Verschil bluetooth en wifi speaker

Verschil bluetooth en wifi speaker

Voor een totale leek op het gebied van audio is dit een veel voorkomende vraag. Ik heb deze vraag zeker meer dan 100 keer beantwoord, maar nooit opgeschreven. Ik ga mijn best doen om het volledige verhaal uit te leggen in geschrifte.

Een bluetooth speaker is gemaakt voor een compacte, snelle en portable oplossing voor het doorgeven van ALLEEN AUDIO aan de speaker. Een WiFi speaker doet zelf het werk en kan meer data verwerken, hij heeft immers zelf verbinding met het netwerk, je smartphone is in deze alleen een afstandsbediening om de speaker een commando te geven.

9 Grootste verschillen tussen een bluetooth en wifi speaker

  • Bij een bluetooth verbinding moeten de twee apparaten altijd bij elkaar in de buurt blijven (meestal 10 meter).
  • Met een WiFi verbinding geeft een smartphone alleen een opdracht aan de speakers, die nu zelf weet wat hij moet doen.
  • Over het netwerk kan meer data dan over een bluetooth verbinding.
  • Hoge resolutie audio is makkelijker haalbaar met een WiFi speaker door de grotere bandbreedte.
  • Een bluetooth speaker is vaak bedoeld voor portable gebruik en heeft hierdoor meestal een accu.
  • De meeste WiFi speakers moeten altijd een continue voeding hebben en dus in het stopcontact zitten.
  • Om accu te sparen is de versterker in een actieve bluetooth speaker vaak van mindere kwaliteit dan een versterker in een wifi speaker op continu 230V. Als je appels met peren vergelijkt varieert dit uiteraard.
  • Als je de telefoon moet opnemen kan het gesprek via een bluetooth speaker lopen, met een WiFi speaker speelt de muziek netjes door.
  • Geluiden zoals meldingen van apps kunnen het signaal doorgeven aan de bluetooth speaker (afhankelijk van de Bluetooth versie).

De essentie van de 2 verschillende draadloze verbindingen

Bluetooth is een draadloze manier om data over te brengen (uitgevonden door een Nederlander!) en inmiddels in staat om muziek door te geven aan een bluetooth speaker zonder onderbrekingen. In dit geval blijft jouw smartphone (of ander apparaat) altijd de bron én de processor van het geheel.

De batterij gaat hierdoor wel sneller leeg en je kunt niet te ver bij de speaker vandaan lopen, dan stopt de verbinding en de muziek meteen.

Een Wifi speaker heeft meestal één plek in huis en blijft daar ook staan, in ieder geval is hij niet meer (volledig) operationeel wanneer hij verhuist naar een plek waar het WiFi bereik niet meer is. Ver de achtertuin in kan dus al een probleem zijn.


Zolang de WiFi speaker verbinding heeft met het netwerk kun je hem activeren, meestal gebruik je hiervoor een smart device zoals een tablet of smartphone. Een Wifi speaker heeft meestal een eigen app of je gebruikt simpelweg Spotify en verbind via Apple Airplay 2 of Google Chromecast.

Hiermee geef je de speaker opdracht iets te gaan doen, waarna hij niets meer nodig heeft van de smartphone. De speaker kan zijn eigen gang gaan en behoud de verbinding met de wifi waardoor de muziek blijft spelen.

Als iemand je belt op de smartphone zal het geluid nooit over een Wifi speaker gaan, ook andere geluiden van jouw smartphone worden niet doorgestuurd, dat is enkel met een bluetooth speaker.

Is jouw Sonos speaker te oud? Bekijk:


Bluetooth speakers hebben meestal een accu

Afgezien van Hi-end bluetooth speakers (duurdere categorie) die wél met een stopcontact verbonden moeten blijven, zijn de meeste bluetooth speakers gebouwd rondom portabiliteit. Ook hebben ze vaak een redelijke IP rating zodat ze bestendig zijn tegen de krachten van de natuur (stof, vocht, water, stootbestendigheid).

Er zijn ook WiFi speakers met een accu zoals de Sonos Move, dit zijn vaak gecombineerde bluetooth/wifi speakers. Zodra de speaker buiten wifi bereik komt, schakelen ze over naar bluetooth zodat je ze nog steeds kunt gebruiken.

Toch zijn de meeste wifi speakers niet uitgerust met een batterij (accu). Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de speaker om fatsoenlijke drivers en versterker(s) kwijt te kunnen. Een accu neemt relatief veel ruimte in. WiFi speakers worden ook vaak als multiroom of smart home speakers gezien. Simpelweg om muziek door het huis te genereren, niet perse voor buiten en onderweg. Hier zijn bluetooth speakers voor!

Stopcontact nodig?

geen stopcontact nodig met een bluetooth speaker

Voor het gros aan bluetooth speakers heb je maar eens in de zoveel tijd een stopcontact nodig. Omdat ze voorzien zijn van een accu hoef je deze zo nu en dan alleen maar even op te laden.

De meeste bluetooth speakers gaan een uur of 8 – 20 mee afhankelijk van het geluidsniveau waar je op speelt i.c.m. de maximale accuduur.

Er zijn wel bluetooth speakers van een hoger niveau die continu voeding nodig hebben en dus zijn bedoelt voor binnenshuis. Deze bluetooth boxen hebben een zwaardere versterker en grotere speakers ingebouwd en kunnen niet draaien op accu, een netsnoer is in dit geval vereist.

Wifi speakers hebben bijna altijd een stroomvoorziening nodig. Je moet ze dus in de buurt van een stopcontact plaatsen of verbindingen met een verlengsnoer.

Is jouw Sonos speaker te oud? Bekijk:


Hoe werkt een WiFi speaker?

Een WiFi speaker kan communiceren met het netwerk, een smartphone heeft verbinding met hetzelfde netwerk. Op die manier kunnen er commando’s worden gegeven vanaf de smartphone, die via het netwerk worden verstuurd naar de WiFi speaker.

Meestal met een app

In veel gevallen heeft een WiFi speaker een eigen software en kun je gratis de app downloaden. Deze app vormt de interface van commando’s die je kunt geven aan de speaker. In de app log je in bij streaming diensten, regel je het volume en stel je standaard geluidswaarden in.

Ook zonder app

Steeds vaker zien we WiFi speakers die niet met een app werken. Deze speakers stel je in in de Google Home app om verbinding te maken met het netwerk. Hierna kun je ze aansturen door te verbinden via Airplay 2 of Chromecast Built-in. Deze twee draadloze verbindingen lijken een interne “app” een beetje over te nemen.

Aangezien alle streamingsdiensten een mogelijkheid hebben om het geluid via een verbonden geluidsapparaat te laten lopen, is een appje met alle diensten ingebouwd niet meer nodig.

Hoe werkt een Bluetooth speaker?

Een Bluetooth speaker heeft een directe draadloze bluetooth verbinding met een smart device, meestal een smartphone. De smartphone weet dat dit een geluidsapparaat is en verstuurd na verbinding een groot deel van de audio door naar de bluetooth speaker. De smartphone moet binnen het bluetooth bereik van de bluetooth speaker blijven om de verbinding in stand te houden.

Gelijkenissen tussen bluetooth en wifi speakers

Er zijn, zoals hierboven genoemd, een aantal verschillen in gebruik tussen bluetooth en wifi speakers. Maar ze hebben ook een aantal dingen gemeen:

  • Beide zijn actieve speakers (met een versterker ingebouwd).
  • Allebei een actieve verbinding nodig met het netwerk of via bluetooth.
  • Geluidskwaliteit is altijd te evenaren.

WiFi is beter, totdat je hem mee neemt

Een WiFi speaker werkt een stukje gemakkelijker dan een bluetooth speaker, maar dat geldt niet wanneer je hem meeneemt. Een WiFi speaker gaat onderweg niet werken (behalve via een complexe hotspot opstelling) en ook in een ander huis is het onhandig, omdat je hem moet resetten en opnieuw moet verbinden aan een netwerk.

Daar zijn bluetooth speakers makkelijker in. Je hoeft alleen maar verbinding te behouden tussen telefoon en speaker. De speaker hoeft niet gereset te worden op een andere plek en je kunt zelfs offline muziek luisteren als je muziek op je telefoon hebt staan (of een offline playlist van Spotify bijv.).

Verschil in geluidskwaliteit

geluidskwaliteit verschil wifi en bluetooth speakers
De gemiddelde gebruikersbeoordeling in aantal sterren (max. 5) van Wifi speakers vs Bluetooth speakers.

In principe hoeft er geen verschil te zitten geluidskwaliteit tussen een bluetooth speaker en een wifi speaker. Echter neemt de ruimte van een accu in een bluetooth speaker veel van de ruimte in beslag voor een grotere versterker of speaker. Ook worden bluetooth speakers gemaakt om een lange accuduur te hebben.

Omdat ze vrij lang mee gaan op één lading moet de fabrikant ervoor zorgen dat de speaker niet teveel stroom verbruikt, dan gaat hij buiten minder lang mee.

Dataoverdracht van bluetooth is beperkt

Over een netwerk verbinding kan heel veel data worden gestuurd, een bluetooth signaal is minder capabel in datacapaciteit. Grote audio bestanden is echter geen probleem voor zowel bluetooth als wifi. Toch is een WiFi signaal normaal gesproken ook een stuk stabieler dan een bluetooth verbinding, die gevoeliger is voor interferentie.

Is jouw Sonos speaker te oud? Bekijk:


Conclusie

Het is afhankelijk van jouw wensen welk soort speaker er bij jouw past. Is hij alleen voor in huis? Bespaar je dan de moeite om hem de hele tijd te moeten opladen en neem een WiFi speaker. Deze kun je overal neerzetten in huis, alleen heb je een stopcontact in de buurt nodig. Vanzelfsprekend is een bluetooth speaker interessanter wanneer je hem ook wel eens mee wilt nemen naar buiten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *