Hoe sluit je een Toetsenbord aan op een Smart TV

Er verschijnt een toetsenbord op het scherm van een smart tv als je de zoekfunctie wilt gebruiken. Het duurt lang voordat je een uitgebreide titel van een film of serie hebt ingetypt. Maak gebruik van een toetsenbord om dit proces te versnellen en efficiënter te kunnen zoeken.

Hoe verbind je een toetsenbord met een smart tv? Sluit de USB kabel of dongle aan op de smart tv, terwijl de tv aan staat. De televisie herkent de USB als extern apparaat. Een bluetooth toetsenbord zonder dongle verbind je draadloos met de smart tv via de interne bluetooth instellingen. 

Niet elk toetsenbord werkt gelijk met elke tv. Om de verbinding goed in stand te brengen raad ik je aan dit artikel te lezen en een probleemoplossing te vinden.

Waarom een toetsenbord aansluiten op een smart tv?

Er zitten veel voordelen aan het verbinden van een toetsenbord met een smart tv. Je kunt in veel gevallen een stuk efficiënter werken, zoeken en browsen. Het aansluiten van een toetsenbord op een smart tv heeft de volgende voordelen:

Typen, natuurlijk!

Het grootste voordeel is uiteraard het typen. In plaats van gebruik te maken van de pijltjes toetsen op de afstandsbediening van de fabrikant, typ je een stuk sneller op een fatsoenlijk toetsenbord. Als je veel gebruik maakt van een zoekfunctie in bijv. Youtube, Netflix, Videoland, Disney+ etc, is een toetsenbord een goede uitbereiding.

Browsen op de tv

Veel toetsenborden die werken op een smart tv hebben een touchpad. Dit is een geïntegreerde muis op het toetsenbord. Hiermee kun je beter gebruik maken van de browsefunctie op de televisie. Je kunt nu gewoon naar de websites waar je normaal gesproken op je laptop naartoe ging. Met de muis kun je gemakkelijk scrollen, het toetsenbord verzorgt de rest.

Razendsnel door de apps

In veel gevallen, als je toetsenbord verbonden is met de smart tv, kun je gebruik maken van de pijltjestoetsen om snel te navigeren in het menu. Ook het menu voor apps ga je snel door, met de pijltjes toetsen van een toetsenbord. Zeker als je tv een infrarood afstandsbediening heeft, i het werken met een toetsenbord op de tv een stuk efficiënter. Je hoeft niet meer te wachten tot de tv reageert, dit doet hij gelijk!

Gelijk een extra afstandsbediening

Een toetsenbord neemt veel functies van de afstandsbediening over. Zo kun je vaak van zender verwisselen door de knoppen omhoog en omlaag te gebruiken (soms ook wel: Page up & Page down). Ook de apps kun je oproepen door op de knop “Menu” te drukken. Let wel, dit varieert per tv en toetsenbord combinatie.

Niet elk toetsenbord werkt op elke tv

Helaas heb ik geen lijst van tv’s met welk toetsenbord wordt ondersteund. In het verleden maakten tv fabrikanten nog wel eens hun eigen toetsenbord, maar die tijd is inmiddels voorbij. Je zult op jouw type tv toch even moeten proberen of de USB poort überhaupt geschikt is dit soort apparaten.

Je kunt natuurlijk gewoon zo’n toetsenbord bestellen en retourneren als het niet werkt, maar je kunt ook wat voorwerk doen. Om te testen of jouw tv gaat werken met een draadloos toetsenbord:

  • Test de USB poort. Kijk of de poort het wel doet en of hij minimaal gebruik maakt van de USB 2.0 standaard (raadpleeg de handleiding).
  • Probeer een bekabelde muis of toetsenbord. Als je ergen nog een muis of toetsenbord hebt liggen met een USB kabel, sluit deze eens aan en kijk of de televisie hiermee om kan gaan. Als die het doet, grote kans dat een draadloze variant ook gaat werken. Je kunt nu natuurlijk ook je bekabelde toetsenbord blijven gebruiken!
  • Update naar de laatste software. Als de vorige stappen weinig vruchten hebben afgeworpen, update dan je televisie naar de laatst beschikbare software.

Controleer de instellingen

Als je de tv hebt aangezet, de usb kabel of dongle correct hebt verbonden en de tv nog niet reageert, controleer je de instellingen. Veel tv’s accepteren niet zomaar een toetsenbord dat je net hebt aangesloten, totdat je aangeeft een toetsenbord te willen gebruiken. Je kunt in veel gevallen een toetsenbord verbinding aangeven in het menu.

Controleer in het menu de instellingen genaamd:

  • Algemene instellingen
  • Voorkeuren
  • Persoonlijke instellingen
  • Bluetooth

Philips en Sony schreven een artikel over de verbindingsmogelijkheid van een toetsenbord en/of muis op hun tv’s. Samsung heeft zelfs een goede handleiding wat de knoppen van het toetsenbord allemaal doen!

Aanbevolen toetsenborden voor smart tv

Ik heb drie interessante toetsenborden op een rij gezet. De eerste twee zijn vrij universeel en werken op het gros van smart tv’s geproduceerd na 2o17 tot heden. De derde heb ik nog niet getest, maar lijkt me extra handig omdat hij opvouwbaar is!

Logitech K400 Plus (Beste keus!)

Logitech K400 plus toetsenbord voor tv

De Logitech K400 Plus is speciaal ontwikkeld voor gebruik met een televisie. De batterij gaat tot zeker een jaar mee. Ook heeft hij een handige knop om het touchpad aan en uit te zetten. Zo druk je niet per ongeluk op de muis. Kun je niet per ongeluk de Netflix serie wegdrukken waar je naar zat te kijken.

Het bereik van +/- 10 meter is vrij standaard bij draadloze verbindingen via bluetooth. Meestal is dit ruim voldoende tot de bank. Dit draadloze toetsenbord voor de televisie maakt gebruik van batterijen (zitten erbij) en installeert zichzelf. Je hoeft dus niets te doen, alleen de dongle in de televisie prikken!

Met 2 jaar garantie en 30 dagen gratis retourneren (via bol) zit je de komende tijd wel even goed!

Bekijk de beste aanbieding voor de Logitech K400 Plus (zwart of wit) toetsenbord voor smart tv op bol:

Trust Veza

Trust Veza bluetooth toetsenbord voor televisie

De Trust Veza, gemaakt door het gerespecteerde merk Trust werkt via een bluetooth verbinding en heeft een bereik tot +/- 10 meter. Hij werkt op twee batterijen (meegeleverd) en kan tot een jaar mee gaan, zolang het je toetsenbord uitschakelt op momenten dat je hem niet gebruikt.

De Trust Veza is een lichtgewicht met 479 gram ten opzichte van de Logitech K400 Plus. Het grote voordeel van de Trust is de verlengde garantie. Je krijgt tot 3 jaar garantie bij aanschaf van de Trust Veza als je je registreert na aanschaf.

Bekijk de beste aanbieding voor de Trust Veza draadloze toetsenbord op bol:

Universeel Draadloos Opvouwbaar draadloos toetsenbord

Draadloos toetsenbord voor tv opvouwbaar

Extra handig als je weinig ruimte hebt. Als je klaar bent met het kijken naar je favoriete serie, vouw je je toetsenbord weer op, en kan hij gemakkelijk in de gemiddelde la. Let wel op, dit toetsenbord maakt geen gebruik van een dongle. Je smart tv moet dus inkomende bluetooth signalen ondersteunen en openbaar zijn voor externe apparaten via bluetooth.

Conclusie

Een toetsenbord maakt het tv kijken van nu een stuk makkelijker. Geen gedoe meer om van links naar rechts te gaan d.m.v. één knop op de afstandsbediening. Je typt gewoon in wat je wilt zien en begint een stuk sneller met kijken. Je weet inmiddels hoe je een toetsenbord aansluit op de tv, dat is een eitje.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *