De versterker of receiver is het hart van een audio installatie. In de beginfase van het opbouwen van de installatie zul je versterkers én receivers tegen komen. Maar welke voldoet aan jouw eisen? De verschillen tussen een versterker en receiver.
Inhoudsopgave
Wat betekent versterker?
In de audio wereld heeft elke speaker een versterker nodig om een zwak audio signaal krachtiger en hoorbaar te maken. Het versterkt het zwakke signaal naar de speaker zodat kan het geluid op normaal volume kan worden weergegeven. Elke speaker heeft een vorm van versterking nodig.
Voor een audio installatie is een geïntegreerde versterker gebruikelijk, maar er zijn ook losse voor- en eindversterkers om de krachten te bundelen en voor een mooier resultaat te komen.
Wat is een voorversterker?
Een voorversterker regelt alle inkomende signalen van audiobronnen. Deze signalen zijn altijd zwak en moeten nog worden versterkt. Op een voorversterker kun je al je apparaten aansluiten (denk aan CD-speler, Streamer, Platenspeler, Televisie etc.). Een voorversterker heeft geen daadwerkelijke versterking, maar verdeelt alle signalen. Hierom wordt een voorversterker vrijwel altijd gebruikt i.c.m. een eindversterker.
Wat is een eindversterker?
Een eindversterker is het laatste station voordat het geluid bij de luidspreker komt. Aangezien alle audiosignalen zwak zijn, moeten ze versterkt worden met extra vermogen. In de eindversterker wordt het signaal dusdanig versterkt dat het voldoende is voor de speakers en maakt het hoorbaar.
Wat is een geïntegreerde versterker?
De meest gebruikelijke vorm voor een audio installatie is de geïntegreerde versterker. Een geïntegreerde versterker is een combinatie van een voorversterker en een eindversterker. Een geïntegreerde versterker heeft de aansluitmogelijkheden van een voorversterker én een eindtrap (eindversterker) ingebouwd om het signaal te versterken zodat het hoorbaar wordt door de luidsprekers.
Met een geïntegreerde versterker heb je minder ruimte nodig en kun je jouw randapparatuur én speakers op 1 apparaat aansluiten. Financieel is een geïntegreerde versterker ook een stuk interessanter. Wel kun je met twee losse componenten vaak meer halen uit de installatie, afhankelijk van jouw wensen.
Wat betekent receiver?
In de audio wereld heeft een receiver veel weg van een geïntegreerde versterker. Een receiver heeft echter een ontvangst mogelijkheid, vandaar “receiver” ofwel; ontvanger. Als een versterker is voorzien van een tuner (voor radio ontvangst) mag het de naam receiver dragen.
Wat is een A/V receiver?
Een AV Receiver is een afkorting voor Audio Video Receiver. Hierop kun je niet alleen audiobronnen aansluiten, maar ook videobronnen. Tegenwoordig zijn AV Receivers voorzien van HDMI aansluitingen, zowel in- als uitgang(en). Zo kun je dus ook jouw gameconsole, bluray speler, apple tv etc. aansluiten op de receiver.
Een A/V receiver heeft daarbij de mogelijkheid om surround signaal te decoderen (ontcijferen). Een surround audiosignaal kan dus in al zijn glorie worden verstuurd naar de bijbehorende luidsprekers. Een film opgenomen in surround zal een helikopter die overvliegt dus op die manier laten horen, van achterspeakers naar frontspeakers.
Door een AV receiver te gebruiken heb je dus een waar alles in één systeem voor alle videobronnen én audiobronnen. Je kunt er een klassieke cd speler op aansluiten, maar ook een gloednieuwe Playstation.
Wat is een stereo receiver?
Een stereo receiver is anders dan een audio video receiver. Zo heeft een stereo receiver slechts twee kanalen, links en rechts. Een surround receiver (av receiver) heeft minstens 5 speakerkanalen én een subwoofer optie. Een stereo receiver heeft ook geen video mogelijkheden en is puur bedoelt voor audio. Een stereo receiver is een geïntegreerde versterker met ingebouwde tuner.
Voor wie is een stereo versterker of stereo receiver de beste keus?
Als je puur op zoek bent naar een audio oplossing, is een stereo versterker (zowel voor- en eindcombinatie als geïntegreerd) een goed oplossing. De behuizing wordt niet gevuld met overbodige opties voor videobronnen. De ruimte wordt gebruikt voor hoogwaardige audio componenten.
Een stereo receiver of versterker is geschikt voor iedereen die graag luistert naar hoge kwaliteit muziek (bijv. Hi-Res HiFi opnames). Dit kan met audiobronnen zoals een cd speler, streamer, platenspeler enzovoorts.
Voor wie is een A/V receiver de beste keus?
Als je graag al jouw apparatuur wilt verbinden met jouw speakers is een AV receiver de enige goede optie. Je kunt alle gameconsole’s, bluray spelers, streamers, cd-spelers, televisie etc. aansluiten op deze versterker.
Per ingang kun je instellen welke speakers er gebruikt moeten worden zodat alle content op de juiste manier wordt weergegeven. Ook de film en game ervaring krijgt een extra dimensie.
In dit segment van audio video receivers kun je keuze maken verschillende opstellingen. Een klassieke opstelling bestaand uit 5 luidsprekers rondom de zetel (of vaker een bankstel!). Toch kun je nog stappen verder met bijv. Dolby Atmos (plafondspeakers 2 of 4). Ook is 7 speakers rondom geen vreemde gedachte.
Gerelateerde vragen
Eigenlijk nooit, een receiver heeft vrijwel altijd een versterker ingebouwd. Een A/V receiver ook, je hebt er meestal geen losse versterker bij nodig. Toch is het er wel, losse AV voorversterkers en AV eindversterkers zijn, in een bescheiden aantal, verkrijgbaar. Als je dus het maximale uit de audio ervaring wilt halen kun je nog overwegen voor losse componenten te gaan.
Dat hoeft niet, het verschilt per klasse. Een receiver hoeft niet meer te zijn dan een versterker met als extra een tuner ingebouwd. Dit heeft niet per definitie effect op de geluidskwaliteit. Wel is over het algemeen de regel; hoe meer toevoegingen (aansluitingen, digitaal, analoog, streaming ingebouwd etc), hoe minder ruimte voor de basisversterking en decodering, dus audiokwaliteit.
Dat hangt erg af van de leeftijd van de versterker i.c.m. de leeftijd van de televisie. Je zult eerst moeten controleren welke audio uitgang er op de tv zit (3.5mm jack hoofdtelefoon, of digitale optische audio uitgang bijvoorbeeld). Als je die hebt gevonden zullen die moeten verbinden met de versterker. Met een beetje geluk zit dezelfde aansluiting op de versterker of receiver en kun je hem met één kabel aansluiten. Anders zul je een “converter” moeten gebruiken om het signaal om te zetten in een andere aansluiting.
Dat verschilt per A/V Receiver, de meeste hebben één uitgaande HDMI. Deze kan natuurlijk wel gesplitst worden met een HDMI splitter. Let wel op dat een HDMI splitter een 4K signaal ook naar 2x 4K splitst om kwaliteit te behouden. Sommige AV Receivers zijn uitgerust met meerdere uitgangen waardoor je meerdere tv’s of bijv. een beamer kunt aansluiten op de receiver.
Hallo goededag ik heb een vraag wat zou ik het beste kunnen doen als ik een geluid installatie zou willen in combo met een goeie beamer?
Beste Joey,
Ik weet niet of je al een beamer hebt, als dat het geval is, check dan even of de HDMI uitgang van ARC is voorzien. Je zou dan het beste een A/V receiver kunnen aanschaffen met in ieder geval een HDMI ARC ingang en uitgang. Je kunt kiezen voor een receiver met 2 kanalen (stereo) of surround receiver als je meer geluid wilt!
Succes!
Hallo. Ik ben zowel een cinefiel als een fervent muziekliefhebber. Ik ga een AV receiver aanschaffen omdat ik heel wat randapparatuur moet aansluiten (waaronder een VHS videorecorder) en ik graag cinema ervaring wil. Ik heb echter recentelijk zeer goeie speakers aangeschaft en wil er het allerbeste geluid uithalen, daarom dacht ik aan een geintegreerde AV receiver voor cinema-ervaring en een stereoversterker waar ik enkel platenspeler, CD-speler en uiteraard de speakers aan connecteer.
Is het mogelijk/verstandig dat ik die AV receiver (voor cinema en radio) koppel aan een aparte audioversterker en ik daardoor het maximale uit m’n speakers haal?
Hartelijk dank, Philip.