NAD C700 vs BlueSound Powernode n330

NAD C700 vs BlueSound Powernode

De NAD C700 en de BlueSound Powernode N330 hebben veel gemeen en een gelijke opbouw. Toch zijn er een aantal verschillen die je keuze voor één van beide kan maken of breken.

De Bluesound Powernode is geluid technisch een stukje minder interessant dan de NAD C700, dit hangt echter af van de luidsprekers. Speakers die makkelijk zijn aan te sturen zoals de B&W 707 of de KEF LS50 Meta worden zijn een goede match voor zowel de Powernode N330 als de NAD C700.

De grootste verschillen tussen de NAD C700 en Powernode:

  • De Bluesound Powernode is breder dan de NAD C700.
  • De NAD C700 is hoger, dieper en zwaarder dan de BlueSound Powernode N330.
  • De Powernode heeft touch bediening bovenop het apparaat, de C700 een draaiknop.
  • Op de Powernode kun je maximaal 2 apparaten aansluiten, de C700 heeft 4 aansluitingen.
  • Op de C700 kun je geen bekabelde koptelefoon aansluiten, op de Bluesound Powernode wel (3.5mm).
  • NAD C700: 32 bit / 192 kHz DAC. BlueSound Powernode N330: 32 bit / 384 kHz DAC.

Tot 30 dagen na aanschaf gratis retourneren zonder gedoe? Koop en proberen via Bol:

Uiterlijk & Design

NAD C700 en Powernode n330 design
Links de NAD C700, rechts de BlueSound Powernode N330

De NAD C700 is groter dan de BlueSound Powernode N330, niet alleen in geluid maar ook in afmetingen. De NAD C700 is dieper, hoger en breder dan de Powernode.

Aan de voorkant van de NAD C700 vind je een 5″ display, dit is geen touch display zoals op de NAD M10, al lijkt hij er sterk op.

Besturing op het apparaat

De C700 kun je bedienen door de groter draaiknop en de knoppen (links / rechts) aan de voorzijde, de rest doe je allemaal in de app.

De BlueSound Powernode N330 heeft wat meer opties, maar dan op de bovenkant van het apparaat. Je kunt hier 5 voorkeuzes instellen (streaming radio stations of bijv. een Spotify afspeellijst). Onder de voorkeuzes vind je een lange lijn met puntjes links en rechts, dit is de volumeregeling.

Onder de volumeregeling de gebruikelijke volgende en vorige (next & previous) en de play/pauze knop in het midden.

De BlueSound Powernode heeft een soort rubber coating over de plastic behuizing waardoor hij een chique look krijgt. Ik heb een paar jaar een Powernode gehad (vorige generatie: Gen 2), echter is dit spul erg moeilijk schoon te krijgen, welke middeltjes je ook uit de kast haalt.

De NAD C700 heeft een plastic behuizing met aan de bovenzijde een krasbestendig lijkende geharde laag.

Aansluitingen NAD C700 vs Bluesound Powernode N330

aansluitingen nad c700 en powernode

Voornamelijk in de aansluitingen zien we een hoop verschillen tussen de NAD C700 en de Bluesound Powernode N330. De Powernode heeft 2 gecombineerde analoog/digitale ingangen, hier kan een 3.5mm jack (analoog) op worden aangesloten óf een optische digitale kabel met een meegeleverde optische naar 3.5mm adapter.

Bij de NAD C700 is het wat meer conventioneel, gewoon van elkaar gescheiden. Je vind hier 2 gewone RCA (rood/wit) analoge ingangen, een optische audio ingang én een coaxiale audio ingang.

Het enige wat de NAD C700 dan weer mist, is de 3.5mm (of 6.3mm) koptelefoon uitgang. Je kunt wel draadloos een bluetooth koptelefoon aansluiten, maar daar zat je misschien niet helemaal op te wachten met een mooie bekabelde HiFi koptelefoon.

Wil je meer dan 2 apparaten aansluiten op de versterker? Dan is de Powernode N330 niet geschikt met maximaal 2 externe apparaten.

De NAD C700 heeft de volgende aansluitingen:

  • 2x Analoge ingang (RCA)
  • 1x Coax ingang (Tulp)
  • 1x Optische ingang (Toslink)
  • 1x HDMI (e)ARC aansluiting
  • 1x USB en 1x LAN aanluiting
  • 1x Subwoofer uitgang
  • 1x Pre-Out
  • 2x Luidspreker aansluiting
  • 1x Trigger en 1x IR extensie

De BlueSound Powernode N330 heeft de volgende aansluitingen:

  • 2x gecombineerde digitale/analoge ingang (3.5mm)
  • 1x HDMI (e)ARC aansluiting
  • 1x USB en 1x LAN aansluiting
  • 1x Pre-Out
  • 2x Luidspreker aansluiting
  • 1x Subwoofer uitgang
  • 1x 3.5mm jack koptelefoon uitgang
  • 1x IR extensie

Bekijk ook mijn eerder geschreven artikel: De beste versterkers met HDMI.

Geluidskwaliteit

Zowel de NAD C700 als de Bluesound Powernode N330 hanteren 2x 80 Watt aan RMS uitgangvermogen. Op beide heb je de mogelijkheid om “slechts” 2 speakers aan te sluiten, maar dat is natuurlijk voldoende voor een goede stereo opstelling.

Zeker in kleine tot middel grote woonkamers presteren de versterkers erg goed. De BlueSound Powernode geeft voldoende vermogen om speakers van merken als B&W, Dynaudio en Dali goed aan te sturen. Maar als je echt gaat voor de “finishing touch” is de NAD C700 meer richting het “premium” segment, al red hij het bij lange na niet bij zijn grote broer: de NAD M10.

Mede door de grotere voeding merk je dat er meer continuvermogen naar de lage tonen kan en je zo een grotere ruimte kan vullen met geluid door de strakker aangestuurde woofers.

Draadloze verbindingen (gelijkenis)

draadloze verbindingen nad c700 en powernode n330

De draadloze verbindingen hangen samen met het Bluesound (BluOS) systeem. Aangezien beide apparaten op deze software draaien zijn de mogelijkheden ook gelijk.

Airplay 2

De makkelijkste manier voor Apple gebruikers om muziek te kunnen streamen is door gebruik te maken van Airplay, inmiddels Airplay 2. Airplay 2 verschijnt in elke audio (of zelfs video) app als optie om naar een slim apparaat te streamen.

In bijv. de Spotify of Tidal app, kies je voor de optie: “delen met apparaat” en kies je de NAD C700 of BlueSound Powernode N330. De muziek wordt direct gestart op de interface van het apparaat naar keuze. Je kunt je telefoon daarna wegstoppen, het apparaat blijft verbinding houden met het netwerk om de afspeellijst volledig uit te kunnen spelen.

Bluetooth aptX (2-weg)

Met Bluetooth aptX verbind je jouw smartphone, tablet of laptop met de audio installatie. De aptX technologie van bluetooth zorgt ervoor dat audio ongecomprimeerd aankomt bij het apparaat. Door de grotere bandbreedte kan er meer data worden verstuurd waardoor een hogere audiokwaliteit gegarandeerd is.

Ook is een “bluetooth uit” verbinding in stand te brengen. Je kunt dus ook een bluetooth koptelefoon koppelen aan de versterker op momenten dat het even wat stillen moet zijn in huis. Zo kun je toch blijven genieten van je playlists op een later tijdstip.

BluOS: de BlueSound app

Voor de meeste muziek diensten en om radio te luisteren gebruik je de BluOS app (Android of iOS). De eerste installatie van de NAD C700 en Bluesound Powernode N330 vereisen allebei een bruikbare BluOS app. De app is gratis te downloaden en werkt op (redelijk) actuele Android en Apple apparaten.

De app stelt gebruikers in staat om een multiroom opstelling te creëren. Zo kun je buiten de versterker uitbreiden met losse speakers door het hele huis zoals de BlueSound Pulse Flex. Je kunt de meerdere zone’s zo koppelen en door het hele huis synchroon muziek laten spelen.

NAD C700 vs BlueSound Powernode: Hardware

Door de vele vergelijkbare factoren kies je snel voor de goedkopere oplossing, maar het verschil in geluid kan je over de streep trekken. Het is verstandig om te gaan luisteren naar deze apparaten bij een vertrouwde NAD Dealer, deze hebben vaak ook Bluesound in hun assortiment

Het verschil in geluid zit hem voornamelijk in de voeding die door het circuit wordt geleidt. De NAD C700 kan dit beter begeleiden dan de Powernode.

De NAD C700 maakt gebruik van een 32 bit / 192 kHz DAC, de Powernode een 32-bit / 384kHz DAC.

Bediening

bluesound bedienen

De bediening van de apparaten kun je op de volgende manieren doen:

  • BlueSound app, alles is te bedienen en in te stellen via de Bluesound app zoals de volumeregeling.
  • Afstandsbediening inleren, leer elke willekeurige (oude) afstandsbediening in om presets in stellen.
  • NAD Remote app, de NAD C700 is ook te bedienen met de NAD Remote app, al werkt deze niet zo heel fijn in mijn beleving.

Besturen met een Voice Assistant

Mocht je al gebruik maken van een een spraakassistent zoals de Google Voice Assistent dan kun je Bluesound integreren in de infrastructuur. Hiervoor moet je wel een paar handelingen verichten:

  • Zorg dat het apparaat de laatste update heeft gehad.
  • Download de Google Home App (Android of iOS).
  • Stel het apparaat in via de Google Home App.
  • Activeer het BlueSound apparaat door te zeggen: “Hey Google, praat met BluVoice”.
  • Op jouw smartphone kun je nu extra BluVoice instellingen in orde maken.
  • Voeg in de BluOS app de Google Voice assistant toe aan muziekservices.
  • Kies een eerste standaard speler door gebruik te maken van het commando: “”Hé Google, vraag BluVoice om de standaardspeler in te stellen op [woonkamer]”.

Hoewel dit een klein beetje voelt als een omweg omdat Bluesound apparaten Google VA niet volledig geïntegreerd hebben, kun je hier goed aan wennen. Leer de commando’s kennen en geniet van stembesturing op de BlueSound Powernode of de NAD C700 met Bluesound ingebouwd.

Afmetingen

De NAD C700 is is 218 mm breed, 96mm hoog, 266mm diep en weegt 4,8 kg. De NAD C700 is daarmee hoger, dieper en zwaarder dan de BlueSound Powernode N330.

De BlueSound Powernode N330 is 220 mm breed, 70 mm hoog, 190mm diep en weegt 3,15 kg. De Bluesound Powernode is 2 mm breder dan de NAD C700, maar verder kleiner en lichter in gewicht.

Configureren via BluOS app

Deze apparaten zijn niet voor jou als je je muziek niet aan wilt zetten met een app. Beide stereo versterkers moet worden geconfigureerd vanuit de BluOS app.

Configureer de NAD C700 of Bluesound Powernode:

  1. Sluit het apparaat aan op de speakers.
  2. Steek de stekker in het stopcontact en zorg dat je telefoon opgeladen is.
  3. Wacht tot het apparaat is opgestart en open de BluOS app op een smart device.
  4. Selecteer “apparaat instellen” en volg de stappen.
  5. Log in op streamingdiensten in de app als de configuratie is voltooit en begin direct met streamen.

Conclusie

De NAD C700 heeft meer aansluitingen voor externe apparaten en klinkt beter dan de Bluesound Powernode N330, maar daar zit het prijsverschil ook in. Mocht je gelimiteerd zijn aan bepaalde afmetingen (in een kastje) waar de versterker komt te staan, grote kans dat de Powernode eerder past dan de NAD C700.

Ik heb de Powernode gehad toen de C700 nog niet bestond en zou de Powernode nog steeds aanbevelen omdat het apparaat dé perfecte prijs heeft voor wat hij biedt, zeker als je alleen maar streaming radio en een muziekdienst gebruikt dan heb je niet meer nodig dan de Powernode. Op de Powernode kunnen ook je kinderen niet per ongeluk het volume omhoog draaien, want hij heeft geen fysieke knoppen (pluspunt in mijn opinie).

Tot 30 dagen na aanschaf gratis retourneren zonder gedoe? Koop en uitproberen via Bol:

1 reactie op “NAD C700 vs BlueSound Powernode”

  1. Mijn buren hebben een soundsysteem van Bose met 4 zones.
    1 zone is de tv zone met sub en 2 speakers. De rest van de zones hebben telkens 2 speakers
    Alle speakers zijn van bose.
    Maar muziek spelen gaat enkel via een coax aansluiting bij bose. Ze zouden nu van provider willen wisselen (Telenet) naar eentje (Proximus) die via UTP werkt.
    Hierdoor gaan ze geen radio meer kunnen luisteren.
    Kan dit opgelost (met een zo eenvoudig mogelijke bediening) zodat ze met een simpele druk op de knop (liefst van hun bose systeem) toch gewoon hun favoriete radiozender kunnen beluisteren? (welke altijd dezelfde is)
    Ik dacht aan een sonos Port of een bluesound node.
    Of zijn er nog simpelere oplossingen voor deze +70 jarigen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *