milliseconden aan latency kun je de kwaliteiten van de beamer de schuld niet meer geven. Vertraging is niet merkbaar voor het menselijk oog en brein.

Ververs snelheid ofwel Refresh Rate (FPS en Hz)

De Refresh Rate en Hertz hangen nauw samen met de input lag, maar het is niet hetzelfde. Input lag heeft te maken met vertraging vanaf de ingang op de beamer tot de projectie op het scherm. De ververs snelheid en Hz duiden op de hoeveelheid beelden die een beamer kan produceren binnen een seconde.

Frames Per Second en Hertz komen op hetzelfde neer. Als een beamer 60Hz laat zien, resulteert dit in 60 FPS. Hoe sneller de FPS of Hz, hoe soepeler het beeld eruit ziet en hoe minder “Motion Blur” je zult ervaring. Motion Blur zijn kleine vervagingen tussen frames.

Beeldkwaliteit en resolutie

Resolutie van een beamer duidt op pixeldichtheid, simpelweg: de hoeveelheid pixels. Als je een 4K console hebt is een 4K beamer de logische stap. Beamers komen in verschillende resoluties:

  • 1280 x 720 (921.600 pixels) ook wel 720P genoemd – HD/HD Ready.
  • 1920 x 1080 (2.073.600 pixels) ook wel 1080P of 1080I – FHD/Full HD.
  • 3840 x 2160 (8.294.400 pixels) ook wel 4K – UHD/Ultra HD.
  • 7680 x 4320 (33.177.600 pixels) ook wel 8K- UHD/Ultra HD.

Uiteraard zijn er goedkope beamers verkrijgbaar met een lagere resolutie, maar resoluties onder HD zijn echt niet meer van deze tijd. Let bij het aansluiten van een beamer op je console of PC op het soort kabel wat je gebruikt. Lees hiervoor mijn eerder geschreven artikel over: “Heb je voor 4K een andere HDMI kabel nodig?”.

Ansi-Lumen

Als een beamer de juiste route heeft behandeld wordt hij gewaardeerd met Ansi Lumen. Een beamer waar alleen Lumen worden genoemd zul je snel uit de weg moeten gaan, vaak zijn deze waardes tot 5x hoger dan de True Ansi Lumen waarde.

Ansi Lumen is een meting gedaan door de American National Standards Institute om een waardige standaard te kunnen hanteren. Kijk dus altijd naar een beamer waar ANSI-lumen worden genoemd om geen vervalste vergelijking te maken. Je kunt Lumen niet met ANSI-Lumen vergelijken.

Kijk bij aanschaf simpelweg naar merken waar je van op aan kunt zoals: Optoma, Philips, Epson, BenQ. Gewaardeerde merken die al jaren beamers maken en een betrouwbare Ansi-lumen waardering kunnen garanderen. Alle beamers die geen Ansi-Lumen weergeven kun je beschouwen als een nep aantal marketing lumen.

Ansi lumen en breedte van scherm

De hoeveelheid lumen staat haaks op de grootte van het scherm. Hoe meer lumen, hoe groter het diagonaal van het scherm. Voor een home cinema of game setup kun je als leidraad aanhouden:

Schermdiagonaal

Benodige Ansi-Lumen

92 inch

1000 - 2000 Ansi-Lumen

100 inch 

1500 - 2500 Ansi-Lumen

104 inch

2000 - 3000 Ansi-Lumen

116 inch

2500 - 3500 Ansi-Lumen
160 inch

3500 - 4500 Ansi-Lumen

210 inch

4500 - 6000 Ansi-Lumen

Hoeveel lumen heeft een game beamer nodig?

Het ligt er aan waar je de beamer plaatst. Een beamer die het op moet nemen tegen daglicht heeft meer Lumen nodig dan een beamer die in een donkere man-cave aan gaat. Minder ANSI-Lumen gaan ook ten kosten van het contrast, hoe meer lumen er zijn, hoe groter het verschil tussen donker en licht.

  • Vanaf 1000 ANSI-Lumen: Alleen in verduisterde kamers (een lampje kan wel gewoon aan).
  • Vanaf 2000 ASNI-Lumen: Prima met daglicht, met directe zoninval zal je wel moeten verduisteren.
  • Vanaf 3000 ANSI-Lumen: Uitstekend voor gaming, directe zoninval is nog steeds een klein probleem.
  • Vanaf 4000 ANSI-Lumen: Superieure beamers, veel beter dan dit is amper te betalen. Met 4000 ANSI-Lumen kun je ten alle tijden een game opstarten.

Afstand van beamer tot scherm

Om de juiste afstand te bepalen van de beamer tot het scherm, is het zaak eerst het scherm op de juiste hoogte te hangen. Bepaal de kijkhoogte en zorg dat je vanaf ooghoogte maximaal 20 graden naar boven en/of beneden hoeft te kijken. Hierdoor hoef je je nek niet te bewegen.

De afstand van de beamer tot het projector scherm is afhankelijk van de beamer. Houd bij de aanschaf rekening met de minimale én maximale projectieafstand. Deze worden vaak genoemd door de fabrikant zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Kijk als voorbeeld naar deze beamer van BenQ, hij is geschikt voor gaming met slechts 16 ms input lag, heeft een beeldcompensatie tot 30 graden (hij kan dus hoger opgehangen worden dan recht voor het scherm), en projecteert een 100 inch scherm op 3,32 meter afstand. Een klasse beamer voor geen overdreven prijs.

Audiokwaliteit en externe speakers

Beamers staan niet bekent om hun geweldige geluidskwaliteit. Tegenwoordig hebben de meeste beamers ingebouwde speakers, maar de focus van de fabrikant ligt niet op audio. Zeker omdat een beamer vaak op een ongelukkige plaats komt te staan / hangen, worden interne luidsprekers vermeden.

Als geluid een belangrijk voor je is, is een uitbereiding vereist via home cinema set of soundbar. Let wel op dat de ververssnelheid achteruit kan gaan als je het geluid via HDMI door een receiver laat lopen. Vertraging is in dit geval niet ongebruikelijk.

Als je een beamer voornamelijk gebruikt voor het kijken van series en films, is de vertraging geen probleem. Zolang het geheel tegelijk wordt vertraagd heb je dit in principe niet door. Als je een beamer aanschaft om te gamen kun je dit wel merken door de reactietijd van de controller en het zichtbare effect op het scherm.

Positie van de beamer

Het is gebruikelijk dat een beamer aan het plafond hangt. De meeste grote merken hebben gewoon schroefgaten aan de onderkant zitten zodat je hem aan een plafondbeugel kan hangen. Controleer bij de fabrikant of dit ook zo is voor de beamer die jij op het oog hebt.

Als een beamer is gemaakt voor een plafonbevestiging, is er altijd een instelling die ervoor zorgt dat het beeld draait. Zorg er wel voor dat de beamer stevig is bevestigd. Je kunt er ook voor kiezen een plankje te maken aan het plafond, zodat de beamer rechtop kan staan.

Een beamer die geschikt is voor plafond bevestiging, heeft de ventilatie gemaakt zodat hij op twee manieren zwaartekracht kan weerstaan. Ook zit op deze beamers een compensatie voor de hoogte waarop ze hangen, zodat het scherm naar beneden wordt geprojecteerd.

Bekijk hier verschillende beamers die je op kunt hangen op Bol.

Raakt een beamer oververhit van gamen?

Beamers die gemaakt zijn om mee te gamen, presteren beter onder druk dan andere beamers. De processor is sneller, refrash rate is beter en ook met de input lag is rekening gehouden. Een gaming beamer raakt niet oververhit mits je:

  • Regelmatig de ventilatie controleert, de warme lucht moet weg kunnen.
  • De kamer waar hij staat goed ventileert.
  • De beamer goed laat afkoelen voor je hem uitzet.
  • De beamerlamp tijdig vervangt.

De voordelen van gamen op een beamer

Gamen op een beamer heeft een aantal grote voordelen. Het is niet voor niets dé ultieme game ervaring.

  • Groter kijkvlak mogelijk dan een tv.
  • Als je hem niet gebruikt kun je het scherm vaak inrollen of inklappen en heb je weer iets aan je muur!
  • Flexibele scherm grote, je kunt de grote naar wens aanpassen op elk moment.
  • De ervaring van gamen op een beamer is niet te verslaan!

De nadelen van gamen op een beamer

  • Prijzig als je vanaf 0 begint.
  • Je hebt een scherm (of extreem vlakke, witte muur) nodig.
  • Hogere input lag dan game tv’s of monitors.
  • Geïntegreerde audio is meestal niet zo best.
  • Vervangen van de lamp is een blijvende kostenpost.

Conclusie

Het is maar net waar je de prioriteit stelt. Als je puur voor de ervaring gaat is een beamer de ultieme oplossing. Het is echter geen goedkope oplossing. Een fatsoenlijke game beamer is al gauw meer dan € 500,-. Als je dan nog een set speakers en een beamer scherm wilt hebben, kost een installatie al snel meer dan € 1000,-.

Het is echter wel zo dat de beste game tv’s ook rond de € 2000,- kosten, maar dan is je scherm een stuk kleiner! Als je de ruimte en het budget hebt om voor een beamer te gaan (als gameliefhebber), krijg je hier geen spijt van. Daarbij is het WK kijken ook gelijk een stuk interessanter bij jouw thuis.

Is budget geen probleem? Bekijk dan eens één van mijn favoriete beamers om mee te gamen:

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *