wat is beter actieve of passieve speakers

Wat is beter actieve of passieve speakers?

Het kiezen van speakers kan soms lastig zijn, zeker wanneer je gaat nadenken over wat voor systeem je gaat gebruiken. Actieve speakers en passieve speakers hebben een aantal grote verschillen, die veel impact hebben op hoe je jouw systeem op gaat zetten. Je vraagt je misschien af, wat is beter? Actieve of passieve speakers? In deze blog leggen we je alle details uit!

Wat is het verschil tussen een actieve en passieve speaker?

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten wat het verschil is tussen een actieve en passieve speaker. Ze werken namelijk op een andere manier, en hebben ook een aparte set-up nodig. Maar wat is beter? Active of passieve speakers?

Om het kort samen te vatten hebben actieve speakers een eigen ingebouwde versterker, die aangedreven wordt via het stopcontact (of batterijen). Een passieve speaker maakt gebruik van een aparte versterker.

Passieve speakers in detail

Een passieve speaker gebruikt alleen ‘passieve’ stroom, die van het systeem. Passieve speakers zou je misschien kunnen herkennen als de ouderwetse soort speakers die je ziet bij oudere audiosystemen, en hebben altijd een aparte versterker nodig.

Passieve speakers zijn een heel stuk lichter, omdat ze erg weinig elektronica bevatten. Het zijn simpelweg speakers met de benodigde draden die je nodig hebt om het aan te sluiten op de versterker. Ook hoef je ze dus niet te voorzien van stroom.

Passieve speaker achterkant
Een passieve speaker heeft enkel ingangen voor het geluid, en heeft verder geen andere elektronica.

Actieve speakers in detail

Actieve speakers zien er misschien uit zoals een oude passieve speaker, maar zodra je ze omdraait zul je een hoop ingebouwde elektronica zien. Vaak vind je hier een aantal knoppen voor de besturing, zoals EQ, Gain, en soms zelfs mixerkanalen. Ook kun je actieve speakers makkelijk aan elkaar koppelen met een signaalkabel.

Het grootste voordeel van actieve speakers is dat het één systeem is, als het ware plug en play. Zolang je genoeg stopcontacten binnen handbereik hebt, hoef je niet veel op te zetten.

Actieve speaker achterkant
Een passieve speaker heeft enkel ingangen voor het geluid, en heeft verder geen andere elektronica.

Wanneer is het het beste om een passieve speaker te gebruiken?

De traditionele passieve speaker kun je nog steeds goed gebruiken. De setup die je nodig hebt om te gebruiken met een passieve speakerset bevat drie primaire componenten: De speakers, de kabels, en de versterker. De versterker plug je natuurlijk in iets waar je geluid uit komt, zoals je mixer.

Passieve speakers hebben een aantal belangrijke voordelen die je kunnen helpen om te kiezen. In welke gevallen kun je passieve speakers het beste gebruiken?

Een vaste installatie

Omdat een passieve speaker setup meer elektronica nodig heeft, en ook complexer is om te installeren, wordt het vooral gebruikt als vaste installatie. Denk bijvoorbeeld aan een club, bar, kerk, of ook wel thuis. Je hoeft dan immers niet elke keer de hele mikmak te verhuizen. Je hebt wat meer ruimte nodig voor een passieve setup, maar wel minder stroom en stroomkabels.

Wanneer je zelf je setup wilt bepalen

Je zou denken dat die ietwat ouderwetse technologie niet in trek is bij de professionals, maar niets is minder waar. Passieve speakers zijn juist erg gewild bij de echte kenners omdat je in detail je eigen setup kunt samenstellen. Je kunt zelf kiezen welke onderdelen je allemaal precies wilt gebruiken. Je kunt ook individueel componenten upgraden wanneer je dat wilt, zonder de hele setup te hoeven vervangen.

Voor een kleiner budget

Passieve speakers zijn ook over het algemeen wat goedkoper. Én je kunt later makkelijker upgrades doen per onderdeel, bijvoorbeeld een betere versterker. Je moet ook niet vergeten dat passieve speakers voor ruim 50 jaar de beste optie was voor een mooie geluidsset, dus tweedehands is ook zeker een optie als je weet waar je moet zoeken.

Wanneer kun je het beste een actieve speaker gebruiken?

Een setup met actieve speakers is vooral handig omdat het zogenaamde plug-and-play speakers zijn. Je hoeft enkel de speakers mee te nemen, en natuurlijk te zorgen voor genoeg stroom en een geluidsbron. Het heeft daarom enkele voordelen in bepaalde situaties, die hieronder beschreven worden

Wanneer je het systeem vaak meeneemt (DJ, band, etc.)

Misschien wel hét grootste voordeel van actieve speakers is hoe makkelijk het allemaal is om mee te nemen. Ben je bijvoorbeeld DJ? Dan hoef je enkel een mixer en een setje actieve speakers mee te nemen om goed geluid te krijgen. Geen gedoe dus met externe versterkers en een hoop draden. Het is een makkelijk te gebruiken systeem met weinig draden en externe componenten.

Als je weinig ruimte hebt

Daarop voortbouwend is het ook een goed alternatief als je weinig ruimte hebt, bijvoorbeeld thuis. Het zit namelijk allemaal ingebouwd in één doos, waardoor je uiteindelijk een stuk minder ruimte in beslag neemt dan een passieve speakerset met een externe versterker. Wel heb je genoeg stroom nodig.

Als je veel naar digitale muziek luistert

Een actieve speakerset maakt zo lang mogelijk gebruik van een digitaal kanaal. Het wordt immers pas op het allerlaatste moment omgezet naar een analoog signaal, door de ingebouwde versterker in de speaker. Dit zorgt in veel gevallen voor een ‘cleaner’ geluid, vooral wanneer de muziek digitaal opgeslagen is of geproduceerd wordt.

Verschillen actieve vs passieve speaker

In het segment van actieve speakers is de opkomst van slimme speakers erg groot. Slimme speakers kun je weer onderscheiden in twee categoriën: Bluetooth en WiFi speakers.

Actieve speaker vs passieve speaker verschillen

Gebruik een passieve speaker wanneer…

  • Je een vaste installatie bouwt
  • Je graag meer controle wilt hebben over alle componenten
  • Je een kleiner budget hebt

Gebruik een actieve speaker wanneer…

  • Je een plug-and-play systeem wilt hebben
  • Je vaak onderweg bent, zoals een DJ of band
  • Je veel naar digitale audio luistert

Conclusie

Het kiezen tussen actieve speakers of passieve speakers is zeker niet makkelijk, en er zijn nog veel meer kleine details die mee kunnen spelen, die we niet allemaal hebben kunnen bespreken. Het hangt vooral heel erg af van de situatie waarin je de speakers gaat gebruiken, is het een vaste installatie, of ben je deze vaak aan het verhuizen? Heb je genoeg ruimte of wil je een compacte setup?

Over het algemeen kun je dus geen duidelijk antwoord geven op de vraag of een actieve speaker of passieve speaker beter is dan de ander, het hangt simpelweg van veel factoren af.

Meest gestelde vragen

Hoe weet ik of mijn speakers actief of passief zijn?

Een passieve speaker is over het algemeen erg licht, en heeft alleen twee kabels achteraan voor signaal. Er zit verder geen elektronica in. Een actieve speaker heeft een ingebouwde versterker met eigen stroomvoorziening en elektronica.

Hebben actieve speakers een versterker nodig?

Een actieve speaker heeft een ingebouwde versterker, en heeft dus geen externe versterker nodig.

Is een soundbar passief of actief?

Dat hangt er van af! Je kunt soundbars in beide vormen krijgen, zowel passief als actief. Een passieve soundbar heeft een externe versterking nodig, maar een actieve soundbar niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *