Is bluetooth veilig?

Is bluetooth veilig of is de verbinding kwetsbaar?

Alle actuele smartphones, tablets en tv’s zijn voorzien van een bluetooth verbinding. Deze verbinding is voor iedereen toegankelijk binnen een straal van ong. 10 meter. Omdat er vaak geen wachtwoord vereist is, kun je deze verbinding onveilig noemen. Hoe veilig is bluetooth echt en is bluetooth te hacken?

Is bluetooth veilig? Ja, als er er verantwoord mee omgaat. Zet bluetooth niet continu aan, en zorg ervoor dat jouw bluetooth niet meer te zien is als je verbonden bent met het apparaat naar keuze. Bluetooth pairen doe je in een vertrouwde omgeving en niet op een drukke plek. Zo houd je jouw gegevens privé. 

Bluetooth hack

Een bluetooth verbinding is te hacken. Hackers kunnen in een paar seconden via de draadloze bluetooth verbinding bij al jouw gegevens zoals: contacten, whatsapp berichten, actuele handelingen en meer.

Via kwetsbarheden in de bluetooth verbinding kan een hacker ervoor zorgen dat er een minder beveiligde bluetooth verbinding wordt afgedwongen van bijv. jouw smartphone. Hiervoor is geen wachtwoord of code vereist, en wordt er meteen verbonden.

Gegevenshack

Een hacker die het voor elkaar krijgt een bluetooth verbinding met jouw televisie of smartphone te maken en bij jouw gegevens kan, is een slimme jongen. Om via bluetooth gegevens als agenda afspraken, contacten en e-mails te vergaren heb je erg veel technische kennis nodig.

Malware implementeren

Een gemakkelijkere manier om gegevens te verkrijgen via een bluetooth verbinding gaat via een klein bestand wat de hacker op jouw smart device implementeert. Door dit malware bestand kunnen er later, via een netwerk verbinding (WiFi of 4G) gegevens worden verstuurd naar de hacker. Meestal gebeuren dit soort hacks na een SMS of E-mail waarna je toestemming geeft tot een bluetooth verbinding. Doe dit niet, als je niet weet met wat je verbind.

Geen gegevens, maar geld

Zit je in de trein, en wordt er ineens verbinding gemaakt via bluetooth? Zet hem direct uit, er zijn slimme hackers die via een bluetooth verbinding jouw telefoon kunnen gebruiken om te bellen. Ze bellen naar hun eigen (hoog tarief) telefoonnummer en jij zit met de gebakken peren, een enorme telefoon rekening.


Bluetooth onzichtbaar maken

Wil je toch gebruik maken van een bluetooth koptelefoon in de trein? Dit moet natuurlijk kunnen. De nieuwste bluetooth apparaten hebben een functie waarmee jouw bluetooth verbinding niet mee zichtbaar is, nadat je gekoppeld bent.

Bij de meeste smartphones kun je de bluetooth zichtbaarheid aanpassen in het menu:

  • Ga naar de Instellingen
  • Druk op Verbindinen
  • Kies Zichtbaarheid telefoon

Zo hoef je de bluetooth verbinding niet te verbreken, maar wordt bluetooth onzichtbaar als je gekoppeld bent met een hoofdtelefoon, smartwatch of ander apparaat.

Is bluetooth veilig of kwetsbaar?

Met elke update van bluetooth wordt er rekening gehouden met kwetsbaarheid. Bluetooth versie 5.0 is lastig te kraken maar heeft een groter bereik. Met Bluetooth versie 5.0 heb je tot ca. 40 meter bereik. Een smartphone met versie 5.0 i.c.m. een speaker die ook bluetooth versie 5.0 ondersteund zorgt er dus voor dat je heel je huis door kan lopen, zonder dat de speaker begint te haperen.

In een thuissituatie kan een verder bereik erg handig zijn, echter kunnen hackers dus ook van grotere afstand toegang krijgen tot jouw apparatuur. Als je in een flatgebouw woont, zou je je hier druk om kunnen maken. Met buren links, rechts, boven en onder je, zitten er een hoop woningen binnen de 40 meter bereik (de muren zullen het bereik wel reduceren). Zet in zo’n geval dus jouw telefoon niet op “altijd aan”.

De meeste apparaten hebben een lager bereik van +/- 10 meter. In dit geval is het dus onwaarschijnlijk dat er iemand in jouw thuissituatie toegang verkrijgt tot jouw gegevens. Dit risico wordt uiteraard groter als je in een drukke omgeving bent, zoals een terras, winkelcentrum etc. Zet bluetooth uit, als je het niet gebruikt.

Bluetooth altijd aan is gevaarlijk

Als je bluetooth altijd aan hebt staan, maak je het een hacker gemakkelijk. Onderweg in het OV, op het terras, in de bioscoop, overal kan verbinding worden gemaakt zonder dat je daar een notificatie van krijgt. Het is voor hackers mogelijk om zonder autorisatie toegang te krijgen via bluetooth, maar alleen als je deze aan hebt staan. Zet bluetooth uit, als je geen verbinding maakt met een ander bluetooth apparaat.

Kwetsbaar tijdens bluetooth koppelen

Tijdens de eerste koppeling van jouw smartphone met een nieuw bluetooth apparaat ben je enigszins kwetsbaar. Tijdens de eerste koppeling wordt er een cijfercode uitgewisseld om de gegevens van het nieuwe bluetooth apparaat te moeten verzamelen. Een smartphone moet immers weten wat het apparaat moet gaan uitvoeren (muziek afspelen, functioneren als toetsenbord, microfoon etc.).


De gegevens die worden uitgewisseld tussen beide apparaten kunnen worden onderschept door een hacker, die hier tussen kan komen. Hij kan als doorgeefluik werken en alle gegevens die worden verzonden opvangen en kopiëren. Het is aan te raden om zo’n koppeling in een minder bevolkte omgeving te doen, zoals thuis.

Updaten voor je veiligheid

De draadloze verbinding wordt regelmatig verbeterd, voornamelijk met veiligheid en privacy in gedachten. In de jaren negentig werd bluetooth uitgevonden door een Nederlandse uitvinder zonder enige vorm van encryptie, behalve het feit dat er maximaal 2 apparaten gebruik kunnen maken van één verbinding.

Met elke update wordt de verbinding extra beveiligt, zorg ervoor dat je telefoon, tv, pc voorzien zijn van de laatste software update om de hoogste veiligheidsnorm te kunnen garanderen.

Veelgestelde vragen:

Kun je bluetooth altijd aan laten staan?

Bluetooth kun je aan laten staan op jouw telefoon, maar maakt je wel een doelwit. Jouw telefoon straalt hierdoor continu een signaal uit. Ook kost het extra batterij om bluetooth aan te laten staan.

Wat is beter bluetooth aan of uit?

Wanneer je bluetooth niet gebruikt kan het beter uit worden gezet. Het bespaart batterij en zorgt voor een veiligere omgeving.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *